заступнику начальника Управління капітального будівництва облдержадміністрації Ігорю Царьову цього дня на трибуні сесії районної ради було не особливо затишноІз сесії районної ради

План роботи четвертої сесії районної ради сьомого скликання, що відбулася наприкінці минулого тижня, був позначений досить значним переліком питань, однак уже перше з них, доволі неочікувано для багатьох, стало предметом гострих дискусій і палкого обговорення.

Втім, про це далі. А перед початком сесійного засідання голова районної ради Тамара Сакара представила депутатському корпусу та гостям сесії новопризначених керівників окремих структурних підрозділів райдержадміністрації. Зокрема, відтепер начальником відділу Держгеокадастру в Петрівському районі призначено Олега Михайловича Чумака, управління агропромислового комплексу очолила Тетяна Василівна Жалоба, а начальником відділу з питань цивільного захисту райдержадміністрації став Іван Олександрович Лисенко.

Далі Тамара Вікторівна проінформувала про створення в районній раді ще однієї депутатської фракції – Радикальної партії Олега Ляшка. До неї увійшли депутати, обрані від цієї політичної сили: Іван Дуля, Олег Корінь, Олег Свириденко, Наталка Тритяк та Микола Царенко. Головою фракції партійці визначили Наталію Миколаївну.

Затим голова районної ради зазначила, що вперше на звітному засіданні перебіг усіх голосувань фіксуватиметься поіменно, тож задля здійснення такої процедури запропонувала обрати лічильну комісію. Така регламентна норма стала обов’язковою через прийняття Верховною Радою України Закону «Про поіменне голосування в місцевих радах». Отож лічильну комісію в складі п’яти осіб було обрано, і передбачається, що діятиме вона впродовж усієї каденції районної ради сьомого скликання. Щоправда, з огляду на не надто значний кількісний склад нинішньої районної ради, з обов’язками лічильної комісії на звітній сесії досить упевнено впоралися, фактично, два її члени – голова Олександр Поворознюк та секретар Людмила Когут. Власне, як уже зазначалося вище, саме по собі перше питання черги денної «Про звіт про виконання бюджетної програми районного фонду охорони навколишнього природного середовища», з яким виступила начальник відділу регіонального розвитку, містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Світлана Заєць, особливих дебатів начебто й не віщувало, однак насправді в цьому звіті «ховалася» «міна уповільненої дії» - питання пуску в експлуатацію одного з районних «довгобудів» - станції біологічної очистки стічних вод – об’єкта, який розпочали будувати ще десять років тому, і який, згідно з планом, уже мав би діяти. Одразу, після інформації, наданої Світланою Вікторівною, на трибуну піднявся представник організації, яка здійснювала спорудження цього об’єкта – заступник начальника Управління капітального будівництва облдержадміністрації – начальник кошторисно-договірного відділу Ігор Царьов.

Спочатку Ігор Володимирович намагався пояснювати, що причиною порушення строків пуску станції в дію стала затримка з підведенням електромереж до зазначеного об’єкта, тобто перешкода, до якої Управління капітального будівництва безпосереднього стосунку начебто не має. Однак, як стало зрозумілим з виступів наступних промовців – електроживлення в даному випадку проблемою взагалі не розглядається – зрештою, це питання могло б легко вирішитися й на місцевому рівні.

Основною ж перешкодою для пуску об’єкта в дію є те, що виконані роботи абсолютно не відповідають заявленому й затвердженому проекту. Як стверджує Петрівський селищний голова Світлана Тилик – фактично усі роботи на об’єкті виконані халтурно, вартість робіт, навіть «на око», значно перевищує той реальний об’єм запланованих об’єктів, що були виконані «по факту». До того ж підрядниками так і не було надано акти виконаних робіт та передбаченої умовами договору на їх виконання так званої «форми-2».

Сказане вище підтвердили й фахівці, що за своїми посадовими обов’язками також матимуть чи мали раніше безпосередній стосунок до експлуатації майбутньої станції – начальник КП «Петрівський водоканал» Ігор Молдавський та колишній інспектор Державної архітектурно-будівельної інспекції (нині пенсіонер) Василь Єгупов. За їх оцінкою, справді підписувати акт про прийняття станції в експлуатацію не можна, адже там, фактично, не виконано й половини об’ємів, зазначених в проекті, а ті, що виконані – нагадують такий собі «конструктор», який потім доведеться ще досить довго збирати до купи. Причому, відверті недоробки мали місце як у важливих великих технологічних вузлах, як скажімо, незакріплені підпірні стінки відстійників, так і в дрібних, але теж не менш важливих деталях, таких, як засувки для перекриття води, кожна з яких чомусь була закріплена лише чотирма болтами замість належних за технологією восьми. Як потім пояснювали виконавці робіт – такі засувки, мовляв, нормально триматимуться й на чотирьох болтах, але чому ж тоді в кошторисах вони значилися, як повністю змонтована й укомплектована одиниця? Гроші ж бо за її монтаж надійшли в повному обсязі! На це та й на ряд інших, не зовсім приємних питань Ігор Володимирович Царьов відповіді так і не знайшов. Як і не зміг пояснити, чому, наприклад, прості фанерні двері, що з’єднують між собою внутрішні приміщення станції, кошторисом оцінені так, начебто вони виготовлені з італійського дуба чи карельської берези.

Прокоментував цю ситуацію і голова райдержадміністрації Сергій Завалій, зазначивши, що в сумі коштів, виділених на будівництво станції, (а це близько 9-ти мільйонів гривень) досить значною є і частка коштів районного бюджету, а отже район просто зобов’язаний відстежити ефективність їх використання. Відтак Сергій Володимирович звернувся до представника УКБ з настійливим проханням усе ж таки підготувати і надати акти виконаних робіт та форму 2, а селищній раді запропонував замовити експертний висновок, який мав дати фахову відповідь, наскільки все ж вказаний в проекті обсяг робіт відповідає фактично виконаному. Натомість Світлана Олександрівна запевнила, що такий висновок уже замовлено і невдовзі його буде надано. Депутат же районної ради Олег Свириденко закликав діяти ще рішучіше і передати всі наявні матеріали до прокуратури з тим, аби вона дала свій висновок, чи не мають означені дії підрядників ознак злочину. Зрештою, порадившись, депутати вирішили створити робочу групу, що має більш прискіпливо взяти під особистий контроль усі подальші кроки, пов’язані з запуском в дію даного об’єкта. До її складу вирішено залучити голову райдержадміністрації Сергія Завалія, голову районної ради Тамару Сакару, Петрівського селищного голову Світлану Тилик, а також депутатів Олександра Лукашова, Юрія Градановича, Андрія Давидовського та Наталію Третяк. Тож, напевне, вже на наступній сесії ми матимемо можливість почути більш детально, чи зроблять підрядники щось для того, аби усунути виявлені недоліки, чи шукатимуть інших шляхів для того, аби «впхнути» району відверту халтуру.

Далі вже майже всі питання черги денної розглядалися в більш спокійному форматі, та й рішення щодо більшості з них приймалися одностайною підтримкою. Зокрема, депутати затвердили районну програму цивільного захисту населення на 2016-2020 роки (з нею ознайомив нещодавно призначений начальник відділу з питань цивільного захисту Іван Лисенко), затвердили звіт про виконання програми соціального захисту малозабезпечених верств населення за 2015 рік та зміни до цієї ж програми на поточний, 2016 рік (інформацію про них надали начальник управління соціального захисту населення Валентина Сибіра), затвердили районні програми забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на 2016-2018 роки, (з нею ознайомила в.о. начальника відділу молоді і спорту райдержадміністрації Ірина Лугова) а також районну програму «Протидії ВІЛ-інфекції, СНІДу на 2016-2018 роки» та зміни й доповнення до Статуту Петрівської центральної районної лікарні (інформацію з даного питання надав головний лікар ЦРЛ Микола Яновський).

Також цього дня депутати підтримали організацію безкоштовного харчування окремих категорій учнів загальноосвітніх навчальних закладів району та реорганізацію Зеленської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (яка відтепер, з огляду на суттєве зменшення контингенту учнів, стане школою І-ІІ ступенів – обґрунтував таку вимушену необхідність начальник відділу освіти райдержадміністрації Григорій Москалець), затвердили зміни і доповнення до рішення районної ради від 25 грудня 2015 року № 12 «Про районний бюджет на 2016 рік» (ознайомила начальник фінуправління райдержадміністрації Галина Овдій), розглянули ряд інших питань.

Володимир Кіфенко.

На знімку: заступнику начальника Управління капітального будівництва облдержадміністрації Ігорю Царьову цього дня на трибуні сесії районної ради було не особливо затишно.