«Чаша» Петрівського кар’єру вражає своїми масштабом і розмірамиПідприємство, що визначає промислове обличчя Петрівщини

Серед улюблених розваг нашого дитинства, яке припало на 60-і – 70-і роки минулого століття, були велосипедні мандрівки по рідному краю. Країна поступово оживала від згубних наслідків кровопролитної війни 1941-1945 років, розвивалася економіка, тож велосипеди перестали вважатися предметом розкоші, а до середини 70-х, практично, кожен підліток мав у своїй власності особистого «сталевого коня».

Щоправда, стверджувати, що ці подорожі носили якийсь свідомий культурно-пізнавальний характер, мабуть, буде перебільшенням. Зазвичай, маршрути виникали спонтанно: ватагами по 5-10 веломашин вирушали до колгоспного саду поїсти черешень, знову ж таки на колгоспному полі нарвати гороху (тоді сільгоспвиробники до таких підліткових «набігів» ставилися поблажливо, не забороняли, вимагаючи лише гілок не ламати та поле сильно не витоптувати), або окунутись спекотної пори в жадану прохолоду Інгульця десь у раніше ще не розвіданому місці чи просто поганяти курними степовими дорогами.

Олександр Тилик прийшов на ЦГЗК у 1984 році. Пропрацював помічником машиніста бурильної установки, машиністом, гірничим майстром на бурильній дільниці, начальником на цій же дільниці, начальником виробничого відділу, а з 2010 року став начальником Петрівського кар’єру.

Багато років тому батько привів його на кар’єр. І для молодого хлопця відкрилися усі барви його трудових буднів.

З тих пір минуло багато років, але кар’єр і досі залишається однією з найважливіших складових життя Олександра Тилика, його улюбленою роботою і гордістю.

комісія офісу вирішує проблемне питання сім’ї МельниківУ  районі продовжує свою роботу виїзний мобільний соціальний офіс для надання підтримки населенню. Минулого тижня він завітав до Ганнівки. І знову  в складі офісу працювали начальник управління соціального захисту населення районної державної адміністрації Валентина Сибіра, начальник управління Пенсійного фонду Наталія Летінська, директор Петрівського районного центру зайнятості Ольга Павлюк та сільський голова Ніна Цапенко. Свою роботу офіс почав зранку і відразу ж на засідання прийшла за допомогою переселенка з зони АТО Галина Єлина. Жінка дізнавалась, чи вирішене питання допомоги їй, як безробітній, та чи є для неї хоч якась робота? Проблеми жінки були швидко вирішені, відкритим залишилось поки що лише питання роботи, але й це тільки на той час, доки знайдуть потрібну вакансію, адже раніше жінка працювала медичною сестрою. Наступними на засідання з’явилась сім’я Людмили та Василя Мельників, їх хвилювало лише питання пенсії. З перших хвилин спілкування з ними заряджаєшся неймовірним позитивом, тож в цій справі, пов’язаній з нарахуваннями по пенсії, роздивилися і поспілкувалися досхочу, навіть прощатися було сумно, так сильно сподобалися цікаві розповіді про роботу в колгоспах та і взагалі про минулі часи. Буває й так, робота роботою та людяність ніхто не відміняв. Цю атмосферу радості вже невдовзі затьмарили проблеми Світлани Грінько, яка  розповіла про проблеми з чоловіком та складні часи для її сім’ї, також вирішувалось питання можливості сплати їй пенсії, проте вона ще повинна зібрати для цього весь пакет необхідних документів.

дій керівника органу місцевої влади при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації

З отриманням інформації про загрозу або виникнення надзвичайної ситуації керівник:
1) з’ясовує ситуацію, яка може виникнути або яка саме ситуація виникнула, її характер, масштаб, наявність жертв та постраждалих, можливий характер майбутніх дій;
2) визначає основні заходи, які необхідно провести невідкладно, з метою скорочення часу для підготовки до відповідних дій;
3) віддає попередні розпорядження на підготовку до дій та залучення, залежно від характеру надзвичайної ситуації, відповідних сил цивільного захисту;
4) призначає уповноваженого керівника робіт з ліквідації НС;
5) орієнтує відповідних посадових осіб про майбутні дії;
6) з отриманням уточненої інформації від уповноваженого керівника робіт з ліквідації НС про характер, масштаби надзвичайної ситуації, наявність жертв та постраждалих:
- приймає рішення про доповідь про НС до керівництва вищого рівня;
- виїжджає в район виникнення НС;
- заслуховує безпосередньо в районі виникнення НС уповноваженого керівника робіт з ліквідації НС про ситуацію, що склалася та вжиті заходи;
- приймає рішення про створення Спеціальної комісії з ліквідації НС або покладає функції координації дій з ліквідації цієї НС на комісію з ТЕБ та НС;
- визначає час та місце її проведення, свою участь у засіданні Комісії;
- віддає розпорядження, які стосуються суто його компетенції щодо ліквідації НС;
- визначає порядок доповіді про хід ліквідації НС або проведення запобіжних заходів.

Рішенням Кіровоградської обласної ради від 27 січня 2015 року № 693 «Про обласний бюджет на 2015 рік» на фінансову підтримку малого та середнього бізнесу для впровадження бізнес – проектів виділені кошти у сумі 550 тис. грн.
Фінансова допомога суб’єктам підприємництва надається на конкурсних умовах співфінансування з місцевих бюджетів.
На засіданні Наглядової ради Регіонального фонду підтримки підприємництва в області (далі – РФПП) схвалено пріоритетні напрямки та умови проведення конкурсу, зокрема:
впровадження нових сучасних технологій, у першу чергу, енергозберігаючих та екологічно чистих;
виробництво та переробка сільськогосподарської продукції;
підтримка власного виробника, зокрема, щодо:
виробництва продукції для потреб обороноздатності країни;
виробництва будівельних матеріалів і конструкцій;
розширення випуску товарів народного споживання, сфери платних послуг та покращення їх якості тощо;
розвиток та підтримка підприємницької діяльності малозахищених верст населення, у першу чергу, у сільській місцевості;
відродження народних промислів та ремісництва.
Зважаючи на викладене, необхідно:
організувати інформаційно-роз’яснювальну роботу на відповідних територіях щодо можливості отримання суб’єктами малого та середнього бізнесу фінансової допомоги;
забезпечення підписання угод з РФПП щодо співпраці у частині фінансування бізнес – проектів;
надати інформацію про кошти, виділені у місцевих бюджетах, на підтримку малого та середнього підприємництва (у розрізі напрямків використання коштів).
Одночасно повідомляємо, що оголошення про проведення зазначеного конкурсу розміщені на офіційних сайтах облдержадміністрації, департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації та на сайті «Кіровоградщина бізнесова».
Інформаційно – консультаційне забезпечення щодо порядку надання фінансової допомоги, розробку бізнес – проектів тощо здійснює Регіональний фонд підтримки підприємництва в області (контактні телефони: 24 58 30, 24 08 86, директор – Слісаренко Сергій Володимирович).

машиніст автоскрепера Георій МалишевЗдавна відомо, що петрівська земля багата не лише родючими чорноземами, а ще й корисними копалинами. Чутки про те, що в її підземних коморах знайшли і скоро розпочнуть видобуток залізної руди, з’явилися ще на початку 70-х. І ось, нарешті, у 1977 році було вийнято перші кубометри грунту, що і стало початком розбудови Петрівського рудника.

Пригадую, як із моєї рідної Чечеліївки до траси Петрове – Олександрія пішки ходили  разом зі мною односельці Євдокія Калинчук, Леонід Косенко та Микола Нетюхайло, які нещодавно стали робітниками Петрівського залізорудного кар’єру. Водночас, до нашого району тоді прибувало чимало бажаючих працевлаштуватися не лише з ближніх сіл та із сусідніх міст, а навіть спеціалісти гірничих професій з Казахської РСР.

фрагмент театралізованих виступів.Напередодні Дня святого Валентина, який вважається покровителем усіх закоханих, в районному Будинку культури відбувся театралізований концерт «Вечори на хуторі поблизу Диканьки». Можна, звичайно, з цього приводу казати, що, мовляв, не час сьогодні розважатися, коли на Сході України точаться запеклі бої, терористи обстрілюють міста і села, гинуть воїни і мирні люди. Але ж, по-перше, завжди під час воєн та інших лихоліть звучала музика, мистецтво допомагало людям переборювати біду. Концертні бригади дарували музику, пісні і танці фронтовикам під час Великої Вітчизняної війни, воїнам, які брали участь у війні в Афганістані, ліквідаторам Чорнобильської катастрофи, багато українських артистів вже побували в зоні АТО. Бо ж ні війни, ні інші незгоди не можуть заперечити найсвітліше людське почуття – кохання, вічне, як саме життя. А по-друге, цей концерт був присвячений саме захисникам Вітчизни, які відстоюють честь і свободу України, тож і кошти, виручені за вхідні квитки (800 гривень), передані у фонд допомоги воїнам.

Нарешті гра, якої ми так чекали

Трохи «полоскотавши нерви» своїм прихильникам і поступившись у стартовому матчі турніру «Банк Михайлівський &UFI& Zorya-CUP» команді господарів («Зоря» – Черкаський Дніпро-2) з рахунком 1:2, наші улюбленці з ФК «Інгулець» нарешті знайшли свою гру і в останніх поєдинках в групі буквально розгромили своїх опонентів з роменського «Агробізнес TSK» з рахунком 6:0 та каховського «Авангарду» з рахунком 3:0. Таким чином, враховуючи, що матчі усіх інших учасників групи між собою закінчилися маловиразними нульовими нічиїми, перше місце в груповому турнірі, а значить і путівку з першої сходинки в півфінал, який відбудеться 24 лютого, вибороли саме наші футболісти. Суперник нашої команди (як власне і сам результат півфінального поєдинку), певне, уже буде відомий на момент виходу цього номера з друку. Поки що можемо повідомити, що ним  (з високою часткою вірогідності) скоріше за усе стануть футболісти першолігівської чернівецької «Буковини» або команда другої ліги «Арсенал – Київщина» з Білої Церкви, які розіграють між собою друге місце в групі А. Перше ж місце в цій групі, очевидно, здобудуть (якщо не станеться чогось екстраординарного) футболісти «Черкаського Дніпра», які й зустрінуться в іншому півфіналі зі своїми дублерами – знайомою вже нам командою «Зоря – Черкаський Дніпро-2».

Про підсумкові результати півфінальних матчів та, певне, уже й усього турніру, ми розповімо в наступному номері газети.