В сучасній офтальмології термін «глаукома» об’єднує групу захворювань, які мають різне походження, але які мають спільні симптоми: підвищення внутрішньо очного тиску (ВОТ), звуження поля зору, розвиток атрофії зорового нерва.

Частіше глаукома спостерігається у осіб похилого віку, хоча зустрічаються випадки глаукоми у молодих людей і навіть у немовлят (вроджена форма).

Лікарі виділяють деякі захворювання і стани, що є факторами, які підвищують ризик розвитку глаукоми: захворювання щитовидної залози, знижений артеріальний тиск, цукровий діабет, хвороби нервової системи, спадковість, вік.

Виділяють дві форми глаукоми:

Відкритокутова глаукома зустрічається частіше і характеризується відкритим райдужно-рогівковим кутом. Симптоми відкритокутової глаукоми найчастіше стерті, особливо в початковій стадії і виявляються вже в занедбаному стані. Приміром, людина раптово помічає, що вона нічого не бачить одним оком. Саме тому основним методом про-філактики глаукоми після 40 років є регулярне обстеження у офтальмолога з обов’язковим вимірюванням внутрішньоочного тиску не рідше ніж раз на рік.

Закритокутова глаукома відрізняється гострими нападоподібним симптомами. Напад гострої глаукоми виникає різко, внаслідок раптового підвищення внутрішньоочного тиску і відрізняється наступними симптомами:

різкі болі в оці, в половині голови, потилиці; нудота і блювання; слабкість; почервоніння очей; набряклість повік; каламутна рогівка; розширені зіниці неправильної форми; різке зниження зору.
Діагностика глаукоми не завершується вимірюванням ВОТ. Для встановлення діагнозу необхідно перевірити зір, поле зору (на початку захворювання, або лише при підозрі на нього - комп’ютерними методами), стан зорового нерва (традиційним оглядом – офтальмоскопією та комп’ютерними методами), виміряти рівень тиску в оці. За необхідності лікар запропонує ще додаткові методи обстеження, які допоможуть своєчасно встановити діагноз.

Лікування глаукоми

Лікування захворювання може бути консервативним і хірургічним. Консервативне лікування означає прийом медикаментозних препаратів, що знижують тиск в очах і захищають очний нерв від подальших ушкоджень.

Лазер та інші методи хірургічного лікування застосовуються при відсутності ефекту від консервативного лікування. У наш час такі операції виконуються швидко і безболісно, мають короткий реабілітаційний період і не мають сер-йозних ускладнень. У деяких випадках операції необхідно проводити повторно.

При відсутності адекватного лікування може розвинутися абсолютна глаукома , для якої характерна повна сліпота і сильний біль в області ока.

Глаукома належить до прогресуючих захворювань, проте раннє виявлення, адекватне лікування та чітке дотримання рекомендацій лікаря – ось складові успіху в боротьбі з ним.

Ангеліна Окулова, лікар-офтальмолог Петрівської ЦРЛ