Церковна свічкаЦерковна свічка - священне надбання Православ’я. Вона - символ нашого духовного союзу зі святою Матір’ю-Церквою.

Однак багато людей, які приходять до храму Божого, не знають, що свічка – це пожертва. Купуючи її в храмі, ми добровільно жертвуємо кошти на Церкву. Щирість і простота молитви – передусім подобаються Творцеві.

Свічки, які віруючі купують в храмі, щоб поставити в свічники біля ікон, мають декілька духовних значень: оскільки свічка купується, вона є знаком добровільної жертви людини Богові і храму Його вираз готовності людини до послуху Богові (м’якість воску), його прагнення до обожнення.

Свічка є також свідченням віри, причетності людини до Божественного світла. Свічка символізує теплоту і полум’я любові людини до Господа, Матері Божої, Ангела або святого, біля ікони якого віруючий ставить свою свічку.

Часто запитують, чи можна ставити свічки, куплені поза церквою?

Свічки, зазвичай, купують в храмі, куди приходять молитися - це мала жертва саме цьому храму.

Купувати свічки треба тільки в храмі?

Якщо мова йде про церковну свічку, то логічно, що й купують її в церкві. Церковна свічка, крім уже названих значень, є символом нашого союзу з Матір’ю-Церквою.

Якщо ми купили свічки поза церквою, то існує лише союз з тим, в кого ми їх купили. Крім того, потрібно пам’ятати, що церковні свічки завжди освячуються, для цього існує спеціальна молитва. З цієї причини недогарки не викидаються, а складаються на переплавку.

Під час Богослужінь, навіть у сонячний день, має горіти над престолом і в храмі світло. Для Богослужінь використовується світло воскове або оливне. І олива і віск означають чистоту. Чистота світла означає щирість тих, що дають жертву на світло, і звеличує Боже ім’я. Горіння свічок означає, що Господь Бог живе в неприступному світі, що просвічує світ духовним світлом, зігріває наші серця і просвічує розум для пізнання Божої слави. Світло під час Богослужінь має пригадувати, що в серцях вірних має горіти вогонь любові до Бога і його святих. Світло підкреслює також і духовну радість.

В Євангелії від Матвія згадуються п’ять мудрих дів, які, враз із світильниками, взяли з собою і єлей, щоб зустрічати жениха. Олива означає бажання догодити Богові ділами і цілим життям. Олива служить у Богослужіннях як чиста субстанція з рослинного світу.

Симеон Солунський пише, що: «Віск спалюється і тим означає, що вогонь любові до Бога може спалити Божественним вогнем наші гріхи. Віск, що перемінюється в вогонь, означає цілий світ, який постійно горить вогнем життя. Так і люди повинні єднатися взаємною любов’ю і згодою».

Настоятель Свято-Вознесенського храму ієрей Михайло Царук.