Громадська організація «Районна спілка «Петрівський пасічник» вітає всіх бджолярів Петрівщини з професійним святом - Днем пасічника України та Медовим Спасом.

Голова спілки пасічників Валентин Кущ

День пасічника України з’явився в 1997 році завдяки Леоніду Кучмі. Тоді президент України підписав указ про заснування цього свята, щоб підтримати Міністерство агропромислового комплексу України та Спілку пасічників нашої країни. З того часу традиційно День пасічника України відзначається 19 серпня.

День пасічника – це професійне свято, покликане привернути увагу громадськості до важливості цієї справи. Адже, як мінімум, вона дуже важлива для економіки України. Варто розповісти, що в нашій країні є навіть Інститут бджільництва ім.П.І.Прокоповича, заснований в 1989 році. Знаходиться він у Києві. Крім цього, варто звернути увагу на те, що в Україні діє Спілка пасічників. І в ній налічується майже півмільйона членів, які мають 2,8 млн. бджолиних сімей. Варто нагадати про найвідомішого пасічника України. Це колишній президент України Віктор Ющенко, а крім цього, любителем цієї справи є колишній мер Києва Олександр Омельченко.

Розповідаючи про стан справ в Іскрівській територіальній громаді, слід сказати, що її очільник Микола Борисович Платошин обіймає цю посаду беззмінно ще з 1991 року, тож досвіду йому не позичати. Варто згадати і про те, що не використовує посаду задля вирішення власних інтересів – не обзавівся ні бізнесом, ні землею, не перетворився у такого собі місцевого олігарха. Тому і довіряють йому односельці, вже вкотре обравши сільським головою.

Микола Борисович із задоволенням каже, що останнім часом працювати стало набагато легше, сільська рада отримала ресурси для розвитку за рахунок податків та зборів, які надходять до місцевого бюджету. А головним донором в плані грошових надходжень є ПрАТ «ЦГЗК», з яким налагоджені тісні партнерські стосунки.

Уже традиційно початок серпня у нашій країні позначений заходами з підготовки до найголовніших державних свят - Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України. І майже щороку в процес підготовки сценарію святкових урочистостей додаються нові, раніше не використовувані штрихи. Наприклад, цього року вперше серед учасників військового параду на Хрещатику в якості славних захисників єдності і непорушності кордонів нашої держави ми побачимо представниць прекрасної статі, які крокуватимуть в складі жіночого батальйону. А ще вперше в офіційній святковій церемонії військових учасників параду командири вітатимуть словами: «Слава Україні!», на що ті відповідатимуть: «Героям Слава!» Віднедавна, згідно з відповідним Указом Презедента України, саме таку форму привітання занесено до військового Статуту, тож тепер скандування «Слава Україні!- «Героям слава» ми чутимемо не лише від, зазвичай, патріотично налаштованих футбольних уболівальників, а й на різного роду урочистостях, де братимуть участь українські воїни.

Звичайно ж, до найголовніших державних свят готуються й у регіонах. Зокрема, цими днями в сесійній залі Петрівської районної ради відбулося засідання оргкомітету по проведенню в нашому районі свята Незалежності та Дня Державного Прапора під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації Тетяни Панети та заступника голови районної ради Антоніни Іванової.

Запрошуємо усіх 23 серпня 2018 року взяти участь у святкуванні Дня Державного Прапора та 27-ї річниці Незалежності України

9.00 - молебень у Свято-Покровській церкві «В ім’я процвітання України»;

9.45 - святкова хода «З Україною в серці» (від кафе «СМАК» до оновленої районної Дошки пошани);

10.00 - 11.30 - урочистості до Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України «Під стягом України з думою про Україну, окрилені в праці крокуємо по життю», відкриття оновленої районної Дошки пошани (біля будівлі районної державної адміністрації та ра-йонної ради);

11.45 - 13.00 - концертна програма з нагоди відзначення 27-ої річниці Незалежності України «З Днем народження, моя Україно!»за участю кращих аматорських колективів Петрівського району (парк відпочинку селища Петрового);

Наші свята, традиції та обряди

З цього дня розпочалася «Спасівка» - піст, який триває два тижні. В цей день у церквах святять воду, квіти і мак. У народі його ще називають Першим Спасом або Спасом на воді. За давніми переказами, князь Володимир саме цього дня прийняв хрещення, тому у стародавньому Києві 14 серпня освячували воду в Дніпрі і називали цей Спас «Спасом на воді».

У цей день досхочу їдять мед, недарма ж Спас називається Медовий, а також чистять та впорядковують криниці й джерела. За давнім звичаєм на Медовий Спас віруючі приносять у храми мед для освячення. Традиція ця пов’язана зі стародавньою настановою – перший урожай приносити Богові і лише після цього споживати самим. Цього дня у храмах також освячують букети з трав та квітів – «мако-війчики». Здавна вважається: якщо не освятити квіти на Маковія, то не буде квітнути господарство. Серед українців свято Маковія – одне з найпоетичніших і найшанованіших. У дохристиянські часи цього дня вшановували Богів Спасів і освячували квіти, городину та криниці. Зрештою, прийнявши християнізовану назву, люди зберегли давні традиції і дотримуються їх до сьогодні.

Відповідно до п.4 частини 1 ст. 4 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон 2464-VI) фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, є платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Відповідно до п. 1 частини 2 ст. 6 Закону 2464-VI платник єдиного внеску зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Частиною 1 ст. 7 Закону 2464-VI, зокрема, визначено, що фізичні особи-підприємці нараховують єдиний внесок на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. А ті, які обрали спрощену систему оподаткування, – на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску (в 2018 році: 3723 х 15 = 55845 грн.), встановленої цим Законом.

Працівники районного Будинку культури піклуються про веселий відпочинок маленьких петрівчан у літній період. Адже літо – це час для ігор, забав і веселощів. Саме тому в батьків є можливість щоп’ятниці привести дитинку у парк, щоб маля розважалося в колі однолітків. Минулої п’ятниці й ми завітали на такі розваги. Величезна кількість батьків із діточками з нетерпінням чекали початку ігор. І от, щойно тільки вибіг клоун – настрій відразу підійнявся в усіх. У цей момент почалися веселощі. Радісний лемент дітей, гучний сміх і веселий голос клоуна наповнили весь парк. Розпочалася розважальна програма грою в «Паровозик», яким дітки попрямували у країну Веселандію. Очі у малят сяяли цікавістю, бо вони розуміли, що там на них чекають незабутні емоції, цікаві ігри («Пташка в клітці», «Пінгвіни», «Збирання зірочок», «Жираф»). Найяскравіші враження отримали в ході конкурсу «Черв’ячок». Поділившись на дві команди, маленькі учасники радісно долали перешкоди, перескакуючи й оббігаючи їх. Маленькі петрівчани отримали величезний заряд позитиву, бадьорості та багато приємних вражень.

Поради:

1. Слідкуйте за станом ваших печей, димоходів, електропроводки і електроприладів.
2. Не вмикайте декілька приладів в одну розетку. Розетки повинні бути розміщені в легкодоступних місцях.
3. Виходячи з дому, не залишайте увімкненими електроприлади, газові плити чи печі.
4. Не залишайте без нагляду дітей, не дозволяйте їм гратися сірниками та іншими займистими речовинами.
5. Не бійтеся перебільшити небезпеку. Куди небезпечніше її недооцінити. Будьте уважними і обережними, але ніколи не панікуйте. У разі виникнення пожежі дійте розсудливо та швидко.

Поведінка на воді:

Протягомі липня-серпня 2018 року працівниками Петрівського РС в с. Іскрівка, с. Новий Стародуб, смт. Петрове, с. Луганка, с. Балахівка та на інших селах району були проведені рейдові перевірки житлового сектору щодо дотримання правил пожежної безпеки, правил поведінки на воді, рейдові перевірки щодо дотримання аграріями вимог пожежної безпеки на полях, а також проведення рейдових перевірок лісових масивів щодо дотримання громадянами правил пожежної безпеки.

Також Петрівський РС У ДСНС України у Кіровогрдській області закликає жителів та гостей Петрівського району бути обачними під час святкування річниці незалежності України та 100-річчя відродження української державності.

Якби мене навіть минулого року запитали, що таке щастя, то відповідь була б не дуже чіткою, я б казав про комп’ютерні ігри, канікули, подарунки, велосипед, але не тепер... Зараз я заявляю, що щастя - це бачити посмішку мами. Раніше я навіть не міг подумати, як багато вона для мене значить, просто емоція на обличчі, але ж ні. Часто я став помічати, що коли геть настрою немає, сум душу проймає, а побачу усміхнену маму, й мої уста відразу розпливаються у щирій посмішці. Пам’ятаю, як сьогодні, колись найкращий друг пересів від мене, та ще й за парту до мого запеклого ворога.

у січні – червні 2018 року

Населення. На 1 червня 2018р. в районі проживало 23,5 тис. осіб.

За січень – травень 2018р. чисельність населення скоротилася на 156 осіб.

Ринок праці. За даними обласного центру зайнятості, кількість зареєстрованих безробітних на кінець червня 2018р. становила 221 особу.

Оплата праці. Сума невиплаченої заробітної плати на 1 червня 2018р. становила 1,3 млн.грн.

Петрівське відділення Олександрійської ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області інформує, що триває реалізація пілотного проекту ДФС України щодо застосування новітніх моделей для реєстрації розрахункових операцій.

З 19.06.2018 набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 13.06.2018 № 472, якою затверджено Порядок реалізації експериментального проекту щодо реєстрації та експлуатації новітніх моделей програмних та/або програмно-технічних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій (далі – Порядок № 472).

Впровадження експериментального проекту розпочалося з 01 липня 2018 року та триватиме до 31 грудня 2019 року. Протягом зазначеного періоду будуть досліджені інноваційні розробки, новітні моделі програмних та/або програмно-технічних комплексів, можливість їх застосування для здійснення розрахункових операцій, буде прийнято рішення щодо доцільності їх впровадження у промислову експлуатацію та подальшого застосування суб’єктами господарювання. Це сприятиме популяризації використання відповідних комплексів бізнесом, у зв’язку з тим, що використання окремих моделей надасть можливість здійснювати віддалений контроль за розрахунками та обігом товарів на підприємстві.

Мудрість часів

Страх, він є у кожної людини, ми знаємо, що боятися – це нормально… Кожен з нас чогось боїться, це наш рефлекс самозбереження. Доречно буде навести у приклад притчу: одного разу почалася сильна гроза, і всі діти прибігли додому, окрім найменшої донечки. Мати занепокоїлася та пішла її шукати . Надворі йшов рясний дощ, безперервно виблискували блискавки і гримів грім. Від таких природних умов ставало моторошно. Мати щоразу здригалася, коли бачила блискавку та чула грім. Незабаром жінка знайшла свою доньку, яка бігала під дощем. Щаслива дівчинка стрибала і танцювала. І кожен раз, коли в небі вдаряла блискавка, дитинка піднімала своє обличчя до неба і весело сміялася! Мама була дуже здивована:

Я ще зовсім маленька, але уже розумію, що потрібно берегти природу, а дорослі люди, на жаль, часто – ні. Коли я побачила, як горить очерет і суха трава, то подумала, що сталася пожежа. Але мама сказала, що то люди навмисне палять. Ой, а де будуть жити звірятка? – відразу подумала я. Так мені сумно стало, їхня домівка горить.

Я прийшла додому з поганим настроєм, лягла спати і сниться мені сон. Ніби стою я на зеленій галявинці, а там дуже багато звірят. Починають вони говорити:

- Скільки можна уже терпіти знущання людей? – засмучено сказало зайченя.

Одного сонячного дня Лисенятко веселилося та гралося на полі. Його зачаровувала краса природи, кожна квіточка, кожна травинка була особливою. Воно прислухалося, як чарівно співають пташечки, яку музику навіває вітерець. І ось воно почуло невідомі звуки, то приїхала машина. Вийшли мисливці й Лисеня відчуло їхню злість: вони голосно кричали, махали руками, були чорні й страшні. Звірятко дуже злякалось і скрутилось калачиком. Але злі люди його знайшли, схопили своїми грубими руками і вкинули в машину. Лисеня сиділо у зовсім темній машині, нічого не бачило, тільки чуло ці жахливі звуки та грубі голоси. А коли відкрилися двері машини, то знову ці грубі руки його схопили і кинули у клітку. В неволі воно дуже сумувало за красою природи, так йому хотілося знову понюхати квітки, відчути краплинки роси, пробігти галявинкою, але тепер це були тільки мрії. Так прожило Лисенятко кілька місяців.

На телебаченні ми постійно чуємо про технічний прогрес, розвиток ІТ-сфери, комп’ютеризацію, а все рідше про красу природи. От я й задумалась, а що було б, аби людину поставили перед вибором – прогрес чи природа? Як би проходило голосування? Не знаю, чи буде воно колись? Хто б переміг? Але мені б дуже хотілось послухати людей, котрі нищать природу, котрі зрубують ліси для того, щоб збудувати будинок, котрі вбивають звірів, щоб потім одягнути їхню шкуру як одяг. Не знаю, буде таке чи ні, але моя промова була б такою: «Я свій голос віддаю на захист природи! Без природи людство загине, ми усі, знищуючи її, прирікаємо себе на смерть! Скільки вирубується лісів, а це ж наш з вами кисень! Скільки отруюється водойм, а це ж наша з вами вода! Скільки забруднюється повітря, а ми ж з вами ним дихаємо! Скільки руйнується озоновий шар, а це ж ультрафіолетове випромінювання! Скільки уже зникло тварин і рослин, а ще більше стоїть на межі зникнення! А яке наше майбутнє?

У лісі живо Вовченя, воно було особливим, дуже любило з усіма дружити, тому так його усі називали Дружелюбне Вовченя. Одного разу воно зустріло людей. Вони здалися йому дуже гарними, веселими, добрими, ще й погукали його до себе додому. Вовченя погодилося й радісно побігло, дорогою розповідало цікаві історії. Йому здалося, що зустрів справжніх друзів.

Коли вони підійшли до будинку, то Вовченя здивувалося, навіщо ж будинки, якщо є гарні ліси? Тоді підійшли вони всі до маленької будки і посадили Вовченя на ланцюг . Плакало воно, сиділо, а відірватися не могло. Тоді зрозуміло маленьке Вовченя, що не можна з людьми дружити. Так воно тужило, що почули його родичі-звірята і прибігли на допомогу. Вирвали ланцюг із землі й побігли всі разом жити у ліс.

СПОРТИВНІ НОВИНИ

Ну ось, нарешті, й дочекалися… Дочекалося від нашого «Інгульця» якраз такої гри, на яку ми сподівалися з самого початку поточної першості: сміливої, переконливої, і, що особливо приємно – результативної. Власне, не була розчаруванням і дебютна гра з «Авангардом» – «Інгулець» і тоді виглядав досить привабливо. Але фатальне невезіння і прикрі помилки в обороні… Ну а потім ще відверто невдала гра з «Прикарпаттям», після чого ми опинилися ледь не на дні турнірної таблиці. І ось, здається, до втіхи кількасотенної армії уболівальників нашої команди, «Інгулець» починає знаходити свою гру, ту, якою він радував нас минулого року і яка дозволила переважну частину торішньої першості перебувати серед лідерів Першої ліги. Принаймні, саме на такий висновок наштовхує підсумок суботньої гри з командою МФК «Миколаїв». Взагалі-то миколаївці для нашої команди вже давно стали серйозним подразником. І хоч три останні зустрічі з городянами «Інгульцеві» вдалося виграти, однак для наших уболівальників надовго запам’ятається й запеклий кубковий двобій серпня 2016 року, коли, зігравши унічию 1:1 (на гол миколаївця Берка тоді влучним «пострілом» відповів Віталій Колесніков), наші футболісти поступилися гостям у серії післяматчевих пенальті. До речі, в тій серії справжні дива у воротах «творив» досвідчений голкіпер гостей Роман Чумак, який відбив одразу три удари наших гравців, завдяки чому в наступний етап розіграшу Кубку пройшов саме «Миколаїв». І, напевне, одним лише везінням успіх миколаївців пояснити не вийде, адже після «Інгульця», так само, звівши основний і додатковий час унічию, завдяки тому ж таки Романові Чумакові, у серії післяматчевих пенальті поступилися миколаївцям «Оболонь-Бровар», а потім і грізний «Маріуполь» (точніше – на той час ця команда ще називалася «Іллічівець»). І лише у півфіналі «Миколаїв» поступився не будь-кому, а самому київському «Динамо».

Менеджмент і адміністрація футбольного клубу «Інгулець» докладають чимало зусиль для того, аби урізнома-нітнити, зробити цікавішим, видовищнішим перегляд домашніх футбольних баталій. Саме з початком нинішнього чемпіонату в перервах футбольних матчів стали проводитися спортивні конкурси, учасники яких мають нагоду виграти сувенірну продукцію з логотипом футбольного клубу – шарфи, футболки і навіть мобільний телефон. А під час останнього футбольного поєдинку «Інгульця» й «Миколаєва» було визначено переможця акції «Шукаємо 2000-го». Умови акції були досить простими – щасливчик, якому пощастить придбати саме двохтисячний квиток у касі, ставав володарем низки призів від футбольного клубу. І ось власник цього щасливого квитка визначився – ним став працівник Петрівського кар’єру ПрАТ «ЦТЗК» Микола Миколайович Нетюхайло.

Найдорожчу, добру і милу матусю, лагідну бабусю Ніну Петрівну Ткаченко вітаємо з 80 - річним ювілеєм!

Ти для нас - надійна опора, взірець працьовитості і людяності та порядності. Ми дякуємо Богу, що ти у нас є. Щиро бажаємо тобі стократ здоров”я, сил, бадьорості, доброго настрою, душевного спокою, усіх земних благ на багато років!

Хай повниться рідна оселя добром, Любов'ю і щастям, душевним теплом!

Любимо, поважаємо і вклоняємося низько тобі, рідненька.

Із ніжністю діти, онуки і правнуки