Сергій ЗавалійНепомітно, але впевнено увійшла в свої права осінь. Починаючи з ранньої весни і до пізньої осені, дбайливий господар завжди пам’ятав, що один трудовий день – рік годує, або «не те збіжжя, що у полі, а те, що в коморі».
З давніх-давен будь-яка форма суспільного життя підпорядковувалась чіткій регламентації, це було пов’язано з господарською діяльністю. Нива чекала цілоденної людської уваги і праці, тож і винагороджує осінь щедрими дарунками дбайливих трудівників, а ще – святами, як професійними так і народними та релігійними.
Серед свят осені особливо шанується дата 14 жовтня, величне християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці. Цього ж дня ми чествуємо і Захисників України та Українське козацтво. Саме ці святкові дати і стали предметом нашої чергової розмови з головою райдержадміністрації Сергієм Завалієм.

В.Л.СтадніченкоРанок. Прокукурікали півні, але й без їх співів Віра Лаврентіївна вже прокинулася і порає домашнє господарство. Ця звичка залишилася ще з тих часів, коли вона щоранку просиналася без будильника і понад сорок років крокувала однією стежкою, що вела до колгоспної молочнотоварної ферми. Потім, подоївши корівок, поспішала додому, швиденько розпалювала плитку, аби приготувати сніданок та спорядити дітей: молодших - до садочка, а старших - до школи. У дружній родині Стадніченків їх було четверо. Старші дівчатка Оля і Люба опікувалися молодшими братиками Миколкою та Сашею. Мама навчила їх турбуватися одне про одного, а ще - бути чесними, трудолюбивими, шанувати старших. Власне, саме за ці людські якості їх і поважають у селі. Діти і дотепер вдячні мамі і татові за виховання, адже ці родинні цінності вони прищепили вже своїм дорослим дітям і онукам.
Ще з дитинства на плечі Віри, котра рано зазнала сирітської долі, лягла більша частина домашніх справ, бо серед чотирьох дітей вона була найстаршою. Це сталося у тяжкі навіть для дорослих повоєнні часи, але дівчинка відповідально виконувала всю домашню роботу, а до молодших братиків і сестричок ставилася з особливою любов’ю та ласкою. Згодом батько одружився вдруге, і за кілька років родина зросла ще на п’ятірко дітей. Можна лише тільки уявити, стільки турбот додалося Вірі. Окрім цього, вона бігала на ферму допомагати названій мамі, а вже в сімнадцять років прийняла під самостійну опіку групу корів. Незважаючи на невеличкий зріст, дівчина була моторною, роботящою дояркою, швидко стала взірцем у колективі, адже потійно перебувала серед правофлангових у районному соціалістичному змаганні. Невдовзі побралися з місцевим хлопцем Миколою. В дружній родині ростили двох доньок і двох синів, але доля знову визначила тернисту стежину. Передчасно покинув цей світ чоловік, та загартована негараздами жінка знайшла в собі сили самостійно підняти на ноги дітей. Всі вони здобули сільськогосподарські професії. Оля стала агрономом, Люба - зоотехніком, Микола і Олександр - водіями. Вже й поодружувалися та працювали в тодішньому колгоспі імені Карла Маркса, а згодом у ТОВ «Малинівське». І ось знову сім`ю спіткала втрата. Ще молодим пішов із життя син і брат Микола. Тоді спільне горе ще міцніше згуртувало родину, підтримали їх також і односельці.
За сумлінну працю В.Л.Стадніченко була удостоєна урядових нагород: ордена Трудового Червоного Прапора та двох орденів Трудової Слави ІІ і ІІІ ступенів. Сільська громада Малинівки обирала її депутатом районної ради кілька скликань поспіль. І навіть після виходу на пенсію Віра Лаврентіївна продовжувала працювати на фермі.

Два рази на рік стрілки годинника переводяться на годину в більш ніж 100 країнах світу. В останню неділю березня - на годину вперед, в останню неділю жовтня - на годину назад. Це необхідно для того, щоб наблизити адміністративний час до сонячного. 20 вересня 2011 за постанову про зміну порядку обліку часу в Україні проголосували 266 народних депутатів, таким чином Верховна Рада України постановила встановити з 27 березня 2011 року на території Україні час другого часового поясу з додаванням однієї години, скасувавши цим перехід на зимовий час в жовтні 2011 року, відповідно і наступний за цим перехід на літній час.
18 жовтня 2011 Верховна Рада України передумала і прийняла постанову «Про визнання такої, що втратила чинність, постанови Верховної Ради України« Про зміну порядку обчислення часу на території України», за це рішення проголосували 295 народних депутатів з 349 зареєстрованих в цей день у сесійній залі. Новою постановою визнається, що постанова від 20 вересня 2011 втратила чинність, також запропоновано уряду протягом одного місяця з дня набрання чинності нової постанови внести на розгляд Верховної Ради проект закону про порядок обчислення часу на території України. З цього випливає, що перехід на зимовий час в Україні відбудеться в звичайному режимі.
У 2016 році Перехід на зимовий час припадає на 30 жовтня.

Відповідно до Порядку проведення конкурсу щодо набуття права оренди об’єктів та майна спільної власності територіальної громади сіл, селищ Петрівського району, за-твердженого рішенням районної ради від 05 квітня 2012 року № 227, районна державна адміністрація оголошує намір щодо передачі в оренду наступних об’єктів:

 № з/п  Назва вільного об’єкта  Характеристика об’єкта  Місце розташування об’єкта  Площа об’єкта 
 1. Частина нежитлового приміщення Частина підвального приміщення ПРУ № 43438 (кімнати № 1,2,3,4,5,6,7,9)  смт Петрове, вул. Центральна (Ілліча), 21  218,8
 2. Частина нежитлового приміщення Частина підвального приміщення ПРУ № 43438 (кімнати № 8,10)   смт Петрове, вул. Центральна (Ілліча), 21  57,1

 

Дата і час проведення конкурсу – 04 листопада 2016 року о 10.00. Місце проведення конкурсу – сесійна зала районної ради. Кінцевий строк прийняття заяв про участь у конкурсі – 01 листопада 2016 року. Заяви про участь у конкурсі з переліком необхідних документів подаються до відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури районної державної адміністрації за адресою: смт Петрове, вул. Жовтнева, 20, кабінет № 103. Довідки за тел. 9-62-62

Геннадій Горбанець, начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури РДА

заняття веде психолог Вікторієя ВасянінаЧас, в який ми живемо, це час стрімкого руху вперед. Кожна окрема особистість повинна швидко орієнтуватися в умовах сьогодення, адаптовуватися до постійних змін і вміти приймати правильні рішення.
Не кожній дорослій людині це вдається відразу. А дитині - тим паче. Тому дитяча аудиторія повинна мати надійне підґрунтя, аби зорієнтуватися у тому, що її оточує, навчитися правильно жити серед інших людей, застосовуючи набуті знання, отримані від педагогів і батьків.
В умовах постійного збільшення обсягів навчального матеріалу дитині дедалі складніше зібрати весь спектр отриманих знань у цілісну картину. Цю проблему доводиться вирішувати, починаючи з початкової школи і дошкільного навчального закладу, де закладається основа знань, умінь та навичок маленької особистості. Тож на зміну традиційним методам навчання і виховання приходять сучасні, які мають компетентнісну спрямованість. Не секрет, що успішна адаптація до шкільного життя майбут-нього першокласника залежить від того, яке виховання дитина отримала до вступу в школу.

Іван ЖилкаЗапрошуємо до участі

Крім того, що Петрівщина має прадавню історію, Бог її обдарував надзвичайно мальовничими пейзажами, умережаними річками та потічками, струмками і цілющими джерелами, родючими полями та зеленими луками, балками і урвищами. Подекуди ще збереглися пам’ятки скіфської культури у вигляді поодиноких курганів (могил), розсіяних по степах, та архітектурних споруд, зведених у минулому і позаминулому століттях. Проте не всі з нас добре знають історію рідного краю та про окремі перлини, створені природою і людьми, що збереглися й до наших часів.
Зокрема, мало кому відома вже забута і напівзруйнована, але ще вражаюча своєю архітектурною красою, будівля Каратєєвого млина на околиці с.Зеленого, або Шапошниковий погріб з віртуозною скле-пінчастою стелею у с.Баштиному, який і до цього часу використовується за призначенням.
Свою історію треба не лише знати, але й поважати і любити. Звичайно, якщо таку любов було кому привити в дитинстві та в шкільні роки. Проте, про яку любов до рідного краю можна говорити, коли на місці, де раніше стояли вітряні млини і олійниці – сьогодні можна побачити хіба що розтрощені кам’яні жорна, яким дісталося від вандалів – металошукачів. Та й то, у кращому випадку, ці жорна, які свого часу не одну українську родину порятували від голоду, можна знайти хіба що у якомусь забутому яру або ж в хащах дерези. Ось так, на превеликий жаль, ми цінуємо свою історію, а значить - і предків, які її творили, демонструючи при цьому вражаючу до них байдужість і неповагу.
Мандруючи Європою, Америкою, Австралією і навіть Африкою, в самих віддалених їх куточках мені неодноразово доводилося спостерігати дбайливе ставлення місцевого населення до старовинних архітектурних і фортифікаційних споруд, транспортних засобів і виробництва, засобів ведення війни, пам’ятників тощо. Перебуваючи нещодавно в Лос-Анджелесі, я в декількох місцях зустрічав монументальні споруди вождеві світового пролетаріату. І це в Америці…

привітати ювілярку прибули рідні та представники влади90-та осінь завітала на поріг до жительки села Солдатське, що в Богданівській сільській раді, Ганни Григорівни Салип.
10 жовтня 2016 року Ганна Григорівна відзначила свій ювілей.
З нагоди славної дати шановну ювілярку, учасницю Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років прийшли привітати заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, керуючий справами Петрівської районної ради Борис Гнатюк, сільський голова Богданівки Сергій Доцяк та секретар сільської ради Світлана Самофат.
Вітаючи ювілярку з особливим святом, Тетяна Панета зазначила, що саме на таких людей потрібно рівнятися сучасникам, вчитися у них мудрості та гідності.
«Щиросердечно вітаємо Вас з ювілеєм! Прийміть наші найщиріші вітання.
Від усієї душі бажаємо Вам, щоб висока порядність, простота, скромність залишилися прикладом для нас. Нехай міцне здоров’я, людська вдячність і пошана, злагода і любов рідних будуть вірними супутниками на довгій життєвій дорозі Вашого гідного і плідного життя», – звернулася до Ганни Григорівни Тетяна Григорівна.

Дружина поїхала у відрядження. Чоловік будить дитину і веде в садок. Прийшли в один, а їм кажуть: «Це не наша дитина!» Прийшли в інший - та ж історія. Сідають в автобус, їдуть. Малий і каже:
- Тату, ще один садок, і я спізнюся до школи...

* * *

Ох... Коли я згадую про неї, голову відвідують безглузді думки, серце починається радісно битися, на обличчі з“являється якась надія і дурнувата посмішка, а очі світяться щастям...
- Оооо, і хто ж вона???
- П”ятниця!

станом на 1 жовтня 2016 року

з/п Назва маршруту Дні тижня Час відправлення з смт Петрово Час прибуття в кінцевий пункт Час відправлення із кінцевого пункту Час прибуття в смт Петрове
КІРОВОГРАДСЬКИЙ НАПРЯМОК
1  

Петрове - Кіровоград

через Олександрію

щоденно 5:00 8:50 14:25 18:00
14:10 18:15 19:10 23:10
2  

Жовті Води - Кіровоград

через Новгородку

щоденно 6:00 8:20 11:00 13:20
п'ятниця, неділя 15:00 17:05 17:20 19:20
3  

Петрове - Кіровоград

через Новгородку

понеділок, вівторок, середа, четвер, п'ятниця 6:30 8:50 12:30 14:50
4  

Жовті Води - Кременчук

через Петрове

щоденно 8:30 11:15 14:00 16:30
5  

Петрове - Олександрія

через Малинівку

 

середа, субота, неділя

5:00 7:30 10:50 13:15
6 Петрове - Малинівка п’ятниця 6:30 7:20 8:00 9:00
12:00      
7 Петрове - Олександрія щоденно, крім понеділка 7:20 8:55 12:20 13:50
8 Петрове - Світловодськ щоденно, крім неділі 6:30 9:20 9:30 12:30
9 Олександрія - Петрове щоденно 9:20 10:30 6:40 8:05
18:00 19:20 14:00 15:10
10 Олександрія - Петрове щоденно 10:30 11:20 7:00 8:10
17:00 18:20 15:00 16:10
КРИВОРІЗЬКИЙ НАПРЯМОК
11 Петрове - Іскрівка понеділок 5:45 6:46 7:00 8:00
12:00 13:10 13:15 14:25
12

Олександрія - Кривий Ріг

через Луганку

п'ятниця, неділя 11:55 13:45 16:00 17:43
13

Петрове - Кривий Ріг

через Влолодимирівку,

Ганівку

щоденно 5:40 7:20 4:20 (АС Терни) -
13:50 15:40 8:20 (Р/у Леніна) -
18:00 19:10 8: 45 (АС Терни) -
понеділок, п'ятниця, субота, неділя 10:00 11:10

16:00 (Р/у Леніна)

16:25 (АС Терни)

-
14 Петрове - Братське - Луганка вівторок, четвер 6:00 6:57 7:00 8:05
12:00 12:57 13:00 14:05
15

Петрове - Кривий Ріг

через Луганку

понеділок, середа, п'ятниця, субота, неділя 7:25 9:45 12:50 15:10
16

Олександрія - Кривий Ріг

(рудник ім Леніна)

через Влолодимирівку,

Ганівку

щоденно 6:40 8:10 9:40 11:30
14:45 16:25 17:30 19:05
ЖОВТОВОДСЬКИЙ НАПРЯМОК
17

Жовті Води - Кіровоград

через Новгородку

щоденно 13:20 13:50 5:30 5:50
п'ятниця, неділя 13:20 13:50 5:30 5:50
19:25 19:50 14:00 14:22
18

Жовті Води - Кременчук

через Петрове

щоденно 6:30 7:05 7:55 8:25
16:30 17:00 17:25 18:00
19 Петрове - Зелене п'ятниця 5:20 6:30 6:40 7:50
12:00 13:10 13:40 14:50