сотні петрівчан чекають початку святаУ Петровому 1-го серпня відбулася подія, визначна не тільки для району, а й для усієї області і навіть для всієї України – офіційне відкриття відбудованого стадіону «Інгулець». Погодьтеся, що у наш непростий час будується не так багато по-дібних об’єктів. До того ж, цей стадіон, як свого часу зазначила атестаційна комісія Професійної футбольної ліги України, відповідає всім вимогам професійної ліги. Без цього команда «Інгулець» не отримала б права здобути професійний статус і виступати в Другій лізі ПФЛ.

На свято прибули заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергій Коваленко, голова обласної федерації футболу Віктор Безсмертний, Перший віце-президент Асоціації аматорського футболу України Олександр Каденко і, звичайно ж, господарі – голова Петрівської районної адміністрації Сергій Завалій, голова Петрівської районної ради Світлана Тилик та Президент футбольного клубу «Інгулець», генеральний директор ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» Олександр Поворознюк. Всі вони вітали петрівчан з визначною подією. С.Коваленко, зокрема, передав найщиріші вітання від очільника області Сергія Кузьменка. Він зазначив, що відкриття стадіону, як і інших об’єктів - набережної, парку відпочинку - це знакові події, які свідчать про те, що Україна, не зважаючи на всі негаразди, розвивається, влада дбає про людей, зокрема молодь, яка повинна мати всі умови для гармонійного розвитку, занять фізичною культурою і спортом, відпочинку. Крім того,  повідомив, що з обласного бюджету виділено три мільйони гривень на ремонт аварійного мосту через Інгулець, а також рішенням уряду виділено значні кошти на ремонт доріг.

Вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів призначені на 25 жовтня. Закон про місцеві вибори, прийнятий Верховною Радою, направлений на підпис Президенту України Петру Порошенку. Документ містить ряд новацій, яких в нашому законодавстві ще не було. Про своє ставлення до них та перспективи Кіровоградщини щодо прозорого виборчого процесу розповів голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко.

Сергій Анатолійович вважає доленосним рішення Верховної Ради щодо проведення місцевих виборів за новими правилами. Він наголосив на тому, що у громадян тепер з’явиться можливість голосувати не за закриті списки, не за політичний бренд, під яким незрозуміло хто приходить до рад, а за конкретних людей, що йдуть під егідою партії. Якщо їх знають і довіряють - голосують за, сумніваються - проти.

«Якщо громадяни сформують депутатські ради з людей, яким вони довіряють, відповідно, вирішується друге завдання: повноваження, які Президент передає місцевому самоврядуванню, отримають люди, які розуміють, як потрібно керувати областю, містом, районом, і як правильно використовувати фінанси, які будуть передані місцевому самоврядуванню. Відкриті партійні списки - це крок вперед у формуванні якісних місцевих рад», - сказав губернатор.

в церемонії  нагородження в райдержадміністрації взяли участь члени родин бійців.У неділю, 19 липня, в Кіровограді біля будівлі військової частини відбулося нагородження державними орденами «За мужність» та «Богдана Хмельницького» сорока восьми бійців 17-го окремого мотопіхотного батальйону. Дванадцять з нагороджених солдат свої відзнаки отримали прямо на передовій, адже вирішили продовжити свої контракти та далі нести службу на благо України в лавах цього батальйону. Про нагороди вояки дізнались уже пізно уночі, тому церемонія відбулась без особливих урочистостей – без оркестру та просто неба. І хоча особовий склад демобілізувався ще в березні, отримати заслужені ордени вони змогли лише зараз. Під час нагородження командир батальйону Олександр Щербина наголосив на тому, що всі бійці, представлені до нагород, відзначились неабияким героїзмом та патріотизмом в ході ведення бойових дій.

Серед солдатів, удостоєних державного ордена «За мужність» ІІІ ступеня, було і три петрівчанина: Петро Ткачук, Геннадій Гавеля та Євген Коваль. Саме ці солдати були нагороджені в Петрівській райдержадміністрації 30 липня. Нагороди хлопцям вручали голова райдержадміністрації Сергій Завалій та голова районної ради Світлана Тилик. Воїнів запросили разом з рідними. Багато сліз було цього дня: як радості так і печалі, адже сумні спогади назавжди залишаться в їхніх серцях. Хлопці потрапили в зону АТО ще з першою хвилею мобілізації, і цілий рік боролися за країну, за наш з вами спокій та мир. Тримаючи ці нагороди в руках, вони дякували всім присутнім, і нехай зараз в їх очах туга та біль, життя  врешті-решт вилікує ці рани.

(З колегії райдержадміністрації)


30 липня відбулося планове засідання колегії райдержадміністрації, на якому було розглянуто п’ять запитань. Проте почалося засідання не як завжди, а з нагородження воїнів-учасників АТО (детальніше читайте на цій же сторінці). Одразу після урочистостей голова райдержадміністрації Сергій Завалій озвучив питання черги денної та запропонував перейти до їх вирішення.

Начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Ігор Дементьєв поінформував присутніх стосовно стану виплати орендної плати за оренду землі та майна власників земельних і майнових паїв. Було зазначено, скільки вже сплачено за ренту землі, вказано на кількість паїв в цілому, а також невитрачені паї і відсоток користування паєм. Запитань з приводу цього питання у всіх присутніх не виникло, тож рішення прийняли без обговорення. Про стан надання медичної допомоги хворим на серцево-судинні захворювання за I півріччя 2015 року інформував заступник головного лікаря Петрівської центральної районної лікарні Степан Свіргун. Виявляється, багато хворих звертаються до лікарів не одразу, а в останній момент, коли допомогти вже стає набагато складніше. Проблема таких хвороб завжди стоятиме на першому місці, адже в нашому районі перевищені їх допустимі показники. Степан Степанович розповів про нових молодих лікарів, які приїхали працювати в лікарні, а також висловив прохання щодо забезпечення їх житлом. Всі члени колегії акцентували на тому, що жоден лікар ще не залишався без квартири, але спочатку потрібно зарекомендувати себе як професійну людину і показати з кращого боку. Сергій Завалій, в свою чергу, поцікавився, чи наразі вирішено питання безкоштовного УЗД та надання першої допомоги людям? Тож з питання УЗД інформація буде надана з лікарні в найкоротший термін.

«Верес» пройдено, на черзі – «Барса»

 Ілля Ходуля на своєму фланзі змусив добре понервувати гравців «Вереса»На цьому тижні відбулася подія, на яку ми з вами, шановні уболівальники Петрівщини, з нетерпінням очікували впродовж усього попереднього року: наша команда ФК «Інгулець», завоювавши упевненою грою право виступати в професійній футбольній лізі, нарешті провела в ній свої перші поєдинки, і, зокрема, минулої суботи - перший в історії футболу Петрівщини офіційний матч другої ліги на полі стадіону «Інгулець». Причому «екзаменувати» нас приїхав колектив, який має в своїй історії навіть досвід виступів у Прем’єр-лізі – рівненський «Верес». Щоправда, у поточному сезоні рівняни перебувають також у статусі новачків другої ліги, адже після кількох яскравих сторінок розвитку рівненського футболу на команду чекали довгі роки занепаду, і лише нещодавно спортивні та бізнесові кола обласного центру вирішили відновити команду, яка мала б на рівних змагатися з найавторитетними грандами вітчизняного футболу. Можливо, й тому до звітної зустрічі рівняни виявили посилений інтерес, тим більше, що свою першу виїзну гру у першому колі «Верес» виграв, так само як і «Інгулець», щоправда з трохи меншою перевагою в рахунку, здолавши в Стрию, Львівської області, місцеву «Скалу» з рахунком 1:0. Отже звітний матч був позначений додатковою інтригою, адже зустрічалися два переможці першого туру, команди, що посідають лідируючі позиції в турнірній таблиці.

Богданівська сільська рада

група механізаторів колгоспу ім. ПетровськогоДо Богданівської сільської ради належать села Мала Ганнівка, Солдатське та Богданівка, які розташовані по обидва боки річки Ігулець. За статистичними даними 2011 року в них налічується 270 дворів, де проживає близько 500 чоловік. Переважна більшість з них - українці. Богданівська родюча земля багата ще й на корисні копалини. У її надрах знайдено поклади залізної руди, граніту, графіту та урану. На цій території також знаходиться заповідне ботанічне урочище місцевого значення «Питомник». Свого часу усі названі села адміністративно входили до складу П`ятихатського району Дніпропетровської області, і лише з 1935 року стали належати до Петрівського району Кіровоградської області. Сільська рада була створена у 20-х роках і до 60-х  її центром було село Мала Ганнівка. З 1927 року силами місцевої громади було розпочато будівництво семирічної школи, яка відкрила свої двері у 1932 році. Згодом у 60-х роках на цьому подвір’ї  з’явилися нові приміщення. У 30-х роках на базі батрацько-бідняцької комуни була створена сільськогосподарська артіль імені Петровського, яку очолив учасник громадянської війни, кавалер ордена Червоного Прапора Герасим Максімов. Напередодні другої світової війни на території сільської ради діяли колгоспи імені Петровського, «Нове життя» та імені Тельмана.