Шановні земляки!

У цей день разом з усім світом Україна вклоняється світлій пам’яті людей, чиї життя безвинно обірвалися за колючими дротами фашистських концтаборів. Мільйони наших земляків зазнали невимовних жахів нацистської неволі, тисячі з них загинули не дочекавшись своїх визволителів. Про цю трагедію український народ ніколи не забуде.

Ми вшановуємо тих, хто зумів вистояти, витримавши найстрашніші випробування. Вони гідно пройшли свій життєвий шлях, зробивши вагомий внесок у становлення сучасної незалежної України.

Юрій САМОХВАЛ, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Сьогодні в Україні відзначається День працівників ракетно-космічної галузі України. Це свято є особливим для Українського народу тому, що наша країна входить в “четвірку” космічних країн світу.

Вітаємо всіх працівників підприємств і організацій ракетно-космічної галузі України із професійним святом.Від щирого серця зичимо щастя, міцного здоров’я, невичерпної енергії, творчих сил та успіху у вашій діяльності, нових звершень у професійному житті.

Юрій САМОХВАЛ, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

У фашистському пеклі

Страждання мирного українського народу в період Великої Вітчизняної війни неможливо висловити на папері. І взагалі, уявити цей жах ніхто не зможе, окрім тих стражденних, які потрапили в жорстокі умови фашистського терору.

Жінки вважаються хранительками домашнього затишку та тепла, вони - тендітна, лагідна та добра половина людства. Але навіть їм довелося зазнати жорстокості, нестерпного болю та непереборного страху.

А тоді жах витав над селами. Молоді люди переховувались деінде, щоб не потрапити до Німеччини.

Нашим нащадкам є ким пишатися та з кого брати приклад. Заради світлого майбутнього та своїх близьких можна стерпіти все, навіть найтяжчі знущання.

депутати за роботоюЗазвичай, участь голови райдержадміністрації в роботі сесій сільських та селищних рад є річчю винятковою, адже органи місцевого самоврядування – це цілком самостійні управлінські структури, а значить і планують свою роботу та здійснюють господарську діяльність також самостійно. Однак присутність Юрія Самохвала на останній сесії Чечеліївської сільської ради була зумовлена неординарною подією: сільський голова означеного органу місцевого самоврядування Сергій Дяченко написав заяву про складання власних повноважень і звернувся до сесії з проханням задовольнити це його рішення. Особлива пікантність ситуації полягає в наступному: якби з подібною заявою виступив керівник органу самоврядування, в якого не зовсім вдало виходить виконувати свої управлінські функції (а таких, говоритимемо відверто, теж у нашому районі не бракує), то цей крок не просто був би зрозумілим, а ще й заслуговував би на повагу. В даному ж разі мова йде про одного з найкращих на Петрівщині сільських голів – і давати йому таку оцінку нам дозволяють показники виконання місцевого компонента  програми «Центральний регіон-2015», про що не раз ми розповідали й на сторінках районки, останній раз, буквально, в одному з останніх номерів. То що ж зумовило такий вчинок Сергія Павловича?

нагороду отримує Л.ЯненкоКультосвітня галузь району працює стабільно

Наприкінці березня відбулося засідання розширеної ради відділу культури і туризму  районної державної адміністрації, на яке були запрошені, крім працівників культосвітніх закладів, сільські та селищні голови, керівники деяких підприємств, найактивніші учасники художньої самодіяльності.

Зі звітом про роботу галузі в минулому році виступив начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації М.Савіцький. Він зазначив, що протягом звітного періоду скорочення мережі закладів культури не сталося, в районі діють 20 клубних закладів, 21 бібліотека, 2 дитячих музичних школи, 1 державний музей та 7 музеїв на громадських засадах, які забезпечують виконання державної політики в галузі культури. Уточнений бюджет по галузі у 2012 році склав 4085,1 тис. грн., фактично профінансовано 4046,1 тис. грн., або 99,1%. Заробітна плата з нарахуваннями склала 73,9%, енергоносії – 10,7%, капітальні видатки – 3,1%, видатки на розвиток – 12,3%.

Розпочато оздоровчу кампанію 2013 року в стаціонарних дитячих оздоровчих закладах Кіровоградської області та України:  в МДЦ «Артек» та в УДЦ «Молода гвардія» для дітей віком від 7 до 16 років (включно):

ПУТІВКИ НАДАЮТЬСЯ:

БЕЗОПЛАТНІ:

- дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування;

вихованцям дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей (у тому числі і рідним дітям батьків вихователів чи прийомних батьків);

- дітям-інвалідам (за відсутності медичних протипоказань та здатності до самообслуговування);

- дітям, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання службових обов’язків;

- дітям загиблих шахтарів;

З метою створення умов для реалізації прав молоді на вільний розвиток особистості, на працю, на вибір професії, задоволення потреби молоді в отриманні доступних профорієнтаційних послуг, підвищення суспільної престижності робітничих професій, збільшення рівня зайнятості молоді, активізації участі роботодавців у трудовому вихованні, трудовій підготовці та професійної орієнтації молоді, ознайомлення молодих людей з послугами Державної служби зайнятості з 17 по 30 квітня цього року для учнів та випускників шкіл, їх батьків, безробітної молоді району проводиться профорієнтаційна естафета «Обираєш професію – проектуєш долю». У програмі естафети: профорієнтаційні уроки, бесіди, професіографічні зустрічі, презентації професій та навчальних закладів, конкурси малюнків та ін.

Запрошуємо бажаючих взяти участь у заходах.

Оргкомітет районного центру зайнятості

Герой Соціалістичної Праці, заслужений винахідник і металург України І.І.СавицькийГерой із Корсунівки

Готуючись до відзначення 90-річчя утворення району, ми ще раз підняли історичний пласт подій та людей, які народилися в наших селах, відбудовували їх, піднімали країну після воєнної розрухи, але з різних причин виявилися незаслужено забутими своїми нащадками.

Іскрівська територіальна громада пишається тим, що три вулиці великого промислового міста - Кривого Рогу пов’язані з нашим селом. Так в Долгинцевському районі одна з вулиць носить назву Іскрівська, ще одна в Тернівському районі названа на честь нашого земляка, який народився в селі Шамово (Савівка), народного депутата Верховної Ради СРСР першого скликання Федора Івановича Лаштоби, і, нарешті, третя вулиця названа на честь ще одного нашого земляка Івана Івановича Савицького. Саме про нього й піде мова.

Прізвище Савицький було дуже поширене в Корсунівці, на одній вулиці одразу чотири сім’ї носили його, в тому числі людина, яка  згодом дуже багато зробила для Петрового – Микола Федорович Савицький, колишній голова селищної ради.

10 вересня 1913 року в Корсунівці Петрівської волості Олександрійського повіту в сім’ї селянина народився Іван Іванович Савицький. (Батько - Іван Калинович 1888 року народження, мати – Олександра Власівна 1893 року народження). В сім’ї  Савицьких вже був старший син Григорій (1911 р. н.). Жила сім’я мирно та щасливо, але недовгим було їх тихе щастя. Трагічною несподіванкою в життя  ввірвалася перша світова війна.

Страшна звістка сколихнула все населення, а в 1916 році в селі налічувалося 137 господарств, мешкало 690 жителів, з них 311 чоловіків та 379 жінок.

Василь Вадимович ЛитовченкоЧас, що покликав на незвідані вершини

Василь Вадимович Литовченко (Плошко) народився 30 березня 1958 року у місті Актюбінську, але за сімейними обставинами сім’я переїхала до Петрового 1959 р. Тут закінчив місцеву школу і поїхав навчатися до Київського суворовського училища. Військова справа дуже сподобалася, тому навчання продовжив у ВІКІ ім. О.Ф. Можайського, а згодом у військовій академії ім. Ф.Е Дзержинського. 15 років служив у військових частинах космодрому «Плисецьк», має звання підполковника запасу. Став автором цілого ряду творчих проектів у місті Мирний, зокрема проекту «Мирнинський сувенір».

До свого 55-річчя, яке відзначив 30 березня, видав книгу «Я люблю тебя, город «Закрытий», де розповідає про своїх друзів, співробітників та місто Мирний, яке стало найріднішим. Книга майорить фотознімками друзів, міста та подій, що у ньому відбувалися. Та найцікавішими, мабуть, є вірші та пісні, які сам Василь Литовченко складає.

Тож пропонуємо читачам ряд його творів, написаних  у різні роки життя.

Мирному

Снова вижу тебя я, как будто во сне,

Мой таёжный, загадочный город,

Где тоскует душа по теплу и весне,

Когда снегом с дождём бродит северный холод.

 

тиждень книгиКнига – найкращий друг людини. Це духовний заповіт старшого покоління молодшому. З книг ми дізнаємося про минуле та майбутнє. Вони вчать нас жити. Бережіть книгу! Допоможіть їй залишитись красивою і чистою, а вона допоможе вам стати освідчиними людьми.

У Петрівській загальноосвітній школі І ступеня стало доброю традицією в березні відзначати Тиждень дитячої та юнацької книги.

Тиждень книги розпочався святковим ранком «Дружба з книгою – це свято». Активними учасниками його стали учні 4-А класу Анна Корж, Юлія Попова, Ростислав Тронза, Анастасія Новак, Анастасія Ткаченко, Валерія Кравченко, Валерія Куницька, Поліна Капітонова, Євген Ромадін, Ярослав Прохоренко, які підготували для глядачів цікаву літературно-музичну композицію «Пригоди української книжки».

Дорогі дорослі і малята!

В нас сьогодні книжки свято!

Будем разом відзначати

Книгу – друга шанувати!