почесні гості свята – голова обласної ради Олександр Чорноіваненко та заступник голови обласної державної адміністрації Андрій КоломійцевМабуть, є певний символізм у тому, що подія, фрагменти якої ви бачите на цих фото, відбулася незадовго до Дня працівників освіти. І хоча прямого стосунку до учительського свята урочистості з нагоди завершення проекту Українського фонду соціальних інвестицій «Тепло дітям», які минулого понеділка відбулися в Петрівському НВК, начебто і не мають, однак вони є безумовним свідченням того, що в нашій державі, нарешті, від слів про необхідність багатоаспектної підтримки освітянської галузі, перейшли до конкретних справ. Про це, до речі, у своїх вітальних промовах говорили і почесні гості свята – голова обласної ради Олександр Чорноіваненко та заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Коломійцев. Детальніше про цю подію читайте у наступному номері.

 

Олександр Чорноіваненко та  Андрій Коломійцев

Агропромислова виставка «АгроЕкспо», яка проходитиме в Кропивницькому з 29 вересня по 1 жовтня, стане міжнародною за статусом. Цьогоріч вона поб’є новий рекорд за розмірами та вразить відвідувачів ще більшою, ніж раніше, різноманітністю експозиції, показів та розваг.
Так, виставкова площа, за інформацією організаторів, становитиме не менше 80 тисяч квадратних метрів. На вже традиційному «Покровському ярмарку», що розкинеться на майже 1,5 гектарах, будуть представлені товари місцевих виробників, народних умільців та смачне частування для гостей з усієї України та з-за її меж.
Свої новинки на «АгроЕкспо» аграріям представлять всі провідні українські та світові бренди техніки, обладнання, технологій та матеріалів для АПК і не тільки – в цілому більше 200 знаних компаній. Більше двох десятків з них заявили про свою участь у польових демонстраціях своїх найсучасніших доробків – сільськогосподарських машин та агрегатів, загалом порядку 35 одиниць у кожен з днів роботи виставки.
Зокрема світовий лідер John Deere планує показати у роботі безпілотний трактор, оснащений системою автоматичного водіння, що дозволяє освоїти прямі і вигнуті колії та працювати в умовах поганої видимості та уникати перекриттів та пропусків. Компанія New Holland демонструватиме систему точного землеробства та систему базових станцій, що передає на техніку найточніші дані із супутників. Свою техніку на полі також покажуть іноземні крмпанії Lemken, Great Plains, Case, Versatile, Kuhn, Amazone і не тільки, та українські «Лозівські машини», «Червона зірка» («Ельворті»), «Укрсільгоспмаш», «Богуславська сільгосптехніка», «Велес-Агро» та інші.

Шановні бібліотекарі Петрівщини!

Районна державна адміністрація та районна рада щиро вітають працівників бібліотечних закладів району з нагоди професійного свята - Всеукраїнського дня бібліотек.
Це свято свідчить про глибоку повагу народу до своєї духовної спадщини, освіти, науки і культури, а також про визнання історичної ролі бібліотеки в житті суспільства.
Сучасні бібліотеки – потужне багатство нації. А збережене та примножене воно завдяки благородній та кропіткій праці наших бібліотекарів.
Зичимо вам міцного здоров’я, особистого щастя, творчого натхнення, добра, миру та благополуччя, відчуття справжнього задоволення від своєї роботи та нових успіхів на ниві просвітницького служіння людям.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Тамара Сакара, голова районної ради

Ольга Таран завідуюча Червонокостянтинівською сільською бібліотекоюБібліотеки - один з інструментів нашої цивілізації, який вже багато століть доводить свою ефективність в процесах збереження, накопичення і передачі людських пізнань. Вважається, що вперше аналоги сучасних бібліотек з’явилися ще близько 2,5 тис. років до нашої ери на Сході. Це були зібрані в одному з древніх вавілонських храмів міста Ніппур глиняні таблички, на яких їх сучасники закарбували важливу для них інформацію для наступних поколінь. У Київській Русі перші бібліотеки стали відкривати після прийняття християнства. Це були церковні бібліотеки, серед яких у той час найбільшою вважалася заснована в 1037-му році князем Ярославом Мудрим бібліотека Софії Київської. У цій бібліотеці зберігалося понад дев’ятсот книг, що були виготовлені тоді виключно вручну. Для середньовіччя це була грандіозна праця і в подальшому в майстернях при Софійському соборі робилися книги, які увійшли в основу інших бібліотечних зібрань, наприклад, бібліотеки при Печерському монастирі, яка стала найбільшим з кінця ХІ століття центром культурного життя в Київській Русі.

майстер лісу Василь Кобзар з членами бригади Артуром Базилевським, Юрієм Кадуком та Юрієм СторчакомКолись відомий радянський вчений Іван Мічурін сказав: «Ми не повинні чекати милості від природи, взяти їх від неї - наше завдання». Саме за такими принципами веде свою життєдіяльність сьогодні людство і, на жаль, часто необдумані, а іноді і зловмисні дії людини серйозно шкодять довкіллю. І це дуже прикро, адже, мабуть, жодна інша істота на планеті не здатна заподіяти стільки шкоди природі, скільки це робить людина. Тому дуже важливо проводити просвітницьку роботу серед населення з проблем екології.
Важко переоцінити ту важливу роль, яку відіграють на планеті ліси. Вони очищають повітря від забруднення, поглинаючи сотні тонн шкідливих газів, відфільтровують його від пилу та виділяють натомість мільярди тонн кисню, тож недаремно їх називають «зеленими легенями» планети. Ліси також стримують ерозійні процеси поверхні землі, впливають на клімат, сприяють підвищенню вологості повітря, регулюють розподіл снігу. Доведено, що на полях, які захищені лісосмугами, урожайність сільськогосподарських культур завжди значно вища, а це має дуже важливе значення для нашого району, оскільки Петрівщина знаходиться у степовій зоні. Враховуючи, що лісовий масив на території району становить лише 5,7% (при нормі не менше 10%), це створює досить несприятливу екологічну ситуацію. Ось чому вважається, що наш район належить до зони ризикованого землеробства.

Тетяна ОгирРеформа освіти в Україні давно назріла. Про неї давно говорять, вже не раз нібито розпочинали, та, зрештою, все поверталося у звичне русло. І ось, нарешті, на найвищому рівні задекларовано, що цього разу за реформування галузі освіти взялися по-справжньому. Схоже, що дійсно так, чергового відкату назад не буде.
На запитання кореспондента «Трудової слави» про суть реформи в ланці початкової освіти відповідає Тетяна Огир – заступник завідувача з навчально-виховної роботи Петрівської ЗШ І ступеня філії КЗ «Петрівський НВК «ЗШ І-ІІІ ступенів – гімназія».

- Тетяно Юріївно, давайте розпочнемо розмову з невеликого вступу. Навіщо потрібна реформа освіти і в чому її головна суть, зокрема в ланці початкової освіти?
-Докорінна реформа освіти повинна привести до перетворення української школи на сучасну конкурентоспроможну на світовому рівні систему освіти. Місія нової школи – допомогти розкрити та розвинути здібності, таланти і можливості кожної дитини на основі партнерства між учителем, учнем і батьками. Наріжним каменем української школи є початкова освіта, яка закладає підвалини наступних рівнів навчання. Тому докорінне реформування починається саме з початкової ланки.

моменти бойової підготовки військНа початку вересня на базі окремої 79-ї десантно-штурмової бригади високомобільних повітряно-десантних військ України пройшли навчальні збори резервістів, в яких взяли участь і резервісти - учасники АТО з нашого району.
Своїми враженнями про них поділився Іван Гейко, який проходив перепідготовку в якості гранатометника.
- Навчання були дуже напруженими і нелегкими, наближеними до реальних бойових дій, – говорить він. - В перший же день ми зайняли позиції в лісосмузі, облаштували окопи, бойові позиції. Вночі зазнали нападу розвідувально-диверсійної групи умовного противника. В подальшому відпрацьовували тактику дій в різноманітних ситуаціях: під час обстрілів, бойових зіткнень, розгортання підрозділів в бойові порядки, форсування водної перешкоди (Південного Бугу), яке проходило під прикриттям авіації та ПЗРК тощо.
Олександр Хрокало, який ще в перші дні агресії Росії став на захист Батьківщини як доброволець, цього разу проходив службу в складі прикордонних військ. Потрапивши на збори в повітряно-десантну бригаду, вирішив стати повноцінним десантником, добровільно зголосився пройти парашутну підготовку і здійснити стрибок з парашутом.

ІВАН КОСТЯНТИНОВИЧ БУЛАХУ народі кажуть, що немає більшого щастя, ніж відчувати, що людина любить тебе і радіє твоїй присутності. Такими людьми, безперечно, є батьки, родичі, добрі друзі і знайомі.
Для нас такою людиною був наш дідусь – ІВАН КОСТЯНТИНОВИЧ БУЛАХ. Говоримо в минулому часі, бо 1 жовтня 2015р., він відійшов за вічну межу, і ми тепер живемо без нього.
Для нас він був най-кращим дідусем: сильним, мужнім, сміливим, розумним, добрим, надійним.
Був учителем, директором школи. Майстерно грав на гармошці, вміло співав, вправно їздив на мотоциклі. Сильними чоловічими руками виконував будь-яку роботу: косив сіно, город копав, хату будував. Дідусь завжди з’являвся на порозі своєї хати з посмішкою, яка усім нам так подобалась, і обіймав нас усіх.
Весело розповідав про які-небудь події, що траплялися з ним по дорозі. А ми слухали, затамувавши подих. Коли ми були маленькими, дідусь часто приносив подарунки, нібито передані нам зайчиком чи білочкою. Дуже довго ми вірили, що так і є. Адже наш дідусь ніколи не забував вручити нам подарунки від себе також.
Часто згадуємо, як він нас катав на мотоциклі. Звук його «макаки» ми легко відрізняли серед іншого транспорту. Вибігали з двору йому назустріч. Дідусь нас саджав поперед себе, і ми з гордістю і радістю їхали з ним по вулиці на диво сусідам і перехожим.
Любили ми з дідусем пасти череду. Скільки цікавого про домашніх тварин він нам розповідав! Був дуже спостережливим і нас навчав цьому.
Дідусь дуже хотів, щоб ми вміли грати, як він, на гармошці. Намагався нас навчити, але нам було не до того. А зараз дуже про це шкодуємо.
Він все життя сам трудився, навчив трудитись своїх двох доньок і трьох онучок.
А ще згадуємо, як він з нами вчив уроки: вивчали вірші, розв’язували задачі, проводили досліди. Дідусь вболівав за нас під час вступу до вузів, радів, коли ми отримали дипломи і знайшли собі роботу.
Наш дідусь у найскрутніші моменти, хвилини тривоги, радості і смутку завжди був поруч з нами, допомагав словом і ділом або просто своєю присутністю. Завжди будемо пам’ятати великі теплі ласкаві долоні чуйної великодушної доброї людини з відкритою душею і щирим серцем, всепрощаючої і відданої, котра завжди давала мудрі поради, вчила жити в такому непростому світі.
Вогник любові до дідуся ніколи не згасне в наших серцях, бо він для нас був і залишається мудрим наставником і вчителем.

Ольга Павленко, Ірина Челебій, Оксана Ваніна (м. Кривий Ріг, м. Полтава, м. Дніпро)

Стосовно призначення та виплати щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам з числа іноземців або осіб без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах.
Відповідно до статті 1 Закону України «Про забезпеченість прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, що перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушення прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру. Зазначене питання врегульоване Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та Порядком надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.
Стосовно обліку внутрішньо переміщених осіб у разі зміни їх фактичного місця проживання.
В разі бажання внутрішньо переміщеної особи знятися з обліку, така особа особисто, або у визначених законодавством випадках, через законного представника звертається до управління соціального захисту населення Петрівської РДА із заявою про зняття з обліку, до якої додає оригінал довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.
Відповідальний працівник управління соціального захисту населення забирає оригінал довідки та вносить до електронної справи, яка міститься в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб, відомості про скасування дії довідки.
У разі отримання особою соціальних виплат, керівник управління соціального захисту населення, не пізніше наступного робочого дня, приймає рішення про припинення призначених управлянням соціального захисту населення соціальних виплат такій особі та інформує про зняття особи з обліку Пенсійний фонд України, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та інші органи, що здійснюють соціальні виплати, які, в свою чергу, припиняють соціальні виплати такій особі.

Управління соціального захисту населення РДА.

в атаці Ніка СітчінаваДві нічиї з різним емоційним наповненням

У звітному одинадцятому турі обидва поєдинки за участі наших команд як у першій, так і другій лігах, переможця не виявили. Однак, якщо в одному випадку цей результат, точніше – не сам результат, а продемонстрована нашою командою якість гри викликає обережний оптимізм, то в іншому – ставить ряд питань, на які поки що відповідь знайти важко.
Розпочнемо з поєдинку в Ковалівці, де свій іспит в поєдинку з одним із лідерів ліги – місцевим «Колосом» тримали футболісти нашої першої команди. Ще в поперед-ньому нашому репортажі, коментуючи вдалий результат домашньої гри з «Тернополем», ми відмічали, що в грі «Інгульця», нарешті, знову з’явилися доволі яскраві елементи цікавої комбінаційної атакуючої гри, такої, якої нам усім не вистачало на початку поточного сезону. Але якщо тоді йшлося про ці якості, продемонстровані у грі з аутсайдером чемпіонату, то зараз потрібно було доводити невипадковість такої тенденції в поєдинку з одним із фаворитів, командою, що йде в чільній групі, та ще й на її полі. І, до втіхи наших уболівальників, - ми знову не поступилися «Колосу»: ні за рахунком, ні за якістю гри. Більше того – ана-лізуючи, як відбувався її перебіг, можемо стверджувати, що такий підсумок є значно більш втішним для «Колоса», аніж для «Інгульця», адже дії наших гравців в атаці були більш гострими і більш небезпечними, тож якби не впевнена і надійна гра голкіпера господарів, наша команда таки б вирвала перемогу.

Майже щодня у світі відзначаються свята: від дня незалежності конкретної держави до дня кавуна, дня дружби та інше. На жаль, у календарі поки що немає Всесвітнього дня боротьби з пилом. Можливо тому, що знищити його раз і назавжди неможливо. Але не варто опускати руки.
Пропоную ознайомитися з ворогом в обличчя. З чого складається пил у наших будинках і квартирах?
1. Шкіра людини.
Щомісячно сім”я із 4-х чоловік виробляє до 1 кг пилу. Він на половину складається із мертвих клітин.
2. Бруд з вулиці
Проникає в житло на підошві взуття. Складається із суміші піска і природних жирів.
3. Шерсть домашніх тварин.
Може бути збудником алергії і навіть астми.
4. Пилові кліщі (сапрофіти).