О.ЛукашовСтихія, яка впродовж кількох днів випробовувала на міцність Україну і, зокрема, наш район, відступила, снігову блокаду, в якій опинилося чимало населених пунктів, вдалося досить оперативно прорвати. Про це та інші аспекти діяльності ми розмовляємо з першим заступником голови райдержадміністрації О.Лукашовим.

- Олександре Сергійовичу, ми вже торкалися на сторінках «Трудової слави» теми боротьби зі сніговою стихією, але хочеться почути про це з перших вуст, адже саме Ви, разом з головою районної ради Тамарою Вікторівною Сакарою, очолювали і координували цю роботу, визначали головні її напрямки, виходячи з конкретної ситуації на даний момент.

Петро ПОРОШЕНКОДорогі співвітчизники!

Сьогодні ми вшановуємо подвиг патріотів Української Народної Республіки, які віддали життя за свободу рідної землі.

Вони є символом нескореного духу молодого покоління українців у боротьбі за власну державу.

29 січня 1918 року старшини та юнкери Першої Київської юнацької школи ім. Б. Хмельницького разом із бійцями Помічного студентського куреня Січових стрільців - студентами столичних вищих навчальних закладів та гімназистами старших класів мужньо стали на шляху московсько-більшовицької орди, яка йшла на Київ.

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 14.09.2015 р. № 923 (із змінами, внесеними згідно з Наказом МОН України № 1078 від 13.10.2015), розпочато підготовку до проведення зовнішнього незалежного оцінювання в 2016 році.

Реєстрація осіб, які виявили бажання взяти участь у ЗНО-2016, здійснюватиметься з 01 лютого до 04 березня 2016 року на сторінці «Реєстрація – 2016», розміщеної на офіційному сайті Українського центру оцінювання якості освіти www.testportal.gov.ua

Інформація щодо деяких особливостей зовнішнього незалежного оцінювання 2016 року

У 2016 році для вступу до вищого навчального закладу (ВНЗ) абітурієнти подають сертифікати ЗНО лише 2016 року.

Кожен учасник ЗНО має право скласти тести не більш як із чотирьох навчальних предметів з переліку:

  • Українська мова і література
  • Історія України
  • Математика
  • Біологія
  • Географія
  • Фізика
  • Хімія
  • Англійська мова
  • Іспанська мова
  • Німецька мова
  • Російська мова
  • Французька мова

Ольга Кузьминська, Ірина Зієрова та Фатіма Цомаєва - учасниці конкурсу «Педогог-організатор - 2015»Учительська доля барвистіша, ніж саме життя. Є в ній усе: сльози радості й гіркота невдач, найвищі злети духу – аж до запаморочення від висоти, і сірий туман буденності, свіжий рожевий вітер змін і тягуче відчуття застою.

Але є дні, коли все найтепліше, наймудріше та найяскравіше в учительській професії збирає всіх колег у тепле дружнє коло. Саме у таке коло в затишному залі Центру дитячої та юнацької творчості зібрав районний конкурс «Педагог-організатор 2015» найкращих представників даної категорії вчителів.

Учасниками конкурсу стали: Фатіма Заурбеківна Цомаєва - педагог-організатор Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ст., Ірина Вадимівна Зієрова - педагог-організатор Ганнівської ЗШ І-ІІІ ст. та Ольга Миколаївна Кузьминська - педагог-організатор Зеленської ЗШ І-ІІІ ст.

Конкурсна програма складалася з 6 етапів, у яких конкурсанти змогли розкрити себе як професіонали, і як індивідуальності.

Олександр Бережний - співець щасливої долі для неньки-УкраїниУ рамках святкування Дня Соборності України у Володимирівській ЗШ І – ІІІ ступенів відбулася зустріч з поетом О. Бережним «Соборна мати Україна - одна на всіх, як оберіг». На це свято до нас завітали наставники наших джур – козаки Українського козацького товариства ім. І. Сірка.

Олександр Григорович - незвичайна людина, наш земляк, громадський діяч, майор Українського козацького товариства ім. І. Сірка, поет.

« Є люди, які прийшли у цей світ, щоби залишити добрий слід на землі, їм притаманні енергійність, розмаїття інтересів, і як результат - вони досягають вражаючих здобутків. До таких людей хочеться віднести і Олександра Бережного», - такий відгук залишив про Олександра Григоровича генерал армії Українського козацького товариства ім. І. Сірка, генерал козацтва Ю. І. Засядьвовк.

У літературно-музичній композиціі прозвучала не лише поезія Бережного, а й пісні, написані на його твори, що співзвучні із сьогоденням. На слова віршів поета наставники наших джур – генерал – майор М.І.Дідик та майор Л.П.Яненко написали ряд пісенних творів, деякі з яких прозвучали на святі.

Твори Олександра Григоровича вражають глибиною емоційної напруги, силою духовних і моральних випробувань, людяністю, великим патріотизмом, турботою про майбутнє України.

У своїй поезії він прагне достукатись до кожного, щоб знищити зло, утвердити панування добра і світла над пітьмою зла і неправди, впасти на коліна і вимолити щасливу долю для України. Людяність, чистота помислів і благородство душі ніби стрілою пронизують усю творчість поета. Перша зірка поезій Олександра Бережного називається «Дівчина-калина».    

Фрагмент матчу «Черкаський Дніпро» - «Інгулець».Урок, який спонукає зробити висновки

Минулої суботи свій черговий контрольний спаринг провели футболісти «Інгульця»: на виїзді наші улюбленці помірялися силами зі ще одним з лідерів Української першої ліги – командою «Черкаський Дніпро». У запеклому і доволі напруженому поєдинку перемогу вирвали господарі з рахунком 3:2, хоча більшу частину ігрового часу перевагу в рахунку мали якраз наші футболісти: на 29-й хвилині зустрічі рахунок забитим м’ячам відкрив Олександр Мішуренко, забивши, можливо, найкрасивіший гол за увесь період своїх виступів за «Інгулець». Пройшовши по правому флангу повз двох захисників у напрямку лицьової лінії, наш нападник, всупереч очікуванням гравців оборони дніпрян, які, очевидно, ждали прострільної передачі у центр штрафного майданчика для атаки з більш зручної позиції, незважаючи на критично гострий кут, усе ж пробив по воротах. Точніше, навіть не пробив, а майстерно «підрізав» м’яч над голкіпером так, що той «парашутом» приземлився у дальній від воротаря кут. Відверто кажучи, господарі були просто спантеличені таким початком гри, що читалося як розгубленістю на обличчях гравців «Черкаського Дніпра», так і коментарями на сторінці однієї з соціальних мереж черкащан, яка вела текстову Інтернет-трансляцію. Надалі ж хоч господарі і володіли певною територіальною перевагою, однак дії «Інгульця» на контратаках були не менш гострими і небезпечними. І все ж господарям вдалося зрівняти рахунок.

Грип, застуда, нежить…

Для профілактики грипу можна приготувати такий напій: склянкою води залити одну столову ложку подрібненого дев’ясилу і кип’ятити 10 хвилин. Відвар охолодити, профільтрувати і покласти в нього столову ложку меду. Приймати по одній столовій ложці тричі на день за годину до їжі.

Від болю в горлі: до склянки звичайної води додати дві чайні ложки яблучного оцту, для підсилення ефекту можна додати ще й 1 – 2 краплі йоду. Цим розчином полоскати горло якомога частіше – через кожні 1 – 2 години. Половину склянки використати на полоскання, решту випити.

Чай з імбирю, кориці та клюкви – ефективний засіб від застуди. Тертий корінь імбирю – 1 ст.л., мелену корицю – 1ч. л., протерту свіжу, або заморожену журавлину - 2 ч. л. покласти в фарфоровий заварний чайник, залити 0,5 л окропу, чайник обгорнути рушником. Через 20 хвилин напій готовий.

Нежитю можна позбутися, насипавши в шкарпетки на ніч суху гірчицю, або приклеївши до ступнів гірчичний пластир. А ще кращий ефект буде, якщо гірчицю замінити гасом. Перед сном потрібно ним змастити ноги, в теплі шкарпетки також покласти шматок тканини, змащений гасом, одягти їх на ноги на ніч. До ранку ваш стан значно поліпшиться.

Г.І. МорозовУ вирі творчості

Наше знайомство з Григорієм Івановичем Морозовим відбулося у місцевому Маєтку country Club, де саме проходив фестиваль меду. Він тоді читав свої чудові вірші, більшість з яких були про природу, бджолярів та бджіл. Під час спілкування з’ясувалося, що він родом з Кіровоградщини, а його маленькою батьківщиною є село Верблюжка, Новгородківського району (яке, до речі, свого часу також входило до складу нашого Петрівського району). Журналістську освіту Григорій Іванович здобув у Львівському університеті імені Івана Франка. Затим працював у криворізькій газеті «Червоний гірник», а згодом повернувся на батьківщину. Там був прийнятий на посаду кореспондента місцевої районки. Після реорганізації ЗМІ, яка проходила ще в 60-ті роки, його було переведено до штату міжрайонної газети «Шляхом Ілліча». Та не судилося Григорію Івановичу повністю присвятити себе журналістиці, за проукраїнські настрої у публікаціях, які запримітила цензура, від роботи в редакції його було відсторонено. Дивом вдалося уникнути ув’язнення, однак переслідування ще довго тривали, тож на життя довелося заробляти вже в якості робітника Криворізького коксохімічного заводу. Поет встиг видати лише одну збірку своїх віршів «Заспів». Та все ж його поетичні твори неодноразово друкувалися у республіканських газетах та в журналі «Дніпро». Незабаром Григорію Івановичу виповниться 80 років. Сивочолий ветеран знову у вирі творчості, коли приходить натхнення - продовжує писати вірші, яких має в арсеналі вже не на одну збірку, і сподівається, що колись їх таки прочитають любителі поезії. До уваги наших читачів ми пропонуємо невеличку добірку його творів.

Сергій АНДРУСЕНКО, член спілки журналістів.