Михайло ЦарукОсь і закінчився цикл новорічно-різдвяних свят. Минулого вівторка православні християни відзначили свято Богоявлення Господнього – Водохрещу. Впродовж цілого тижня віруючі вітають один-одного словами «Христос рождається!» — «Сла- вімо його!».

Хрещення Господнє, свято Водохреща — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу. Із Хрещенням Господнім пов’язують хрещення на Йордані Христа. Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення в річці Йордан. Вийшов на берег, а з небес почувся голос Бога-Отця, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. У цей день в усіх містах і селах, де є церкви, святять воду. Віддавна в народі освячену на Водохреще воду вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і тварин. Залишається загадкою той факт, що вода з Водохреща не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року.

День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря як велике державне свято - День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.
Ті історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї.
Ми повинні бути гідними місії, покладеної на нас долею; маємо підтримати й продовжити героїчні досягнення наших предків; підтвердити їх сподівання і стати гордістю для наших нащадків.
Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться прийдешні покоління.
Сердечно бажаю Вам, дорогі земляки, міцного здоров’я, щастя, добра, миру, злагоди і глибокої віри у гідне майбутнє рідного краю та України!

З повагою голова обласної ради Олександр Чорноіваненко

«Гаряча лінія» голови обласної державної адміністрації Сергія Кузьменка забезпечує оперативне реагування та вирішення різноманітних проблемних питань. Тут ви можете отримати і консультативно-інформаційну допомогу.

Дзвінки приймають оператори контактного центру та передають на розгляд до органів виконавчої влади.

«Гаряча лінія» працює для надання кваліфікованої допомоги жителям Кіровоградщини.

Контактний центр працює з понеділка по п’ятницю з 8 до 18 години, крім святкових днів та вихідних.

Звертайтесь за номером 0-800-500-238 (вхідні дзвінки безкоштовні).

Луганка. Днями луганська громада тепло вітала з 90-річним ювілеєм ветеранів-односельчан Василя Плюкала та Миколу Юзіка. Сільською радою з нагоди визначної дати ювілярам було надано матеріальну допомогу.

Ганнівка. Населений пункт Сергіївка, що в Ганнівській сільській раді, став одним із перших у районі, де повністю здійснено вуличне освітлення. Незабаром засяють лампочки і по вулицях Юрія Гагаріна та Станіслава Конончука у Володимирівці, де вже виконуються монтажні роботи. Виготовлена також технічна документація по вуличному освітленню сіл Рядове та Ганнівка.

Новий Стародуб. Місцевий дитячий садочок «Дзвіночок» оновився великовмісним холодильником. На це з місцевого бюджету було витрачено 13 тисяч гривень. Найближнім часом таким же устаткуванням буде забезпечено і ДНЗ «Малятко».

Зелене. Тут за рахунок місцевого бюджету було придбано обладнання для виготовлення паливних брикетів. Тепер установка уже запущена в експлуатацію. Отримані брикети мають використовувати як для обігріву соціальних об’єктів, так і для потреб населення. Для ККП «Комунсервіс» щойно придбано новий трактор МТЗ-82 з навісним обладнанням. Зараз він працює на очищені сільських доріг від снігу.

Малинівка. З огляду на віддаленість села від основних магістралей району, снігова стихія тут виявилася особливо дошкульною. Однак сільчани в біді не залишилися. Потужний Т-150, що належить місцевому ТОВ «Малинівське» (генеральний директор господарства Володимир Мірошниченко) майже цілодобово, з незначними зупинками на ремонт, розчистив усі, без винятку, сільські вулиці та прогорнув дорогу до сусідньої Чечеліївки.

Непростою залишається економічна ситуація в нашій країні. До того ж, кризові явища в економіці, як відомо, сьогодні серйозно ускладнюються бойовими діями на Сході, адже вони завдають потужного удару як по економічному потенціалу держави, так і найголовніше – по людському ресурсу, ледь не щодня забираючи від нас найкращих, найактивніших наших співгромадян, переважно у розквіті сил, у їх найпродуктивнішому віці.

І все ж держава поступово пристосовується до існування в умовах перманентних криз.

Як бачимо сьогодні, основні свої функції усі (чи майже усі) державні інституції таки виконують: працюють підприємства, виплачується заробітна платня - нехай ще й не така, про яку ми усі мріємо, але все ж це не бартер, як у 90-х, практично зведена до мінімуму залежність від енергоносіїв країни-сусідки, яка чомусь свою месіанську роль у світі тісно пов’язала з порушенням усіх загальновизнаних світових норм і правил, вдаючись до актів відвертої агресії стосовно усіх своїх сусідів. Не оминула цієї гіркої участі й Україна, через що зараз і тліє вогонь воєнного протистояння. Але зараз мова дещо про інше.

Нововведення, які вступили в дію з 1 січня 2016 р.

Законом України від 24 грудня 2015 р. №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» внесенно ряд змін до законодавства, зокрема:

Податок на прибуток підприємств

Для платників цого податку у 2016 році повертається квартальний звітний період – лише для тих, хто має доходи більш ніж 20 млн. грн (п. 137.4-137.5 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)). Скасовано авансові платежі з податку на прибуток, проте є виняток для сплати авансового внеску у розмірі 2/9 суми податку, визначеного до сплати у декларації за 9 місяців 2016 року. Цей авансовий внесок слід буде сплатити  до 31.12.2016 р., і сплачуватимуть його, відповідно, лише ті, хто подаватимуть декларацію поквартально.

Ставки з податку на прибуток залишаються на рівні 2015 року.

протоієрей отець Дмитрій вітає працівників і покупців супермаркету «Мандарин»Як відомо, святкування Різдва Христового, як і Богоявлення Господнього, не обмежується одним днем. Впродовж тижня християни вітають один одного словами: «Христос рождається!» - «Славімо його!». Вже стало традицією, що у ці дні священики Петрового відвідують установи та організації, аби привітати людей, окропити їх свяченою водою.

На знімку: протоієрей отець Дмитрій вітає працівників і покупців супермаркету «Мандарин».

Фото Максима ХАРЛАНОВА.

 

 

щира мить спілкуванняЦими зимовими днями жителька Богданівки Софія Гнатівна Следь відзначила своє 90-річчя.

З ювілейним днем народження її приїхали привітати голова Петрівської районної ради Тамара Сакара, заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, сільський голова Сергій Доцяк та депутат Богданівської сільської ради Аркадій Жуков.

Щиро привітавши Софію Гнатівну та вручивши квіти і подарунки, гості поспілкувалися з ювіляркою.

Софія Гнатівна з великим хвилюванням і радістю приймала вітання і охоче розповіла про свій життєвий шлях. Дитинство та юність припали на воєнні і повоєнні роки. З щемом та біллю згадує, як у свої 13 років, втікаючи, довелося стрибати з поїзда, який віз українську молодь на роботи до Німеччини.

Новорічно-різдвяні свята цього року порадували дітвору гарним настроєм, веселими розважальними заходами і подарунками.

Зрозуміло, щоб в нинішніх умовах святкові заходи провести якісно та вдало необхідно мати не тільки талант і організаторські уміння, а й відповідне матеріальне забезпечення.

У цьому допомогли керівники ПСП «Зарічне» (с. Новий Стародуб), магазинів «Оптовичок» і «Черняхівські ковбаси» (смт Петрове), Петрівська селищна рада.

Сільські та селищні ради крім того, що проводили відповідні заходи на своїх територіях, подбали про участь дітей в районних заходах. Райдержадміністрація і районна рада придбала подарунки для дітей та провела всю організаційну роботу.

Не можна не згадати і народного депутата України А.Кузьменка, який також подбав про те, щоб діти Петрівщини запам’ятали ці свята надовго.

Тож висловлюємо всім щиру подяку за дитячу радість, бажаємо міцного здоров’я, успіхів, родинного щастя, достатку і благополуччя!

Організатори святкових заходів для дітей

учасники художньої самодіяльності вітають родину Давидовських.Народні обряди новорічно-різдвяних свят традиційно завершуються щедрівками. Учасники художньої самодіяльності Новостародубського СБК на Василя (Старий Новий рік) вітали односельчан. Вбрані в обрядові костюми, вони завітали і до ветеранів  сільгоспвиробництва: знатних хліборобів С.Д.Лисенка та депутата обласної ради М.О.Давидовського. Привітно зустріли щедрувальників і в сільгосппідприємстві ПСП «Зарічне» та в місцевій лікарській амбулаторії. Всім їм учасники щедрівок зичили миру, здоров’я, гарних врожаїв.

На знімку: учасники художньої самодіяльності вітають родину Давидовських.

Фото АНДРУСЕНКА.

«Чарівну казку» нам, окрім нас самих, будувати ніхто не стане

Прочитавши в одному з останніх передноворічних номерів районки досить цікавий матеріал про подорож працівників ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» до Об’єднаних Арабських Еміратів («П’ять днів у чарівній казці»), хотів би доповнити його деякими своїми враженнями, адже мені ще у 2013 році, разом з івано-франківськими нафтовиками, також пощастило побувати у цій казковій країні. І я погоджуюсь – це дійсно рай серед пустелі! Однак найбільше мене вразило інше: як за якихось два з лишком десятиліття напівдикі (як ми колись раніше вважали) племена кочівників-бедуїнів зуміли створити таку країну?!

І ось мій висновок: Емірати стали успішними, тому що не на словах, а на ділі реалізували гасло: «Єдина нація – єдиний народ – єдина держава!» Це при тому, що, формально, ОАЕ вважається федеративною країною, бо складається з семи окремих еміратів, емір кожного з яких має вагомий голос в керівництві державою. Однак, фактично, державний устрій тут –абсолютна монархія, яка очолюється президентом – він же емір найбільшого емірату Абу-Дабі. За спільною домовленістю уряд очолює емір економічно найпотужнішого емірату (на сьогодні таким вважається нафтоносний емірат Дубай). Ще один з постулатів успіху – єдина віра. Принаймні впродовж місяця, буваючи в різних містах та поселеннях, я ніде не бачив храмів з хрестом чи Буддою – скрізь лише мечеті. І коли я запитав якось у місцевих, чи мають вони Конституцію, отримав відповідь: «Нам вона не потрібна, у нас є Коран – свята для нас книга, тож усі свої важливі кроки і рішення ми узгоджуємо з тим, як про це говориться в Священному Писанні».

щедрувальникиБагата і щедра на зимові свята зима. У цей період до нас приходить Новий рік, який веде за собою безліч свят. І характерною ознакою цих святкувань є колядування та щедрування.

14 січня на Старий Новий рік щедрувальники Центру дитячої та юнацької творчості з побажаннями добробуту та щастя завітали до трудових колективів Петрівської районної державної адміністрації, відділу освіти, селищної ради, податкової інспекції, центру зайнятості тощо.

Дзвінко лунали українські колядки, щедрівки, віншування та щирі побажання. Дане дійство супроводжувалось обрядом «Водіння кози» і «Меланкування».

Засівальники бажали всім Божого благословення, добра, миру і всіляких гараздів.

Інформація з сайту Держенергоефективності (http//saee.gov.ua/uk/news/987)

Влітку люди переживали в очікуванні опалювального сезону: як будемо платити за тепло при таких цінах? Зараз вже понад 5 млн. сімей отримали субсидії. Держава забезпечила надійну та ефективну підтримку сім’ям, які не в змозі оплачувати високу вартість послуг. Але із впровадженням змін у програмі субсидій почали ширитись різноманітні чутки, однією з яких є наступна:

«Якщо не використаєш весь обсяг газу (чи іншої послуги), доведеться повертати субсидію у кінці опалювального сезону».

Розмір субсидії розраховується, виходячи з об’ємів соціальної норми споживання, що визначена постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування», незалежно від фактично спожитих обсягів природного газу чи інших комунальних послуг.

Фактичне споживання комунальних послуг домогосподарством відрізняється від нормативного, воно може бути більшим або меншим від соціальних норм споживання. Не потрібно «випалювати» весь обсяг природного газу чи даремно використовувати інші комунальні послуги (холодну воду, електроенергію), на які надається субсидія.

Сума субсидії, яку органи соціального захисту населення переказують на рахунки виконавців/виробників комунальних послуг для оплати їх вартості і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, може бути зарахована, як оплата у майбутніх розрахункових періодах.

Зменшене споживання комунальних послуг жодним чином не вплине на розмір субсидії на наступний опалювальний період, оскільки вона розраховується виключно на основі соціальних норм споживання.

Ще раз наголошуємо, що споживати комунальні послуги економно – вигідно. Якщо не використовується весь обсяг газу (чи іншої послуги), нічого повертати не потрібно, ви все рівно будете користуватись субсидією.

Більше інформації про субсидії можете знайти тут:

http://www.mdi.org.ua/805

Калькулятор розрахунку субсидій:

http://www.mdi.org.ua/subscalc/

рятувальникПротипожежна безпека та правила поводження на льоду - основні акценти зимового сезону

Шановні мешканці та гості району!

Як свідчить статистика, щороку в осінньо-зимовий період різко зростає кількість надзвичайних ситуацій, зокрема пожеж, з причин необережного поводження громадян з вогнем, порушення правил користування обігрівальними приладами, електрообладнанням та пічним опаленням. В цей небезпечний період в Кіровоградській області області щодоби виникає, в середньому, 10-15 пожеж, під час яких гинуть люди.

Особливе занепокоєння викликають пожежі в житловому секторі. Вони становлять понад 80% від загальної кількості. Але найжахливішим є загибель людей на пожежах саме в житловому секторі. У зв’язку з настанням осінньо-зимового опалювального сезону, часу, коли розпочалося інтенсивне використання усіх можливих обігрівальних приладів – можливість виникнення небезпеки для життя людини набирає загрозливих масштабів.