Слава Небесній Сотні20 лютого в Україні відзначається День вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Нашій нації довелося пережити багато жахливих подій, про які раніше не могли й подумати в ХХІ столітті, та сьогодні історія безжальна... Вона назавжди закарбується у серцях українців нестерпним болем, що з року в рік нагадуватиме сумний початок 2014-го...

У ті історичні дні ми побачили яскравий приклад того, як гідність повстає проти беззаконня, владної тиранії і знищення прав людини. Переконались, що солідарність і братерство, взаємоповага і доброзичливість між сотнями тисяч людей, згуртованих довкола спільної мети, ведуть до перемоги.

За весь час протистоянь Майдан став не просто столицею держави, а її серцем і душею. Він об’єднав десятки тисяч українців з різних областей, районів, які пліч-о-пліч до кінця боролися за єдність, незалежність і справедливість. Рівність і братерство – основна рушійна сила, яка підкорила Україну та весь світ.

Ми завжди пам’ятатимемо імена Небесної Сотні. Святим обов’язком для кожного з нас буде продовження розпочатої ними справи українського державотворення, за яку вони віддали своє життя. Ми повинні щоразу пам’ятати цю дорогу ціну, омиту кров’ю активістів, оплакану сльозами мільйонів, пронизану болем рідних.

Вічна пам’ять і слава героям!

Голова обласної ради Олександр Чорноіваненко

 * * *

11-го лютого 2015-го року, Указом Президента України № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» в країні встановлено особливий пам’ятний день - «День Героїв Небесної Сотні», який відзначається тепер щорічно 20-го лютого.

20-е лютого 2014-го року стало якоюсь переломною датою в надії на краще для всього українського народу. Відчуваючи глибокі і тривалі приниження та відвертий гніт з боку пострадянської корупційної, кримінально-комуно-кегебістсько-олігархічної химери, багатонаціональний український народ пробудився. Він повстав перед тираном і не залишився у смертельній байдужості до майбутнього своїх дітей, до теперішнього своєї, даної Богом душі, до гідності та честі свого доброго імені.

Сьогодні ми вшановуємо пам’ять загиблих. Ми схиляємо голову перед їх подвигом, силою та витримкою. З вдячністю звертаємось до тих, хто живе поряд з нами, від усього серця бажаємо вам і вашим родинам здоров’я, родинного затишку та благополуччя, впевненості в завтрашньому дні, щастя, добра і мирного неба над головою.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Тамара Сакара, голова районної ради

 

земляк-петрівчанин, захисник України Лисенко Олексій Сергійович.Цього тижня страшна звістка чорною міткою знову прилетіла до нас зі Сходу:  під час виконання бойового завдання 17 лютого 2016 року смертю героя на 24-му році життя трагічно загинув наш земляк-петрівчанин, захисник України Лисенко Олексій Сергійович.

Народився Олексій Сергійович Лисенко 26 жовтня 1992 року в смт Петровому, в 2009-му році закінчив Петрівську гімназію, кількома роками раніше - Петрівську дитячу музичну школу по класу баяна. У 2009 році вступив до Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту ім. академіка В.Лазаряна. Був здібним і тямущим студентом, тож упродовж усього періоду навчання отримував стипендію. Крім того - був незмінним активістом студенської художньої самодіяльності, учасником загальнодержавних телевізійних шоу «Битва хорів» та «Україна має талант». У 2014 році закінчив університет, отримавши спеціальність інженера залізничного транспорту, після чого влаштувався на роботу до управління залізничного транспорту в ПівнГЗК.

Саме з цього підприємства 7-го лютого 2015 року був призваний до лав Збройних Сил України, і після кількатижневої підготовки направлений на Схід, в зону бойових дій, де спочатку проходив службу на офіцерській посаді в групі інженерного забезпечення 17-ї танкової бригади, а близько місяця тому лейтенант Лисенко Олексій Сергійович був призначений начальником інженерної служби 20-го окремого мотопіхотного батальйону 93-ї механізованої бригади. До повноважень інженерної служби було віднесено обладнання фортифікаційних споруд, будівництво загороджувальних ліній, а також розмінування. Саме під час розмінування в районі села Піски, що на Донбасі, група бійців під командуванням молодого офіцера не помітила підступно замасковану міну-розтяжку, встановлену однією з ворожих диверсійно-розвідувальних груп…

Особливий трагізм ситуації полягає ще й в тому, що, фактично, термін строкової служби нашого земляка вже добіг кінця, з дня на день він мав по ротації повернутися додому. Однак підступна доля розпорядилася по-своєму, а криваве «перемир’я» продовжує збирати свій смертельний ужинок.

Лисенка Олексія Сергійовича –

славного українського воїна і висловлюють щире співчуття рідним, близьким і друзям покійного, усім петрівчанам, для кого ця втрата стала, безумовно, і власною особистістю трагедією.

Вічна пам’ять про справжнього Героя України, безстрашного захисника рідної землі Олексія Сергійовича Лисенка назавжди збережеться в серцях вдячних петрівчан. Царство небесне загиблому Воїнові! Героям Слава!

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Тамара Сакара, голова районної ради

* * *

Петрівська районна організація ветеранів України в ці скорботні дні розділяє біль і сум з приводу трагічної загибелі на Сході України земляка-петрівчанина

Олексія Сергійовича Лисенка.

Молодий воїн ціною власного життя засвідчив палку любов до України, довів відданість військовій присязі. Тож світла пам’ять про славного Бійця і Людину назавжди збережеться у наших серцях.

Висловлюємо щире співчуття, рідним і близьким загиблого воїна!

Олег Гіюк, голова районної організації ветеранів України.

хліб-сіль сину – «кіборгу»Ольга Позивай відома в районі, як талановитий педагог, директор однієї з кращих на Петрівщині – Чечеліївської загальноосвітньої школи. Та не всі знають про непросту долю цієї жінки, адже через її серце пройшли дві війни. Їй довелося чекати чоловіка з Афганістану, а сина з буремного Донбасу, де ще й досі точиться гібридна Російсько – Українська війна.

Народилася Ольга Андріївна на Бобринеччині, в с. Червонозоряне, у простій селянській родині. Доля батьків також видалася досить непростою. Мама мріяла стати вчителькою, навчалася в педагогічному училищі, а батько - у військовому училищі. Та життя склалося так, що їхнім мріям не судилося збутися, обоє працювали в колгоспі. Втім, цього не соромилися, бо не вважали порожніми слова, що робота хлібороба почесна. Адже недаремно кажуть, що не місце прикрашає людину, бо ж простий селянин часто буває справжнім інтелігентом, а випускник університету може мати душу Шарикова чи Швондера.

Оля втілила в життя мамину мрію. Закінчивши школу з золотою медаллю, поступила до Кіровоградського педагогічного інституту на фізико-математичний факультет. В інституті і познайомилася з майбутнім своїм чоловіком - Дмитром Позиваєм.

загальне фото учасників заходуДнями в сесійній залі районної ради пройшов урочистий захід з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 27-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану. Колишніх воїнів-афганців на території району проживає найбільше, та є ветерани й інших оголошених і неоголошених воєн та збройних конфліктів.

Будь-яка війна – це катастрофа, адже вона забирає найбільшу цінність – людські життя. Війни не минають безслідно, їхні рани кровоточать впродовж багатьох років.

Розпочинають війни і посилають вмирати людей можновладці - ті, хто ніколи не чув свисту куль біля власної скроні, не відчував запаху згарищ, не бачив смерті товаришів і понівечених тіл загиблих. Все це припадає на долю солдатів. Вони виконують свій обов’язок, визначений військовою Присягою, тому мають право пишатися тим, що з честю носять високе звання Воїна.

Відлуння Афганських гірУ жодному календарі день 15 лютого нічим не позначений. Але він особливий. Цього дня 1989 року закінчилася війна в Афганістані. Щороку ветерани афганської війни відзначають його, як останній день виведення радянських військ з Афганістану.

Афганська війна, брудна, неоголошена.

Війна. Чужа, Неждана, непотрібна.

Геройство. Біль. Дочасна сивина.

Прокляття чаша випита до дна.

Жорстока тиша. Вибухоподібна.

Війна. Війна. Війна.

Шановні Петрівчани!

Районна державна адміністрація та районна рада щиро вітають вас із Всесвітнім днем соціальної справедливості.

Соціальна справедливість є основоположним принципом мирного та благополучного співіснування людей у державі і в світі в цілому. Вона пропагує гендерну рівність, усуває бар’єри, що виникають через ознаки віку, расової, етнічної або релігійної приналежності і культури.

26 листопада 2007 року Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 20 лютого Всесвітнім днем соціальної справедливості та запропонувала всім державам присвятити цей спеціальний день проведенню на національному рівні конкретних заходів в інтересах соціального розвитку.

Відзначення на державному рівні Всесвітнього дня соціальної справедливості має на меті привернення уваги суспільства, органів державної влади, місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, громадських організацій до вирішення питань соціальної справедливості та необхідності спільної побудови в Україні суспільства соціальної справедливості та активного впровадження в життя політики і стратегії, спрямованих на її забезпечення.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Тамара Сакара, голова районної ради

Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджене у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Історія свята, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної — бенгальської, мови. Відтоді кожного року Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. А починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці.

Міжнародний день рідної мовиСьогодні, міжнародний день рідної мови, свято української мови - одного з найцінніших надбань, які створили й залишили нам наші попередники. Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато з того, чим може гордитися наш народ.

Мова – жива душа народу. Державність мови є формою об’єднання людей в одне ціле, в один народ. Це важливий чинник самовизначення нації та надійна основа розвитку країни.

Вітаю вас, шановні земляки, з міжнародним днем рідної мови. Нехай материнське слово буде для всіх нас оберегом. Бережімо рідне слово, бо в ньому не тільки гомін лісів, переливи струмків, шепіт трав, а й високий дух пращурів, сила нашого сьогодення і шлях до щасливого майбутнього.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Тамара Сакара, голова районної ради

Відповідно до Порядку надання послуг з організації сімейного відпочинку демобілізованих учасників антитерористичної операції, які проходили військову службу в районах проведення АТО, та членів їх сімей, управління соціального захисту населення Петрівської райдержадміністрації здійснює організацію сімейного відпочинку демобілізованих учасників антитерористичної операції та членів їх сімей (один з членів сім’ї та діти віком від 3 до 18 років).

Сімейний відпочинок здійснюється закладами, що надають послуги з відпочинку, які розташовані на території України.

Для отримання більш детальної інформації стосовно порядку та умов отримання послуги сімейного відпочинку, звертайтеся, будь-ласка, до управління соціального захисту населення райдержадміністрації за адресою: вул. Ілліча, 32, смт Петрове, або за телефоном: (05237) 9-63-33.

Петрівська районна державна адміністрація оголошує конкурс на заміщення вакантної посади головного спеціаліста відділу ведення Державного реєстру виборців апарату райдержадміністрації.

У конкурсі на заміщення вакантної посади головного спеціаліста відділу ведення Державного реєстру виборців апарату райдержадміністрації можуть брати участь громадяни України, які мають вищу юридичну освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста, стаж роботи за фахом на державній службі на посаді провідного спеціаліста не менше 1 року або стаж роботи за фахом в інших сферах не менше 3 років, володіють персональним комп’ютером в обсязі користувача програмного забезпечення та вільно володіють державною мовою.

Заяви на участь у конкурсі приймаються протягом 30 календарних днів з дня опублікування оголошення в газеті. Додаткова інформація щодо основних функціональних обов’язків, розміру та умов оплати праці надається відділом кадрової роботи апарату районної державної адміністрації.

До заяви на участь у конкурсі додаються:

заповнена особова картка (форма № П-2 ДС) з відповідними додатками;

дві фотокартки розміром 4x6;

копії документів про освіту, підвищення кваліфікації, присвоєння вченого звання, присудження наукового ступеня;

декларація про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2015 рік за формою, передбаченою Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції»;

копія документа, який посвідчує особу;

копія військового квитка (для військовослужбовців або військовозобов’язаних;

довідка про допуск до державної таємниці (у разі його наявності).

За довідками звертатися за адресою: смт Петрове, вул. Жовтнева, 20, кімн.101, тел. 9-72-58.

практично усі домашні поєдинки «Інгульця» та «Інгульця-2» палко підтримували юні фани – місцеві ультрас.«Інгулець» продовжує боротьбу за головний зимовий трофей

На цьому тижні закінчилися матчі у відбіркових групах серед команд, що взяли участь у щорічному турнірі «Кубок Придніпров’я - 2016», у якому, нагадаємо, зіграли і обидві наші команди: «Інгулець» та «Інгулець-2».

Отож до чвертьфінальної стадії пробилася лише одна – перша команда, вигравши усі три відбіркові матчі у своїй групі і не пропустивши у власні ворота жодного м’яча. Загальний рахунок у трьох матчах 13:0 на користь «Інгульця». До речі, що особливо приємно відзначити, майже усі поєдинки за участі наших команд могли побачити й любителі футболу Петрівщини, адже відбувалися вони на полі навчально-тренувальної бази «Інгульця», що у Володимирівці. Тож, не зважаючи на примхи погоди (на жаль, зимовий футбол цього разу спонукав глядачів окремі матчі переглядати під акомпанемент надокучливого дощу або в намаганнях розгледіти якісь фрагменти футбольного дійства в густому тумані), все ж справжні прихильники гри мільйонів отримали від неї справжнє задоволення.

комар роду AedesПрофілактика хвороби, викликаної вірусом Зіка

На сьогоднішній день ВООЗ інформує про виникнення та розповсюдження в світі нової небезпечної інфекційної хвороби , яка визивається вірусом Зіка. Дане захворювання актуальне і в нашому регіоні, бо багато людей подорожує, тож є можливість заносу даної хвороби.

Збудник хвороби, викликаної вірусом Зіка — це вірус, переносниками якого є комарі роду Aedes. Вірус Зіка циркулює в Африці, Америці, Південній Азії й Західній частині Тихого океану.

Час із моменту контакту з вірусом до появи симптомів хвороби, викликаної вірусом Зіка, становить кілька діб. У людей із хворобою, викликаної вірусом Зіка, зазвичай, спостерігається підвищена температура, висип на шкірі, кон’юнктивіт, біль у м’язах і суглобах, нездужання й головний біль. Ці симптоми, як правило, зберігаються протягом 2-7 днів. Специфічного лікування й вакцини не існує.