У першу неділю вересня в Україні відзначається День підприємця. Це вшанування сміливих, рішучих, ініціативних, енергійних людей, які своєю невтомною працею створюють умови для власного добробуту, забезпечують роботою інших людей і сприяють розвитку рідного краю. Державна служба зайнятості усіляко підтримує підприємницькі ініціативи безробітних, допомагаючи їм у започаткуванні власної справи. Як саме це відбувається розповідає заступник директора - начальник відділу надання соціальних послуг  районного центру зайнятості Людмила Кісільова.

- Людмило Миколаївно, розкажіть, будь ласка, яку допомогу в центрі зайнятості може отримати людина, яка вирішила відкрити власну справу?

- Державна служба зайнятості має реальну можливість допомогти безробітним громадянам започаткувати власний бізнес. З цією метою їм надається організаційна, консультаційна, правова та фінансова підтримка, організовується навчання основам підприємницької діяльності.

- Як за сприяння служби зайнятості безробітні стають підприємцями?

- Якщо людина втратила роботу і її професія є не затребувана на ринку праці, варто звернутися в центр зайнятості, де їй буде надано статус безробітного. Фахівці служби зайнятості запрошують безробітних громадян відвідати інформаційні семінари, серед них і тематичні з основ підприємництва, зокрема, «Як започаткувати власну справу», «Від бізнес-ідеї до власної справи». Такі заходи спрямовані на орієнтацію шукачів роботи на підприємницьку діяльність, надання загального уявлення про започаткування бізнесу. Учасників інформують про стан ринку праці та перспективи розвитку підприємництва в регіоні, можливості відкриття власної справи за сприянням служби зайнятості. 

Щоб допомогти людині визначити її підприємницький потенціал, обрати професійну діяльність, до якої у неї є схильність, інтерес та прагнення, і є можливість реалізувати їх у бізнесі, проводиться профдіагностичне обстеження майбутнього підприємця.

Фінансова підтримка полягає у виплаті допомоги по безробіттю одноразово для започаткування власної справи. Можливо, цих коштів недостатньо для цілковитої організації бізнесу, але, все ж таки, для початку, за словами багатьох безробітних, це неабияка підтримка. Це можливість закупити потрібне обладнання, орендувати приміщення та зробити ремонт. А для підприємця-початківця це дуже важливо. Скористатися цією послугою можуть безробітні, яким виповнилося 18 років і які не можуть бути працевлаштовані за сприяння служби зайнятості протягом одного місяця у зв’язку з відсутністю на ринку праці підходящої роботи.

Якщо людина твердо вирішила покінчити із кар’єрою найманого працівника та розпочати власну справу, служба зайнятості ще й допоможе опанувати ази підприємництва. Безробітним пропонується пройти навчання на курсах цільового призначення «Підприємець - початківець», де слухачі ознайомлюються з основами ринкової економіки, організації підприємницької діяльності, трудового законодавства та соціального захисту, маркетингу, менеджменту, оподаткування та бухгалтерського обліку тощо. Результатом навчання є розробка та захист бізнес-плану в присутності комісії з питань надання одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності. 

Після вдалого захисту бізнес-плану людині надається виплата допомоги по безробіттю одноразово. Цьогоріч цією послугою скористалися 8 безробітних. З них майже половина молодих людей віком до 35 років, 3 жінок, 1 особа з інвалідністю.

Зазначу, всі послуги службою зайнятості надаються безкоштовно.

- Скористатися цими послугами можуть тільки безробітні?

- Відвідувати семінари, вчитися і отримати фінансову допомогу мають право лише безробітні. А от консультації щодо організації та провадження підприємницької діяльності надаються як безробітним, так і працюючим, приватним підприємцям, тим, хто хоче відкрити власну справу, і, звісно, безкоштовно.

- Яким чином організовуються дані консультації, адже питання можуть бути різного характеру?

- Питання, з якими звертаються клієнти до центру зайнятості, досить різноманітні. Для надання даних консультацій залучаються на безоплатній основі спеціалісти органів державної влади, а також представники органів місцевого самоврядування, об’єднань роботодавців, профспілок, інших підприємств, установ та організацій, які за напрямами діяльності сприяють розвитку та підтримці малого і середнього підприємництва.

Консультації можуть бути як індивідуальні, так і групові. Індивідуальні консультації надаються компетентними фахівцями на особистому прийомі, в письмовій формі, в телефонному режимі та з використанням електронних засобів. Якщо відповідно до поданих заяв порушуються схожі питання, організовується групова консультація.

- З яких питань надаються консультації?

- З питань законодавства щодо державної реєстрації суб’єктів господарювання;

- ліцензування, патентування та сертифікації підприємницької діяльності;

- податкового законодавства;

- відкриття рахунків у банківських установах;

- пошуку, відбору та найму персоналу, оформлення трудових відносин;

- оформлення документів щодо купівлі (оренди) земельних ділянок, приміщень для провадження підприємницької діяльності;

- отримання банківських кредитів, іншої фінансової допомоги тощо.

Щоб отримати консультацію, людині потрібно звернутись до державної служби зайнятості із заявою. Протягом 30 днів для неї організують роз’яснення.

- Який бізнес найчастіше обирають колишні безробітні?

- Серед наших земляків найпопулярнішими видами підприємницької діяльності є: роздрібна торгівля продовольчими та непродовольчими товарами, надання послуг населенню (побутових, ремонтно-будівельних, транспортні перевезення), сільське господарство (розведення свійських тварин, вирощування рослин).

Кожен обирає свій шлях. Фахівці ж служби зайнятості бажають майбутнім підприємцям вдалих бізнес-ідей та прибутковості започаткованої справи .

Інтерв’ю підготувала Тетяна Біденко, головний спеціаліст відділу надання соціальних послуг районного центру зайнятості