Протягом майже двох тисяч років Православні християни і представники різник конфесій зустрічають своє велике свято - Воскресіння Христове (Пасху). Центром події є храм Гроба Господнього в Єрусалимі.

Найбільш вірогідною датою Воскресіння Христа і сходження Благодатного Вогню вважається 5 квітня 33 р. від Різдва Христового. Наша історія - це історія країни православної. З цією релігією пов’язане становлення всієї нашої куль­тури, всього, що ми маємо - нашої мови, нашої писемності, грамотності, літератури. А свято Пасхи в православній традиції займає особливе місце.

«...Після Суботи, вночі, на третій день після своїх страждань і смерті Господь Ісус Христос силою Свого Божества ожив, тобто воскрес із мертвих. Тіло його людське преобразилося, неймовірно яскраве світло наповнило весь простір. Він вийшов із Гроба, не прийнявши камінь, не порушив синедрової печаті і невидимий для сторожі. З цього часу, не знаючи цього, воїни охороняли порожній Гроб.

Зненацька стався великий землетрус: з неба зійшов Ангел Господній. Він приступив, відвалив камінь від дверей Гробу Господнього і сів на нього. З виду він був, як  блискавка, одяг його - білий, як сніг.

Воїни, які охороняли Гроб, злякалися і немов омертвіли, а потім, отямившись, від страху розбіглися».

Якби Воскресіння Христове стосувалося б тільки Самого Христа, то значення Його було б для нас нікчемним. Але Христос Воскрес не Один, а воскресив з Собою Адама і все людство. Немає більше потреби шукати міфічну оводу безсмертя». Безсмертям є сам Христос. Він дарує його всім людям. Христос проклав стежку, показав шлях до істинного життя і відкрив двері безсмертя.

Христос воскрес і вознісся на Небо, але кожен із нас може доторкнутися до Нього - на головному богослужінні, літургії, коли священик виходить до людей з Причастям Тіла і Крові воскреслого Христа.

І у цьому році після сходження Благодатного Вогню біля Гробу Господнього будуть запалені лампади по всьому Ієрусалиму, спеціальними авіарейсами Вогонь буде переданий на Кіпр і в Грецію. Звідти він буде розвезений по всьому світу. Віднедавна Його привозять і в Україну.

За легендою, той рік, коли Вогонь не зійде з небес - стане останнім в історії людства. Ця легенда робить очікування дива особливо напруженим. Цікаво, що перші 3-10 хвилин Благодатний Вогонь не пече, Його беруть руками, вмиваються, гасять, а Він знову спалахує.

Останнім часом більше людей приходить до Храму. Але в багатьох ще складається уявлення, що Пасха — це лише традиція освятити хліб, яйця та поставити свічку, і на цьому вже й закінчується свято.

А насправді з приходом Пасхи закінчується Великий піст. Тому основне перебування на богослужінні - це вдумливе співпереживання. Віруючі стараються причаститися в цей день.

І не засмучуйтесь, що не утримувались від їжі. Господь всіх любить однаково тих, хто постував, і тих, хто – ні. Їжа не наближує до Бога і не віддаляє від Бога. І в цей день Господь торкається  серця кожного, хто йому радий. І немає на землі слова радіснішого, ніж те, що говорять один одному люди в Світле Воскресіння і наступних 40 днів: «Христос Воскресе!».

Зазвичай, на наших святкових столах основне місце займають паски, писанки і церковний кагор.

Українська паска - це головна пасхальна страва, своєрідний символічний знак нового часу, який почався після Великого посту. По суті, паска - це молодший брат артоса. Словом артос - «квасний хліб» в Євангелії позначений хліб, який Христос благословив на Таємній Вечері.

Звичай дарувати один одному писанки чи крашанки з’явився іще в першому столітті Різдва Христового.

Нехай цей день стане для всіх нас справді світлим. Христос Воскресе!

протоієрей Микола Бойко, настоятель Свято-Покровського храму Чечеліївки.

 

* * *

Щиро вітаємо вас з Великоднем!

Нехай це величне свято наповнить вас світлими почуттями надії і любові, дарує щастя та добро. Нехай ці святкові дні зміцнять вашу віру, в серцях будуть милосердя, добро та радість. Хай Господь Бог не обходить вас своєю милістю, обдарує всепрощенням і надалі супроводжує ваші родини, дає сили, енергію, допомагає повсякчас. Божого благословення вам у всіх ваших справах і помислах. Христос Воскрес! - Воістину Воскрес!

З повагою Віталій Журавльов,

голова Благодійного Фонду «Українські соціальні програми» та Петрівська районна  організація політичної партії «ВО «Батьківщина».

 

 

Дорогі жителі славної Петрівщини!

З нагоди великого свята Воскресіння Христового прийміть мої найкращі вітання і побажання Божого благословення, здоров’я і добробуту!

Сердечно бажаю, щоб переможний дух надії, радості, всепрощення і надалі супроводжував вас і ваші родини, давав силу, енергію, наснагу для добрих і корисних справ на добробут і процвітання нашої рідної України.

Хай Великодній передзвін  принесе у вашу оселю радість, віру, надію і любов, а Боже благословення буде запорукою миру на нашій землі, духовного відродження держави, здійснення найзаповітніших сподівань!

Христос Воскрес! - Воістину Воскрес!

З повагою народний депутат України Анатолій Кузьменко

***

Шановні мешканці та гості Кіровоградщини!

У цей світлий день прийміть щирі вітання із Христовим Воскресінням!

Нехай віковічне свято, яке стало символом життєдайної сили, духовного піднесення, приносить кожному незламну віру у торжество істини та справедливості, добра, милосердя та любові.

Щиро бажаю, щоб із цим благословенним днем назавжди оселилися у кожній родині злагода і взаєморозуміння, міцне здоров’я  і щедрість чистих почуттів.

Нехай мир прийде на нашу землю, і радість наповнить оселі.

Христос Воскрес!

З повагою Олександр Чорноіваненко