У залі засідань районної ради цього тижня, як і щороку, пройшло відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і чергової, вже 28-ї річниці виведення військ Радянського Союзу з Афганістану. В заході взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, голова районної ради Тамара Сакара, голова районної організації ветеранів України Олег Гіюк, голова районної організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Микола Кисіль, військовий комісар Петрівського районного комісаріату Олександр Братченко, учасники бойових дій в Афганістані, Чехословаччині, Єгипті, Кореї, Іраку, Ємені, Угорщині, на Кубі, члени їх сімей, воїни АТО, представники громадськості району.

Люди по різному ставляться до воєн за межами країни, в яких брали участь радянські війська, але солдати і офіцери – безпосередні учасники цих подій – вірили, що таким чином сприяють втіленню в життя політики уряду, спрямованої на захист інтересів держави. Афганську війну, наприклад, виправдовували тим, що необхідно захистити народ цієї країни від внутрішньої контрреволюції і зовнішньої загрози, бо США, мовляв, планують там створити військові бази, які можуть стати плацдармом для агресії проти СРСР. Тож військовослужбовці намагалися з честю виконувати свій інтернаціональний обов’язок, завдання уряду і командування, до чого їх зобов’язувала Присяга. Вони не шкодували власного життя, показували зразки мужності і героїзму, втрачали бойових побратимів, тож заслуговують на шану і повагу.

РОЗПОРЯДЖЕННЯ
голови Петрівської районної ради Кіровоградської області

від 13 лютого 2017 року № 7 - р

Про скликання чотирнадцятої сесії районної ради сьомого скликання

Відповідно до пункту 1 частини 6, частини 7 статті 55, частини 8 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», п.2.4 розділу ІІ, пункту 13.6 розділу ХІІІ Регламенту Петрівської ра-йонної ради сьомого скликання:

Звіт селищного голови про перший рік перебування на посаді

Ось і минув уже рік відтоді, як мене було обрано Петрівським селищним головою. Я щиро вдячна громаді нашого селища за висловлену високу довіру, сподіваюся, що мені, разом з моєю командою, вдасться її виправдати. Принаймні, ми робитимемо усе можливе, аби змінити життя нашої територіальної громади на краще, а умови проживання наших громадян – зробити комфортнішими й облаштованішими. Адже люди, віддаючи нам свої голоси, на щось надіялися, на щось сподівалися, тож ми просто не маємо права підірвати цю довіру.

Хоча, говоритиму відверто, робити це було ой як непросто! Пригадуєте минулу зиму: морози, хуртовини, переметені вулиці й тротуари… А ми мали забезпечити безперервність сполучення, аби, в разі потреби, скрізь могла проїхати «швидка допомога», аби в магазини вчасно завозився хліб та усі необхідні продукти…

Минула середа порадувала уболівальників Петрівщини захоплюючими кубковими баталіями, адже саме цього дня «Інгулець» виступив у фіналі престижного зимового Кубку Пожечевського, а «Інгулець-2» приймав у рамках другого туру Кубку Придніпров’я сусідів-криворіжців – колись дуже потужну і грізну команду «Кривбас».

-Відкрийте вікна та двері квартири, щоб провітрити приміщення.

-Намагайтеся самі зібрати видимі кульки ртуті гумовою грушею або пензликом. (Дрібні кульки можна зібрати за допомогою пластиліну чи розмоченої газети. Зі щілин ртуть витягайте латунним чи мідним дротом)

-Зібрану ртуть помістіть в скляну банку, залийте зверху водою та закрийте ємність кришкою.

-Після збору видимої ртуті залишіть приміщення до приїзду фахівців, а зібрану ртуть передайте їм.

-Не заходьте в приміщення до одержання висновку фахівців про відсутність небезпеки.

У разі, якщо ви виявили розлиту ртуть, необхідно огородити місце розливу та повідомити фахівців рятувальної служби за номером «101».

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області

Переважна кількість нашого населення користується побутовим газом, який використовується у газових плитах, опалювальних котлах та печах, а також у колонках для нагрівання води.

При користуванні газовими приладами категорично забороняється:

- користуватися несправними або пошкодженими газовими приладами;

- проводити самовільну газифікацію будинку (квартири, садового будиночка);

- дозволяти дітям користуватися газовими приладами;

- електронагрівальні прилади, такі як електрочайник, електросамовар, електропраска, електрокамін та інші, потрібно вмикати в електромережу справними;

- не залишайте без нагляду увімкненими в розетку електроприлади;

- не можна заповнювати водою ввімкнені в електромережу чайники, кавоварки, каструлі;

- не торкайтеся мокрими руками та не витирайте вологою ганчіркою електричні кабелі, штепсельні розетки, вимикачі, електроприлади, ввімкнені в електромережу;

Інформація щодо необхідності дотримання правил дорожнього руху регулярно з’являється на сторінках «Трудової слави», цій темі присвячені сюжети на провідних телеканалах України, з правилами руху знайомляться школярі, регулярно проводяться змагання юних інспекторів дорожнього руху. Та, незважаючи на це, засоби масової інформації щодня повідомляють про дорожньо-транспортні пригоди, які часто мають сумні наслідки. На дорогах гине більше людей, ніж на війні – в зоні АТО.

На жаль, час від часу дорожньо-транспортні пригоди трапляються і на території нашого району. Нещодавно в с. Олександрівці двоє підлітків вирішили покататися на мотоциклі «ИЖ – Юпитер». Зрозуміло, що зимою, коли дороги слизькі, навіть досвідченим автомобілістам і мотоциклістам слід бути надзвичайно уважними, тож не дивно, що юнак, який був за кермом, не справився з керуванням і допустив зіткнення з автомобілем «Шевроле – Авео». На щастя, ніхто не загинув, але в результаті аварії пасажир мотоцикла дістав тілесні ушкодження і був госпіталізований в одному з лікувальних закладів м. Олександрії.

Кримінальна хроніка району


Пригода сталася у лютому поточного року, пообідньої пори, вихідного дня. Небайдужі громадяни села Новий Стародуб помітили біля одного з кладовищ мікроавтобус. Підійшовши ближче, звернули увагу на водія, що зачинив транспортний засіб і пішки зібрався йти в напрямку поля.

Така підозріла поведінка чоловіка змусила людей огледіти прилеглу територію. За кілька метрів від місця перебувало ще двоє чоловіків, які не помітили сторонніх, адже були зайняті тим, що розбирали металеві конструкції огорож із могил та демонтували металеві столи. Неочікувана поява сторонніх осіб змусила молодиків втікати, однак зрозумівши, що безслідно сховатись на території засніженого поля у них шансів небагато, вирішили зупинитися і розповісти для чого приїхали на кладовище.

У понеділок, 20 лютого, в ефір телеканалу «UA:Перший» вийде документальний фільм «Чміль» про Героя Небесної Сотні, Героя України, бобринецького фермера Віктора Чміленка. Учасник «Помаранчевої революції» та Революції Гідності, ініціатор акцій протесту проти зняття мораторію на продаж землі, учасник Автомайдану. 20 лютого 2014 року Віктор Чміленко загинув на Майдані від кулі снайпера. Фільм «Чміль» знятий кропивницьким журналістом Ігорем Токарем спільно з побратимом Віктора Чміленка Олексієм Цокаловим. Зйомки проходили в багатьох містах України та в Польщі, Трансляцію фільму заплановано на 17-00. Перед показом, о 16-40, - інтерв’ю з автором стрічки Ігорем Токарем. Слідкуйте за телепрограмою.