про роботу прокуратури району звітує Валерій ПилипенкоНаприкінці минулого тижня відбулося чергове засідання колегії райдержадміністрації, на якій було розглянуто низку актуальних питань, серед них, зокрема, звіти про результати діяльності прокуратури району щодо забезпечення законності, боротьби із злочинністю, охорони громадського порядку на території району; про підсумки виконання районного та зведеного бюджетів за січень-вересень та жовтень 2013 року, а також завдання місцевим бюджетам щодо завершення бюджетного періоду; про стан проведення виплати орендної плати за оренду землі та майна власникам земельних і майнових паїв; про хід виконання районної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 роки та про роботу відділу статистики у Петрівському районі. Щоправда, до означеного переліку питань уже традиційно було внесено ще одне – про роботу відділу Держземагентства в Петрівському районі, але теж так само традиційно його було знято з розгляду через неучасть в роботі колегії начальника відділу Держземагентства в районі Ю.Руденко.

Отож про деякі з розглянутих питань детальніше. Про згадані вище результати діяльності прокуратури Петрівського району інформував прокурор прокуратури району Валерій Пилипенко. Зокрема Валерій Павлович повідомив, що прокуратурою Петрівського району протягом 2013 року вживались певні практичні заходи щодо вдосконалення прокурорсько-слідчої діяльності, реального усунення порушень Закону, відновлення прав громадян та інтересів держави, притягнення винних осіб до встановленої Законом відповідальності, забезпечено відшкодування збитків за заподіяну шкоду.

Поточного року прокуратурою району на різних напрямках прокурорської діяльності зареєстровано три кримінальних провадження, розглянуто 107 документів прокурорського реагування, в результаті розгляду яких до відповідальності було притягнуто 67 посадових осіб, в тому числі десяток працівників контролюючих органів, відшкодовано 456 тис. грн. завданої шкоди розглянуто 67 звернень громадян, до суду прокуратурою району заявлено позови на суму понад 3 млн. гривень, з них судом задоволено 1 млн. 252 тис. грн., реально виконано із задоволених сум 1 млн. 126 тис. грн. За сприяння прокуратури району державі повернуто 446 га сільськогосподарських земель на суму 1 млн. 167 тис. грн. У 2013 році прокурором прокуратури Петрівського району забезпечено стовідсоткове підтримання державного обвинувачення в 62-х розглянутих в суді кримінальних провадженнях, а всього взято участь у 176 кримінальних провадженнях. Також до суду було направлене одне кримінальне провадження з ознаками корупційної діяльності, складено 1 протокол про вчинення корупційного діяння, забезпечено нормальну організацію роботи при формуванні кримінально-процесуального законодавства, адже запровадження в дію нового Кримінального Кодексу є процедурою, пов’язаною з певними складнощами. Водночас Валерій Павлович визнав, що окремі напрямки роботи прокуратури району потребують посилення, зокрема в частині координації роботи між органами внутрішніх справ та органів місцевого самоврядування щодо профілактики злочинності, недостатньо ведеться профілактична робота по попередженню правопорушень. Органам внутрішніх справ за підтримки депутатського корпусу та органів місцевого самоврядування слід посилити роботу в цьому напрямку.

учасники колегії за роботою.Про підсумки виконання зведеного та районного бюджетів інформувала начальник фінуправління райдержадміністрації Галина Овдій, котра зазначила, що за непростої бюджетної ситуації, яку маємо цього року, протягом січня-жовтня вживалися заходи для недопущення розбалансування бюджету та вчасного виконання взятих зобов’язань, насамперед, соціального характеру. Загалом це вдавалося робити, хоча, звичайно,  в  розрізі окремих галузей не всі виниклі проблеми розв’язувалися своєчасно. Крім того, зменшився обсяг бюджетних надходжень по кількох місцевих бюджетах у порівнянні з відповідним періодом 2012 року. Аби бюджетний процес цього року звершився з якомога меншими негативними наслідками в частині наповнення доходної частини місцевих бюджетів, недопущення невиконання планових показників доходної частини за рік та, відповідно, недопущення незабезпечення асигнувань бюджетних зобов’язань до кінця року,  фінансовим управлінням було розроблено ряд доручень та рекомендацій місцевим бюджетам та головним розпорядженням бюджетних коштів.

Крім того, як зазначалося вище, на звітній колегії йшлося про стан проведення виплати орендної плати за оренду землі та майна (інформувала начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Людмила Маліщук); про хід виконання районної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД (знайомив головний лікар Петрівської центральної районної лікарні Віктор Плечун) та про роботу відділу статистики в Петрівському районі (начальник відділу – Галина Крива).

Підсумовуючи роботу колегії, голова райдержадміністрації Тамара Сакара виступила з роз’ясненням позиції Уряду та Президента України щодо непростої політичної ситуації, що виникла в країні внаслідок відмови Уряду підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом на Вільнюському саміті. Звичайно, сьогодні акценти в поясненні могли б бути уже дещо іншими, з огляду на те, як стрімко змінюється політична ситуація. Хотілося б вірити, що нам, українцям, вистачить мудрості не загострювати її ще сильніше, наражаючи одне одного на цілком реальну небезпеку.

Володимир КІФЕНКО.

На знімках: про роботу прокуратури району звітує Валерій Пилипенко; учасники колегії за роботою.