комар роду AedesПрофілактика хвороби, викликаної вірусом Зіка

На сьогоднішній день ВООЗ інформує про виникнення та розповсюдження в світі нової небезпечної інфекційної хвороби , яка визивається вірусом Зіка. Дане захворювання актуальне і в нашому регіоні, бо багато людей подорожує, тож є можливість заносу даної хвороби.

Збудник хвороби, викликаної вірусом Зіка — це вірус, переносниками якого є комарі роду Aedes. Вірус Зіка циркулює в Африці, Америці, Південній Азії й Західній частині Тихого океану.

Час із моменту контакту з вірусом до появи симптомів хвороби, викликаної вірусом Зіка, становить кілька діб. У людей із хворобою, викликаної вірусом Зіка, зазвичай, спостерігається підвищена температура, висип на шкірі, кон’юнктивіт, біль у м’язах і суглобах, нездужання й головний біль. Ці симптоми, як правило, зберігаються протягом 2-7 днів. Специфічного лікування й вакцини не існує.

Можливим наслідком перенесеної хвороби є народження дітей з мікроцефалією. Мікроцефалія — це стан, при якому дитина народжується з розмірами голови нижче норми, що в наступному призводить до патологічного розвитку мозку дитини.

Наявність комарів – переносників хвороби і місць їх розмноження вказує на значний ризик інфікування. Комарі, зазвичай, не літають на значні відстані , але люди можуть ненавмисно перевозити їх з одного місця в інше. Комарі можуть виживати і в нових температурних умовах, і в наступному розповсюджувати хворобу серед людей.

Профілактика й контроль захворюваності базуються на скороченні чисельності комарів шляхом усунення їх джерела (знищення й перетворення місць розмноження) і зниженні ймовірності контакту людей з комахами. Для цього можна використовувати репеленти, носити одяг (бажано світлих тонів), що закриває якомога більшу частину тіла, застосовувати фізичні бар’єри, такі як сітки, закриті двері й вікна, а також протимоскітний полог для сну. Необхідно приділяти особливу увагу й надавати допомогу тим, хто не в змозі забезпечити собі належний захист, зокрема, дітям, хворим і людям похилого віку. Крім цього, важливо позбуватися можливих місць розмноження комарів, для чого слід спорожняти, очищати або накривати ємності, у яких може накопичуватися вода: відра, квіткові горщики, автомобільні шини. Для обробки великих водойм можна також застосовувати ларвіциди —інсектициди.

Туристи повинні дотримуватися основних зазначених вище заходів безпеки для захисту від укусів комарів та при поїздках до країн, небезпечних в епідемічному відношенні, враховувати епідемічну ситуацію в них.