пом’янути невинно убієних закликає ієрей Дмитро ГородецькийЦієї суботи о 16-00 вся Україна вшановувала пам’ять мільйонів жертв голодоморів в Україні. Петрівчани зібралися на центральній площі селища, аби організованою колоною вирушити до пам’ятного знаку жертвам Голодомору, де й пройшов жалобний захід.

На фоні журливої мелодії звучать слова ведучої:

- Голод, сльози і могили…
І перед ними ми в боргу завжди,
За тих, що крихти хліба не доїли,
І не допили чистої води.

Земля, як цвіт,
Земля, як страх,
Земля, як морг.
Голодомор, голодомор, голодомор…

Л.Маліщук вітає колег-хліборобів зі святомЗ прадавніх часів, відколи люди навчилися вирощувати злаки та інші їстівні рослини, утримувати свійських тварин, і поки існуватиме людство, існуватиме й професія, яка має загальну назву «хлібороб». Саме цим людям – працівникам сільського господарства був присвячений районний захід, який відбувся минулої п’ятниці. 

Так збіглося, що саме в цей день ми вперше відзначали День Гідності і Свободи, тож ведучі зібрання привітали присутніх з новим державним святом, яке, хочеться сподіватися, стане одним з найвизначніших, рівним Дню Незалежності України. 

Присутніх привітала голова районної ради Світлана Тилик. Вона зазначила, що хлібороби не лише вирощують хліб, виробляють іншу продукцію, а й беруть активну участь в громадському житті району, допомагають відновлювати і утримувати об’єкти соціальної сфери, облаштовувати населені пункти. З їхньою допомогою відновлюється вуличне освітлення, будуються спортивні і розважальні дитячі майданчики, ремонтуються житлові будинки, місцеві громади проводять різноманітні масові заходи. Вони долучилися до реконструкції набережної і парку відпочинку в райцентрі, відкриття яких заплановане на 28 листопада. Наступне велике завдання, яке стосується громади усього району і яке Світлана Олександрівна також ставить за мету розпочати найближчим часом, є капітальний ремонт мосту через Інгулець.

У п’ятницю, 28 листопада 2014 року, запрошуємо вас узяти участь в урочистій церемонії відкриття реконструйованих Парку відпочинку та «Набережної закоханих».

Тут на вас чекатимуть: виїзна торгівля, цікава концертна програма, для малечі – ігрова та розважальна програми, нагородження меценатів, що підтримали матеріально цей такий важливий для райцентру проект.

Початок урочистої церемонії – 13.00.

ПРИЄДНАЙТЕСЯ ДО НАС, І ВИ НЕ ПОЖАЛКУЄТЕ!

 

допомогу бійцям, як мовиться, збирали «усім миром»Днями до редакції вкотре вже завітала керівник районного волонтерського руху Алла Горністова, яка щойно повернулася з зони АТО і тепер поділилася своїми найсвіжішими враженнями про події на фронті. Детальніше про подробиці цієї поїздки ми розповімо в одному з наступних номерів, адже Алла Павлівна теж пообіцяла надати їх у формі звіту. Натомість, якщо коротко охарактеризувати загальне відчуття від побаченого в ході останнього рейду (цього разу наші посланці побували в північно-східних регіонах Луганщини, поруч з державним кордоном з Російською Федерацією), то їх можна окреслити двома основними тезами, або як часто говорять в подібних випадках – хорошою новиною і поганою. Безумовно, хорошою новиною можна вважати те, що бойовий дух наших воїнів, відчуття патріотизму та готовності до останньої краплі крові захищати рідну землю нині перебувають на дуже високому рівні. Відчутно зросла й бойова підготовка, налагоджена взаємодія між підрозділами та й забезпеченість боєприпасами і пальне-мастильними матеріалами сьогодні здійснюється на належному рівні. Що ж до поганої новини… Судячи з усього, кремлівським ідеологам таки вдалося досягти своєї головної мети і перетворити частину України в зону постійно діючого конфлікту, який протягом багатьох років, а, можливо, й десятків років, не даватиме змоги розвиватися на повну потужність економіці країни, усіляко стримуватиме її на шляху інтеграції в різноманітні європейські та світові структури. Показово, що й серед більшості місцевого населення уже настає протверезіння стосовно ефемерності недавніх фантастичних міфологем про захмарні російські зарплати та пенсії, які, щойно приєднавшись до Росії, кожен з них почне отримувати. Разом з тим, на жаль, це зовсім не означає, що тепер вони з покаянною головою повернуться обличчям до своєї неньки-України. По-перше, надто ж бо в багатьох із них, а якщо й не у них самих, то в когось із рідних, друзів та близьких руки в крові місцевих українських патріотів, а то й  цілком аполітичного мирного населення. Тож крах мрії про «Новоросію» буде пов’язаний для них з неминучою розплатою за скоєне у вигляді щонайменше довготривалого тюремного ув’язнення. А по-друге, хто ж, гадаєте, залишиться винним у їх свідомості у нездійсненності утопічної мрії про «молочні ріки та кисельні береги» під омофором двоголового орла та головного захисника усіх «русскогаварящіх»? Звісно ж - ненависні «укропи». Так що сподівання на просвітління у їх головах та формування державницького патріотизму, схоже, річ якщо й взагалі коли-небудь здійсненна, то дуже ж бо вже віддаленої перспективи.

06.10.2014р.

Відвезли воїнам:

Одяг: чоботи з теплими устілками та вставками, теплі підштаники чоловічі, штани на ватині, тільники, рукавиці, теплі шкарпетки, в’язані шапки під каски, светри, дощовики, зимові куртки;

Дерев’яні піддони для відпочинку у бліндажах (виготовив О.Г.Краснюк), перини, матраци та подушки (надав дитячий садок «Рудана»), спальні мішки;

Особливо були вдячні воїни за 5 «буржуйок», виготовлених працівниками газової служби (керівник - В. Щербак), газові балони для «буржуйок» надав Ю.М. Волощенко. «Буржуйки» дуже ефективні, зручні та економічні.

Надійшло коштів:

колектив ДС «Рудана» - 4105 грн;
колектив Петрівського НВК (Петрівська гімназія) - 2593 грн.;
колектив Петрівського НВК І-ІІ ст. (с. Петрівське) - 700 грн.;
територіальна громада с. Петрівське - 1908 грн.;
колектив ПСП «Богнер» - 5000 грн.;
ПП Коренблюм Ш.Л. - 5000 грн.;
єврейська месіанська община (через Сонніка Ю.) - 2000 грн.;
приватний підприємець Ковтун Н.М. - 2000 грн.;
ПП Мельниченко П.П. - 2000 грн.
ПП Капріор Т.М. - 500 грн.;
працівники Петрівського лісництва - 1250 грн.;
ФГ «Карат» Кравченко С., Кравченко О. - 3700 грн.,
ПП «Дружба» - 10 300,14 грн.;
кандидат в депутати Верховної Ради України  по 103 округу Ю.А. Дорофєєв - 40 000 грн.
А. Пономаренко - 300 грн.; М. Руденко - 500 грн.;
ПП С. Зуєнко (магазин «Промтовари») - 600 грн.

Для подальшої допомоги воїнам просимо надавати:

- теплий одяг (бушлати, кожухи, ватні штани, рукавиці, шапки, плащі від вітру та інше);
- валянки нові;
- збори трав для лікувальних чаїв від простуди (м’ята, липа, ромашка, календула та ін.);
- сушена шипшина, глід;
- перетерта із цукром калина або свіжа калина, варення із малини та смородини;
- заправки для борщу;
- бочки чи інші резервуари для квашення капусти;
- часник та цибулю;
- цигарки;
- листи та малюнки дитячі, «фєнєчки-обереги», виготовлені дітьми;
- прапори та прапорці із написами;
- посильні фінансові внески до скриньок.

Необхідно виготовити 15 буржуйок

Для виготовлення однієї «буржуйки» необхідно: один газовий балон, 1м. труби діаметром 88-100 мм., металевий кутник товщиною 3-4 мм. довжиною 2м., металевий лист 0,5*0,5, труба діаметром 20-25мм - 2 м., арматура 16мм - 1,5м., арматура 10мм 4 м., шина - 0,5м., болт та гайка на 12

Просимо допомогти матеріалами.

Шиємо камуфляжні костюми, просимо тих, хто вміє шити також допомогти у виготовленні.

Голова волонтерського руху А.П. Горністова 
067-620-43-93. Буд. 8, по вул. Літвінова, (перший під’їзд), магазин «Для Вас».

 

Не дивлячись на те, що на Донбасі оголошено перемир’я, тіла багатьох українських солдат залишаються непохованими протягом місяців - на полях та лісополосах, у згорілій бронетехніці та воронках від вибухів, в окопах та на вулицях населенних пунктів. Поступово ідентифікація таких тіл стає неможливою, а їх чекають вдома рідні та близькі...

Всеукраїнська громадська організація «Союз «Народна Пам’ять» на даний момент здійснює унікальну гуманітарну місію в зоні АТО - ми шукаємо, ексгумуємо та передаємо родичам тіла загиблих солдат Української Армії, правоохоронних органів та добровольчих формувань.

Роботи проводяться на території Донецької області. Вже знайдено та повернуто додому тіла понад 150 українських солдат та офіцерів.

Перелік документів про безпосереднє залучення особового складу до виконання завдань антитерористичної операції, забезпечення її проведення (окремо на кожну особу), необхідних для встановлення статусу «Учасник бойових дій» можна отримати, звернувшись за довідками  в Олександрійський ОМВК за адресою: вул. Шевченко 85, кімната № 3, тел.7-27-72

О.А.Репенько, ТВО військовий комісара Олександрійського ОМВК, підполковник

Жбурнула осінь перевесла у листопадову печаль

Сьогодні ми вирішили влаштувати невеличке свято для справжніх поціновувачів поезії – пропонуємо вашій увазі добірку нових ліричних творів нашого земляка Григорія Василіва (під таким псевдонімом віднедавна дарує нам свої вірші Григорій Васильович Ліщенюк). Зізнаємося, секрет псевдоніму ми розкрили без його на те згоди, оскільки для тих наших читачів, хто відчуває і шанує майстерність високохудожнього поетичного слова, ця таємниця вже давно стала «секретом Полішинеля». Надто ж бо вже виразною і неповторною у Григорія Ліщенюка є образність та філософічність творів, аби їх можна було сплутати з кимось іншим. А їх тематика як завжди актуальна – про неповторність, буденність і швидкоплинність життя, про кохання і журбу, про надії і розчарування, що супроводжують будь-кого з нас упродовж земного буття, про ще дуже багато важливих та хвилюючих речей, які кожен для себе зможе знайти в цих щирих і лаконічних рядках…

Словом, читайте і насолоджуйтесь!