рятувальникПротипожежна безпека та правила поводження на льоду - основні акценти зимового сезону

Шановні мешканці та гості району!

Як свідчить статистика, щороку в осінньо-зимовий період різко зростає кількість надзвичайних ситуацій, зокрема пожеж, з причин необережного поводження громадян з вогнем, порушення правил користування обігрівальними приладами, електрообладнанням та пічним опаленням. В цей небезпечний період в Кіровоградській області області щодоби виникає, в середньому, 10-15 пожеж, під час яких гинуть люди.

Особливе занепокоєння викликають пожежі в житловому секторі. Вони становлять понад 80% від загальної кількості. Але найжахливішим є загибель людей на пожежах саме в житловому секторі. У зв’язку з настанням осінньо-зимового опалювального сезону, часу, коли розпочалося інтенсивне використання усіх можливих обігрівальних приладів – можливість виникнення небезпеки для життя людини набирає загрозливих масштабів.

Пожежі, викликані необережним поводженням з вогнем, в тому числі під час паління, є найбільш розповсюдженими. Так за минулий 2015 рік у нашому районі з цієї причини виникло 27 пожеж, на яких загинуло 2 людини. Більшість пожеж, спричинених палінням, пов’язані з палінням у нетверезому стані в ліжку. Всі випадки пожеж від паління у ліжку схожі між собою: п’яна людина, яка палить, засинає, цигарка падає, і від неї спочатку починає тліти постіль, а потім спалахують меблі та інші речі у помешканні.

небезпека на льодуНе менш поширеною причиною пожеж є порушення правил користування електричними приладами. Аналіз таких пожеж показує, що вони відбуваються, в основному, з двох причин: через порушення правил пожежної безпеки під час користування електропобутовими приладами, або через приховану несправність цих приладів. Крім того, пожежі можуть виникати і від несправної електропроводки або неправильної експлуатації електромережі. Це може статися, наприклад, якщо в одну розетку включити декілька побутових приладів водночас. Виникає перевантаження, проводка може нагрітися, а ізоляція - спалахнути. Проводка миттєво нагрівається до такої температури, що металічні жили плавляться, при цьому спостерігається інтенсивне виділення іскор та великої кількості тепла. Якщо в місці короткого замикання виявляться горючі матеріали і конструкції, вони миттю займаються. Тому необхідно стежити за справністю ізоляції проводів, не допускати кріплення їх цвяхами, які можуть порушити ізоляцію. Значну пожежну небезпеку становлять  також електричні лампи, оскільки поверхня скляної колби може нагріватися до температури 550°С. До небезпечних наслідків може призвести і поганий контакт цоколя лампи з пружиною патрона. У цьому випадку патрон сильно перегрівається, що призводить до пересихання ізоляції проводів, втрати ними ізоляційних властивостей і короткого замикання. З огляду на це, слід запам’ятати й виконувати основні вимоги пожежної безпеки під час користування електронагрівальними приладами: електронагрівальні прилади та інша побутова апаратура повинні вмикатися в електромережу тільки за допомогою справних штепсельних з’єднань та електророзеток заводського виготовлення; температура зовнішньої поверхні електроопалювальних приладів у найбільш нагрітому місці в нормальному режимі роботи не повинна перевищувати 85°С; відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів має становити не менше 0,25 м. Категорично заборонено: застосовувати для опалення приміщення нестандартне (саморобне) електронагрівальне обладнання; експлуатувати кабелі та проводку з пошкодженою ізоляцією; залишати під напругою незаізольовані кабелі та проводи; обгортати електролампи та світильники папером, тканиною, іншими горючими матеріалами; залишати без нагляду ввімкнені в електромережу нагрівальні прилади, телевізори, радіоприймачі тощо.

Попередження пожеж від пічного опалення залишається важливою задачею забезпечення пожежної безпеки у приватному житловому секторі. У житлових будинках, які мають пічне опалення, необхідно звернути увагу на виконання вимог пожежної безпеки під час улаштовування печей та їх експлуатації. У цих будинках пожежі найчастіше відбуваються з причини перегрівання печей, появи у цегляній кладці тріщин, а також в результаті застосування для розтоплювання печей горючих і легкозаймистих рідин, випаданні з топки або зольника вуглин. Перед початком опалювального сезону потрібно перевірити справність печі і димоходу, відремонтувати їх, почистити сажу, замазати тріщини глиняно-пісочним розчином, побілити димову трубу на горищі і вище.

Якщо ви користуєтесь пічним опаленням, то необхідно запам’ятати такі правила: перед початком, а також протягом усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі, щоб не сталось її займання; біля кожної печі перед топковим отвором на підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5 на 0,7 м; усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені; попіл та шлаки, що їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця. Під час використання пічного опалення не допускається: залишати печі, які топляться, без нагляду або доручати нагляд за ними малолітнім дітям; користуватися печами, які мають тріщини; розміщувати паливо, інші горючі речовини та матеріали безпосередньо перед топковим отвором; сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали; застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини; здійснювати опалення печей із відкритими дверцятами топки; зберігати у приміщенні запас палива, який перевищує добову потребу; залишати малолітніх дітей біля печей, що топляться, без догляду дорослих.

З настанням мінусових температур все більше і більше любителів підводного лову виходять на водойми району за черговим трофеєм. Хотів би принагідно звернутись до рибалок та й просто відпочиваючих і нагадати заходи безпеки на льоду. Виходячи на лід, подивіться, чи немає підозрілих місць:лід може бути неміцним біля стоку води ;тонкий або крихкий лід поблизу кущів, очерету, під кучугурами, у місцях, де водорості вмерзли у лід;обминайте ділянки, покриті товстим прошарком снігу - під снігом лід завжди тонший;тонкий лід і там, де б’ють ключі, де швидкий плин або струмок впадає в річку; особливо обережно спускайтеся з берега: лід може нещільно з’єднуватися із сушею, можливі тріщини, під льодом може бути повітря. Візьміть з собою палицю для того, щоб перевіряти міцність льоду. Якщо після першого удару палицею на ньому з’являється вода, лід пробивається, негайно повертайтеся на те місце, звідки ви прийшли. Причому перші кроки треба робити, не відриваючи підошви від льоду і ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги. Інакше вам доведеться з’ясовувати, наскільки добре ви запа-м’ятали і засвоїли цю пораду, вже в ополонці.

Також Петрівський РС УДСНС України у Кіровоградській області повідомляє, що з початку осінньо-зимового періоду співробітниками підрозділу систематично проводяться рейдові перевірки житлового сектору щодо дотримання громадянами правил пожежної безпеки під час користування пічним опаленням та електронагрівальними приладами та на водних об’єктах району щодо дотримання правил безпечної поведінки на льоду. В ході рейдів розповсюджуються наочні матеріали та проводиться інструктаж з населенням щодо безпечної поведінки в побуті та на воді.

Якщо ж ви стали свідком героїчного вчинку, або вам відома людина, що виявила відвагу під час порятунку людини, повідомте про неї за телефоном (022) 22-15-42, 22-09-90 до Управління ДСНС України у Кіровоградській області, або за адресою: вул. Пашутінська,1, м. Кіровоград, 25015. Всеукраїнська акція «Герой-рятувальник року». Україна повинна знати своїх героїв.

Насамкінець хочу нагадати народну мудрість: «З вогнем не жартуй, воді не вір, із вітром не дружи». Будьте пильні, адже від цього може залежати ваше життя і життя оточуючих! А у випадку небезпеки - негайно телефонуйте за номером «101».

Володимир Малюта, начальник Петрівського РС Управління ДСНС України в області