Агропромислова виставка «АгроЕкспо», яка проходитиме в Кропивницькому з 29 вересня по 1 жовтня, стане міжнародною за статусом. Цьогоріч вона поб’є новий рекорд за розмірами та вразить відвідувачів ще більшою, ніж раніше, різноманітністю експозиції, показів та розваг.
Так, виставкова площа, за інформацією організаторів, становитиме не менше 80 тисяч квадратних метрів. На вже традиційному «Покровському ярмарку», що розкинеться на майже 1,5 гектарах, будуть представлені товари місцевих виробників, народних умільців та смачне частування для гостей з усієї України та з-за її меж.
Свої новинки на «АгроЕкспо» аграріям представлять всі провідні українські та світові бренди техніки, обладнання, технологій та матеріалів для АПК і не тільки – в цілому більше 200 знаних компаній. Більше двох десятків з них заявили про свою участь у польових демонстраціях своїх найсучасніших доробків – сільськогосподарських машин та агрегатів, загалом порядку 35 одиниць у кожен з днів роботи виставки.
Зокрема світовий лідер John Deere планує показати у роботі безпілотний трактор, оснащений системою автоматичного водіння, що дозволяє освоїти прямі і вигнуті колії та працювати в умовах поганої видимості та уникати перекриттів та пропусків. Компанія New Holland демонструватиме систему точного землеробства та систему базових станцій, що передає на техніку найточніші дані із супутників. Свою техніку на полі також покажуть іноземні крмпанії Lemken, Great Plains, Case, Versatile, Kuhn, Amazone і не тільки, та українські «Лозівські машини», «Червона зірка» («Ельворті»), «Укрсільгоспмаш», «Богуславська сільгосптехніка», «Велес-Агро» та інші.

Будь-хто з бажаючих зможе сісти за кермо новітньої машини та випробувати її у дії, наприклад, навантажувач Massey Ferguson чи трактор FENDT.
Також цього року виставка відкриває цілком новий розділ виставкою племінних порід тварин та птиці. Для цього збудовано два нових, спеціально обладнаних павільйони. Буде представлена велика рогата худоба, коні, свині, вівці, кози, кролі та нутрії, кури, перепели. Акцент – на молодняку свійських тварин.
У роботі «АгроЕкспо» планує взяти участь міністр АПК Тарас Кутовий. Підприємців з Кіровоградщини та України запрошують на семінари та панельні дискусії, а також на потужний інвестиційний форум. Очікується чимале представництво посадових осіб різного рівня – від віце-прем’єр-міністра до голів Торгово-промислової палати України і Комітетів Верховної Ради.
- Виставка рік від року набирає обертів, привертаючи до Кіровоградщини увагу агробізнесу, центральних органів державної влади, наукових кіл та потенційних інвесторів, стимулює розвиток сільськогосподарської та цілої низки суміжних галузей в області. Як один із співорганізаторів, наряду з Міністерством агропромислового розвитку, Кіровоградська обласна державна адміністрація може тільки вітати розвиток та ріст «АгроЕкспо». Зі свого боку, будемо й надалі забезпечувати режим максимального сприяння цьому важливому починанню, - зазначає голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко.
Як і раніше, у цьому році «АгроЕкспо» та «Покровський ярмарок», що проходить у її рамках, залишиться місцем родинного відпочинку та зоною вигідних покупок для гостей з Кіровоградщини та інших регіонів. Окрім спеціалізованих експозицій, на відвідувачів чекатимуть 12 автосалонів, включаючи дилерів світових брендів, таких як «Мерседес», BMW та інші, тест-драйви автомобілів, традиційні конкурси вареників, гарбузів-велетнів, короваїв, культурно-розважальна програма та товарні ряди з мабуть найширшим та найдоступнішим в області асортиментом...

Володимир Ханін.