Михайло ЦарукОсь і закінчився цикл новорічно-різдвяних свят. Минулого вівторка православні християни відзначили свято Богоявлення Господнього – Водохрещу. Впродовж цілого тижня віруючі вітають один-одного словами «Христос рождається!» — «Сла- вімо його!».

Хрещення Господнє, свято Водохреща — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу. Із Хрещенням Господнім пов’язують хрещення на Йордані Христа. Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення в річці Йордан. Вийшов на берег, а з небес почувся голос Бога-Отця, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. У цей день в усіх містах і селах, де є церкви, святять воду. Віддавна в народі освячену на Водохреще воду вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і тварин. Залишається загадкою той факт, що вода з Водохреща не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року.

З великою повагою та шаною ставляться до цього свята і петрівчани, які ще заздалегідь почали готувати воду до освячення. Тож і на святкову службу в храмі з’явилося чимало людей. Всі присутні намагалися прикластися до ікони, молилися та проходили обряд помазання. Багато сімей прийшли разом з малечею, щоб долучити до святкування і наймолодших. І це чудово, коли батьки не тільки передають дітям свій досвід, а й навчають цінувати віру та слово Господнє. По закінченні служби, освятивши воду, всі у піднесеному настрої поспішали додому, щоб принести до оселі не тільки світлий спогад про свято, а й надію на краще, яка зігріватиме їх серця цілий рік.

віруючі запалюють свічкиА після святкового Богослужіння в храмах, як і завжди, вже на Інгульці, в районі пляжу, також відбувся обряд освячення води, на який прийшли багато петрівчан. Його проводили благочинний Петрівського району, настоятель Свято-Покровської церкви протоієрей Дмитрій Городецький та настоятель церкви Вознесіння Господнього ієрей Михайло Царук.

Отець Дмитрій по завершенні обряду звернувся до присутніх зі словами вітання, нагадавши, що у цей день Господь явився людям як Месія, як той, хто відкриває Царство Небесне для нас, якщо ми цього заслужимо. Він побажав всім здоров’я, взаємоповаги, миру.

Бажаючі, а їх було близько 20 осіб, занурилися у воду, хоча у цей день було досить холодно і вітряно. Та вони вірять, що холодна купіль їм не зашкодить, адже прийняли її з любов’ю до Господа.

І це дійсно так, адже, як говорять у ці дні на Богослужіннях у всіх храмах - саме Господь, а не вода зцілює душу і тіло.

Анатолій Рябоконь, Вікторія Махнюк.

обряд віруючі Дмитрій Городецький та Михайло Царук

Фото авторів.