Трагедія Бабиного Яру і трагедія української нації на терезах історії

Ця трагедія стала всесвітнім символом Голокосту

Гітлерівці вбивали євреїв і раніше, проте саме Київ став першим у Європі містом, де знищили всю єврейську громаду.

За десять днів перед цим, 19 вересня 1941 року, до Києва увійшли війська 6-ї німецької армії під командуванням генерал-фельдмаршала фон Рейхенау. Вони рухалися в напрямку Хрещатика двома колонами – вулицями Кири-лівською та Великою Васильківською.

Одразу над євреями згустилися хмари: окупанти брутально чіплялися до них на вулицях, декого вбили.

Ніхто з киян ще не знав, що двома місяцями раніше, в липні, рейхсмаршал Ґерінґ видав директиву про розроблення заходів щодо «остаточного вирішення єврейського питання в Європі». Йшлося про поголовне винищення єврейського народу. Нікому також не спадало на думку, що саме Києву доведеться першим випробувати на собі оте «вирішення».

Праця та творчий спадок В. О. Сухомлинського поширені не лише в Україні, а й за її межами, у зв’язку з чим передбачається відзначення цієї дати не лише на державному рівні, а й на міжнародному. Так, Комісія ЮНЕСКО по відзначенню Пам’ятних дат прийняла від Національної комісії України необхідні документи про відзначення цієї дати на своєму рівні; Національна академія педагогічних наук також долучилася до підготовки ювілейних заходів і направила документи про відзначення 100-річчя на розгляд у Комітет Верховної ради України з науки і освіти.

Творчість та педагогічну спадщину славетного педагога-гуманіста, педагога-практика ХХ століття важко переоцінити. Образ учителя в сучасних умовах зазнає значної трансформації і знаходиться в залежності від соціально-культурних змін, що відбуваються в суспільстві. Гуманістичні ідеї Сухомлинського – це ідеї майбутнього.

Педагогічні надбання Василя Олександровича з кожним роком привертають все більшу увагу науковців як у нашій країні, так і за кордоном. Розроблена українським практиком педагогічна система збагатила педагогічну науку новаторськими ідеями й положеннями, значно розширила теорію та освітню виховну практику і була своєрідним революційним етапом розвитку вітчизняної педагогічної думки, що заслуговує сьогодні на нове осмислення. Тому пригадаємо деякі цитати великого Вчителя, задля осмислення його творчої та життєвої позиції.

30 вересня - Всеукраїнський день бібліотек

Всеукраїнський день бібліотек – це нагода відзначити роль книгозбірні у житті кожного українця і, зокрема, зростаючого покоління. Це також можливість привернути увагу суспільства до ролі і високої місії бібліотекаря – просвіщати, навчати орієнтуватися у потоці інформації, сприяти оволодінню навичками пошуку та використання ресурсів на різних носіях і допомогти усвідомити значення бібліотеки для суспільства як джерела знань, зрозуміти, що бібліотеки єднають світ, а бібліотекарі є хранителями, збирачами духовних скарбів, помічниками і порадниками на шляху до знань і мудрості.

Професія бібліотекаря потребує виваженості, начитаності та сконцентрованості. Працювати в сучасній бібліотеці зовсім не нудно, навпаки, необхідно завжди бути в курсі всіх подій.

У ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» попереджено спробу незаконного захоплення врожаю

Поняття «рейдерства» у нашу сьогоденну дійсність увійшло порівняно недавно, однак, схоже, укорінюється у вітчизняних реаліях міцніше, ніж де б то ще не було у світі. І причини цього цілком очевидні: слабкість вітчизняної законодавчої бази, коли в окремих сегментах законодавства існують значні прогалини, а чимало законів та підзаконних актів просто суперечать один одному. Причому, якщо раніше це намагалися пояснити молодістю новонародженої незалежної держави, то сьогодні таке пояснення уже навряд чи кимось сприйматиметься всерйоз. Зрештою, 27 років, які цього року наша держава відзначила з дня проголошення своєї незалежності, є уже досить солідним терміном, це, фактично, трудовий стаж, який дозволяє людині, віддавши усі сили та уміння на розвиток своєї країни, з чистою совістю піти на заслужений відпочинок. Та чи буде цей відпочинок справді «заслуженим» для представників вітчизняної політичної еліти, які оці понад чверть століття начебто завзято бралися виводити Україну з кризи, почергово змінюючи на владному Олімпі одні одних і «смикаючи» країну, а разом з нею і усе наше суспільство то в одному геополітичному напрямку, то в протилежному, але, за великим рахунком, як одні, так і інші дбали, передусім, про своє особисте благополуччя, тоді як на розвиток країни не вистачало вже ні часу, ні ресурсу, ні особливого бажання?

Офіційно

Оцінка впливів на навколишнє середовище (ОВНС) виконана в складі робочого проекту «Заходи щодо відно-влення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану р. Зелена на ділянці мостового переїзду по вул. 8-го Березня в с. Йосипівка Петрівського району Кіровоградської області»

Розробником проектних рішень є Кіровоградська філія інституту «Дніпродіпроводгосп» на підставі завдання, виданого Йосипівською сільською радою Петрівського ра-йону Кіровоградської області.

Основне призначення проекту - екологічне покращення санітарного стану р. Зелена довжиною 570 м в с. Йосипівці.

Офіційно

Повідомлення

про початок процедури громадського обговорення проекту рішення Петрівської селищної ради «Про добровільне об’єднання територіальних громад»

Відповідно до статті 7 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» розпорядженням Петрівського селищного голови від 21 жовтня 2018 року № 21 «Про проведення громадського обговорення проекту рішення Петрівської селищної ради «Про добровільне об’єднання територіальних громад», проводиться громадське обговорення проекту рішення Петрівської селищної ради «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

З метою отримання від членів Петрівської територіальної громади пропозицій і зауважень щодо проекту рішення Петрівської селищної ради «Про добровільне об’єднання територіальних громад», відповідно до Порядку проведення громадських обговорень з питань добровільного об’єднання територіальних громад, затвердженого рішенням Петрівської селищної ради сьомого скликання від 24 жовтня 2016 року № 323/7 «Про затвердження Порядку проведення громадських обговорень з питань, добровільного об’єднання територіальних громад» проводиться громадське обговорення.

Офіційно

Частиною 2 статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що з 1 січня 2018 року для осіб, які досягли віку 65 років, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років страхового стажу, а у жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі 40 відсотків мінімальної заробітної плати, визначеної законом про Державний бюджет України на відповідний рік, але не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» розмір мінімальної заробітної плати у місячному розмірі з 1 січня 2018 року становить 3723,00 грн.

Творчість юних вихованців ЦДЮТ

«Літо – найщасливіша пора!» – так із впевненістю, а на сьогодні уже й зі присмаком смутку пролунає із дитячих уст. Минули радісні, безтурботні дні, коли можна було досхочу спати, сидіти за комп’ютером, весь день гратися й не згадувати про книжки та зошити. Сьогодні уже все не так: встаєш разом із сонечком, збираєш зошити з виконаним домашнім завданням, кладеш до ранця книги. Йдеш до школи, де тебе чекає 6, а коли й 7 уроків. Як тільки складно всидіти за партою, а ще ж і навчатися треба! Гріє душу тільки згадка про радісне літо. Своїми спогадами з вами прагнуть поділитися вихованці ЦДЮТ, гуртка «Радіо-Імпульс».

Літо, сонце, природа – я була така щаслива… Одного дня мені мама дала доручення піти в магазин, я з радістю побігла, адже і собі щось смачненьке куплю. Дійшла до магазина, скупилася, виходжу, розвертаюся, щоб подивитися, чи немає машин, бо хотіла перейти дорогу. Тут бачу, що позаду мене йде великий собака. Я так злякалася, що з переляку почала бігти, а собака за мною. Тут побачила дерево, хоч воно було дуже високе, але я так швидко на нього вилізла, що й сама не помітила, як опинилася майже на верхівці. Собака постояв, кілька разів гавкнув, а потім кудись побіг. Переконавшись, що його нема, я почала намагатися злізти з дерева, але так легко вже не вийшло, тоді, не довго думаючи, вирішила зіскочити. Ой, як жухнула з того дерева, ледь ногу не зламала. На щастя, це все обійшлося легким переляком. Потім я пішла додому і розповіла мамі про свою пригоду. Вона так сміялася, ледь не упала зі стільця. Я теж цю історію не можу забути, навіть зараз, пишучи, сміюсь. Не менш цікава, але вже не зі щасливим кінцем трапилася зі мною ще одна пригода. Сусіди викопали яму, як мене тільки до неї тягнуло! Так хотілося спробувати, – от зможу перескочити чи ні? Таки цікавість перемогла, я розбіглася, стрибнула й опинилася на другому боці подвір’я. Не могла втримати свою радість і побігла гукати подругу, щоб вона подивилася, як я можу. Привела й кажу: «Дивись, а ти так можеш?» Розігналася, лечу, а в цей момент захотілося глянути на здивовані очі подруги, то я й повернула голову. Ой, як впаду в ту яму, як заболить у мене рука. Таки зламала її. Але я щаслива, що мала таке цікаве літо.

В житті кожної людини бувають важливі переломні етапи, які символізують перехід до нової, більш високої якості, відповідальності, зрілості. Так у Петрівському НВО минулого тижня, погожої вересневої п’ятниці бурхлива хвиля молодого покоління, п’ятикласники, давали свою клятву про гарне навчання, старанність і завзятість. Гарні і осяйні, вони зайшли до актової зали зі своїми новими класними керівниками. Їх зустрічали батьки, вчителі і дуже допитливі учні школи.

Святкову посвяту розпочали учні старших класів, розігравши сценку з несамовито впевненим професором, який вірив у формулу ідеального учня. Наступним етапом стала перевірка знань маленьких розумників, які намагалися працювати не лише поодинці, відкривши всім свої навчальні здібності, а й вчилися діяти у команді.

«Місто із запахом кави та шоколаду», «Місто серед дощів», «Серце Галицької землі», «Маленький Париж», «Український Лондон», «Культурна столиця України», «Місто Лева» – це все імена та епітети неповторного галицького міста під назвою Львів, яке розкинулось в мальовничому Передкарпатті.

Якщо ви вирішили побувати у цьому місті - є декілька досить звичайних на перший погляд, але досить важливих моментів. Перше і головне: ви повинні заздалегідь придбати квитки (загалом квитки залізничні, тому я і наголошую на цьому), оскільки це туристичне місто відвідує понад 1000 людей щодня. Ціна комфорту (якщо ви їдете парою або ж невеликою компанією) складає приблизно 300 гривень з однієї особи у купейному вагоні. Якщо ж ви вирішили зекономити на своєму шляху до міста мрій, то знайте, що квиток-плацкарт не набагато дешевший, тому, 100 гривень різниці не особливо врятують ваш матеріальний стан, але, подорожуючи в купе, ви прибудете до Кавової столиці не так втомлені дорогою, адже триває вона трохи більше 17 годин від нашого регіону. Якщо ж ви їдете великою компанією, та ще й машиною - будьте певні, що у Львові вона вам майже не знадобиться, оскільки рух у місті обмежений, і загалом машини часто стоять у корках. Ніколи не погоджуйтесь на послуги таксі біля вокзалу, їх пропонують дуже багато, але…Якщо на виході з залізничного вокзалу замовити таксі (номери телефонів яких на кожному кроці), ви побачите, що до пункту призначення вас довезуть за гривень 80, а не за 200, як це правлять привокзальні таксисти.

Творчість юних вихованців ЦДЮТ

Всі ми знаємо, яка мальовнича природа нашого краю. Вона для нас дуже багато значить, і це знає наш герой хом’ячок - Миколка. Він дуже працьовитий, любить природу, навіть біля свого будиночка має невеликий городик. На ньому він вирощує різні квіти: троянди, тюльпани, піони; овочі: картоплю, огірки, помідори, малину.

Одного разу Миколка вирішив піти в ліс, він зібрав собі рюкзачок, у нього поклав найпотрібніші речі, свою улюблену енциклопедію з садівництва і вирушив на пошук нових пригод. Йшов довго і раптом почув, як хтось до нього промовив:

- Хлопче, допоможи мені, за мною ніхто не доглядає і я гину, - це була Дика Ожина.

Творчість юних вихованців ЦДЮТ

Була маленька дівчинка, яку звали Марічка, вона любила природу та звірів. Одного разу вона пішла в ліс за ягодами. Зайшовши дуже далеко, почула, що за кущами хтось скавчить. Вона уявила, що це якийсь невидимий звір. Переборовши страх, наважилась підійти. Дуже повільними кроками наближалась. Їй було дуже страшно, але страхи її зникли, коли побачила беззахисну, залякану вовчицю. Тваринці було дуже боляче, вона потрапила в пастку. Марічка обережно звільнила вовчицю. Хоч Марічці було нелегко та вона на своїх руках тваринку несла додому.

Прийшовши, дівчинка почала лікувати тварину, забинтувавши їй лапу, потім напоїла її молоком. Здавалося, все добре, але вовчиця засумувала, вона постійно вдивлялася у бік лісу. Дівчинка зрозуміла, що у лісі залишилися вовченята. Покинула дівчинка вовчицю вдома і пішла шукати її діток. Прийшовши в ліс, Марічка знайшла двох маленьких, тремтячих від холоду і страху сірих клубочків. Дівчинка віднесла їх до вовчиці. Поки у вовчиці заживала лапа, то вони жили у Марічки. Дівчинка дуже до них звикла. Та, на жаль, довелося їх відпустити. Марічка розуміла, що вони повинні жити в лісі, бо вовки – це дикі тварини.

Буряки

Ой, буряк, яка це штука!
Це не просто так – наука.
Він годиться нам в усьому,
І для цукру, і для жому.

Взагалі, такий продукт,
Не зрівняти жоден «фрукт».
А дохід який дає!
І в башку, і в ноги б’є.

30 вересня – Всеукраїнський день дошкілля

З нагоди Дня працівників дошкільних закладів, ми висловлюємо щиру подяку за турботу про наших дітей, адже потрібно справді мати величезне серце, щоб любити чужих дітей як рідних. Кожного ранку радісно зустрічати, гратися, годувати й спати вкладати. Тож ми щиро вітаємо усіх тих, хто бере за рученята малят і веде їх стежиною життя, хто вкладає у них всю свою душу та любов, хто разом із ними переживає і радість, і смуток. Бажаємо вам міцного здоров’я, світлого майбутнього, тепла та затишку у ваших оселях. Хай ваші вихованці, уже ставши зовсім дорослими, до вас завжди усміхнено вітаються, пам’ятають і люблять, бо дитяча любов крізь роки і є найбільшим щастям.

Робота працівників дошкільних закладів потребує не тільки фахової компетентності, а й чуйного серця, терплячого характеру та вміння викликати любов і повагу у дітей. Задля того, щоб маленькі дітлахи були розумними і щасливими, працюють вихователі дитячого садочка «Рудана». Люди, котрі віддають усі свої сили та натхнення дітям уже багато років: Людмила Когут, Лариса Ситник, Тамара Лисенко, Надія Тарасенко, Людмила Удянська, Наталія Колісник, Тетяна Оніченко, Ганна Дяченко, Тетяна Рева, Ніна Мазніченко, Алла Жукова, Світлана Нестеренко, Оксана Антоненко, Любов Дерев”янко, Ольга Тесленко.

Спортивні новини

Як і очікувалося, поєдинок десятого туру, в якому наш «Інгулець» приймав луцьку «Волинь», виявився надзвичайно цікавим і напруженим. «Волинь» свого часу стала першою з вітчизняних іменитих команд, яку ми побачили на петрівському стадіоні. Сталося це в серпні 2015 року, коли жереб звів «Інгулець» в 1/16 фіналу Кубку України з цією на той час однією з найстабільніших команд вітчизняної Прем’єр-ліги. «Інгулець» тоді достойно виглядав на тлі маститих гостей, і хоч виступив не найсильнішим своїм складом, однак дав справжній бій лучанам, серед яких тоді виблискувала ціла плеяда справжніх футбольних «зірок», добре відомих усім, хто хоч трохи знається на футболі: Богдан Шуст, Сергій Політило, Артем Шабанов, Сергій Кравченко, Анатолій Діденко, Редван Мемешев, грузин Олександр Кобахідзе, хорват Івіца Жуніч, румун Флорін Матей, ізраїльтянин Гал Шіш…