Моє звернення до вас зумовлене тією ситуацією, що сталася у Києві після нічних подій на Майдані Незалежності, а також провокаційними сутичками, що відбуваються у центрі Києва сьогодні.

Закони нашої демократичної держави дозволяють народу, кожній людині висловлювати власну думку і брати участь у мирних демонстраціях чи протестних акціях.

Але дуже важливо, щоб і учасники цих акцій, і пра-цівники правоохоронних органів не виходили за рамки закону, моралі, совісті.

Те, що сталося вночі 30 листопада на Майдані Незалежності, коли було жорстоко побито учасників мирної акції, важко чимось виправдати. Президент України вже доручив Генеральному прокурору з’ясувати, хто винен, хто спровокував конфлікт і хто понесе сувору відповідальність, аж до кримінальної.

Андрій НіколаєнкоАндрій Ніколаєнко: Як голова облдержадміністрації, я не допущу повторення сценарію подій, що були в Києві. Ми не розганяли мирні зібрання і не робитимемо цього й надалі

Свою позицію стосовно силового розгону мітингарів у Києві, вранці 30 листопада, висловив під час позачергової сесії обласної ради голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко.

- Я, як і будь-яка нормальна людина, глибоко засуджую ті події, що мали місце бути на Майдані Незалежності в ніч із п’ятниці на суботу, і ті, що вчора були на вул. Банковій, - наголосив Андрій Ніколаєнко.

Він відзначив, що влада має відповісти на питання, чи все було зроблено у законний спосіб. Як відповідь – є реакція Президента України із завданням знайти і покарати винних, хто віддав наказ за силовий розгін «майдану». 

- Владі за 3 останні роки вдалося чимало зробити задля поліпшення соціально-економічного стану на Кіровоградщині. Чи можемо ми дозволити все це втратити, підтримавши революційні заклики опозиційних політиків, і допустити таким чином економічний колапс?!, - продовжив далі голова ОДА.

про роботу прокуратури району звітує Валерій ПилипенкоНаприкінці минулого тижня відбулося чергове засідання колегії райдержадміністрації, на якій було розглянуто низку актуальних питань, серед них, зокрема, звіти про результати діяльності прокуратури району щодо забезпечення законності, боротьби із злочинністю, охорони громадського порядку на території району; про підсумки виконання районного та зведеного бюджетів за січень-вересень та жовтень 2013 року, а також завдання місцевим бюджетам щодо завершення бюджетного періоду; про стан проведення виплати орендної плати за оренду землі та майна власникам земельних і майнових паїв; про хід виконання районної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 роки та про роботу відділу статистики у Петрівському районі. Щоправда, до означеного переліку питань уже традиційно було внесено ще одне – про роботу відділу Держземагентства в Петрівському районі, але теж так само традиційно його було знято з розгляду через неучасть в роботі колегії начальника відділу Держземагентства в районі Ю.Руденко.

Отож про деякі з розглянутих питань детальніше. Про згадані вище результати діяльності прокуратури Петрівського району інформував прокурор прокуратури району Валерій Пилипенко. Зокрема Валерій Павлович повідомив, що прокуратурою Петрівського району протягом 2013 року вживались певні практичні заходи щодо вдосконалення прокурорсько-слідчої діяльності, реального усунення порушень Закону, відновлення прав громадян та інтересів держави, притягнення винних осіб до встановленої Законом відповідальності, забезпечено відшкодування збитків за заподіяну шкоду.

Шановні працівники Петрівського районного відділу статистики!

Прийміть найщиріші вітання з нагоди Вашого професійного свята. 

На Вашу службу покладено надзвичайну важливу та відповідальну місію - збирати інформацію про те, що відбувається в суспільстві. Ви є першими соціальними експертами, хто, опираючись на реальні цифри й показники, відстежує, аналізує та прогнозує головні явища й тенденції в нашому житті - економічні, соціальні, демографічні та політичні. 

Бажаємо Вам, шановні працівники статистики району, щастя, здоров’я та подальших успіхів у виконанні почесного державного завдання, ефективності праці в ім’я процвітання нашого краю.

Тамара САКАРА, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Дорогі захисники Української держави - солдати, офіцери, ветерани!

Щиро вітаємо вас із Днем Збройних Сил України!

Ми живемо у мирний час, у вільній незалежній державі, і за таку можливість не втомлюємося дякувати нашим сивочолим ветеранам, які здобули Велику Перемогу і подарували світле майбутнє усім нам. 

Ми дякуємо і тим, хто зараз проходить військову службу і стоїть на сторожі захисту національних інтересів нашої держави.

Для Кіровоградщини розпочинається новий етап розвитку патріотичного виховання. Наш край вже давно має свої усталені військові традиції, збереження і розвиток яких продовжиться зі створенням військового ліцею в обласному центрі. Ми переконані, що цей навчальний заклад розпочне нову сторінку у підготовці кадрових військових, які віддано служитимуть у Збройних Силах нашої держави.

Усім військовослужбовцям, ветеранам бажаємо богатирського здоров’я, міцного родинного тилу, незламної волі у подоланні будь-яких життєвих труднощів.

З повагою

Андрій НІКОЛАЄНКО, голова обласної державної адміністрації

Микола КОВАЛЬЧУК, голова обласної ради

 

Шановні військовослужбовці, працівники та ветерани Збройних Сил України, а також всі чоловіки, святий обов’язок яких – захист рідної землі!

Районна державна адміністрація щиро вітає вас з Днем Збройних Сил України!

Відзначаючи це свято, ми складаємо глибоку шану тим, хто боронив честь і свободу рідної землі, хто нині зміцнює обороноздатність країни.

Сьогодні військовослужбовці виявляють глибокий патріотизм, стійкість, витримку й відповідальність,  виконуючи покладений на них конституційний обов’язок, забезпечують надійну оборону Вітчизни, її недоторканність і територіальну цілісність. Ми глибоко переконані, що в будь-якій ситуації Збройні Сили України надійно захистять мир і спокій на всій українській землі.

Бажаємо солдатам, офіцерам і всім захисникам мужності, сил і міцного здоров’я, незламної волі, надійного тилу, родинної злагоди, добра, захисту й миру всім нам.

Тамара САКАРА, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

 

(роздуми ветерана)

Василь Никанорович ГлобаПро непростий життєвий шлях та безцінний професійний досвід, який здобув Василь Никанорович Глоба на посаді голови райвиконкому за період з 1966 по 1978 роки, вже розповідалось на сторінках нашої газети 13 серпня 2011 року. Люди старшого віку добре пам’ятають події,  які відбувалися  в останні роки  існування СРСР, адже були не лише  їх очевидцями, але й безпосередн-ми учасниками, а от молоді часом важко зорієнтуватися в   потоці полярно протилежної інформації. З нагоди відзначення 90-річчя утворення Петрівського району відбулася ще одна наша зустріч з цією поважною на Петрвщині  людиною, аби почути його спомини про той складний відрізок часу та роздуми про сьогодення.  

В ході спілкування Василь Никанорович згадав добрим словом ретельно сплановані радянські п’ятирічки, самовіддану працю багатьох трудових колективів, керованих  партійними, радянськими, профспілковими та комсомольськими активами. Результатами їх спільної діяльності були не лише виконані та перевиконані плани розвитку народного господарства, але й успішний розвиток місцевої інфраструктури. Тоді у кожному селі, згадує ветеран, будувалися виробничі і соціальні об’єкти, житло. З кожним роком зростала матеріально-технічна база кожного господарства, нарощувався їх потенціал, що в кінцевому результаті  позначилося на високому рості продуктивності праці.

Нинішнє покоління дітей і підлітків навіть уявити собі не може, яким складним було життя людей старшого покоління. Їм довелося пережити голодомор, організований нелюдською сталінською владою, військове лихоліття, тяжку працю під час відбудови зруйнованого війною господарства країни. Та і післявоєнні та пізніші роки не відзначалися значним добробутом.

Під час війни вони здобували перемогу на фронті, кували її в тилу самовідданою працею, а декому навіть довелося побувати у фашистському рабстві. 

Жителька Петрівського Лідія Володимирівна Лугова (у дівоцтві Бутенко) народилася в селі Кривоносове Витязівського району Кіровоградської області. Нашестя окупантів згадує з жахом. Вони почали грабувати селян: хапали і різали птицю, худобу, поводили себе нахабно. Невдовзі на кожному будинку повісили список його мешканців, а незабаром оголосили, що молодь повинна прибути до сільради з речами для відправлення на роботу в Німеччину. Ухилитися від цього не можна було, бо постраждала б уся сім’я.

(До 70-річчя від дня визволення Нового Стародуба від німецько-фашистських загарбників)

Пантелеймон Лук’янович Косаревський Хочу розповісти про людей, які і на фронті, і в праці завжди були на передовій, там, де були найнеобхідніші людям – голову колгоспу «Опора ВКПБ» (був свого часу такий у Новому Стародубі) Косаревського Пантелія Лук’яновича, 1906 року народження та незмінного головного бухгалтера Білика Миколу Харлампійовича, 1904 року народження. Хоча їх уже давно і немає з нами, але вдячна пам’ять про них зберігається в серцях, нащадків в серцях кожного, хто знав їх особисто.

Ці люди винесли на своїх плечах всю жорстокість війни та тяжких повоєнних років.

Звістка про початок війни впала, як сніг, на голови новостародубців, що мирно трудилися на полях рідних колгоспів. З перших же днів лихоліття колгосп «Опора», як і всі інші колгоспи села, залишився без молодих хліборобів. Затримались лише спеціалісти, серед яких були Пантелій Косаревський та Микола Білик, які повинні були вести господарство. Але невдовзі і їх забрали на фронт у серпні 1941 року. У цей же день село заполонили німецькі мотоциклісти, які відразу продемонстрували зневагу до місцевих жителів, нишпорили в сараях та будинках, в курниках грабували яйця, птицю.

Д.Капканець проводить заняття з учасниками гуртка «Барвінок»Саме таке визначення можна дати районному центру дитячої та юнацької творчості. У 39 гуртках центру беруть участь 1295 школярів, які розвивають свої різноманітні здібності. За напрямками гуртки розподілені наступним чином: гуманітарний – 5 гуртків, спортивний – 13, еколого-натуралістичний - 1, науково-технічний – 9, туристично-краєзнавчий – 4, декоративно-прикладного мистецтва – 7, художньо-естетичний – 6, образо-творчий – 2. 

Нещодавно ЦДЮТ звітував у рамках п’ятого обласного конкурсу-огляду позашкільних навчальних закладів. У його програмі члени журі переглянули виставку дитячої творчості та методичної літератури «Творча дитина, щаслива родина, квітуча країна», відвідали відкриті гурткові заняття: «Підготовка проб грунту до аналізу» (практична робота) гуртка «Жайворонок», керівник - Н.Тимченко; «Кольоро- та аромотерапія» гуртка декоративно-прикладного мистецтва «Барвінок», керівник - Д.Капканець; творчо-експериментальне заняття «Витоки» гуртка образотворчого мистецтва «Мальва», керівник - Т.Сарданова; виховний захід «Лялька моїх пращурів» історико-краєзнавчого гуртка «Погляд», керівник - І.Філіпенко.

30 неймовірних фактів про Україну, які ніхто не знав

(Продовження. Поч. у № 91)

Пам’ятники відомому українському поетові Тарасу Шевченку встановлені в 1200 місцях по всьому світові.

***

Станція метро «Арсенальна» у КиєвіСтанція метро «Арсенальна» у Києві — найглибша у світі. Вона проходить під землею на глибині 105 м. Станцію біля будівлі парламенту побудували в 1960 р., однією з перших. За деякими даними, у тунелях біля «Арсенальної» є таємні схованки для політичної верхівки.

***

Український духовий інструмент трембіта — найдовший духовий музичний інструмент у світі.

***

Найдовший тролейбусний маршрут в світі складає 86 км, а проходить він у Криму між Сімферополем та Ялтою.

Солодкий сонНі для кого вже не секрет, що, в середньому, люди стали менше спати. Це негативно впливає на організм людини, адже разом зі зменшенням середньої тривалості сну суттєво зросли показники ожиріння і діабету.

У Центрі дослідження сну Університету Суррею провели дослідження «Що може змінити зайва година сну». Для цього були запрошені сім волонтерів, щозазвичай сплять від шести до дев’яти годин.

Волонтерів довільно розподілили на дві групи. Одну групу попросили спати шість з половиною годин щоночі, а іншу — сім з половиною. Через тиждень у волонтерів узяли аналізи крові й попросили їх помінятися розкладом.

ПФК «УкрАгроКом» може оголосити про припинення існування

Протягом двох тижнів колишній та теперішній президенти ПФК «Олександрія» Микола Лавренко та Сергій Кузьменко вирішать подальшу долю клубу, а також ПФК «УкрАгроКому».

Сергій Кузьменко висловив заклопотаність, що доводиться утримувати одночасно два клуби – ПФК «Олександрія» та ПФК «УкрАгроКом». За його словами, приймаючи «Олександрію» в трирічну оренду в колишнього президента Миколи Лавренка, він розраховував на допомогу міського бізнесу та міської влади, але цього не сталося.

На думку Сергія  Кузьменка, зараз може бути кілька варіантів розвитку подій: або Микола Лавренко повністю передає йому ПФК «Олександрія», і тоді підніметься питання про об’єднання клубу з «УкрАгроКомом», або обидві команди розходяться в окреме плавання. Але в будь-якому випадку і ПФК «Олександрія», і ПФК «УкрАгроКом» дограють весняну частину чемпіонату в першій лізі.

Вот стою в Пятигорске у места дуэли поэта:
Здесь убит он злодейски когда-то, под этой горой.
Угнетает меня уж само обстоятельство это,
А то черная грусть, безутешное горе подкатит порой.

Я стою под горой, а душой овладела тревога
Дикой схваткой кровавой и столь роковой,
С болью думаю я, как бы сделал ты много,
Если б в день тот, дождливый, остался живой!