заступнику начальника Управління капітального будівництва облдержадміністрації Ігорю Царьову цього дня на трибуні сесії районної ради було не особливо затишноІз сесії районної ради

План роботи четвертої сесії районної ради сьомого скликання, що відбулася наприкінці минулого тижня, був позначений досить значним переліком питань, однак уже перше з них, доволі неочікувано для багатьох, стало предметом гострих дискусій і палкого обговорення.

Втім, про це далі. А перед початком сесійного засідання голова районної ради Тамара Сакара представила депутатському корпусу та гостям сесії новопризначених керівників окремих структурних підрозділів райдержадміністрації. Зокрема, відтепер начальником відділу Держгеокадастру в Петрівському районі призначено Олега Михайловича Чумака, управління агропромислового комплексу очолила Тетяна Василівна Жалоба, а начальником відділу з питань цивільного захисту райдержадміністрації став Іван Олександрович Лисенко.

Далі Тамара Вікторівна проінформувала про створення в районній раді ще однієї депутатської фракції – Радикальної партії Олега Ляшка. До неї увійшли депутати, обрані від цієї політичної сили: Іван Дуля, Олег Корінь, Олег Свириденко, Наталка Тритяк та Микола Царенко. Головою фракції партійці визначили Наталію Миколаївну.

Нещодавно свій 95-річний ювілей від дня народження відзначив Іван Романович Копійка.
Ветеран-фронтовик визволяв від гітлерівців Петрівщину та інші населені пункти Кіровоградської області. Під час боїв за Кіровоград отримав поранення.
У подальшому воював у Прибалтиці, був відважним розвідником. Серед його бойових нагород три медалі «За відвагу», орден «Червона зірка».
Ветеран хоробро воював, а після війни самовіддано працював в сільському господарстві, має 64 роки трудового стажу.
Односельці – жителі с. Петрівського – глибоко шанують Івана Романовича, як достойну, чесну людину, великого трудівника, і патріота.
Щиросердно вітаємо, Вас, шановний Іване Романовичу, з ювілеєм! Бажаємо Вам ще багато років життя, здоров’я, достатку, усього найкращого.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації, Тамара Сакара, голова районної ради та Олег Гіюк, голова районної організації ветеранів України.

Мова, звичайно, піде не про якогось кота, а про одне з народних свят, з яким пов’язане наведене  вище прислів’я, Масляну.

Народні звичаї і обряди по своїй суті дуже фізіологічні, вони становлять цілісну систему підтримки фізичного здоров’я людини. Річний цикл цих свят характеризується тим, що пости чергуються з дозволами вживати будь-яку їжу, або тільки певні її види, крім того, люди повинні були у певні періоди присвячувати чимало часу молитві, роздумам про суть людського життя, обмежувати плотські бажання.

Були також періоди, які можна характеризувати, як «свято плоті», коли дозволялося черевоугодництво, яке супроводжувалося веселими іграми і забавами. Одним з улюблених народних свят була Масляна, яка передувала великому семитижневому посту. Таким чином, люди нібито намагалися наїстися «про запас». «Чекайте, вареники, прийде на вас Масляна!» - казали вони.

На початку масляного тижня вони ще працювали, а з четверга починали, користуючись сучасним молодіжним сленгом, «відриватися». Причому, готуючись до великого посту, не перевантажували організм м’ясними стравами. Протягом тижня щодня готували макітру вареників із сиром з маслом, чи сметаною. Це була головна їжа тижня. Готували також багато страв з борошна та молочних продуктів: млинці, налисники, сирники, сирні баби, локшину, галушки, ряжанку, колотуху, молочні каші та киселі тощо.

З 6 березня (за церковним календарем з 22 лютого) розпочинається Масляний тиждень, а отже є останнім тижнем перед Великим постом. Це свято було найулюбленішим у давній слов’янській культурі, а після прийняття Київською Руссю християнства у 988 році церква пристосувала його до своєї атрибутики.

У древніх слов’ян основною стравою у ці дні вважалися млинці, які печуться щодня із понеділка до неділі. Питання: чому млинці? Тому, що у це свято древніми слов’янами зустрічалася Весна, а основним діючим персонажем цього дійства було Сонце. Млинець же, за своєю формою, нагадував сонячне коло. Отже, млинцями закликали Весну, а Сонцю показували, яким воно уже повинно стати: золотистим, щедрим та веселим. Тому ввесь тиждень проводився у веселощах, народних гуляннях: танцях, співах, катаннях з гірок (це щоб розчавити останні залишки Зими). Кожний день Масляного тижня має свої традиції. Так, у понеділок основна мета гулянь, це виготовлення Масляного опудала, яке символізує собою темну пору року – Зиму, воно у неділю обов’язково спалювалося. А на протязі тижня його обмазували грязюкою, тягали по залишках снігу. Цим діями проганяли Зиму. А Весну зустрічали солом’яною лялькою, яку уквітчували стрічками, паперовими квітами, а дівчата навколо ляльки – Весни щодня водили хороводи. У вівторок дівчата частують хлопців млинцями, а свекрухи виглядають невісток. У середу теща пригощає зятя (народна приказка: «Побував, як у тещі на млинцях»), а у п’ятницю у гості чекають тещу, зять має запросити її особисто. У неділю гулянки завершуються: спалюється опудало Зими, а лялька – Весна виставляється на видному місці, доки сама не розсиплеться. Останній день Масляного тижня називається Прощеною неділею, тому на протязі дня просять прощення (вибачення) у колі сім’ї, у сусідів, у тварин. Перед іконами просять прощення у покійників. Затвердженого тексту покаяння нема, тому тут легко проговорити своїми словами все, за що хочете вибачитися. Надвечір миються у лазні, щоб Великий піст зустріти із чистими думками і чистим тілом. У народі вважається, що людина, яка провела Масляний тиждень погано і нудно, не матиме успіху у справах протягом усього року. На масляний тиждень є багато народних прикмет: «Якщо сонце сходить не із-за хмар, то весна буде ранньою», «Яка погода на Масляну, така буде і на Великдень». Успішного, щасливого, веселого, щедрого Вам свята!

проведення гарячої телефонної лінії за участю

керівництва районної державної адміністрації

у І кварталі 2016 року

 Хто приймає участь  Дата проведення  Номер контактного телефону
Заступник голови районної державної адміністрації ПАНЕТА Тетяна Григорівна

29 березня 2016 року

з 9 до 11 години

 9-62-98

від 05 січня 2016 року № 35

Про внесення змін до рішення районної ради від 25 грудня 2015 року № 12 «Про районний бюджет на 2016 рік»

На підставі статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статей 77, 78 Бюджетного кодексу України районна рада ВИРІШИЛА:

Внести зміни до рішення районної ради від 25 грудня 2015 року № 12 «Про районний бюджет на 2016 рік», виклавши його у такій редакції:

фрагмент гри «Інгулець» - «Кривбас»Турнір розпочато: в активі наших команд перемога й нічия

Минулої суботи у Володимирівці розпочалися змагання турніру на Кубок президента ФК «Інгулець» Олександра Поворознюка. І уже перші два матчі подарували глядачам як чудове видовище, так і справжню інтригу.

У першій грі нашим футболістам з ФК «Інгулець» протистояли добре знайомі опоненти з криворізького «Кривбасу». Нагадаємо, зовсім недавно, в рамках відбіркового турніру на Кубку Придніпров’я наші гравці здолали криворіжан з розгромним рахунком 5:0, тож цього разу «Кривбас» був налаштований дати справжній бій, посиливши, до речі, свій склад кількома гравцями, що ще пару років тому захищали червоно-білі кольори клубу в Прем’єр-лізі. І розпочалася гра для гостей справді вдало: вже в одній з перших атак у воротах своїх колишніх одноклубників відзначився добре відомий нашим уболівальникам Олексій Янюк. Певне, колишній форвард «Інгульця» мав особливу мотивацію довести керівництву нашого клубу, що тут він незаслужено не потрапляв до основного складу. Та й загалом уся команда криворіжців цього разу виглядала більш упевнено, ніж тоді, два тижні тому.

учасникиВесь світ захоплюється футболом, молодь росте на традиціях футболу, фізично розвивається, формує свою свідомість, виробляє почуття колективізму та почуття команди.

14 лютого 2016 року в спортивному залі села Іскрівка був проведений турнір з  футболу для гравців, старших 40 років, присвячений пам’яті колишнього футболіста, фізрука та воєнрука Іскрівської школи, фаната футболу - Володимира Дмитровича Різніченка.

Залишилися завдяки фанатизму інструктора по спорту Володимира Васильовича Мяленка і зараз в нашому селі фанати футболу як серед молоді, так і серед людей старшого покоління, адже футбол не знає віку.

Партія «Батьківщина» та громадська організація «Антикорупційний рух» Валентина Наливайченка діятимуть спільно.

«Це об’єднання наших команд і спільна робота однією командою в політиці, з громадянським суспільством, у напрямках, спрямованих на те, щоб повернути Україну на логічний, розумний, гармонійний та ефективний шлях розвитку», - наголосила лідер «Батьківщини».

Вона також зазначила, що команди готові єднатися з громадськістю, яка хоче створити альтернативу сьогоднішній ситуації в країні.

Юлія Тимошенко заявила, що «Батьківщина» разом з «Антикорупційним рухом» має намір довести до суду матеріали справ мільярдної корупції попередньої влади, які були зібрані командою Валентина Наливайченка, але не розслідувані через небажання влади боротися з корупцією та відставкою Валентина Наливайченка з посади Голови СБУ.

Зі свого боку голова «Антикорупційного руху» заявив, що «Батьківщина» є тією політичною силою, яка «ніколи не була задіяна в корупції», що її фракція в парламенті – це «бійці, які ніколи не зраджували», а Юлія Тимошенко - сильний політичний діяч.

Він закликав усіх, хто здатний боротися за Україну, об’єднуватися разом з «Батьківщиною» та «Антикорупційним рухом».

участі керівників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, територіальних органів міністерств та відомств України в роботі прямої лінії у 2016 році

№ п/п Дата проведення Прізвище, ім’я, побатькові, посада учасника Місце проведення, адреса  Номер контактного телефону 
 1 29 березня з 10 до 12 години Заєць Світлана Вікторівна - начальник відділу регіонального розвитку містобудування, архітектури та житловокомунального господарства райдержадміністрації Робочий кабінет в приміщенні районної ради, вул. Жовтнева, 20 9-62-80
 2 26 квітня з 10 до 12 години Стулій Оксана Анатоліївна - директор Петрівського районного центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді Робочий кабінет в приміщенні житлового багатоквартирного будинку, вул. Літвінова, 19 9-72-63
 3 31 травня з 10 до 12 години Павлюк Ольга Петрівна - директор Петрівського районного центру зайнятості Робочий кабінет в приміщенні районного центру зайнятості, вул. Ілліча, 41 9-63-47
 4 28 червня з 10 до 13 години Горбанець Генадій Миколайович - начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури Робочий кабінет в приміщенні районної ради, вул. Жовтнева, 20 9-62-62
 5 26 липня з 10 до 12 години Лугова Ірина Іванівна - начальник служби у справах дітей райдержадміністрації Робочий кабінет в приміщенні музичної школи, вул. Ілліча, 38 9-62-63
 6 30 серпня з 10 до 12 години Жалоба Тетяна Василівна - начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Робочий кабінет в приміщенні районної ради, вул. Жовтнева, 20 9-75-53
 7 27 вересня з 10 до 12 години Подкопаєва Наталія Вікторівна - начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Робочий кабінет в приміщенні районної ради, вул. Ілліча, 45 9-63-48
 8 25 жовтня з 10 до 12 години Малюта Володимир Васильович - начальник Петрівського РВ УМВС України в Кіровоградській області Робочий кабінет в приміщенні Петрівського РВ УМВС України в Кіровоградській області, вул. Філатова, 31 9-73-51
 9 29 листопада з 10 до 12 години Міхно Володимир Григорович - начальник Петрівського районного управління юстиції у Кіровоградській області Робочий кабінет в приміщенні Петрівського побуткомбінату, вул. Ілліча, 21 9-79-97
 10 27 грудня з 10 до 12 години Яновський Микола Миколайович - головний лікар Петрівської центральної районної лікарні Робочий кабінет в приміщенні центральної районної лікарні, вул. Ілліча, 1 9-74-36