робоча президія сесіїІз сесії районної ради

Наприкінці минулого тижня відбулося чергове – сьоме засідання сесії районної ради сьомого скликання, на якому було розглянуто цілу низку важливих і актуальних питань.

Зокрема, з інформацією про стан законності, боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності на території Петрівського району виступив заступник керівника Олександрійської місцевої прокуратури Антон Клюкін.

Далі з переліком питань, що стосуються виконання в районі програм підтримки та розвитку житлового будівництва, виготовлення відповідної містобудівної документації ознайомила начальник відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства райдержадміністрації Світлана Заєць. Крім того, Світлана Вікторівна пояснила характер внесених змін та доповнень до бюджетної програми районного фонду охорони навколишнього природного середовища.

молода мама Юлія Бурлак з донькою Улянкою приймають вітання від С. Завалія та Т. СакариУсі новонароджені немовлята у День української вишиванки отримали подарунки від голів районної державної адміністрації Сергія Завалія, районної ради Тамари Сакари та заступника голови райдержадміністрації Тетяни Панети - свої перші вишиванки. Організатори свята впевнені, що ці немовлята – майбутнє України, а вишиванки стануть їх оберегами на все життя. Свято української вишиванки виникло спонтанно, і кожен її візерунок показує, з якої ти області чи регіону. Вишиванка - не просто ознака національної ідентичності, але й символ продовження українського роду, за який дякували породіллям Юлії Бурлак - мешканці Нового Стародуба, що народила дівчинку Улянку, вагою 2 .900 кг та Ірині Музилі, жительці Ганнівки за хлопчика Данилка, вагою 3 кілограми 900 грамів.

Молоді матері, в свою чергу, висловили подяку і зазначили: (Юлія)  - «Дуже гарна вишиванка – хочу щоб моя донечка носила і любила у душі все наше рідне, українське», (Ірина) - «Ця сорочка буде оберегом і моїй дитині». Окрім вишиванок від кращих майстринь для немовлят, кожна породілля отримала і подарунки від представників влади.

З 30 травня по 1 червня 2016 року відбудуться районні заходи з нагоди відзначення Міжнародного дня захисту дітей.

У програмі свята:

30 травня 2016 року

10.00 - гала-концерт «Інгулецький зорепад» в парку відпочинку смт Петрового

15.00 - турнір з міні - футболу серед учнів молодшого та середнього віку на майданчику зі штучним покриттям селища Петрового, а в приміщенні стрілецького тиру (Петрівський НВК) - відкрита першість з кульової стрільби серед вихованців ДЮСШ «Олімп».

31 травня 2016 року

9 .00 - районний фестиваль «Гордість і надія Петрівщини», в рамках якого в сесійній залі Петрівської районної ради відбудеться зустріч обдарованої учнівської молоді з керівництвом району.

1 червня 2016 року

8.00 до 8.30 - Хресна хода від кафе «Смак» до Парку відпочинку.

9.30 - концертно-розважальна програма «Сонце сміється в дитячих очах» в Парку відпочинку смт Петрового. В програмі свята: виступи талановитої молоді, ігрова програма, конкурс дитячого малюнку на асфальті «Моє щасливе дитинство», виставка образотворчого та декоративного мистецтва, розважальні атракціони, квест-гра батьків з дітьми «Оберег».

В парку відпочинку працюватиме виїзна торгівля.

4 червня 2016 року поїздка дітей пільгових категорій в ДП «Криворізький державний цирк» міста Кривого Рогу на циркову програму «Цирк на воді».

Запрошуємо вас отримати задоволення від справж-нього свята та разом з нами провести ці святкові дні!

Фінансова підтримка суб’єктів малого підприємництва

Рішенням Кіровоградської обласної ради від 24 березня 2016 року № 42 затверджено регіональну програму розвитку малого та середнього підприємництва у Кіровоградській області на 2016 - 2018 роки, а рішенням Петрівської районної ради від 25 грудня 2015 року № 15 затверджено програму розвитку малого підприємництва у Петрівському районі на 2016 - 2020 роки.

На виконання заходів вищевказаних програм у районному бюджеті на 2016 рік передбачено кошти в сумі 5,0 тис. грн. на надання фінансової допомоги суб’єктам малого підприємництва на реалізацію інвестиційних проектів за пріоритетними напрямками розвитку.

Фінансова допомога з районного бюджету суб’єктам підприємництва надається на конкурсній основі на умовах співфінансування проектів, які впроваджуються за рахунок коштів обласного бюджету через Регіональний фонд підтримки підприємництва у Кіровоградській області.

На даний час Регіональний фонд підтримки підприємництва у Кіровоградській області оголошує конкурс бізнес - проектів суб’єктів малого та середнього підприємництва. Конкурс проводиться до 30 листопада 2016 року.

Фінансова підтримка суб’єктам малого та середнього підприємництва, у т. ч. з числа учасників АТО, надається для впровадження бізнес-проектів, які відповідають пріоритетним напрямкам регіонального розвитку, визначених Стратегією розвитку Кіровоградської області на період до 2020 року, іншими обласними цільовими програмами, зокрема на:

впровадження сучасних технологій, у першу чергу, енергозберігаючих та екологічно чистих;

створення (розширення) виробництв з переробки сільськогосподарської продукції, виробництва продовольчих товарів, підприємств з виробництва інших видів продукції, товарів і послуг;

створення (організація) овочесховищ;

створення (розширення видів послуг) закладів побутового обслуговування населення у сільській місцевості;

створення нових (розширення діяльності створених) сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

З переліком документів та умовами конкурсу можна ознайомитись на офіційному веб-сайті департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміні-страції в розділі «Кіровоградщина бізнесова».

Документи на розгляд приймаються за адресою: 25006, м. Кіровоград, вул. Тараса Карпа (колишня Тимірязева), 84, кім. 417, 418.

Інформаційно-консультаційне забезпечення порядку надання фінансової допомоги та розробки бізнес-проектів здійснюють: Регіональний фонд підтримки підприємництва у Кіровоградській області (тел. (0522) 24-58-30, факс: (0522) 24 08 86) та відділ економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації (тел. 9 62 62).

Відділ економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури РДА.

З метою недопущення випадків отруєння бджіл під час обробки сільськогосподарських культур необхідно вжити заходи щодо дотримання у повній мірі вимог статей 30, 37-40 Закону України «Про бджільництво» (зі змінами) від 22 лютого 2000 року № 1492-ІІІ (далі - Закон).

Так згідно частини 2 статті 37 Закону фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

Окрім цього, згідно порядку проведення заходів щодо зменшення випадків отруєння бджіл під час проведення обробки сільськогосподарських угідь пестицидами, бджолярі повинні:

учитель А.Комишан проводить інструктаж дітямНаприкінці квітня в Петрівській початковій школі пройшов «День цивільної оборони».

Були відпрацьовані питання оповіщення і збору, уточнювалися дії при виникненні надзвичайних ситуацій відповідно до плану, а також відбулася перевірка готовності дій за призначенням. Перед першим уроком відбулася загальношкільна лінійка, присвячена «Дню цивільної оборони», трагедії Чорнобиля, виступи юних інспекторів руху, пожежників та рятувальників. Піднімалися питання радіаційної та хімічної небезпеки, загрози затоплення, терористичного акту, пожеж. У цей день у початкових класах організовувалися - вікторини, рольові ігри з основ безпеки життєдіяльності, провели змагання, до програми яких включалися від однієї до декількох вправ, тренувань, відпрацьовувалися дії за сигналами оповіщення в разі виникнення надзвичайних ситуацій. У ході планових занять на уроках малювання - у конкурсі малюнків діти показали допомогу при стихійних лихах, аваріях і катастрофах, учителі допомогли виготовити прості засоби індивідуального захисту. Поряд з теоретичними провели і практичні заходи: збір постійного складу школи, перевірку укомплектованості й оснащеності невоєнізованих формувань цивільної оборони, протипожежні, світломаскувальні та евакуаційні, відпрацювали прийоми користування засобами індивідуального захисту. На території школи організатори провели і спортивні змагання, естафети, тренування по одяганню протигазів та ватно-марлевих пов’язок.

учні Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ демонструють шикування і стройову пісню«Соколята» на районних змаганнях

Днями на території Петрівського НВК відбувся районний етап Всеукраїнської патріотичної гри «Сокіл» («Джура») серед учнівської молоді, спрямованої на підготовку підростаючого покоління до виконання конституційного обов’язку щодо захисту Батьківщини в Збройних Силах України та інших військових формуваннях, створених відповідно до законодавства України.

Організатором даного проекту виступив відділ освіти Петрівської райдержадміністрації. На святі були гості, які виступили в ролі суддівської колегії, з метою забезпечення об’єктивної оцінки результатів змагань: Дмитро Суліма - методист районного методичного кабінету; Валентина Бойко – директор центру дитячої та юнацької творчості; Олексадр Братченко – військовий комісар Петрівського районного військкомату; Сергій Савченко – голова громадської організації учасників АТО «Захисник Петрівщини»; Олександр Хрокало – учасник АТО, заступник голови громадської організації учасників АТО «Захисник Петрівщини». Координатором та ведучою була Наталія Дементьєва, заступник директора центру дитячої та юнацької творчості.

посвята джур 9 класуПрийшли часи - ми знову вільні.

Дає нам Бог іще раз шанс.

Незламним духом всі ми сильні.

Усі разом і кожен з нас!...

О. Бережний

Здається зовсім недавно - 13 грудня 2013 року, у нашій школі відбулося свято – посвята учнів 5 – 8 класів у джури. Пройшло три роки. Наші джури підросли, змужніли. І ось настала довгоочікувана мить...

6 травня у Володимирівській школі відбулося грандіозне свято, приурочене до Дня примирення і Перемоги – посвята джур 9 класу (рій «Гарт») в молоді козаки.

Учасники зустрічіЛети, вітер, з полонини

Та понад степами,

Рознеси ти нашу славу

Широко світами!

5 травня до джур загону ім. І. Сірка Володимирівської ЗШ І – ІІІ ступенів завітали в гості їх побратими – молоді козаки Жовтоводського промислового коледжу ім. О. Гончара, студенти групи МЕЕП-15. За сприяння Всеукраїнського Лицарського Ордену православних козаків ім. І. Сірка на футбольному полі ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» відбувся товариський футбольний матч.

Незалежним суддею матчу став – Олександр Горєвий.

збірна Кіровоградської області (на базі команди «Інгулець-2») - фіналіст Кубку регіонів ФФУНе дотиснули…

Певним розчаруванням для уболівальників «Інгульця» був позначений матч 24-го туру чемпіонату України з футболу серед команд другої ліги, в якому наші улюбленці приймали гостей з Одеси – клуб «Реал-Фарма». Розчарування полягає в тому, що, не здолавши гостей на власному полі, ми втратили слушну нагоду обійти рівненський «Верес» і посісти другу сходинку в турнірній таблиці, яка б дозволила напряму здобути другу путівку до першої ліги.

Коротко про перебіг гри: як і очікувалося, «Реал-Фарма» виявилася напрочуд непоступливим, тактично грамотним колективом, готовим змагатися як за престиж свого клубу, так і за якісь, очевидно, додаткові, відомі лише гравцям команди, стимули. І все ж «Інгулець» і міг, і повинен був перемагати. Принаймні ініціатива, якою з перших же хвилин зустрічі заволоділи наші футболісти, давала нам таку надію. Але не склалося… Минула п’ятниця була явно не нашим днем. По-перше, знову проявилася, здавалося б, вже дещо призабута хвороба нашої команди – невміння реалізовувати гольові моменти. Цього дня їх було створено начебто й немало (як для гри такого рівня), однак жоден з них так і не виявився результативним. А ще, можливо, щоправда, це є й дещо суб’єктивним відчуттям – гравцям нашої команди не вистачило свіжості, зарядженості на атаку. Часом складалося враження, що після складної, натужної перемоги в Новій Каховці над «Енергією», у них просто не залишилося сил здолати ще один такий  же, схожий за стилем «в’язкий» і «тягучий» колектив. І, як на зло, не спрацювали цього дня й традиційні «джокери» нашої команди – виконавці штрафних ударів. Якщо в попередніх іграх штрафний удар, призначений у ворота суперника, метрах в трьох-чотирьох від лінії штрафного майданчика, у виконанні того ж Артема Прошенка чи Левана Махарадзе, був майже такою ж грізною зброєю, як пенальті, то цього разу обидва гравці в ході виконання цих технічних елементів були вкрай неточними, посилаючи м’яч як не в «стінку», то значно вище воріт. Отож гра добігала кінця, а результату все не було. Останні хвилини були  позначеними потужними, але доволі сумбурними атаками нашої команди, які, на жаль, так і не увінчалися успіхом.

Перша допомога при укусі змії

На території України нараховується десять видів отруйних змій. Менш небезпечні щитомордники. Найбільш розповсюджені гадюки. Після укусу щитомордника або гадюки трагічні наслідки бувають рідко, але деколи розвиваються тяжкі ускладнення.

Змії ведуть активний спосіб життя тільки в теплий період року – з перших чисел квітня і до глибокої осені, зимою впадають в сплячку, обираючи для цього нори гризунів. Необхідно знати деякі звички змій. Щитомордники перед нападанням дрібно трясуть кінчиком хвоста.

Якщо укусила змія, перш за все, слід визначити, отруйна вона чи ні. На місці укусу залишаються сліди від зубів змії у вигляді двох серпоподібних смуг, утворюючих напівовал із дрібних точок. Неотруйна змія залишає тільки цей слід на шкірі. Якщо ж укусила отруйна змія, то в передній частині напівовала між серпоподібними смугами є дві ранки (сліди від її двох отруйних зубів), з яких переважно витікає кров.

Токсичність отрути залежить від ряду факторів: фізіологічного стану і віку змії, кліматичних умов її перебування, часу, який минув з моменту пробудження від сплячки. У голодних змій отрути більше, ніж у ситих.

Отрута змій дуже складна за хімічним складом і являє собою комплекс речовин білкової природи з різним механізмом дії. Зміїна отрута руйнує еритроцити, порушує згортання крові, збільшує проникливість клітинних мембран, уражає нервову і серцево-судинну системи. Можливий розвиток алергічної реакції аж до анафілактичного шоку.

Червонокостянтинівська сільська рада висловлює щиру вдячність нашим небайдужим помічникам, які у переддень світлих Великодніх і Травневих свят надали суттєву допомогу нашій територіальній громаді в наведенні благоустрою та підготовці до організації проведення святкових урочистостей.

Зокрема, хочемо подякувати голові правління СВК «Росія» Володимиру Георгійовичу Максімову за той значний внесок, що його зробили працівники господарства в приведенні території нашої сільської ради до охайного, доглянутого стану. Зокрема, зусиллями господарства по селу здійснюється вуличне освітлення, упорядковане громадське кладовище, встановлені зручні лавочки на автозупинках, здійснюється постійне обкошування обабіч автошляхів та у парковій зоні.

Також висловлюємо вдячність ФОП Надії Василівні Максімовій за надану матеріальну допомогу у вигляді фарби для здійснення робіт з благоустрою та господарського інвентаря та ФОП Наталії Олексіївні Бойко за активну допомогу в підготовці до святкових урочистостей з нагоди Дня Перемоги.

Також наша щира вдячність депутатові сільської ради , жителю с.Краснопілля Василю Дмитровичу Кучеряку, який особисто допоміг впорядкувати до свята меморіал-пам’ятник загиблим воїнам у селі, здійснивши дрібний ремонт та пофарбувавши елементи меморіальної композиції, а також викосивши та випилявши від порослі дикорослих дерев територію довкола.

Тож низький уклін вам, дорогі помічники, від усієї громади! Нехай завжди у всіх ваших справах вас супроводжують успіх і удача.

Наталія Канатенко, Червонокостянтинівський сільський голова.