Сергій ЗавалійНепомітно, але впевнено увійшла в свої права осінь. Починаючи з ранньої весни і до пізньої осені, дбайливий господар завжди пам’ятав, що один трудовий день – рік годує, або «не те збіжжя, що у полі, а те, що в коморі».
З давніх-давен будь-яка форма суспільного життя підпорядковувалась чіткій регламентації, це було пов’язано з господарською діяльністю. Нива чекала цілоденної людської уваги і праці, тож і винагороджує осінь щедрими дарунками дбайливих трудівників, а ще – святами, як професійними так і народними та релігійними.
Серед свят осені особливо шанується дата 14 жовтня, величне християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці. Цього ж дня ми чествуємо і Захисників України та Українське козацтво. Саме ці святкові дати і стали предметом нашої чергової розмови з головою райдержадміністрації Сергієм Завалієм.

- Сергію Володимировичу, наскільки, на Ваш погляд, свято Покрови є значимим для жителів нашого району?
-Ці свята особливо шановані петрівчанами, бо саме тут, на розлогих берегах Інгульця, колись хуторами, зимівниками здавна селились вихідці із Січі, тримаючи в руках рало, а, водночас, біля пояса - шаблю, сіючи хліб на землі та боронячи її від ворогів.
Нерідко малюю в своїй уяві картину, як колись тут жадібно припали до води край Інгулецького плеса, що обвиває блакитною стрічкою невеличкий хутірець, коні Богданового війська, потомлені далеким переходом на Жовті Води. 1648 рік - рік заснування, за народними переказами, села Богданівки. Очевидно, десь у ці ж роки з’явилися і перші поселення, які згодом стали називатися Петровим.
Заснування Петрового тісно пов’язане з іменем останнього кошового атамана Запорізької Січі Петра Калнишевського, перша поки що віднайдена документальна письмова згадка про Петрове датується 1772 роком, квітня місяця, 28 дня.

Це документ Коша Запорізької Січі, яким скріплено права на осадження нових слобід у межах Запорізьких вольностей, ордер виписаний на ім’я Петра Старого та скріплений печаткою та підписом П.Калнишевського.
Біля мосту через Інгулець ще й досі збереглися залишки греблі, про яку теж є архівний запис, який засвідчує, що саме тут був водяний млин «О трьох колах…», власником якого був Петро Калнишевський, пізніше 1935 року греблю використали під будівництво гідроелектростанції.
Та найцікавіше, що серед 3-х храмів, які були збудовані в Петровому, до наших днів зберігся один з найстаріших – Свято-Покровська церква. Її будівництво відноситься до кінця приблизно ХVІІ ст., датоване 1692 роком.
- Якщо так, то хтось цю церкву будував, хтось в ній молився?
- Історія виникнення Петрового, певне, ще чекає на свого прискіпливого дослідника, який підніме столітній пил з архівів та повідає нам величні та трагічні сторінки історії краю козацької слави – Петрівщини. Ми ж поки що намагаємося збирати докупи та систематизувати усі ті історичні фрагменти, деталі, які дозволять нам якомога точніше відтворити усю понад трьохсотлітню історію нашого краю. І, звичайно, ж, одним із перших кроків на цьому шляху стала капітальна реконструкція районного музею історії, адже всі віднайдені експонати мають бути забезпечені надійними умовами зберігання.
- Що ж, повернімося від історії до нашого сьогодення . Як велося од віку до віку, завершено одвічну святу справу – вирощено хліб, урожай зібрано, дбайливо закладено на збереження, можна і перепочити.
-Хлібороби району спрацювали добре. Зібрано 85662 тонни ранніх зернових і зернобобових культур при середній врожайності 33,7 ц/га. Озимий ячмінь дав по 31,2 ц/га, озима пшениця по 36,3, ярий ячмінь – по 30,1 горох – по 30,4, жито – по 23,4, яра пшениця – по 33,6, гречка – по 36,3, просо – по 24 ц/га. Триває збирання зернових та технічних культур. На сьогоднішній день зібрано 20400 т кукурудзи, яка дає по 40 ц/га, 14300 т соняшника з врожайністю 20 ц/га, 33600 т цукрових буряків, яких збирають по 280 ц/га. Вже посіяно 2232 га озимого ріпаку, розпочато сівбу озимих зернових культур. Засіяно 7372 га, в тому числі 5752 га пшениці, 20 га жита, 1600 га ячменю. Підготовлено 11125 га грунту під урожай наступного року.
Тобто, Петрівщина зробила вагомий внесок до загального короваю Кіровоградщини, який складає майже 2 млн тонн.
- Традиційно щоосені, наприкінці сільськогосподарського року, на Кіровоградщині проводиться агропромислова виставка «АGROEXPО – 2016», в якій завжди беруть участь і аграрії нашого району. Цьогоріч виставка вперше проходила в новому статусі – як міжнародна. Поділіться Вашими враженнями від цього заходу і інформацією про нашу в ньому участь.
-Так, 29 – 30 вересня пройшла названа Вами виставка. В її рамках відбулися Всеукраїнський інвестиційний форум та щорічна міжрегіональна туристична виставка «Кірово-градщина запрошує», а також розважально-мистецький захід «Покровський ярмарок».
У рамках виставки пройшов ряд панельних дискусій, в тому числі з питань розвитку туризму. Наш район був відзначений, як один з кращих у темпах розвитку зеленого туризму, а розважально-туристичний комплекс «Маєток Cоuntry-Club» увійшов до переліку сотні кращих туристичних об’єктів України.
У виставці також взяли участь Петрівська виправна колонія, яка представила власні вироби – ікони, нарди та сувенірну булаву, фізична особа О. Лось – хліб і хлібобулочні вироби, фізичні особи Ю.Скобєлєв та В.Кравцов - картини та вироби з дерева, ТОВ «Петрівський посад» - яблука, ТОВ «Чечеліївське» - крупи, цукор, ковбасні вироби. Користуючись нагодою, хочу висловити подяку всім учасникам заходу. Особливу вдячність за допомогу в організації виставки і ярмарку висловлюю ТОВ «Агрофірма П’ятихатська» (генеральний директор - О.Г.Поворознюк), ПСП «Зарічне» (директор - А.М.Давидовський), ТОВ «Чечеліївське» (директор - С.І.Даценко) та ПП «Дружба» (директор - В.В.Волков). Додам, що ми вибороли перше місце в конкурсі короваїв «Сонце в тісті». Таким чином, Петрівщина була гідно представлена в цьому масштабному заході.
- Наш район має певні досягнення і в інших сферах суспільного буття – успішно виконуються соціальні програми, завдяки чому поліпшується якість життя людей. Основою цього є районний бюджет. Що можете сказати про його виконання?
- Виконання бюджету - це найважливіший етап бюджетного процесу, що включає заходи стосовно виконання доходної і видаткової частин кожного з бюджетів, які входять до зведеного. І від ефективності функціонування місцевих органів влади та державного управління залежать якісні показники соціально-економічного розвитку території, необхідний рівень соціального захисту населення, забезпечення фінансування пріоритетних галузей.
Можна сказати, що ці функції виконуються ефективно, адже спостерігається виконання і перевиконання бюджетів. За 9 місяців 2016 року власні і закріплені доходи виконуються - 124,8% до плану з темпом 145,1%.
Основним платежем до районного бюджету залишається податок та збір на доходи фізичних осіб, з якого 60% - акумулюється в районному бюджеті, 15% - надходить до обласного бюджету та 25% - до державного бюджету. Питома вага цього податку у загальному обсязі надходжень районного бюджету становить більше 99,5 відсотків. А 80,0 відсотків надходжень податку складає сплата податку із заробітної плати працівників.
Цей показник перевиконано на 37,6% до плану з темпом 155,9%.
До спеціального фонду надійшло 9731,6 тис.грн. при плані 7068,2 тис.грн. - тут теж перевиконання 137,7% до плану з темпом 145,2%.
Загалом за 9 місяців поточного року власних і закріплених доходів (загальний та спеціальний фонди) надійшло 52656,5тис.грн., що становить 124, 8% до плану.
За звітний період затверджені обсяги зведеного бюджету району виконані на 149,8%), у т.ч.: загальний фонд - на 143,9 %, спеціальний фонд -189,0%). Районний бюджет виконано на 146,6%.
Взагалі, за результатами роботи очікуємо виконання запланованих на 2016 рік показників, як зведеного бюджету району, так і відповідних бюджетів, а також завершення робіт по об’єктах, які намітили виконати у цьому році.
Зробимо запас фінансового ресурсу й на 2017 рік, що дасть змогу покращити економічну і соціальну ситуацію в районі.
Отже, співпраця усіх учасників бюджетного процесу на належному рівні, а це означає - жителі району вчасно отримують заробітну плату, мають хліб і до хліба.
- Для того, щоб стабільно наповнювався бюджет, динамічно розвивалася економіка, потрібна належна якість транспортних артерій. Що робиться задля по-ліпшення стану наших доріг?
- Дороги нашого району, дійсно, потребують кардинального поліпшення (і, на жаль, Петрівщина не виняток на загальнодержавному тлі). Ми бачимо цю проблему і намагаємось виправити ситуацію. Втім погодьтеся, що вже навіть неозброєним оком видно, як вона потроху змінюється на краще.
У 2016 році по сільських та селищних радах заплановано виконання капітальних та поточних ремонтів доріг комунальної власності за кошти державного та місцевих бюджетів, зокрема:
- поточний ремонт на загальну суму 1641,569 тис. грн. (сільські, селищні бюджети), освоєно 1237,457 тис. грн.:
- поточний ремонт комунальних доріг в с Йосипівка - заплановано 200,0 тис. грн. (сільський бюджет), 200,0 тис. грн. використано, роботи виконано;
- поточний ремонт комунальних доріг в с. Чечеліївка - заплановано 45,0 тис. грн.(сільський бюджет), 45,0 тис. грн. використано, роботи виконано;
- поточний ремонт комунальних доріг в с. Олександрівка - заплановано 49,0 тис. грн. (сільський бюджет), 49,0 тис. грн. використано, роботи виконано;
- поточний ремонт комунальних доріг в с. Новий Стародуб - заплановано 152,0 тис. грн.(сільський бюджет), 152,0 тис. грн. використано, роботи виконано;
- поточний ремонт комунальних доріг в смт Петровому - заплановано 200,0 тис. грн. (селищний бюджет), 199,806 тис. грн. використано, виконано роботи по вулиці Чумацькій;
- поточний ремонт комунальних доріг в с. Зеленому - заплановано 199,0 тис. грн. (сільський бюджет), роботи ще не розпочато, вивчаються пропозиції;
- поточний ремонт комунальних доріг с. Володимирівка (вул Станіслава Конончука)- заплановано 199,9 тис. грн. (сільський бюджет), використано 199,9 тис.грн., роботи виконано;
- поточний ремонт дороги С 121813 Йосипівка - вихід на а/д Т -12-10 -заплановано 198,0 тис. грн. (субвенція з сільського бюджету районному), використано 192,751 тис. грн., роботи виконано.
- поточний ремонт комунальних доріг смт Петрове, вул. Святкова - заплановано 199,0 тис. грн. (селищний бюджет), 199,0 тис. грн. використано, виконано роботи по вулиці Святковій;
- поточний ремонт а/д Малинівка-вихід на а/д Т-12-15 км О+000-км 9+100 -заплановано 199,669 тис. грн. (субвенція з сільського бюджету районному)-роботи ще не розпочато, вивчаються пропозиції.
-капітальний ремонт на загальну суму 5640,307 тис. грн., з них 4000,0 тис. грн. (державний бюджет), 120,0 тис. грн. (районний бюджет), 1184,586 тис. грн. (сільський бюджет), 335,721 тис. грн. (субвенція з сільського бюджету районному), освоєно 2676,991 тис. грн.:
- капітальний ремонт дороги сполученням с. Зелене - м. Жовті Води та вулиці Миру - заплановано 1184,586 тис. грн.(сільський бюджет), 1184,586 тис. грн. використано, роботи виконано;
- ремонт ділянки дороги Т-12-15 Глинськ - Олександрія - Петрове, Петрівський район - заплановано 4000,0 тис. грн., (державний бюджет), 120,0 тис. грн. (районний бюджет), використано 20,0 тис. грн. (місцевий бюджет), розпочато проведення робіт, оплачено 1156,684 тис.грн. 30% на придбання матеріалів;
- капітальний ремонт автомобільної дороги С121813 Йосипівка - вихід на а/д Т-12-10 Петрівського району, Кіровоградської області - заплановано 335,721 тис. грн. (субвенція з сільського бюджету районному), використано 335,721 тис грн., роботи виконано.
- Стабільне наповнення районного бюджету, дбайливе ставлення до кожної копійки та по-господарськи розважливе визначення першочергових проблем – саме ці чинники дають можливість виділяти рекордні суми у порівнянні з минулим періодом на розвиток медицини, освіти, культури. Чи не вперше чимало уваги та коштів спрямовано на потреби фізичної культури та спорту. Створюються умови для забезпечення активного, здорового способу життя різновіковим групам населення району, особлива увага приділяється молоді.
- Я вважаю, що у попередні роки галузь фізичної культури та спорту була несправедливо обділена увагою. Вона розвивалася, здебільшого, хіба що завдяки ентузіазму людей, які в ній працюють, бо на її розвиток виділялося вкрай недостатньо коштів. Але ж діти – це наше майбутнє, потрібно, щоб вони росли всебічно розвиненими, в тому числі і фізично загартованими та витривалими. Тож ми намагаємося створити для цього всі умови.
У районі діє ДЮСШ «Олімп» з філіями в Червонокостянтинівській, Луганській, Новостародубській, Петрівській, Чечеліївській та Іскрівській сільських радах. У школі розвиваються такі види спорту, як гандбол, футбол, легка атлетика, кульова стрільба. У 2016-2017 навчальному році контингент її вихованців складає 340 учнів, що на 20 більше проти попереднього навчального року. В школі працюють 11 тренерів, в тому числі 4 – штатних.
Найбільші успіхи мають вихованці Луганської філії, де пріоритетним видом є гандбол. Юні гандболістки успішно виступають на обласних, регіональних і всеукраїнських змаганнях, є серед колишніх вихованок і професійні спортсменки, які виступають за українські та зарубіжні клуби.
У серпні в ДЮСШ здійснено кадрові зміни, в.о. директора призначено молодого, але амбітного фахівця О.Гуса-рєва, який має досвід роботи тренером-викладачем з футболу.
Ми приділяємо увагу розвитку фізкультури і спорту в територіальних громадах. У Балахівці, наприклад, діє секція рукопашного бою, в якій тренуються близько 20 учасників. В нинішньому році вони взяли участь у відкритих обласних змаганнях з цього виду спорту і посіли 11 призових місць. Крім того, нещодавно створено громадську організацію «Федерація волейболу в Петрівському районі», що дасть поштовх активнішому розвитку цього виду спорту.
Я вважаю, що задля залучення молоді до занять спортом в усіх населених пунктах повинні бути спортивні майданчики та тренажери. У Петровому, в парку відпочинку, встановлено 12 вуличних тренажерів, якими можуть безкоштовно користуватися всі бажаючі задля поліпшення своєї спортивної форми. Регулярно проводяться в районі різноманітні змагання, турніри, показові виступи, що сприяє популяризації занять фізкультурою і здорового способу життя. Як приклад - спортивні досягнення наших команд футбольного клубу «Інгулець». Цими днями третя команда прибула з Мальти, де успішно виступила в груповому етапі Кубку регіонів УЕФА ( своєрідному чемпіонаті Європи серед аматорських футбольних клубів). Наші футболісти вибороли там перше місце, перемігши всіх суперників. Тож побажаємо їм успіхів і у фінальній частині Кубку, змагання якої відбудуться через півроку.
Таким чином можна констатувати, що галузь фізкультури і спорту ми підтримуємо на рівні з іншими – медициною, освітою і культурою.
-Це дуже важливо – щоб молодь росла здоровою і витривалою, гідною козацьких традицій. Тож згадуються слова Державного Гімну України: «Душу й тіло ми положим за нашу свободу і покажем, що ми, браття, козацького роду». Адже цими днями ми відзначаємо три великих свята: День Захисника України, День українського козацтва і свято Покрови Пресвятої Богородиці, яка споконвіку вважалася покровитильницею українських воїнів. Ці свята взаємопов’язані, доповнюють одне одного, слугують символом нерозривної єдності поколінь захисників Вітчизни. Давайте зупинимося на питанні національно-патріотичного виховання молоді.
- Ця робота ведеться активно. Це і патріотичне виховання учнівської молоді – підготовка її до військової служби, готовності стати на захист Батьківщини, дій в умовах надзвичайних ситуацій, практичного закріплення знань і умінь, отриманих на уроках з предмету «Захист Вітчизни». З цією метою в квітні поточного року на базі Олександрійської військової частини №2269 було проведено одноденний навчальний польовий збір з тактичної підготовки з учнями 11-х класів. Учасники заходу відвідали військовий аеро-дром, тренувалися збирати і розбирати автомат, ознайомилися з принципом дії та правилами укладання парашута, вчилися використовувати костюм хімічного захисту.
У районі проводяться різноманітні військово-патріотичні заходи: «Козацькому роду нема переводу», районний етап Всеукраїнської військово-патріотичної гри «Сокіл», «Джура». При навчальних закладах діють 5 тирів, забезпечених сучасною пневматичною зброєю. При Петрівському НВО «ЗШ І-ІІІ ступенів – гімназія» діє гурток «Допризовник», яким керує Василь Кампо.
Вже другий рік, як відновлено роботу районного військового комісаріату, працівники якого також беруть участь у військово-патріотичному вихованні молоді.
Не забуваємо ми, звичайно, і учасників АТО, як тих, хто проходить службу, так і демобілізованих. Намагаємося забезпечити вирішення всіх проблем, які виникають у них, їх самих також залучаємо до патріотичного виховання.
- Що ж, дякуємо Вам, Сергію Володимировичу, за розмову, бажаємо подальших успіхів у Вашій роботі і пропонуємо наостанок звернутися до наших читачів та всіх жителів району з поздоровленням з нагоди названих вище свят.
- З радістю скористаюся цією пропозицією. Тож шановні жителі району! Прийміть щирі вітання з нагоди Дня Захисника України та Дня Українського козацтва!
Ці дати відзначаються 14 жовтня, у день величного християнського свята - Покрови Пресвятої Богородиці. Протягом століть цей день пов’язаний із боротьбою за свободу та порятунком від ворогів. Ще в далекі часи волелюбні козаки, які зі зброєю в руках боронили свою Вітчизну та віру, були впевнені, що Свята Покрова охороняє їх, а Божу Матір вважали своєю заступницею. День Захисника України та День Українського козацтва були об’єднані в один, адже символізують нерозривний зв’язок усіх поколінь захисників України, тих, хто зі зброєю в руках відстоював і відстоює нашу незалежність. 
Впродовж останніх буремних подій ми стали свідками справжнього героїзму та сили духу, який демонструють українські військові на Сході України. Вони виборюють майбутнє, про яке мріяли та за яке віддавали життя Герої Небесної Сотні, тисячі патріотів, імена яких нам і досі не відомі. Мужність, самовідданість та віра цих українців надихають нас, додають сил та наснаги йти вперед і перемагати!
У цей величний день ми просимо Пресвяту Богородицю взяти під своє покровительство усіх захисників України. Подарувати їм гарну долю, міцне здоров’я, довголіття, а найважливіше – можливість виконувати свій обов’язок у мирній, багатій та процвітаючій Україні.
Бажаю всім миру, міцного здоров’я та щастя. Нехай Мати Божа захистить Україну та українців, і подарує мир та спокій нашій землі!

Спілкувався Олександр ДОГА.