У зв’язку з різким загостренням епізоотичної ситуації в Україні та виявленням збудника африканської чуми свиней в Київській, Чернігівській, Житомирській, Рівненській та Сумскій областях, на порядку денному постає питання щодо недопущення виникнення Африканської чуми свиней на території нашого району.

Що це за захворювання і як з ним боротися?

Африканська чума свиней - (Pestis afrikana suum, хвороба Монтгомері) висококонтагіозна хвороба, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро, безсимптомно й характеризується гарячкою, ціанозом шкіри, геморагічним діатезом внутрішніх органів і високою летальністю. Хвороба зареєстрована в Іспанії, Португалії, Франції, Бразилії, Кубі та Російській Федерації.

Збудник африканської чуми свиней – вірус, що містить ДНК і належить до родини Іridoviridae. Вірус стійкий до широкого діапазону температур та рН середовища. При температурі 50С залишається життєздатним до 7 років, 180С – до 18 міс., 370С – до 30 днів, при 500С – до 60 хвилин.

У трупах свиней вірус зберігається до 10 тижнів, у м’ясі від хворих тварин – 155 днів, копченій шинці – до 5 міс., у гноєві – до 3 міс. Формалін, карболова кислота, хлорвмісні препарати в звичайних концентраціях руйнують вірус протягом 15 хвилин.

До африканської чуми сприйнятливі домашні й дикі свині, незалежно від віку і породи. Джерелом збудника інфекції є хворі свині та вірусоносії. З організму заражених тварин вірус виділяється з крові при носових кровотечах, із фекаліями, сечею, секретами слизових оболонок носової порожнини, слиною. Свині заражаються, головним чином, при поїданні кормів, контамінованих вірусом. Зараження можливе також респіраторним шляхом, через пошкоджену шкіру й укуси заражених аргасових кліщів роду орнітодорус, що є переносниками і резервуаром вірусу африканської чуми свиней, в організмі яких він зберігається роками. Небезпечні фактори передачі збудника інфекції – продукти забою заражених свиней (м’ясо, м’ясні вироби, сало, кров, кістки, шкіра). Механічно вірус можуть поширювати люди, домашні тварини різних видів, комахи, гризуни, що знаходилися в епізоотичному вогнищі або на контамінованій вірусом території різних об’єктів (бойні, склади, холодильники). Африканська чума свиней характеризується високою захворюваністю, смертністю й летальністю для тварин (98-100%), передусім у свіжих вогнищах хвороби.

Інкубаційний період триває від 2-7 до 15 діб. Клінічно у тварин спостерігається слабкість і пригнічений стан, температура тіла підвищується до 40,5-42,00С. Свині більше лежать, важко дихають і через 1-3 доби гинуть, у них відмічається хитка хода, дихання поверхневе, переривчасте, іноді супроводжується кашлем. Кон’юнктива й видимі слизові оболонки гіперемійовані, з’являються різко виражене посиніння шкіри та крововиливи в різних ділянках тіла (вуха,живіт, підщелепний простір, пах). Вагітні свиноматки абортують. У тварин відмічається виснаження, відставання в рості, з’являються ознаки бронхопневмонії, розвиваються артрити, некрози вух, шкіри, нижніх кінцівок, спини, голови. Хворі свині гинуть у стані виснаження.

Діагноз на африканську чуму ставиться на основі аналізу епізоотичних і клінічних, патологоанатомічних змін та лабораторних досліджень.

Лікування цієї недуги не розроблене і заборонене. 

Заходи щодо профілактики й ліквідації африканської чуми свиней передбачене діючою інструкцією. Всі заходи спрямовані на запобігання занесення збудника в країну, а також на своєчасну і швидку ліквідацію хвороби у разі її виникнення.

У разі виникнення масової загибелі свиней на території тієї чи іншої сільської чи селищної ради негайно повідомляйте державну ветеринарну службу району за тел. 9-72-06; 9-64-61.

Управління агропромислового розвитку райдержадміністрації

Управління ветеринарної медицини в Петрівському районі