повернення до школиДорогі земляки!

Прийміть щирі вітання з нагоди вашого професійного свята.

День вчителя, можна сказати без перебільшення, - це загальнонаціональне свято. У пам’яті кожного одразу ж виникає образ улюбленого вчителя, який був порадником, другом, вихователем, прикладом у житті.

Сьогодні наші військові захищають незалежність на Сході, ви ж виховуєте майбутні покоління, формуєте справжніх громадян, які берегтимуть цю незалежність і будуватимуть нову Кіровоградщину і Україну. Ваша щоденна важка праця – це боротьба за майбутнє кожної дитини і держави загалом.

Низький уклін вам за турботу і любов до дітей, терпіння і мудрість, жертовне служіння улюбленій справі. Від щирого серця бажаю вам мирного неба, міцного здоров’я на довгі літа, щастя, невичерпної наснаги, добробуту, задоволення від улюбленої праці!

З повагою голова обласної ради Олександр Чорноіваненко

Визначено розмір грошової застави

Розмір грошової застави для виборчого списку кандидатів у депутати обласної, районної, міської ради, висунутого у багатомандатному виборчому окрузі, на чергових місцевих виборах 25 жовтня 2015 року по Петрівській районній раді складає 877 гривень 00 копійок (кількість виборців станом на 1 липня 2015 року складає 18007).

Із додатку 2 до Постанови Центральної виборчої комісії від 10 серпня 2015 року № 170.

Реквізити рахунку для внесення грошової застави 

Одержувач: Петрівська районна виборча комісія Кіровоградської області 

Код ЄДРПОУ: 33467750 

МФО банку: 823016

Банк: ГУ ДКСУ у Кіровоградській області 

Рахунок: 37322000002816

Голова Петрівської районної виборчої комісії Т.В.Лазоренко 

Кіровоградщина зібрала другий мільйон зернових. Є всі перспективи зібрати три мільйони, як і в попередні роки. Про це, 28 вересня, під час апаратної наради в облдержадміністрації, повідомив директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Коренюк.

Також він розповів, що сільгоспвиробники області зібрали 67% соняшнику – понад 700 тонн. За оперативними показниками урожайність соняшника складає 20,1 центнер з га. А минулого року було 19.4 ц/га. Урожайність кукурудзи, за словами Коренюка, зросла на 10%. Такі рівні врожаю зернових, на думку директора департаменту агропромислового розвитку дозволять виплатити зарплату працівникам і забезпечити область.

Основна мета цієї вимоги – зменшення ризику виникнення дорожньо-транспортних пригод на позаміських дорогах шляхом додаткового позначення транспортного засобу, що рухається. 

«Дана норма в Україні діє з 1 жовтня по 1 травня. У цей період у зв’язку з скороченням світлового дня та погодними умовами виникає необхідність у підвищенні видимості автомобіля для пішоходів та інших учасників руху», – зазначає Департамент ДАІ МВС України.

Водіям нагадують, що ця вимога є обов’язковою для виконання, тому за її ігнорування, згідно частини 2 статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення за «Порушення водіями транспортних засобів правил користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами при початку руху чи зміні його напрямку, використання цих приладів та їх переобладнання з порушенням вимог відповідних стандартів», передбачено штраф.

Здійснити своє волевиявлення громадяни України на чергових виборах депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів та проголосувати можуть лише за чинними документами, що підтверджують особу та громадянство України.

З метою забезпечення реалізації громадянами України виборчого права, 24 та 25 жовтня усі територіальні підрозділи Управління Державної міграційної служби України в Кіровоградській області здійснюватимуть прийом громадян. Підрозділи працюватимуть з 9:00 до 18:00. 

До підрозділів міграційної служби за місцем реєстрації можна звернутись з питань оформлення та видачі паспорта громадянина України, тимчасових посвідчень громадянина України, а також вклеювання фотокарток до паспортів по досягненню особами відповідного віку.

УДМС України в Кіровоградській області

Можливість навчатися на курсах водіїв 

Запрошуємо демобілізованих учасників АТО пройти безкоштовне навчання на курсах водіїв категорій В, С або перепідготовку (допідготовку) за категоріями D, Е.

Для проходження навчання до управління подаються такі документи:

1. Копія паспорта (1,2 та 11 сторінки);

2. Копія Ідентифікаційного коду;

3. Копія посвідчення водія (для осіб, які бажають пройти перепідготовку за категоріями D, Е);

4. Копія медичної довідки щодо придатності до керування транспортним засобом (форма № 083/о);

5. Копія посвідчення учасника бойових дій;

6. Копія довідки про безпосередню участь в АТО встановленого зразка. Для отримання більш детальної інформації звертайтеся, будь ласка, до управління соціального захисту населення Петрівської райдержадміністрації за адресою: вул. Ілліча, 32, смт Петрове, тел.: 9-63-33, 9-63-50, 067943514.

Валентина СИБІРА, начальник управління соціального захисту населення 

Дорогі колеги!

Висловлюю подяку за роботу депутатам обласної ради, виключно тим, які відвідували пленарні засідання сесії, а таких, на щастя, виявилась більшість. Саме тому ми мали можливість, хоч і на межі, приймати важливі для життєдіяльності області рішення.

Знаю, іноді нам було досить складно працювати, але ви не опустили руки, а продовжували виконувати представницькі обов’язки, адже за кожним із вас ваші виборці і жителі області, які чекали на дороги, освітлення, заробітні плати тощо. За це з вдячністю схиляю голову перед вами від імені усіх кіровоградців.

ЛарінЕкс-очільник регіону очолив список «Опозиційного блоку»

Обласна організація «Опозиційного блоку» висунула кандидатів у депутати до обласної ради. Список із 64 прізвищ, серед яких педагоги, медики, аграрії, підприємці і колишні керівники районів, очолив Сергій Ларін. Він і раніше заявляв, що поведе свою команду на вибори. І, якщо вдасться сформувати в облраді більшість, якщо люди йому довіряться, – готовий знову очолити Кіровоградщину, відмовившись він мандата парламентарія.

Зрештою, каже Ларін, йому є з чим іти до людей, на відміну від представників чинної влади і кандидатів від нових, створених нашвидкуруч перед виборами партій, чи тих, хто вже зрадив своїх виборців.

За часів губернаторства Ларіна у регіоні вдалося зробити чимало і люди це добре пам’ятають.

Нам є з чим іти до людей!

– Упродовж трьох років, коли наша команда була при владі, на території області вдалося зробити чимало. Ми збудували з десяток потужних елеваторів, річковий термінал, чотири заводи і два цехи з випуску промислової продукції, відновили роботу цукрового заводу… Згадайте, область вийшла на перші місця в Україні за обсягом інвестицій...

Ми створили більше п’ятнадцяти тисяч робочих місць! Ми дали людям роботу!

Відкрили нові тваринницькі комплекси, овочесховища, теплиці! Ми започаткували програму «Купуй кіровоградське» і показали всій країні, що таке соціальний магазин і як він повинен працювати.

доповідає Олег ГіюкНещодавно відбулася звітно-виборна конференція районної організації ветеранів України. В її роботі  взяли участь заступник голови РДА Тетяна Панета, представники обласної ветеранської організації Микола Ковальчук та Сергій Катренко, начальник управління соціального захисту населення РДА Валентина Сибіра, начальник управління Пенсійного Фонду України в Петрівському районі Наталія Летінська, директор територіального центру соціального обслуговування Петрівського району Інна Лук’янова, голови первинних ветеранських організацій, представники організації ветеранів Петрівського залізорудного кар’єру, пенсіонери. На початку засідання присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять померлих ветеранів, учасників Великої Вітчизняної війни, а затим було покладено квіти до стели Героям Радянського Союзу – землякам. На конференції із звітом про діяльність районної організації ветеранів виступив її голова Олег Гіюк. Він зазначив, що всі первинні організації ветеранів активно і наполегливо працювали протягом 2011-2015 років над проблемами, які виникали в цей період. Районна ветеранська організація, її рада при підтримці районних гілок влади та органів місцевого самоврядування знаходять реальні форми реалізації головної статутної вимоги щодо захисту законних прав, соціально-економічних і вікових інтересів ветеранів. Характерним явищем стало повсякденне виявлення шанобливого ставлення громадськості до людей поважного віку. Проведено багато заходів, спрямованих на поліпшення життєвих умов ветеранів ІІ-ї світової війни, учасників бойових дій, трудівників воєнного тилу, дітей війни. За рахунок інвесторів поліпшуються лікувальні і медично-оздоровчі умови ветеранів. Затим відбулося обговорення доповіді. Виступаючі відзначили, що робота проводилася задовільно. Також було заслухано звіт члена ревізійної комісії Ольги Антоненко.

учасники заходуСьогодення ставить перед кожним із нас чимало викликів. Якщо раніше священику достатньо було служити, проповідувати, вести благонаправлений спосіб життя, то нині все більше виникає питань: чи можливо поєднати мирське і духовне в єдиному просторі, чи розуміють священики соціум, чи вони все ж живуть у своєму релігійно-обмеженому просторі?

І представники Олександрійської єпархії дають чітку відповідь: ми не обмежені і живемо серед людей, проте суспільство також не обмежує нас своїми гріховними кайданами та умовностями, ми вільні від його пагубного впливу і можемо бути сучасними, не залишаючи основ Євангельської проповіді.

Серед духовенства єпархії є чимало спортсменів, діячів культури, є блогери, є програмісти, є військовослужбовці, які поєднують службу державі і церкві.

А віднині створено чотири футбольних команди благочинних округів: Олександрійського, Світловодського, Петрівського, Знам’янського.

Сьогодні єпархія під керівництвом Преосвященнішого єпископа Боголєпа дає можливість зрозуміти: ти можеш жити мирським життям, користуватися його благами, бути спортсменом чи блогером, грати у футбол чи подібні спортивні ігри, бути серед молоді на природі чи у мандрівці і при цьому залишатися духовною, моральною, релігійною людиною. Адже зло не в тому, що ти маєш або чим користуєшься - гріх у тому, що ти не вмієш при цьому жити без гріха і пристрасті. Гріх у тому, що ти не можеш грати у футбол без сквернослів’я і принижень, не вмієш програвати і тримати удар життєвих ситуацій.

відвантаження руди на збагачувальну фабрикуТруднощі нас тільки загартували

Під час святкування цьогорічного свята металургів, що відзначалося в другій декаді липня, а потім уже в кінці серпня, коли своє професійне свято відзначали гірники, занурився спогадами в нашу, здавалося б, недавню, хоча насправді – у майже вже сорокарічну історію, коли відкривався Петрівський кар’єр, коли зроблено було перші кроки по видобутку такої цінної і стратегічно важливої залізорудної сировини. Ось деякими з цих спогадів і хочу поділитися з читачами районки.

Отож, коли тут, в Петровому, в далеких уже 70-х роках минулого століття ще тільки на рівні чуток почали говорити про створення великого і потужного промислового підприємства, - до місця, де згодом почали зводити адміністративно-побутовий комплекс майбутнього виробництва, вже розпочали завіз промислового обладнання, екскаваторів ЕКГ-4, деталей, вузлів, а також побутових вагончиків. Було це на самому початку 1977-го року. Хоча тоді ж - у січні 1977-го - в штатному розписі підприємства значилося лише троє осіб – начальник, головний механік та охоронник. Тож монтаж завезеного обладнання здійснювали, в основному, із залученням працівників підрядних організацій, а вже власний повноцінний штат, що супроводжувався залученням до виробництва великого обсягу робочої сили, почали формувати в квітні того ж року. Приблизно у той же період, на виконання відповідної урядової директиви, вийшов наказ по ЦГЗКу про створення залізорудного кар’єру №3. Для виконання наказу було затверджено відповідний фінансовий ресурс, сформовано штат працівників відділу капітального будівництва, і ось роботи на всіх ділянках і в усіх службах закипіли. Звісно, першочерговим завданням було визначено доставку до місця роботи вузлів екскаваторів, їх монтаж і пуск машин в роботу.

ігровий моментПерший крок до півфіналу зроблено

На цьому тижні відбувся перший чвертьфінальний матч Кубку України серед аматорів між командами «Інгулець-2» та «Балкани» (м. Одеса). Нагадаємо, що «Балкани» не просто дуже сильна, добротна команда – на сьогодні це чемпіон України серед аматорських команд, титул, який вона виборола тиждень тому, обігравши, до речі, у вирішальному поєдинку «Рух» з Винників, що у передмісті Львова, за який, між іншим, зараз виступають колишні київські динамівці Максим Шацьких та Олександр Алієв.

Отож, незважаючи на не зовсім затишну, прохолодну і вітряну погоду, на стадіоні навчально-тренувальної бази «Інгульця», що у Володимирівці, зібралася досить значна група любителів футболу в передчутті видовищного дійства. І, слід зазначити, що кожен, хто цього дня, відклавши усі невідкладні справи, віддав перевагу футболу, про це не пошкодував, адже поєдинок справді видався бойовим, захоплюючим, видовищним. Вже буквально з перших секунд зустрічі один за одним біля воріт гостей виникли два гострих моменти: спочатку з лінії штрафного майданчика хльостним ударом по воротах «Балкан» відзначився Джаба Фхакадзе – м’яч влучив у поперечину, відскочивши у поле, а ще за кілька секунд хтось із наших гравців, опинившись віч-на-віч з голкіпером гостей, отримав точну передачу від партнерів, але удар по воротах вийшов занадто слабким і нескладним для голкіпера такого рівня, якого мають одесити. Тож цю загрозу гості також ліквідували. Далі «Балкани» дещо вирівняли гру, і вона пішла, як мовиться, на зустрічних курсах: гострі атаки нашої команди змінювалися контратаками гостей, тож роботи цього дня вистачало як у голкіперів, так і у захисників обох команд. Хоча атаки «Інгульця-2» були дещо гострішими, тож прикро, що знову далася взнаки наша вже задавнена «хвороба» - нереалізація майже стовідсоткових моментів.

Профілактика отруєння населення отруйними грибами

Гриби - це одне з найцікавіших і найтаємничіших явищ природи, цінний харчовий продукт, однак серед них багато небезпечних, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді і смерть. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Для важкого отруєння досить з’їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більш як у 50 % випадків.

Бліда поганка - смертельно отруйний гриб. Шапка зеленувата, жовтувата, біла, а плівчасті залишки покривала на ній бувають рідко. Пластинки до старості білі. Ніжка біла, з ніжним кільцем; внизу подібна на бульбу, з піхвою. М’якиш і споровий порошок білі. Бліду поганку легко сплутати з печерицями, зеленками та сироїжками.

З білим грибом можна сплутати і такі неїстівні гриби, як жовчний (гірчак) та чортів. У них своєрідний неприємний запах. М’якиш на зломі стає рожевим, чого не має у білого гриба.

Бувають неспецифічні отруєння їстівними грибами, які акумулювали трупну отруту, хімічні речовини, отрутохімікати, радіонукліди, що потрапили у зони їх росту.

Головне територіальне управління юстиції у Кіровоградській області повідомляє, що, відповідно до наказу Міністерства юстиції України від 15.09.2015 року №2917/к «Про проведення конкурсу на заміщення посад заступників начальника Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області», Міністерством юстиції оголошено конкурс на заміщення наступних вакантних посад:

- першого заступника начальника Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області;

- заступника начальника головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації - начальника Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області.

Документи від осіб, які бажають взяти участь у конкурсі, приймаються протягом 30 календарних днів з дня розміщення оголошення про проведення конкурсу на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України. Термін подачі документів до 15 жовтня 2015 року. 

Телефон для довідок у місті Києві (044)271-17-25.