Із сесії районної ради

На порядок денний пленарного засідання п’ятнадцятої сесії районної ради, яка відбулася на минулому тижні, було винесено понад два десятка питань, ряд з яких варті були б окремого розгляду і аналізу. Зокрема, до таких можна віднести інформацію Олександрійської місцевої прокуратури та начальника Петрівського відділення поліції Долинського відділу поліції ГУНП України в Кіровоградській області про стан законності, боротьби із злочинністю, охорону громадського порядку та результати діяльності на території Петрівського району за 2016 рік (інформували заступник керівника Олександрійської місцевої прокуратури Антон Клюкін та начальник Петрівського відділення поліції Олександр Лисенко); звіт про виконання районного Бюджету за 2016 рік та виконання програми економічного і соціального розвитку району за цей же період (ознайомили начальник фінуправління райдержадміністрації Галина Овдій та начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Геннадій Горбанець), було розглянуто ще ряд важливих питань. І все ж, головним на звітному засіданні, безперечно, слід вважати звіт голови районної державної адміністрації Сергія Завалія про здійснення районною державною адміністрацією делегованих їй районною радою повноважень, який ми й подаємо майже у повному обсязі (з суттєвим скороченням лише ілюстративного матеріалу через обмеженість газетної площі) для ознайомлення читачами районки.

Щорічний обласний конкурс виконавської майстерності учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів(ПСМНЗ) Кіровоградщини під назвою «Паросток» завершився великим оглядом хорео-графічних колективів у залі обласної філармонії.

Упродовж трьох місяців солісти й творчі колективи проходили мистецький відбір на шкільному, місцевому та обласному конкурсах. У заключному турі «Паростка» взяли участь творчі колективи та виконавці з 33-х музичних та мистецьких шкіл області. Петрівщину представили учні музичних шкіл нашого району. Журі у складі провідних спеціалістів Кіровоградського музичного училища та мистецького факультету Державного педагогічного університету ім. В. Винниченка відзначило яскраве виконання, гарний рівень підготовки учнів, високопрофесійну роботу викладачів.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 року №192-р, Кропивницький увійшов до переліку міст, що візь-муть участь у пілотному проекті «Шлюб за добу». Відтепер закохані жителі Кіровоградщини зможуть офіційно зареєструвати свої стосунки за бажанням у будь-який день.

Наказом Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області від 27.03.2017 року № 53/07 визначено, що Кропивницький міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану є відділом, який приймає участь у реалізації Пілотного проекту.

Першочергово проект почав функціонувати в туристичних містах, а також у містах, які межують з тимчасово окупованими територіями, з метою отримання в найкоротші терміни офіційного свідоцтва про одруження. Сьогодні цією можливістю можуть скористатися і жителі Кіровоградської області.

В сучасній офтальмології термін «глаукома» об’єднує групу захворювань, які мають різне походження, але які мають спільні симптоми: підвищення внутрішньо очного тиску (ВОТ), звуження поля зору, розвиток атрофії зорового нерва.

Частіше глаукома спостерігається у осіб похилого віку, хоча зустрічаються випадки глаукоми у молодих людей і навіть у немовлят (вроджена форма).

Лікарі виділяють деякі захворювання і стани, що є факторами, які підвищують ризик розвитку глаукоми: захворювання щитовидної залози, знижений артеріальний тиск, цукровий діабет, хвороби нервової системи, спадковість, вік.

Виділяють дві форми глаукоми:

Днями під головуванням заступника голови райдержадміністрації Тетяни Панети відбулося засідання оргкомітету по відзначенню 31 роковин Чорнобильської катастрофи. В засіданні взяли участь Петрівський селищний голова Світлана Тилик та керівники і активні учасники районного підрозділу громадської організації «Союз-Чорнобиль».

Тетяна Григорівна зауважила, що керівництво району тримає в зоні постійної уваги проблеми чорнобильців. З ними регулярно проводяться зустрічі, під час яких вирішуються всі питання діяльності організації чорнобильців та її окремих членів. Завдяки зусиллям голів райдержадміністрації та районної ради Сергія Завалія та Тамари Сакари, а також Петрівського селищного голови Світлани Тилик вирішене питання виготовлення пам’ятного знака учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС. Тож одним з головних порядку денного засідання було питання його встановлення. Місце для нього вже визначене – у сквері ветеранів, напроти пам’ятного знака Воїну.

Спортивні новини

Нарешті, в двадцять третьому турі чемпіонату України серед команд першої ліги, сталося те, чого уболівальники «Інгульця» чекали так довго і поки що без-успішно: наша команда здобула свою першу виїзну перемогу, довівши таки, що здатна яскраво і видовищно виступати не лише на власному полі, але й на виїзді. До речі, грали на такому полі, що нагадувало чийсь витоптаний город, на якому лише деінде ще збереглися острівці зеленої трави. Причому, приємно, що «битими» залишилися не аутсайдери, десь із дна турнірної таблиці, а амбі-ційний «Черкаський Дніпро», який ще торік був срібним призером чемпіонату і до Прем’єр-ліги не потрапив лише тому, що в її регламенті відбулися зміни, згідно з якими кількість команд-учасниць скоротилася до дванадцяти, а отже підвищитися в класі змогла лише одна команда – нею стала, як відомо, «Зірка» з Кропивницького. Завдання виходу до ПЛ стояло перед черкащанами й цьогоріч, однак ряд невдач, серед яких і втрачені очки в двобоях з «Інгульцем», схоже, ці плани зробили дещо примарними. І тим не менш «Дніпро» посідав доволі пристойну восьму сходинку, тож перед грою і спеціалісти, і букмекерські контори віддавали беззаперечну перевагу саме господарям.