З 1 липня 2014 року державою запроваджено новий вид допомоги – компенсація додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги. Постановою КМУ від 5 квітня 2014 р. № 83 затверджено порядок призначення і надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги.

Однак, мова в Постанові піде зовсім не про змінені субсидії. Даною Постановою взагалі не змінюється розмір і порядок нарахування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, і воно ніяк не впливає на Постанову Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848, яке і регулює порядок призначення та надання таких субсидій.

Тобто субсидії, як нараховувалися, так і нараховуватимуться в тих же розмірах і тим же категоріям осіб, як і раніше.

Компенсація розраховується з місяця звернення щодо її надання до завершення опалювального періоду 2014-2015 років.

Передбачено, що сім’ї, у яких середньомісячний сукупний дохід за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї, матимуть право на отримання компенсації додаткових витрат на оплату послуг газопостачання, централізованого опалення у зв’язку з підвищенням цін і тарифів на послуги.

Для визначення права на компенсацію сім’я має порахувати свій середньомісячний дохід і порівняти його з величиною прожиткового мінімуму сім’ї.

Прожитковий мінімум сім’ї - це сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення.

Встановлені з 1 січня 2014 року розміри прожиткових мінімумів:

- для дітей віком до 6 років – 1032 грн.;

- для дітей віком від 6 до 18 років – 1286 грн.;

- для працездатних осіб – 1218 грн.;

- для осіб, які втратили працездатність – 949 грн.

За більш детальнішою інформацією звертайтесь до управління соціального захисту населення Петрівської ра-йонної державної адміністрації, що розташоване за адресою: смт Петрове вул. Ілліча, 32

- телефон «гарячої лінії» - 9-63-33, 

- телефон начальника управління соціального захисту населення  Валентини Сибіри  067-943-51-40.

Валентина Сибіра, начальник управління соціального захисту населення районної державної адміністрації