Спекотне літо за вікном змінює тепла, сонячна, чарівна осінь. Проте і зараз час від часу чути сирену пожежного автомобіля, який поспішає комусь на допомогу. От ми й вирішили поговорити з начальником Петрівського районного сектору Управління ДСНС України у Кіровоградській області, підполковником служби цивільного захисту В.Малютою щодо ситуації в районі стосовно пожежної та техногенної безпеки.

- Доброго дня, Володимире Васильовичу, скажіть - чи справді з настанням осені у рятувальників стало менше роботи?

- Звичайно, найбільш пожежонебезпечний період припадає на другу половину літа-початок осені. Цього року фактично весь серпень та й початок вересня майже не було дощів, а тому найменша іскринка може призвести до великого лиха.

- Траплялися цього року пожежі в лісових масивах чи природних екосистемах?

- На щастя ні. Проте нами, спільно з Петрівським лісництвом, органами місцевого самоврядування постійно проводиться профілактична робота, направлена на недопущення таких пожеж. І принагідно хотів би ще раз звернутись до всіх мешканців та гостей району з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки як на відпочинку, так і у побуті. Не розводьте багаття поблизу дерев, кущів, обов’язково обкопайте місце багаття, адже від нього може загорітися суха трава довкола, ні в якому разі не залишайте розведене багаття без нагляду, після закінчення відпочинку засипте вогонь землею, полийте водою і переконайтеся в тому, що воно самовільно не розгориться після того, як ви пішли.

- Чи часто довелося виїздити цього року на гасіння пожеж?

- З початку року на території району виникло 27 пожеж, в яких, на жаль, загинули 4 людини на територіях Чечеліївської, Іванівської, Іскрівської та Ганнівської сільських рад.

- Які ще небезпеки природного та техногенного характеру можуть загрожувати життю та здоров’ю мешканців району?

- Насправді їх дуже багато. Взяти хоча б водойми нашого району. Річки, ставки, озера не лише мають асоціюватись у наших земляків з відпочинком та приємною прохолодою чи місцем для вдалої риболовлі. Це і велике джерело небезпеки. З початку цього року водойми забрали 4 людські життя і все через необережне поводження людей на воді: як під час купання, так і під час риболовлі. Тому, дорогі відпочиваючі та рибалки, дотримуйтесь безпеки на воді, адже не лише дорога не вибачає помилок, а й вода.

Крім вогню і води на людей чатують і інші небезпеки. Якщо купальний сезон майже закінчився, то розпочинається не менш небезпечний грибний сезон. Гриби - це дарунок лісу, але, водночас, вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до тяжкого отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду. 

Отож, користуючись нагодою, хочу вкотре до них звернутися: дорогі грибники, ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням: 

- Усі їстівні гриби мають приємний смак;

- Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний;

- Усі гриби в молодому віці їстівні;

- Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів;

- Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби;

- Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні;

- Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин;

- Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.

Запам’ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Настійно раджу краще взагалі утриматися від збирання грибів, бо ж навіть їстівні гриби можуть рости на тому місці, де колись лежали отрутохімікати чи хтось залишив у лісосмузі старий акумулятор. Та й дощові хмари можуть принести з собою небезпечні речовини, які потраплять у гриби. Без грибів можна прожити.

Окрім цього, традиційно небезпечними є вибухонебезпечні предмети, яких ще дуже багато залишилося в нашій землі і час від часу вони дають про себе знати, небезпечні природні явища, такі, як сильний вітер, блискавки тощо. 

Біду легше попередити, тож хочу нагадати народну мудрість: «З вогнем не жартуй, воді не вір, із вітром не дружи». Будьте пильні, адже  від цього може залежати ваше життя і життя оточуючих! А у випадку небезпеки - негайно телефонуйте за номером «101».

- Дякуємо за розмову, Володимире Васильовичу. Я сподіваюсь, що наші читачі проаналізують сказане Вами, адже лихо легше попередити ніж усувати його наслідки. І принагідно вітаю Вас і всіх рятувальників району з професійним святом – Днем рятівника, яке традиційно відзначається в Україні 17 вересня! Наснаги вам, здоров’я і «сухих рукавів»

Спілкувався Анатолій Рябоконь.