майстер лісу Василь Кобзар з членами бригади Артуром Базилевським, Юрієм Кадуком та Юрієм СторчакомКолись відомий радянський вчений Іван Мічурін сказав: «Ми не повинні чекати милості від природи, взяти їх від неї - наше завдання». Саме за такими принципами веде свою життєдіяльність сьогодні людство і, на жаль, часто необдумані, а іноді і зловмисні дії людини серйозно шкодять довкіллю. І це дуже прикро, адже, мабуть, жодна інша істота на планеті не здатна заподіяти стільки шкоди природі, скільки це робить людина. Тому дуже важливо проводити просвітницьку роботу серед населення з проблем екології.
Важко переоцінити ту важливу роль, яку відіграють на планеті ліси. Вони очищають повітря від забруднення, поглинаючи сотні тонн шкідливих газів, відфільтровують його від пилу та виділяють натомість мільярди тонн кисню, тож недаремно їх називають «зеленими легенями» планети. Ліси також стримують ерозійні процеси поверхні землі, впливають на клімат, сприяють підвищенню вологості повітря, регулюють розподіл снігу. Доведено, що на полях, які захищені лісосмугами, урожайність сільськогосподарських культур завжди значно вища, а це має дуже важливе значення для нашого району, оскільки Петрівщина знаходиться у степовій зоні. Враховуючи, що лісовий масив на території району становить лише 5,7% (при нормі не менше 10%), це створює досить несприятливу екологічну ситуацію. Ось чому вважається, що наш район належить до зони ризикованого землеробства.

Здавна професію лісівника вважають однією із найважливіших на Землі. Працівники лісового господарства постійно дбають про збереження флори та фауни і примножують зелені насадження, забезпечуючи цим екологічну безпеку суспільства.
лісничий Валерій Любченко з трактористом Юрієм Ярмолою під час догляду молодих сосенПетрівське відділення ДП «Долинський лісгосп» уже тридцять два роки очолює В.В.Любченко. Під час зустрічі з ним я поцікавився, скільки маємо гектарів лісів? Валерій Васильович повідомив, що станом на даний час налічується 3500 гектарів, які розмістилися на рекультивованих та еродованих землях. Більшість лісових урочищ утворилося завдяки сумлінній праці його невеличкого трудового колективу. Нині під особливою опікою знаходяться сотні гектарів молодих декоративних саджанців, віком від 1 до 5 років. Старанням працівників вчасно розпушуються міжряддя, знищуються бур’яни, завдяки чому всі молоді насадження знаходяться у доброму стані.
Особливо дбайливо ставляться до своєї справи у Новостародубському лісовому урочищі, де майстром лісу працює Василь Кобзар. Василь Федорович залучає до догляду за деревами своїх односельців, аби впорядкувати зелене господарство. Нині тут проводять санітарну вирубку. Не зважаючи на відсутність у цьому році достатнього державного фінансування по розвитку лісництва, роботи в цьому напрямку не припинились завдяки дії обласної та районної програм «Ліси Кіровоградщини» та «Ліси Петрівщини». За 2016 рік лісонасадження нашого району було збільшено на 39 гектарів. Щоб створити необхідний баланс на землях нашої території, потрібно зазеленяти щороку близько 100 га, а всього - щонайменше ще 3 тисячі гектарів. На проведення цих та інших заходів були виділені кошти з районного бюджету та з ДП «Долинський лісгосп». Також відгукнулися на прохання про допомогу Петрівська селищна, Йосипівська і Ганнівська сільські ради. Всього було освоєно для ведення лісового господарства 625 тисяч гривень. Ці кошти дали можливість частково виконати планові завдання, частину з них використали на забезпечення посівним матеріалом, який висівають у власному питомнику. Це дало змогу в цьому році виростити та посадити 150 тисяч саджанців. Та для досягнення умов оптимальних показників рівня лісистості у нашій місцевості і забезпечення охорони та захисту лісу необхідно, щоб долучилися до заходів з впровадження згаданих програм також інші сільські ради та суб’єкти господарювання, що діють на території району.
У цьому місяці лісівники відзначали своє професійне свято. Усвідомлюючи, що ліс є одним з найбільших природних багатств, збереження, примноження і дбайливе та раціональне використання якого є обов’язком не лише лісівників, а й громадськості і взагалі кожного жителя нашої рідної України, хочемо побажати представникам цієї благородної і важливої професії мирного неба, міцного здоров’я, щастя, радості, благополуччя, упевненості в майбутньому. Нехай у ваших родинах завжди буде достаток, у серцях - доброта і милосердя, у справах - успіхи та мудрість.

Сергій АНДРУСЕНКО.

На знімках: майстер лісу Василь Кобзар з членами бригади Артуром Базилевським, Юрієм Кадуком та Юрієм Сторчаком; лісничий Валерій Любченко з трактористом Юрієм Ярмолою під час догляду молодих сосен.