Мова, звичайно, піде не про якогось кота, а про одне з народних свят, з яким пов’язане наведене  вище прислів’я, Масляну.

Народні звичаї і обряди по своїй суті дуже фізіологічні, вони становлять цілісну систему підтримки фізичного здоров’я людини. Річний цикл цих свят характеризується тим, що пости чергуються з дозволами вживати будь-яку їжу, або тільки певні її види, крім того, люди повинні були у певні періоди присвячувати чимало часу молитві, роздумам про суть людського життя, обмежувати плотські бажання.

Були також періоди, які можна характеризувати, як «свято плоті», коли дозволялося черевоугодництво, яке супроводжувалося веселими іграми і забавами. Одним з улюблених народних свят була Масляна, яка передувала великому семитижневому посту. Таким чином, люди нібито намагалися наїстися «про запас». «Чекайте, вареники, прийде на вас Масляна!» - казали вони.

На початку масляного тижня вони ще працювали, а з четверга починали, користуючись сучасним молодіжним сленгом, «відриватися». Причому, готуючись до великого посту, не перевантажували організм м’ясними стравами. Протягом тижня щодня готували макітру вареників із сиром з маслом, чи сметаною. Це була головна їжа тижня. Готували також багато страв з борошна та молочних продуктів: млинці, налисники, сирники, сирні баби, локшину, галушки, ряжанку, колотуху, молочні каші та киселі тощо.

Але Масляна була святом не лише для шлунку, в різних регіонах України вона супроводжувалася різноманітними забавами та обрядами.

Та веселий ситий тиждень швидко минав, і його згадували з жалем: «Були вареники, та в піст на вербу повтікали».

Незабаром прийде це веселе свято і в Петрове. У відповідності зі спільним розпорядженням голови райдержадміністрації та голови районної ради, 12 березня буде проведене районне свято «Масляні гостини», затверджено Положення про свято, в якому візьмуть участь всі сільські та селищні ради району, трудові колективи установ і організацій райцентру.

Як повідомила методист з театрального жанру районного Будинку культури Галина Бискуб, свято пройде у вигляді театралізованого обряду, тож, якщо ви хочете переконатися в його самобутності, скуштувати млинців, вареників, позмагатися в силі і спритності, весело відпочити, приходьте 12 березня о 13-00 в парк відпочинку. В програмі свята будуть конкурси «А у мене теща найкраща!», «Ой млинці, які ж ви смачні!», на краще оформлення намету. Для дітей пройде розважально-ігрова програма, для дорослих – козацькі забави.

Кращі художні колективи та виконавці району порадують учасників свята цікавим концертом, родзинкою якого стане виступ аматорського народного колективу «Петриківські козаки» з Нової Праги Олександрійського району.

Анатолій РЯБОКОНЬ.