У залі засідань районної ради цього тижня, як і щороку, пройшло відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і чергової, вже 28-ї річниці виведення військ Радянського Союзу з Афганістану. В заході взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, голова районної ради Тамара Сакара, голова районної організації ветеранів України Олег Гіюк, голова районної організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Микола Кисіль, військовий комісар Петрівського районного комісаріату Олександр Братченко, учасники бойових дій в Афганістані, Чехословаччині, Єгипті, Кореї, Іраку, Ємені, Угорщині, на Кубі, члени їх сімей, воїни АТО, представники громадськості району.

Люди по різному ставляться до воєн за межами країни, в яких брали участь радянські війська, але солдати і офіцери – безпосередні учасники цих подій – вірили, що таким чином сприяють втіленню в життя політики уряду, спрямованої на захист інтересів держави. Афганську війну, наприклад, виправдовували тим, що необхідно захистити народ цієї країни від внутрішньої контрреволюції і зовнішньої загрози, бо США, мовляв, планують там створити військові бази, які можуть стати плацдармом для агресії проти СРСР. Тож військовослужбовці намагалися з честю виконувати свій інтернаціональний обов’язок, завдання уряду і командування, до чого їх зобов’язувала Присяга. Вони не шкодували власного життя, показували зразки мужності і героїзму, втрачали бойових побратимів, тож заслуговують на шану і повагу.

Про це говорила Т.Панета, яка привітала воїнів-інтернаціоналістів від імені голови райдержадміністрації С.Завалія та від себе особисто:
-Йдуть в історію події, які свого часу були вагомими і визначальними для міжнародних відносин, але залишаються люди, що брали в них участь. Вони вірили в те, що воюють на боці добра, були вірними Присязі. Сьогодні ми їх вшановуємо і бажаємо щастя та всього найкращого, – сказала вона.

Учасників заходу привітала і Т.Сакара:
-У цій залі сидять ветерани бойових дій на території інших держав, які героїчно виконували свій конституційний обов’язок. Важко знайти такі слова, які повною мірою висловили б вам вдячність за те, що вам довелося пережити. Повернувшись з воєн, в яких брали участь, ви чесно працювали на благо Батьківщини. На вашу долю припала перебудова і здобуття Україною незалежності, яку сьогодні доводиться захищати молодшому поколінню воїнів. Ви залишаєтеся взірцем патріотизму і вірності для юних громадян України, показуєте їм, як потрібно любити Вітчизну. Тож бажаю вам добра, здоров’я і Божого благословення.

У програмі заходу було, звичайно, і нагородження, яке провели Т.Панета і Т.Сакара.

Зокрема, Почесною грамотою районної ради і райдерж-адміністрації нагороджені учасники бойових дій в Афганістані Віктор Васильович Дергач, Віктор Григорович Заєць, Віктор Григорович Бакун, Микола Васильович Стрижак, учасники бойових дій в Чехословаччині Віталій Васильович Неклеса і Микола Петрович Стрижак. Отримав нагороду також вчитель фізкультури НВО «ЗШ І-ІІІ ступенів – гімназія» Василь Васильович Кампо, який керує ще й гуртком з військово-патріотичного виховання.

До присутніх звернувся О.Гіюк, який звернув особливу увагу на те, що районна влада зробила надзвичайно багато для ветеранського руху. Проблемами районної організації ветеранів України переймаються С.Завалій, Т.Сакара і Т.Панета, яка найбільше комунікує з активом організації, допомагає вирішувати всі проблеми:
-Були часи, коли офіс районної ветеранської організації був схожим на клуню, а зараз, після якісного сучасного ремонту, він має надзвичайно привабливий вигляд, тож за-прошую всіх бажаючих його відвідати, щоб в цьому переконатися, – закликав Олег Володимирович. Він також вручив нагороди активістам організації. А Т.Панета і Т.Сакара отримали квіти, як знак вдячності та поваги за турботу і сприяння діяльності організації.

Привітав учасників зібрання і О.Братченко. Він сказав, що війни, які вів Радянський Союз в багатьох країнах, зокрема в Афганістані, нині вважаються несправедливими. Але винні в цьому політики – керівники держави, а не воїни, їхні учасники. Вони чесно виконували свій обов’язок і накази командирів. Військовий комісар побажав ветеранам-інтернаціоналістам всього найкращого, а працівник районного Будинку культури Леонід Старов подарував їм одну з найулюбленіших серед «афганців» пісню - «Кукушка». Вона супроводжувалася цікавими тематичними слайдами з фотографіями ветеранів афганської війни.

Захід триває, лунають слова ведучої Галини Бискуб:
-Події останніх років стали роками національної війни українського народу з загарбниками. Пробудилася приспана роками національна свідомість людей. За нашу свободу й оновлення країни, її територіальну цілісність платимо страшну ціну. Своє життя віддають найкращі сини України, більшість з них – молоді, ті, що тільки починали жити. Тож давайте згадаємо у наших молитвах їх і усіх загиблих воїнів-інтернаціоналістів різних часів. Нехай пам’ять загартовує нас, живих, дасть нам силу і волю, мудрість та наснагу для зміцнення нашої держави. Схилімо голови у хвилині мовчання, вічна їм пам’ять і вічна шана!

Звучить метроном, всі встають, схиливши голови.

Після хвилини мовчання присутні вшанували Якова Галактіоновича Кірнаца – батька Сергія Кірнаца, колишнього голови районної організації Української Спілки ветеранів Афганістану, який передчасно пішов з життя.

Цілком логічним продовженням теми пам’яті стала пісня «Не твоя війна», яку виконала учениця Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів Марія Ганзіна - переможець районного конкурсу військово-патріотичної пісні. Особливо хвилюючим фіналом номера стали слова акапельної реп-композиції, якою вона завершила свій виступ.

Присутніх також порадували своїми виступами самодіяльні артисти зовсім різних вікових категорій. Тріо дівчаток – учениць Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів, вихованки вокального гуртка ЦДЮТ, які, як і М.Ганзіна, були серед переможців районного конкурсу, виконали запальну пісню «Козацька вдача». Щирими оплесками нагородили учасники заходу і хор ветеранів, який виступив з піснею «Зичимо щастя й добра».

Після цього відбулося покладання квітів до пам’ятного знака «Воїну – герою», а також панахида в Свято-Покровському храмі.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: покладання квітів до пам’ятного знака «Воїну-герою»; О.Гіюк вручає нагороду від обласної організації УСВА М.Зуєнкові; учасники заходу вшановують Я.Кірнаца.