Іван ЖилкаЗапрошуємо до участі

Крім того, що Петрівщина має прадавню історію, Бог її обдарував надзвичайно мальовничими пейзажами, умережаними річками та потічками, струмками і цілющими джерелами, родючими полями та зеленими луками, балками і урвищами. Подекуди ще збереглися пам’ятки скіфської культури у вигляді поодиноких курганів (могил), розсіяних по степах, та архітектурних споруд, зведених у минулому і позаминулому століттях. Проте не всі з нас добре знають історію рідного краю та про окремі перлини, створені природою і людьми, що збереглися й до наших часів.
Зокрема, мало кому відома вже забута і напівзруйнована, але ще вражаюча своєю архітектурною красою, будівля Каратєєвого млина на околиці с.Зеленого, або Шапошниковий погріб з віртуозною скле-пінчастою стелею у с.Баштиному, який і до цього часу використовується за призначенням.
Свою історію треба не лише знати, але й поважати і любити. Звичайно, якщо таку любов було кому привити в дитинстві та в шкільні роки. Проте, про яку любов до рідного краю можна говорити, коли на місці, де раніше стояли вітряні млини і олійниці – сьогодні можна побачити хіба що розтрощені кам’яні жорна, яким дісталося від вандалів – металошукачів. Та й то, у кращому випадку, ці жорна, які свого часу не одну українську родину порятували від голоду, можна знайти хіба що у якомусь забутому яру або ж в хащах дерези. Ось так, на превеликий жаль, ми цінуємо свою історію, а значить - і предків, які її творили, демонструючи при цьому вражаючу до них байдужість і неповагу.
Мандруючи Європою, Америкою, Австралією і навіть Африкою, в самих віддалених їх куточках мені неодноразово доводилося спостерігати дбайливе ставлення місцевого населення до старовинних архітектурних і фортифікаційних споруд, транспортних засобів і виробництва, засобів ведення війни, пам’ятників тощо. Перебуваючи нещодавно в Лос-Анджелесі, я в декількох місцях зустрічав монументальні споруди вождеві світового пролетаріату. І це в Америці…

залишки споруди Каратєєвого млина поблизу с.ЗеленогоЗвичайно, останнім часом намітився деякий позитив з цих питань і в Петровому. Тому хотілося б, щоб він знайшов своє продовження і в інших населених пунктах району. Адже таким чином ми не лише відроджуємо свою історію, але і зробимо наш край привабливішим для туристів з інших регіонів і навіть із-за кордону. До речі, цього літа у нашому Маєтку побувала делегація вчителів з Німеччини, яку вразила експозиція документів, фотознімків і артефактів, що розповідають про дислокацію у цьому приміщенні в період війни авіапідрозділу Люфтваффе. Про свої щирі враження від перебування на його території і побаченого вони зробили запис до Книги гостей, а з собою забрали чудовий настрій і приємні спогади.
Проект «Маєток country club» стартував у січні 2013 року. За цей час на фільварку побували тисячі гостей, які не лише просто відвідали його територію, але і внесли конкретні пропозиції та висловили своє бачення щодо його подальшого розвитку. Одним із перспективних напрямків – визначено створення етнографічного музею просто неба та відродження народних промислів: ткацтва, вишивки, гончарства тощо.
До цієї справи ми хотіли б долучити населення району: істориків, етнографів, творчу молодь і просто небайдужих людей. Даний проект передбачає напружену і копітку роботу упродовж тривалого часу, звичайно ж, певних фінансових вкладень, а найголовніше - має на меті відродити в па-м’яті старожилів знання і вміння минулих поколінь.
пам”ятник вождеві світового пролетаріату у Лос-Анджелесі, виготовлений у стилі «арт-модерн»Сьогодні я хочу запропонувати широкому загалу земляків узяти участь у фотоконкурсі, який ми ініціюємо в рамках туристичної програми «Пізнай свій рідний край» на кращий фотознімок осінніх пейзажів Петрівщини, історичних архітектурних та етнографічних пам’яток, колоритних та цікавих особистостей. Він розпочався 1 жовтня 2016 року і триватиме до кінця осені, а його підсумки підведемо у грудні місяці. У кожній з названих номінацій планується визначити призові місця – перше, друге та третє. Докладні умови проведення конкурсу та оприлюднення його результатів будуть висвітлені на сайті Маєтку
http://maetok1905.com.ua
Сподіваюсь, що наша ініціатива буде активно підтримана усіма небайдужими до історії рідного краю громадянами, особливо раді будемо побачити серед учасників конкурсу людей молодих - патріотичних і креативних.

Іван Жилка

На знімках: залишки споруди Каратєєвого млина поблизу с.Зеленого; пам”ятник вождеві світового пролетаріату у Лос-Анджелесі, виготовлений у стилі «арт-модерн».