роботи поочищенню водоймЯ не корінний петрівчанин, потрапив сюди в далекому вже 1972 році після закінчення Олександрійського культосвітнього училища за направленням. Петрове мені сподобалося мальовничими пейзажами, впорядкованістю. Ще зовсім новими були нещодавно збудовані універмаг і ряд інших магазинів, кінотеатр, будинок побуту, вузол зв’язку, в районному будинку культури щойно закінчився капітальний ремонт, затишним був парк з танцювальним майданчиком, діяв літній кінотеатр, йдучи від нового автовокзалу в центр селища, люди проходили трояндовою алеєю, досить екзотичний вигляд мав буфет, який люди називали «поплавком».

Щоправда, це була, так би мовити, зовнішня картинка, більш прискіпливий погляд бачив досить багато недоліків. Дуже бідним був, зокрема, асортимент продуктів в магазинах. Втім, у той час всі радянські люди жили скромно, газета «Правда» їм щодня брехала, що на «загниваючому Заході» трудящі живуть ще гірше, а на Радянський Союз дивляться з заздрістю і захватом, як на «світоч миру і прогресу».

Невдовзі радянська економіка зіткнулася з кризовими явищами, які все більше поглиблювалися, що, звичайно, вплинуло на рівень життя народу. Разом з тим все більше занепадала соціальна сфера, все менше коштів виділялося на будівництво нових і утримання в належному стані існуючих об’єктів соціальної інфраструктури. Той же районний будинок культури з 1972 року жодного разу не ремонтувався, тож нині у ньому вже фактично небезпечно проводити масові заходи, бо стеля може впасти на голови відвідувачів, а сцена – провалитися під час виконання танцювальних номерів. Вже був прикрий випадок, коли один з працівників, ставши на трухляву дошку на стелі, провалився і впав на сцену. На щастя обійшлося без травм, тільки переляком.

Та, як кажуть, - не будемо про сумне. Останнім часом в райцентрі почалися процеси щодо його оновлення. З ініціативи генерального директора ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» Олександра Поворознюка відбудовано стадіон, який відповідає всім стандартам і вимогам Професійної футбольної ліги України, розпочалася реконструкція спортивного майданчика зі штучним покриттям, на базі якого, як сказав Олександр Григорович, буде побудований добре облаштований стадіон, тривають роботи щодо реконструкції колишнього приміщення райспоживспілки, а голова районної ради Світлана Тилик стала ініціатором реконструкції набережної і парку, за її безпосереднього сприяння район виграв кілька грантів на ремонт приміщень райлікарні, облаштування території, прилеглої до офісів районної організації ветеранів України та Пенсійного фонду України. Кілька днів тому, як вона і обіцяла, розпочалися роботи по розчищенню водойми, прилеглої до парку і так званого «синього» мосту в місці, де в затоку Інгульця впадає річечка Березніговата. Я пам’ятаю, що ця водойма була повноводною і чистою, навіть деякі сміливці, порушуючи правила безпеки на воді, пірнали в неї, стрибаючи з мосту. Після розчищення водойми і облаштування прибережної території цей куточок оновленого парку має стати його окрасою.

Будемо сподіватися, що всі ці заходи сприятимуть оновленню нашого райцентру, його справжньому відродженню, що Петрове знову стане затишним і впорядкованим, як 50 років тому.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: роботи по очищенню водойми розпочалися.

Фото автора.