нагороду отримує Л.ЯненкоКультосвітня галузь району працює стабільно

Наприкінці березня відбулося засідання розширеної ради відділу культури і туризму  районної державної адміністрації, на яке були запрошені, крім працівників культосвітніх закладів, сільські та селищні голови, керівники деяких підприємств, найактивніші учасники художньої самодіяльності.

Зі звітом про роботу галузі в минулому році виступив начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації М.Савіцький. Він зазначив, що протягом звітного періоду скорочення мережі закладів культури не сталося, в районі діють 20 клубних закладів, 21 бібліотека, 2 дитячих музичних школи, 1 державний музей та 7 музеїв на громадських засадах, які забезпечують виконання державної політики в галузі культури. Уточнений бюджет по галузі у 2012 році склав 4085,1 тис. грн., фактично профінансовано 4046,1 тис. грн., або 99,1%. Заробітна плата з нарахуваннями склала 73,9%, енергоносії – 10,7%, капітальні видатки – 3,1%, видатки на розвиток – 12,3%.

На проведення масових заходів використано 229,1 тис. грн., у тому числі 173 тис. грн. бюджетних коштів, 44,6 тис.грн. позабюджетних надходжень, 11,5 тис.грн. спонсорських коштів. Масові заходи проводяться з нагоди державних та професійних свят, ювілеїв видатних історичних особистостей тощо. Серед інноваційних форм є фестивалі-конкурси для молоді (у 2012 році започатковано фестиваль «Золота струна» та пісенний фестиваль «Співоча Петрівщина»).

Культосвітні установи активно співпрацюють з громадськими організаціями: УСВА (воїни-афганці), районною організацією ветеранів України, «Молодою Петрівщиною», а також СФГ «Сім вітрів», ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» (генеральний директор О.Поворознюк), сільськими головами Ганнівки – Н.Цапенко, Водяного – І.Косюком, Чечеліївки – С.Дяченком.

Наймасовішими в районі є художньо-творчий та фізкультурно-оздоровчий напрямки. Кращими любительськими об’єднаннями є «Погостини» Водянського СБК, «Соняшник» та «Міні-футбол» Луганського СБК та створене у 2012 році дитяче любительське об’єднання «Вернісаж» Олімпіадівського СК.

Пройшли традиційні творчі звіти колективів художньої самодіяльності сільських клубних закладів. Творчо підійшли до цього на територіях Водянської, Луганської, Новостародубської, Богданівської сільських рад. Під час підготовки до творчих звітів було створено 4 нових аматорських колективи. Загальна їх кількість тепер становить 87, у тому числі 9 фольклорних, 31 музично-хоровий, 4 хореографічних, 4 музичних, 22 театральних та 17 – інших жанрів. 26 майстрів декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва об’єднані у районний осередок обласного творчого об’єднання  «Дивосвіт». В районі діють 4 народні аматорські колективи: ТМФ «Обрій» РБК (керівник - Л.Кущ), вокальний квартет «Елегія» РБК (керівник - О.Шарутенко), фольклорний колектив «Джерело» Олександрівського СК (керівник - Д.Когут), жіночий вокальний ансамбль «Тополя» Володимирівського СБК (керівник - Л.Яненко).

Творчі колективи району брали участь у Всеукраїнському фестивалі-конкурсі вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів», обласних ярмарках та святах, районних масових заходах до Дня Перемоги, Дня Незалежності України, Дня молоді, Дня селища та інших.

Районним Будинком культури надавалася методична допомога сільським клубним закладам. Здійснено 52 виїзди працівників РБК, проведено 6 семінарів для керівників аматорських колективів та клубних установ, розповсюджено 6 сценарно-репертуарних примірників та 4 примірники методичних матеріалів. Робота клубних закладів висвітлювалася на шпальтах районної газети (38 публікацій).

У рамках програми «Центральний регіон – 2015» відремонтовано 11 клубних закладів на суму 280,6 тис. грн., придбано меблів на 32,4 тис. грн., сценічних костюмів на 14,7 тис. грн., музичної апаратури та комп’ютерної техніки на 33,1 тис. грн., встановлено опалення в Олександрівському СК на суму 3 тис. грн. (електроконвектори).

У 2012 році бібліотечна мережа порівняно з 2011 роком не змінилася. Відновила роботу Іванівська сільська бібліотека. Користувачів району обслуговують 29 бібліотечних працівників. Протягом року надано послуги 10168 читачам, що на 61 більше, ніж у попередньому році.

Сьогодні основою організації повноцінного бібліотечно-інформаційного обслуговування є формування сучасних документальних ресурсів бібліотек. На жаль, протягом останніх років спостерігається тенденція до спаду інформаційного потенціалу бібліотек. Обсяги книжкових фондів бібліотек району щорічно зменшуються (у 2012 році на 108 одиниць). Книжковий фонд бібліотек на 01.01.2013 року складає 228606 примірників.

З 2002 року згідно з Бюджетним кодексом України основний фінансовий тягар щодо забезпечення бібліотек періодичними виданнями та книгами покладено на місцеві органи влади. Та вони далеко не завжди спроможні виконати це завдання. З місцевих бюджетів на придбання літератури було виділено 9205 грн. Для Володимирівської сільської бібліотеки було придбано 63 книги на суму 1961 грн., для Ганнівської – 48 книг на 1000 грн., для Олександрівської – 119 книг на 4414 грн., для Чечеліївської – 69 книг на 1830 грн. Інші бібліотеки, в тому числі і районні, коштів з бюджету на придбання літератури не отримували. У зв’язку з цим активізовано діяльність  щодо пошуку альтернативних джерел поповнення бібліотечних фондів. Налагоджено стосунки з деякими благодійними фондами, оголошено акцію «Подаруй бібліотеці книгу», що дало змогу отримати 3872 примірники літератури на суму 41,3 тис. грн. Це на 1300 примірників більше, ніж у 2011 році. Відгукнулися на наше прохання і Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000» та Національна бібліотека України для дітей. У результаті отримано 692 книги на суму 10,3 тис. грн.

Матеріально-технічний стан більшості бібліотек залишається незадовільним, у тому числі – рівень комп’ютеризації. В бібліотеках району налічується лише 7 персональних комп’ютерів, безкоштовний доступ до Інтернету надають 2 бібліотеки – центральна районна і районна дитяча. Приємно сказати, що Богданівська сільська бібліотека за рахунок спонсорів суттєво поліпшила матеріальну базу: їй подаровано ноутбук, копіювальний апарат та стіл-книжку на загальну суму 6,6 тис. грн.

У 2012 році бібліотеки району були учасниками ІІІ раунду Міжнародної програми «Бібліоміст», національного проекту «Україна читає дітям», Всеукраїнського Тижня дитячого читання, обласного конкурсу сільських бібліотекарів «Кращий за професією», Всеукраїнських та обласних соціологічних досліджень. При бібліотеках продовжують діяти клуби за інтересами. Кращими бібліотечними працівниками району є Тетяна Овсюк – бібліотекар Ганнівської сільської бібліотеки, Світлана Гонта – Володимирівська сільська бібліотека та Леся Сугак – Богданівська сільська бібліотека.

Контингент Петрівської та Новостародубської дитячих музичних шкіл складає 182 дитини та 12 викладачів. В школах працюють відділи: фортепіанний, хоровий, народних інструментів, хореографічний та образотворчий відділи. На базі Петрівської ДМШ діють хор молодших класів, зведений хор «Барвінок», вокальний ансамбль «Лілея», ансамбль баяністів, фортепіанні дуети, хореографічні колективи «Карамельки» та «Самоцвіти».

У ІІІ турі обласного конкурсу учнів шкіл естетичного виховання «Паросток» взяли участь учні вокально-хорового відділу Есфір Проценко та Тетяна Ігнатьєва (викладач - О.І.Копійка) в номінації «Сольний спів», хореографічні колективи «Карамельки» та «Самоцвіти» під керівництвом М.М.Дробязко. Т.Ігнатьєва зайняла ІІ місце.

Учні образотворчого відділення Сергій Гаркавий, Ангеліна Гончаренко та Наталка Маїло (викладач Л.М.Назарчук) взяли участь в обласному конкурсі робіт, присвяченому «Євро-2012». С.Гарькавий і А.Гончаренко зайняли ІІ місця у відповідних вікових категоріях, викладач і директор ДМШ отримали грамоти та подяки, а учні ще й заохочувальні призи.

Учні та викладачі шкіл естетичного виховання беруть активну участь в громадсько-суспільній роботі, всіх масових заходах.

Зупинився М.Савіцький і на інших аспектах діяльності культосвітньої галузі протягом 2012 року, проблемах, які потребують вирішення, і завданнях на майбутнє.

Згідно з рішенням районного оргкомітету по підведенню підсумків проведення творчих звітів серед сільських, селищних рад району за сприяння у підготовці та проведенні творчих звітів грамотами та призами нагороджено І.В.Беркун – Зеленського сільського голову, С.П.Дяченка – Чечеліївського сільського голову, Н.С.Цапенко – Ганнівського сільського голову, К.В.Міщаніна – голову правління СВК «Агрофірма «Маріампольська», Г.І Огира – голову правління ПСП «Водянське», О.Г.Поворознюка – генерального директора ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська».

Подяками та призами оргкомітету нагороджені учасники художньої самодіяльності Г.Бискуб, С.Деркач, І.Іщенко, О.Копійка, Л.Кущ, Г.Петриченко, І.Повалій, І.Рева, Ю.Скарга, Л.Спіцина, Л.Старов, В.Тяпченко, В.Чумак, О.Шарутенко, Т.Ігнатьєва.

Згідно з рішенням розширеної ради відділу культури і туризму райдержадміністрації грамотами та призами нагороджені кращі працівники закладів культури: О.Донець – директор Луганського СБК, І.Момот – завідуюча Олемпіадівським СК, Л.Яненко – директор Володимирівського СБК, Т.Мартиненко – директор Петрівської центральної районної бібліотеки, Н.Єременко – директор районної дитячої бібліотеки, Т.Овсюк – завідуюча Ганнівською сільською бібліотекою, Л.Сугак – завідуюча Богданівською сільською бібліотекою.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: нагороду отримує Л.Яненко.