загальне фото учасників заходуДнями в сесійній залі районної ради пройшов урочистий захід з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 27-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану. Колишніх воїнів-афганців на території району проживає найбільше, та є ветерани й інших оголошених і неоголошених воєн та збройних конфліктів.

Будь-яка війна – це катастрофа, адже вона забирає найбільшу цінність – людські життя. Війни не минають безслідно, їхні рани кровоточать впродовж багатьох років.

Розпочинають війни і посилають вмирати людей можновладці - ті, хто ніколи не чув свисту куль біля власної скроні, не відчував запаху згарищ, не бачив смерті товаришів і понівечених тіл загиблих. Все це припадає на долю солдатів. Вони виконують свій обов’язок, визначений військовою Присягою, тому мають право пишатися тим, що з честю носять високе звання Воїна.

Про це говорили, вітаючи присутніх, голова райдержадміністрації С.Завалій, голова районної ради Т.Сакара, голова районної організації ветеранів України О.Гіюк, голова районної організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів – інтернаціоналістів) М.Кисіль.

Група воїнів-інтернаціоналістів нагороджена грамотою районної державної адміністрації, районної ради, районної організації ветеранів України та районної організації УСВА. Це учасники бойових дій в Афганістані В.Бакун, А.Іщенко, В.Мороз, В.Побігушко, учасники бойових дій в Чехословаччині П.Гавеля, В.Мусієнко, В.Неклеса, В.Рева, М.Стрижак, учасник бойових дій в Угорщині П.Лавецький, учасник бойових дій на Кубі В.Піскун. Не змогли прибути на захід М.Копань і Ю.Гетманюк, а також В.Шляховий, який нині захищає Україну від зовнішньої агресії та заколотників-сепаратистів в зоні проведення АТО.

Отримали нагороди також Петрівські районні організації УСВА та ветеранів України.

Подяками нагороджені батьки, мами та дружини воїнів, які вже пішли з життя: Р.Амілаханова, Ш.Бакун, Я.Кірнац, О.Позивай, Г.Яременко.

Ольга Позивай привітала учасників, розповіла про нелегку долю дружини і матері воїнів, висловила подяку за підтримку керівництву району.

Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих воїнів, та тих, що пішли з життя вже в мирний час.

Життя триває, тож з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій відбулися змагання з кульової стрільби як серед ветеранів, так і серед молоді. Серед ветеранів переможцем став Г.Зимогляд, призові місця зайняли П.Гавеля і А.Логачев, серед юних спортсменів на відкритому чемпіонаті в Кіровограді переможцями стали вихованці Петрівської ДЮСШ «Олімп» Наталія Шуть – серед дівчат і Станіслав Ровний, Дмитро Шуть та Ростислав Тронза - серед хлопців. Вони також відзначені нагородами.

Після офіційної частини учасники заходу переглянули концерт, в якому взяли участь вихованці хореографічного відділення Петрівської ДМШ та солісти – вокалісти Т.Ігнатьєва, В.Антипенко, О.Шарутенко, А.Антипенко, Ю.Біла.

На завершення всі воїни-інтернаціоналісти на чолі з керівниками району, поклали квіти до пам’ятного знаку Воїну, після чого в Свято-Покровському храмі відбулася панахида за померлими та загиблими учасниками бойових дій на території інших держав та учасниками АТО.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: загальне фото учасників заходу.