О.Анісімов і В.Кришук спілкуються з учасниками зібранняКілька днів тому відбулася нарада з сільськими, селищними головами і керівниками структурних підрозділів райдержадміністрації, яку провів голова РДА О.Анісімов. Олександр Іванович повідомив, що в нашій області розпочав діяльність Український Фонд соціальних інвестицій, представив присутнім керівника його Кіровоградського представництва В.Кришука і надав йому слово.

Володимир Юрійович розповів про діяльність Фонду в інших регіонах держави, його цілі і завдання. Головною метою діяльності Фонду, інвестором якого раніше був Європейський банк реконструкції і розвитку, а в даний час – уряд ФРН, є надання допомоги місцевим громадам у реконструкції і ремонті об’єктів соціальної сфери в сільській місцевості і населених пунктах з кількістю жителів не більше 50 тисяч. Діяльність Фонду на нинішньому етапі розповсюджується на Львівську, Вінницьку і Кіровоградську області, в нашій області будіть розглядатися і прийматися до виконання інвестиційні проекти з трьох районів, у тому числі – з нашого.

Спекотне літо за вікном змінює тепла, сонячна, чарівна осінь. Проте і зараз час від часу чути сирену пожежного автомобіля, який поспішає комусь на допомогу. От ми й вирішили поговорити з начальником Петрівського районного сектору Управління ДСНС України у Кіровоградській області, підполковником служби цивільного захисту В.Малютою щодо ситуації в районі стосовно пожежної та техногенної безпеки.

- Доброго дня, Володимире Васильовичу, скажіть - чи справді з настанням осені у рятувальників стало менше роботи?

- Звичайно, найбільш пожежонебезпечний період припадає на другу половину літа-початок осені. Цього року фактично весь серпень та й початок вересня майже не було дощів, а тому найменша іскринка може призвести до великого лиха.

- Траплялися цього року пожежі в лісових масивах чи природних екосистемах?

Районна державна адміністрація щиро вітає усіх рятувальників, працівників цивільного захисту та пожежної охорони Петрівського району з професійним святом - Днем рятувальника! 

Відзначення вашого професійного свята є державним визнанням неоціненного внеску людей цих мужніх професій - людей, сильних духом, котрі з честю забезпечують надійний захист національного багатства, життя людей від вогню та стихії. Цілодобово підтримують постійну бойову готовність до боротьби з незваним лихом і завжди готові якнайшвидше допомогти тим, хто найбільше потребує невідкладної допомоги. 

Дозвольте цього святкового дня побажати усім вам міцного здоров’я, всіляких гараздів та побільше життєвих благ і якомога менше тривожних ситуацій. Нехай мир і злагода панують у ваших домівках, а Господь Бог оберігає вас від усіх негараздів. 

Олександр АНІСІМОВ, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Вже більше десяти років Петрівські рятувальники відзначають своє професійне свято «День рятівника» 17-го вересня. 

Глава нашої держави відзначив значний внесок працівників аварійно-рятувальних служб, пожежної охорони, інших спеціальних формувань у справу ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, захисту життя і здоров’я людей. 

Робота рятувальників – людей справді героїчної професії – завжди пов’язана з ризиком, потребує постійної концентрації сил, повної віддачі та мужності. 

Дозвольте, цього святкового дня побажати усім вам міцного здоров’я, всіляких гараздів та побільше життєвих благ і якомога менше тривожних викликів. Нехай мир і злагода панують у ваших домівках, а Господь Бог оберігає вас від усіх негараздів. Мужні люди в мирний час, ви завжди на варті.

Володимир Малюта, начальник Петрівського РС У ДСНС України в Кіровоградській області

З 1 липня 2014 року державою запроваджено новий вид допомоги – компенсація додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги. Постановою КМУ від 5 квітня 2014 р. № 83 затверджено порядок призначення і надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги.

Однак, мова в Постанові піде зовсім не про змінені субсидії. Даною Постановою взагалі не змінюється розмір і порядок нарахування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, і воно ніяк не впливає на Постанову Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848, яке і регулює порядок призначення та надання таких субсидій.

Тобто субсидії, як нараховувалися, так і нараховуватимуться в тих же розмірах і тим же категоріям осіб, як і раніше.

Наприкінці серпня жителі мікрорайону «Сонячний» райцентру були свідками того, як завантажувався гуманітарним вантажем для воїнів-земляків, які воюють з агресорами в зоні АТО, автомобіль «Камаз», безкоштовно наданий керівником СФГ «Роксолана» В.І.Больботом. Було завантажено 6 тонн, у тому числі 2,5 тонни води (1 тонну надав кіровоградський підприємець А.А.Шорпінський), та 3,5 тонни різних продуктів харчування. Хочу назвати всіх, хто долучився до цієї справи. 

Цього разу збирали продукти здебільшого в райцентрі, населених пунктах Червонокостянтинівської і Богданівської сільських рад. Рибних консервів і м’ясної тушонки зібрано: жителями Петрового 253 півлітрових банок, жителями Червонокостянтинівської сільради – 153 банки, жителями Богданівки 29,5 л. Сала петрівчанами зібрано 22,5 кг, червонокостянтинівцями 12 кг. Варення: 97 півлітрових банок в Петровому, 121 банку в Червонокостянтинівці, 28,5 л в Богданівці. Згущеного молока: 65 банок в Петровому, 46 – в Червонокостянтинівці і 14,8 л в Богданівці. Меду: 162 банки в Петровому, 46 в Червонокостянтинівці, 10,3 л в Богданівці. Салатів овочевих петрівчани і червонокостянтинівці зібрали відповідно 244 і 99 банок, а консервованих огірків і помідорів петрівчани зібрали 248 л, червонокостянтинівці 123 л, Богданівці 122,5 л. Чаю і кави надійшло відповідно 99, 14 і 7 пачок, печива і цукерок 120 кг, 15,5 кг і 13 кг, цигарок 377, 190 і 139 пачок, станків для гоління 508, 254 і 36 штук, шкарпеток 515, 29 і 17 пар, мила 326, 463 і 49 брусків. Крім того петрівчани придбали для воїнів 134 шт трусів і 65 футболок, Богданівці 2 шт трусів. Було придбано також певну кількість туалетного паперу, вологих серветок, крему і піни для гоління, зубної пасти, більше 130 аптечок.

У першу неділю вересня в Україні відзначається День підприємця. Це вшанування сміливих, рішучих, ініціативних, енергійних людей, які своєю невтомною працею створюють умови для власного добробуту, забезпечують роботою інших людей і сприяють розвитку рідного краю. Державна служба зайнятості усіляко підтримує підприємницькі ініціативи безробітних, допомагаючи їм у започаткуванні власної справи. Як саме це відбувається розповідає заступник директора - начальник відділу надання соціальних послуг  районного центру зайнятості Людмила Кісільова.

- Людмило Миколаївно, розкажіть, будь ласка, яку допомогу в центрі зайнятості може отримати людина, яка вирішила відкрити власну справу?

- Державна служба зайнятості має реальну можливість допомогти безробітним громадянам започаткувати власний бізнес. З цією метою їм надається організаційна, консультаційна, правова та фінансова підтримка, організовується навчання основам підприємницької діяльності.

- Як за сприяння служби зайнятості безробітні стають підприємцями?

У наш непростий час дуже важливими є стосунки між людьми, особливо для тих, хто залишився самотнім. Пішов у вічність чоловік, а за ним і єдиний син і залишилася у пустій хаті Зінаїда Василівна Головата. Хвора, з покаліченою ногою, тож нелегко їй поратися по господарству. Бувають дуже тяжкі хвилини, коли нестерпний біль та туга ось-ось здолають її.

Відвідують її, звичайно, сусіди, знайомі, тож вдячна, що не забувають. Посидять, погомонять, згадають пережите. Особливо радіє Зінаїда Василівна, коли навідується сусідка Ліда Гайфулівна Бондар. А буває вона у неї часто – допомагає по господарству, розуміє її, як рідна, підтримує в усьому, готова підставити плече і в радості, і в горі. Втім, таке ж ставлення у Ліди до всіх людей.

Свого часу привіз в село молоду дружину наш односелець Коля Бондар. Стала Ліда йому вірною подругою, доброю матір’ю їхніх доньок. Крім того, Ліда влилася в громаду села, перейнялася місцевими проблемами. Працювала в бібліотеці, пізніше люди вибрали її головою сільради. Так і пролетіли роки – у сумлінній праці, з повагою людей і злагодою в сім’ї, підійшов час виходу на пенсію. Багато односельців жалкували, що пішла на відпочинок, переконані, що ще могла б багато доброго зробити для громади ця енергійна, красива, охайна жіночка. 

Шановні керівники підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності Петрівського району Кіровоградської області!

Петрівська районна державна адміністрація доводить до відома керівників, що при проведенні первинної перевірки знань з питань охорони праці працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки, необхідно запрошувати посадових осіб теруправління до складу комісій, так як під час здійснення перевірок суб’єктів господарювання, особливо агропромислового комплексу, постійно виявляються факти порушень проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці.

В.Стусь, завідувач сектору з питань охорони праці Петрівської райдержадміністрації

Ігровий моментВ суботу та неділю на стадіоні «Інгулець» відбулися футбольні матчі Чемпіонату Кіровоградської області. 13 вересня змагалися ФК «Агрофірма «П’ятихатська» - «Гідросила» (Кіровоград). Впевнено з рахунком 3:0 перемогла команда Агрофірма «П’ятихатська». Голи забили Сергій Артюх, Євген Фальковський, Олександр Сафронов. 

14 вересня змагалися ФК «Агрофірма «П’ятихатська-2» - ФК «Вентура-плюс» (м. Новомиргород) матч завершився з рахунком 5:1, переможні голи забили Євген Білоусов, Олексій Шушпанов (2), Юрій Степанюк, Данило Березний.