Не дивлячись на те, що археологія є всього лише однією з історичних дисциплін, яка вивчає наше минуле за численними артефактами, які отримані у тому числі і в ході проведених розкопок, різноманітних експертиз та досліджень, ми завжди підкреслюємо якийсь романтизм професії археолога. І це не дивно. Саме археологи відкривають нам повний різноманітності яскравий світ наших далеких і близьких предків, світ, який лежить в основі нашої з вами сучасності.

В цей прекрасний день, районна державна адміністрація та районна рада також приєднуються до всіх привітань на адресу наших археологів і бажають, щоб у них все склалося!

Здоров’я Вам і нових відкриттів! Зі святом археологів!

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Запрошуємо вас 21-24 серпня 2015 року взяти участь у районних заходах з нагоди відзначення 24-ї річниці Незалежності України та Дня Державного Прапора України.

До вашої уваги:

21 серпня

18.00 - конкурсно-розважальна патріотична програма для дітей «Хай квітне щаслива моя Україна» з різноманітними вікторинами, іграми, конкурсами малюнку на асфальті та на кращу оригінальну українську плетену косу.

22 серпня 

(відкритий лист голові районної ради С.Тилик)

Шановна Світлано Олександрівно!

Дякуючи Вашій невтомній енергії та невичерпному ентузіазму, наше селище набуває все привабливішого вигляду. Вже відбудовано набережну, яка, разом з оновленим парком відпочинку, стала візитною карткою Петрового, розпочалися роботи по створенню скверу біля приміщення ради ветеранів, а також по розчищенню русла річки біля парку. Об’єми зробленого просто вражають!

В ході названих вище робіт були ліквідовані старі дерева, які з роками втратили свою красу і ошатність (на жаль в селищі ніколи не проводилася біологічна обрізка дерев), до того ж, були джерелом певної небезпеки для людей, адже сухі гілки і стовбури могли впасти, травмувавши перехожих.

Висловлюю Вам, Світлано Олександрівно, вдячність за все, що робите для рідного селища і, користуючись нагодою, хочу дізнатися – чи є у Ваших подальших планах заходи щодо створення нових зелених насаджень: алей, парків, скверів замість ліквідованих дерев, аби Петрове не втратило вигляду смарагдової перлини серед золотих степів?

З повагою Ігор Корнієнко, смт Петрове.

З 21 липня 2015 року набрала чинність Постанова Кабінету Міністрів № 475 щодо надання громадянам житлових субсидій.

Перша і, мабуть, головна новація полягає в тому, що управління соціального захисту населення, завдяки спільній співпраці із Державною фіскальною службою і Пенсійним фондом змогли отримувати дані про доходи людини безпосередньо у податківців і Пенсійного фонду.

Від початку дії нової постанови українці вказуватимуть у деклараціях лише вид отримуваного ними доходу і джерело (установу, підприємство чи організацію), з якого отримані кошти. Таким чином, важливим наслідком нововведення є відмова від штрафних санкцій за допущені громадянами помилки.

Т.Панета та І.Лукянова спілкуються з працівникамиЦього дня в Територіальному центрі було багатолюдно, адже вперше його працівники - колишні і теперішні зібралися разом з нагоди двадцятирічного ювілею створення цієї структури. Радісні очі, гамір, обійми, веселий сміх - все це прояви дружніх стосунків щирих і добрих колег, адже сама специфіка їх трудової діяльності потребує саме таких людських якостей. А ще потрібно запастися терпінням та знатися на психології.

На зустріч, організовану територіальним центром, запросили також заступника голови РДА Т.Г.Панету, колишніх керівників цієї організації М.П.Мажару та Л.І.Кісільову. Ведуча заходу розпочинає урочистості з нагоди ювілею, промовляючи:

Найкращий терцентр – Петрівський, 

його ніколи не забути,

роботи поочищенню водоймЯ не корінний петрівчанин, потрапив сюди в далекому вже 1972 році після закінчення Олександрійського культосвітнього училища за направленням. Петрове мені сподобалося мальовничими пейзажами, впорядкованістю. Ще зовсім новими були нещодавно збудовані універмаг і ряд інших магазинів, кінотеатр, будинок побуту, вузол зв’язку, в районному будинку культури щойно закінчився капітальний ремонт, затишним був парк з танцювальним майданчиком, діяв літній кінотеатр, йдучи від нового автовокзалу в центр селища, люди проходили трояндовою алеєю, досить екзотичний вигляд мав буфет, який люди називали «поплавком».

Щоправда, це була, так би мовити, зовнішня картинка, більш прискіпливий погляд бачив досить багато недоліків. Дуже бідним був, зокрема, асортимент продуктів в магазинах. Втім, у той час всі радянські люди жили скромно, газета «Правда» їм щодня брехала, що на «загниваючому Заході» трудящі живуть ще гірше, а на Радянський Союз дивляться з заздрістю і захватом, як на «світоч миру і прогресу».

(Продовження. Поч. у № 61)

Козаки-характерники були світлими і глибоко віруючими людьми, приходили завжди на поміч своїм одновірцям. Вони надавали великого значення православній вірі, як скріплюючій духовній основі, що не дає народу можливості забути своє історичне значення перед експансією ворогів.

Ще за скіфської епохи у кожному племені був свій оракул, або волхв (віщун, чародій), який умів говорити з природою, розумів мову звірів. Навіть сама назва волхв нагадує слово вовк, тобто, ця людина була здатна приймати подобу звіра і в такому стані могла пробратися до ворожого табору, вивідати усе, що потрібно, і непоміченою вернутися до свого племені. Як таке могло бути? Відповідь на це питання можна спробувати знайти у Біблії. У книзі «Битіє» говориться: «Тоді сини Божі побачили дочок людських, що вони красиві, і брали їх собі у дружини, хто яку вибрав. І сини Божі стали приходити до дочок людських і вони почали народжувати їм. Це були духовно і фізично славні люди». Отже зародження особливого виду людей, яким може підкорятися природний світ і природні явища, нас веде ще у архаїчної пору. А потім, у епоху язичництва, волхви, віщуни дуже цінилися. Згадаймо про поклоніння волхвів новонародженому Ісусу і його матері Марії. А волхв перекладається як чарівник, характерник. Є згадки про те, що під час бойового походу віщуна (а він завжди був при дружині князя) охороняли достойніше, ніж самого князя. У древності, коли на території сучасної України почала зароджуватися держава, то при кожному державному діячеві були волхви, віщуни. Ці люди знали таємниці древніх курганів - пірамід степів, як їх назвав у V столітті до н.е. «батько історії» Геродот, який подорожував у той час нашими землями. Кургани насипані на геомагнітних силових лініях Землі і тому вони являються підсилювачами життєвих та психічних функцій людини. Для того, щоб одержати додаткові фізичні сили і підсилити свою силу необхідно було зупинитися на ночівлю на кургані. Ще чумаки помітили, що після нічного відпочинку на кургані не тільки люди, а і тварини ставали жвавішими і з легкістю долали наступну ділянку денного шляху. На ночівлю знову зупинялися на кургані. Тому і сучасні дороги, які проклали у давнину чумацькі валки, проходять поблизу курганів.

У зв’язку з різким загостренням епізоотичної ситуації в Україні та виявленням збудника африканської чуми свиней в Київській, Чернігівській, Житомирській, Рівненській та Сумскій областях, на порядку денному постає питання щодо недопущення виникнення Африканської чуми свиней на території нашого району.

Що це за захворювання і як з ним боротися?

Африканська чума свиней - (Pestis afrikana suum, хвороба Монтгомері) висококонтагіозна хвороба, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро, безсимптомно й характеризується гарячкою, ціанозом шкіри, геморагічним діатезом внутрішніх органів і високою летальністю. Хвороба зареєстрована в Іспанії, Португалії, Франції, Бразилії, Кубі та Російській Федерації.

росте конопляНа присадибній ділянці 54-річного мешканця Петрівського району правоохоронці виявили 397 нарковмісних рослин. Також у домоволодінні чоловік зберігав коноплю у подрібненому стані і три предмети, схожі на зброю.

- У рамках розслідування кримінального провадження за фактом вчинення злочину, передбаченого ст. 310 «Посів або вирощування снотворного маку чи конопель» Кримінального кодексу України у домоволодінні чоловіка було проведено санкціонований обшук, - повідомив в.о. начальника Петрівського РВ УМВС в області Олександр Лисенко.

В одній з кімнат будинку було виявлено предмети, схожі на рушницю калібру 5,45 мм та два утинки гладкоствольної мисливської рушниці калібром 16 мм і 5,6 мм. Також вилучено 16 патронів та 8 гільз.

казкова ЧорногоріяУ кожного літнього місяця є свої плюси і мінуси. І у кожного місця відпочинку, в залежності від періоду літа, є свої переваги і недоліки. Як з урахуванням цього правильно спланувати відпустку в серпні? Основне почуття, яке опановує більшістю з нас у серпні, можна висловити однією фразою «Ось і літо пройшло, немов і не бувало ...». Але, з іншого боку, серпень вважається кращим для відпочинку місяцем літа. Ще римляни говорили про серпень - «божественний». Цей літній місяць все ще багатий на сонце і тепло, при цьому, як правило, вже немає виснажливої спеки і духоти. А вечори і особливо серпневі ночі дарують приємну цілющу прохолоду. Серпень щедрий на овочі і фрукти, їх дуже багато на ринках. Можливо тому в більшості пляжних країн у серпні настає пік курортного сезону - так званий «золотий сезон».

Переймаючись питанням: «Куди поїхати в серпні?», треба добре розуміти, чого ви чекаєте від літнього відпочинку: пляжу з морем, екзотики, спортивних розваг, екстремального туризму, культурних вражень? І, звичайно, доведеться враховувати свої фінансові можливості.

Петрівська районна державна адміністрація оголошує конкурс на заміщення вакантних посад державних службовців:

У конкурсі на заміщення вакантної посади головного спеціаліста відділу ведення Державного реєстру виборців апарату Петрівської районної державної адміністрації можуть брати участь громадяни України, які мають повну вищу освіту відповідного професійного спрямування за освітньо - кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста, стаж роботи за фахом на державній службі на посаді провідного спеціаліста не менше 1 року, або стаж роботи за фахом в інших сферах не менше 3 років, володіння персональним комп’ютером в обсязі користувача програмного забезпечення та вільне володіння державною мовою;