Протягом майже двох тисяч років Православні християни і представники різник конфесій зустрічають своє велике свято - Воскресіння Христове (Пасху). Центром події є храм Гроба Господнього в Єрусалимі.

Найбільш вірогідною датою Воскресіння Христа і сходження Благодатного Вогню вважається 5 квітня 33 р. від Різдва Христового. Наша історія - це історія країни православної. З цією релігією пов’язане становлення всієї нашої куль­тури, всього, що ми маємо - нашої мови, нашої писемності, грамотності, літератури. А свято Пасхи в православній традиції займає особливе місце.

«...Після Суботи, вночі, на третій день після своїх страждань і смерті Господь Ісус Христос силою Свого Божества ожив, тобто воскрес із мертвих. Тіло його людське преобразилося, неймовірно яскраве світло наповнило весь простір. Він вийшов із Гроба, не прийнявши камінь, не порушив синедрової печаті і невидимий для сторожі. З цього часу, не знаючи цього, воїни охороняли порожній Гроб.

Зненацька стався великий землетрус: з неба зійшов Ангел Господній. Він приступив, відвалив камінь від дверей Гробу Господнього і сів на нього. З виду він був, як  блискавка, одяг його - білий, як сніг.

Воїни, які охороняли Гроб, злякалися і немов омертвіли, а потім, отямившись, від страху розбіглися».

Якби Воскресіння Христове стосувалося б тільки Самого Христа, то значення Його було б для нас нікчемним. Але Христос Воскрес не Один, а воскресив з Собою Адама і все людство. Немає більше потреби шукати міфічну оводу безсмертя». Безсмертям є сам Христос. Він дарує його всім людям. Христос проклав стежку, показав шлях до істинного життя і відкрив двері безсмертя.

Церковна свічкаЦерковна свічка - священне надбання Православ’я. Вона - символ нашого духовного союзу зі святою Матір’ю-Церквою.

Однак багато людей, які приходять до храму Божого, не знають, що свічка – це пожертва. Купуючи її в храмі, ми добровільно жертвуємо кошти на Церкву. Щирість і простота молитви – передусім подобаються Творцеві.

Свічки, які віруючі купують в храмі, щоб поставити в свічники біля ікон, мають декілька духовних значень: оскільки свічка купується, вона є знаком добровільної жертви людини Богові і храму Його вираз готовності людини до послуху Богові (м’якість воску), його прагнення до обожнення.

Свічка є також свідченням віри, причетності людини до Божественного світла. Свічка символізує теплоту і полум’я любові людини до Господа, Матері Божої, Ангела або святого, біля ікони якого віруючий ставить свою свічку.

Часто запитують, чи можна ставити свічки, куплені поза церквою?

Свічки, зазвичай, купують в храмі, куди приходять молитися - це мала жертва саме цьому храму.

Купувати свічки треба тільки в храмі?

Районна державна адміністрація та районна рада сердечно вітають вас зі світлим днем Воскресіння Христового, святом Божої любові, перемоги добра над злом, життя над смертю, святом, яке вселяє в серця мир, радість, надію, віру і любов!

Цього року Україна знову зустрічає Великдень не під мирним небом – підступний агресор продовжує плюндрувати нашу землю війною – забирати людські життя, калічити людські душі. Але пам’ятаймо, що Бог завжди на боці правди, а тому всі вороги українського народу приречені на поразку.

Вітаючи зі світлим Воскресінням Христовим, щиро бажаємо, щоб ваші душі були багаті на добро, як святковий стіл, чисті, як Великодній рушник, і веселі, як українські писанки. Хай малинові дзвони Великодня принесуть у ваші оселі радість, достаток, віру, надію і любов, а нашій державі – мир, добробут та справедливість!

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Тамара Сакара, голова районної ради

 * * *

Шановні жителі району!

У цей благословенний час дозвольте щиро привітати вас зі святом світлого Христового воскресіння! Святий Великдень несе нам довгоочікувану радість перемоги Сина Божого, дарує надію та впевненість у завтрашньому дні, поселяє спокій у серцях, укріплює віру та живить душу. Тож нехай Божа милість та благословення оросять ваше життя, а мир, любов та злагода запанують у вашій оселі. Зичу вам гарного настрою, відмінного здоров’я, сімейного затишку, незмінного успіху та здійснення усіх задумів.

З повагою Олександр Поворознюк, депутат районної ради

Дорогі жителі Ганнівки, Володимирівки, Сергіївки та Рядового!

Щиро вітаємо всіх з молодим і дзвінким травнем, святом весни, єднання й миру: на планеті й у душі!

Незліченних прибічників вашим починанням, безмежного піднесення у здійсненні задуманого!

Радісної праці як святині у людині, всесильної любові до життя!

Ніна Цапенко, Ганнівський сільський голова, виконком Ганівської сільської ради

* * *

Шановні односельці Чечеліївки та Олександрівки!

Від душі вітаємо вас

З днем праці та Першотравнем.

Нехай він буде найсвітлішим,

Самим добрим і Привітним!

Живіть у мирі та любові,

Трудіться всім на благо!

Весни бажаємо для душі!

І ласкавого травня!

Сергій Дяченко, Чечеліївський сільський голова, виконком Чечеліївської сільської ради

 

колектив викладачів ЦДЮТ готується передати волонтерам дитячу допомогу для учасників АТО до Великодніх святКожна молода людина має стати активним учасником розбудови громадянського суспільства, відігравати в ньому важливу роль та нести відповідальність у процесах прийняття рішень на всіх рівнях, які впливають на їх життя, а держава забезпечує доступ молоді до відповідних та необхідних програм і послуг незалежно від статі, географічного положення, соціального, культурного, економічного чинників. У школах нашого району є куточки вшанування прапора, герба, національної символіки, але тепер вимоги сьогодення вимагають більшого акценту. Якщо раніше, почувши Гімн України, діти просто ставали струнко, то тепер більшість з них кладуть руку на серце і ставляться до цього більш відповідально. На базі районного центру дитячої та юнацької творчості створена координаційна рада з представників учнівської молоді, яка проводить волонтерську роботу – кластерні (практичні) семінари, тренінги, підготовку районних масових заходів, зокрема й питання  допомоги учасникам АТО, яка зараз перебуває на чільному місці. Співпраця з владними структурами, з громадськістю, диспути. Музеї оновлюються сторінками сучасної історії про події, які відбуваються на Сході України.

виставка, присвячена сумним роковинамНа цьому тижні Україна відзначила сумний ювілей – 30-річчя Чорнобильської катастрофи. З цієї нагоди в районному Будинку культури відбувся захід по вшануванню учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, в якому взяли участь голова райдержадміністрації Сергій Завалій, голова районної ради Тамара Сакара, їхні заступники, інші відповідальні працівники районної ради, райдержадміністрації та її підрозділів, представники громадськості району, учнівської молоді і, звичайно ж, самі учасники ліквідації аварії та вдови померлих ліквідаторів.

До учасників заходу звернулися С. Завалій та Т.Сакара. Вони висловили щиру вдячність учасникам ліквідації аварії за їхній подвиг, самопожертву, за те, що вони зупинили ядерну стихію, оскаженілий «мирний атом», який вирвався з людських рук і міг перетворити на пустелю всю Україну. Насамкінець, С.Завалій і Т.Сакара побажали ліквідаторам здоров’я, а всім нам - миру і добробуту.

Сьогодні вже зрозуміло, що Чорнобиль увійшов не тільки в наше життя, а й в життя багатьох наступних поколінь, а фактично – назавжди. Бо ж територія забруднена багатьма радіонуклідами, деякі з яких  існуватимуть десятки тисяч років.

15 квітня з благословення Правлячого архієрея, єпископа Олександрійського і Світловодського Боголєпа, священно-служителі пенітенціарного єпархіального відділу відвідали виправну колонію № 49.

Історична подія, яка трапилася цього дня, назавжди залишиться в пам’яті засуджених, адже вперше в цих стінах було відслужено Літургію Передосвяченних Дарів, і прихожани храму, названого на честь Великомучениці Анастасії Узорішительниці, поповнилися справжніми відчуттями днів Великого Посту, які переживають вірні чада Матері Церкви за цим периметром. Адже молитовне єднання віруючих - один з найважливіших кроків до Миру.

Після спільної молитви та причастя всі присутні разом зы священиками соборувалися в Таїнстві Єлеоосвячення. Сім разыв читали Євангеліє, сім разыв священики помазували  прихожан. Дякували за терпіння Господнє, милість, яку він нам дає, за кожен прожитий нами день. Також в даному заходіі брали участь і співробітники цього закладу, що свідчить про непохитність християн в нашій рідній Православній вірі.

Керівництво Петрівської виправної колонії № 49 приділяє велику увага духовному відродженню засуджених, адже саме такі заходи сприяють духовному розвитку засуджених і спонукають їх до переосмислення своїх життєвих цінностей.

Катерина Ляшевич

Відповідно до Порядку проведення конкурсу щодо набуття права оренди об’єктів та майна спільної власності територіальної громади сіл, селищ Петрівського району, затвердженого рішенням районної ради від 05 квітня 2012 року №227, районна державна адміністрація оголошує намір щодо передачі в оренду наступних об’єктів:

 №  Назва вільного об’єкта  Характеристика об’єкта  Місце знаходження об’єкта   Площа об’єкта 
 1.  Частина нежитлового приміщення поліклінічного відділення Петрівської центральної районної лікарні  цегляне  с.м.т. Петрове, вул. Центральна, 1   2,0

 

Дата і час проведення конкурсу – 20 травня 2016 р. о 10.00.

Місце проведення конкурсу – сесійна зала районної ради.

Кінцевий строк прийняття заяв про участь у конкурсі – 17 травня 2016 року.

Заяви про участь у конкурсі з переліком необхідних документів подаються до відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури районної державної адміністрації за адресою: смт Петрове, вул. Жовтнева, 20, кабінет № 103.

Довідки за тел. 9-62-62

Геннадій Горбанець, начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації

Запрошуємо краєзнавців, любителів історії, гідів, екскурсоводів, соціально активну молодь (до 35 років) з усієї України долучатися до Всеукраїнської акції, спрямованої на утвердження національно-патріотичної свідомості дітей та молоді, «Патріотичні екскурсії по Україні».

Термін проведення: 15-17 травня 2016 року у м. Київ.

Протягом Акції учасників вчитимуть, як створювати екскурсії саме патріотичного напрямку, з ними проведуть лекції відомі історики й фахівці з туризму. В якості практичного прикладу учасникам заходу буде проведена екскурсія за маршрутом «Київ український». Також запланована автобусна екскурсія видатними місцями столиці, пов’язаним з українською ідеєю. В останній день заходу учасники, під керівництвом фахівців, самі розроблятимуть маршрути патріотичних екскурсій, пов’язані з їх рідним краєм.

Ініціатива «Патріотичні екскурсії по Україні» виникла через те, що в Україні майже відсутні розроблені регулярні екскурсії для дітей і молоді, які пов’язані з українською історією і українською ідеєю. Якщо вони й існують, то відбуваються вкрай нерегулярно і не пропагуються для молоді. Наша мета – зробити їх масовими й популярними, простою і доступною мовою показати молодому поколінню героїчну історію нашої країни у різних регіонах, аби любити рідний край і пишатися своїми витоками.

Для учасників заходу планується відшкодування витрат на проїзд (якщо потягом, то квитки у плацкартному вагоні), а також забезпечення проживанням та харчуванням.

Просимо зголошуватися усіх охочих та заповнити анкету за посиланням https://docs.google.com/forms/d/1Ba1IWbg_PQ63NSXbujQw65b7INSti3N2IOMq_epF848/edit?usp=drive_web.

За довідками звертатися до керівника проекту Сергія Бахіна: 067 277 12 19, siryj@bigmir.net.

Стій! Час, замри і озирнися в минуле. Озирнися на тих, кого зараз немає, хто з каменя дивиться на нас з висоти своїх пам’ятників. Зупинись - постій мовчки - згадай...

Мільйонам українців врізались в пам’ять важкі дні другої світової війни: чорною тінню фашистської навали, димом пожеж, смертю і руїнами. Тих, хто бачив ці жахіття, залишилося зовсім мало. Та всі вони живуть в пам’яті рідних та близьких. Адже завдяки безсмертному подвигу радянських солдат, ми, нинішнє покоління, живемо в квітучій Україні, де майорить сьогодні синьо - жовтий прапор свободи.

Пам’ять... Вона не має початку і не має кінця. Ми закликаємо вас сьогодні згадати усіх учасників Великої Вітчизняної війни поіменно.

Петрівський районний парламент дітей оголошує акцію «Ми пам’ятаємо їхні імена…», яка пройде 9 травня, і закликає долучитися до неї усіх жителів району: і дорослих, і дітей. Відкрийте сімейні альбоми, візьміть портрети своїх батьків, дідів та прадідів - учасників Великої Вітчизняної війни та вийдіть 9 травня на святкові мітинги з портретами в руках.

Хай пам’ять про ту страшну війну згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.

Анна Стожкова, голова Петрівського РПД