Вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів призначені на 25 жовтня. Закон про місцеві вибори, прийнятий Верховною Радою, направлений на підпис Президенту України Петру Порошенку. Документ містить ряд новацій, яких в нашому законодавстві ще не було. Про своє ставлення до них та перспективи Кіровоградщини щодо прозорого виборчого процесу розповів голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко.

Сергій Анатолійович вважає доленосним рішення Верховної Ради щодо проведення місцевих виборів за новими правилами. Він наголосив на тому, що у громадян тепер з’явиться можливість голосувати не за закриті списки, не за політичний бренд, під яким незрозуміло хто приходить до рад, а за конкретних людей, що йдуть під егідою партії. Якщо їх знають і довіряють - голосують за, сумніваються - проти.

«Якщо громадяни сформують депутатські ради з людей, яким вони довіряють, відповідно, вирішується друге завдання: повноваження, які Президент передає місцевому самоврядуванню, отримають люди, які розуміють, як потрібно керувати областю, містом, районом, і як правильно використовувати фінанси, які будуть передані місцевому самоврядуванню. Відкриті партійні списки - це крок вперед у формуванні якісних місцевих рад», - сказав губернатор.

Пропоноване зменшення кількості депутатів, за словами Кузьменка, це те, чого хочуть люди. Вони втомилися спостерігати за колективною безвідповідальністю більшості. Менша кількість депутатів буде працювати продуктивніше і приймати більш раціональні рішення. Що стосується питання гендерної рівності, Сергій Анатолійович вважає це нормальною практикою і сподівається, що таким чином знайдуть себе в політиці і чоловіки, і жінки.

Щодо політичних блоків, які не матимуть можливості брати участі у виборах, голова ОДА і цю новацію відзначив як позитивну. «Політичні блоки на місцевих виборах - це технологічні моменти, які придумуються виключно під вибори, а потім кудись діваються. Якщо ми говоримо про те, що влада на місцях формується через партії, тому абсолютно логічно скасувати блоки. А партії, які прийшли до влади, повинні нести відповідальність. Не прийшли до влади - будьте в опозиції і доводьте, що вмієте працювати краще, ніж влада. Партії в містах і районах не повинні бути одноденками і створюватися перед виборами, як проекти. Вони повинні працювати багато років і демонструвати свою ефективність», - зауважив губернатор.

Аналізуючи вибори, що відбулися нещодавно у Чернігові, Сергій Анатолійович зазначив, що вони були лакмусовим папірцем того, як не повинні проходити вибори. Якраз за фактом цих виборів Президент України дав свій коментар про те, що нам потрібно мати такий закон про вибори, який виключить купівлю голосів. «Я думаю, до закону, за який депутати проголосували, будуть запропоновані зміни. Гарант ставить завдання політичним силам, парламенту і сам говорить про те, що нам потрібно зробити все можливе, щоб на місцевих виборах не повторився 205-й округ», - наголосив Сергій Кузьменко.

Губернатор висловив думку стосовно фактів фальсифікації виборів, що традиційно фіксуються на Кіровоградщині: «Новий закон повинен бути настільки жорстким по відношенню до тих людей, які фальсифікують вибори, щоб не було навіть бажання  цим займатися. А у правоохоронних органів є законні інструменти, що дають можливість раз і назавжди закрити тему «спортсменів», «журналістів», гречки та консервів, які змінюють думку виборців.

Наша роль - на місці повною мірою виконувати закон, щоб правоохоронні органи діяли в рамках своїх повноважень. Ми будемо не тільки контролювати, але й забезпечувати виконання закону».

Стосовно ролі під час виборів правоохоронних органів Сергій Анатолійович зауважив, що у них не буде іншого виходу, ніж виконувати свої прямі обов’язки. «Їх змушує становище. – сказав Кузьменко. - Згідно з нещодавно проведеним соцопитуванням жителі Кіровоградської області довіряють армії - понад п’ятдесят відсотків і церкві - стільки ж. Найменше - міліції.

Практично в усіх правоохоронних структурах області призначені нові керівники. Під час нарад я бачу, що ці люди налаштовані досить серйозно на виконання тих завдань, які перед ними стоять. Я впевнений, що будуть припинятися всі спроби порушити закон про вибори. Для нових людей у цих структурах майбутні вибори - шанс довести, що вони на своєму місці».

Свою роль під час виборчого процесу як представника президентської вертикалі Сергій Кузьменко бачить у наступному: «Я відповідаю за те, щоб закон був виконаний, щоб всі мали однакові можливості чесно конкурувати. Звісно, я готовий надати майданчик для того, щоб всі політичні сили зібралися, домовилися і підписали меморандум або угоду про чесні вибори. Я готовий переконувати, роз’яснювати, умовляти і вимагати, але у мене немає механізмів управління політичними силами, ними керують виборці, які повинні бути проінформовані. Я сподіваюся, що через засоби масової інформації люди будуть дізнаватися про те, хто з політсил дотримується правил проведення виборів, а хто поводиться нечесно».

Як правило, ще до виборів владу звинувачують у використанні адмінресурсу, особливо на рівні районних рад та адміністрацій. Голова ОДА попередив, що голів райдержадміністрацій, які будуть порушувати закон і втручатися у виборчий процес, буде звільнено. «Президент поставив чітке завдання главам адміністрацій, яких він призначив: ці люди повинні бути над процесом. Те ж саме у відносинах з районними газетами, які належать адміністраціям та радам. Тільки рівний доступ усіх кандидатів до ЗМІ на правах політичної реклами. Ніяких заборон і «цінних вказівок» з боку голови адміністрації або райради не повинно бути. Якщо хтось не буде виконувати це завдання, значить, ці люди не пройшли тест на професійну придатність. Відповідно, такі люди нам не потрібні», - наголосив губернатор.

Сергій Анатолійович не виключає своєї безпосередньої участі у місцевих виборах: «Політик зобов’язаний брати участь у виборах. Але якщо буде рішення, що глави адміністрацій не повинні брати участь у виборах, звичайно, я з цим погоджусь і буду виконувати завдання, поставлені Президентом. Повторюся: кожен політик повинен йти на вибори для того, щоб зрозуміти, підтримують його люди чи ні. Вибори - це єдина об’єктивна оцінка будь-якого політика».

За матеріалами бесіди з журналістами тижневика «Україна-Центр».