Кілька днів тому відбулася непересічна для нашого району подія – підписання чергової Угоди про соціально-економічне партнерство між Петрівською районною державною адміністрацією, Петрівською районною радою та приватним акціонерним товариством «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат» на 2018 рік. Цей офіційний захід проходив в урочистій, святковій атмосфері, його модератором уже традиційно була перший заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета.

Відкриваючи його, вона нагадала, що в минулому році наш район вийшов на якісно новий рівень взаємовідносин з одним з основних бюджетоутворюючих підприємств як Кривого Рогу, так і Петрівського району – ПрАТ «ЦГЗК», які були оформлені офіційним документом – Угодою про соціально-економічне партнерство. В рамках Угоди район отримав цільову благодійну допомогу у розмірі 3,5 млн.грн. Продовжуючи цю позитивну тенденцію, на рівні керівництва ПрАТ «ЦГЗК» та Петрівського району було прийнято рішення підписати аналогічну Угоду і на 2018 рік.

В одному з наших попередніх номерів уже розповідалося, що вчитель фізики комунального закладу «Петрівське навчальновиховне об’єднання «Загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів-гімназія» Олександр Оранський став переможцем обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2018» у номінації «Фізика». А невдовзі після цієїподії,щоб привітати його з цим успіхом, з ним зустрілися голова райдержадміністрації Сергій Завалій, його перший заступник Тетяна Панета та голова районної ради Тамара Сакара. В зустрічі також взяли участь директор комунальної установи «Петрівський районний центр з обслуговування закладів освіти» Григорій Москалець, директор КЗ «Петрівське НВО ЗШ І – ІІІ ступенів-гімназія» Алла Вєтрова, завідувач методичним кабінетом КУ «Петрівський РЦЗО» Зоя Ошега та методист районного методичного кабінету Ірина Оранська.

Децентралізація

Обласна організація Блоку Петра Порошенка «Солідарність» на своїй конференції визначилася з кандидатами у голови двох об’єднаних територіальних громад, вибори яких відбудуться 29 квітня. В очільники Приютівської громади делегати висунули кандидатуру заступника голови облдержадміністрації Андрія Коломійцева, а на керівника Новопразької – голову Олександрійської райдержадміністрації Богдана Курупа. Водночас партійці підтримали президентський курс реформ.

В конференції взяв участь і нещодавно обраний керівник Петрівської районної в Кіровоградській області організації партії “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА “СОЛІДАРНІСТЬ” Сергій Завалій.

– Українці зробили свій вибір – це шлях реформ, тому нам необхідно ефективно впроваджувати їх. Не потрібно хизуватися цим, слід робити свою справу, – підкреслив голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко і додав,- сьогодні влада має працювати інтенсивніше над поліпшенням життя людей.

– Реформи, які провадить керівництво держави, повинні ефективно реалізовуватися на місцях активними громадянами, – підтримав народний депутат України Костянтин Яриніч. – Реформа децентралізації – одна з найуспішніших нині в державі – і є тим шляхом до змін, щоб люди самостійно могли приймати рішення і робити своє життя, життя громад кращим. Вибори – один із механізмів отримати таку можливість.

Актуально

210 грн. за пацієнта, гарантований пакет та європейський протокол. Все про медичну реформу в Україні

Ні порожнім лікарняним ліжкам

Гроші за пацієнтом - основна ідея медичної реформи. Що це означає? Якщо зараз держава видає гроші за принципом «є лікарня, тримайте гроші», то в майбутньому гроші виділятимуться на пацієнта. Тобто, якщо до лікаря ніхто не ходить, то і заробляти він нічого не буде.

Але якщо до лікаря прийде пацієнт, то держава видасть за нього в середньому 210 гривень на рік. МОЗ планує, що кожен лікар вестиме в середньому приблизно 2000 пацієнтів. При такій кількості клієнтів доктор отримуватиме 420 тисяч гривень на рік (35 тисяч гривень на місяць). Якщо у лікаря буде менше пацієнтів, відповідно, його зарплата буде меншою.

Завантаження лікарів роботою, також обов’язковий аспект реформи. Лікарі, які не практикують, втрачають свої навички та кваліфікацію, тож таких фахівців небезпечно підпускати до пацієнтів.

Також пацієнт сам має право вибирати собі сімейного лікаря. І обраний лікар не має права відмовити. Лікаря можна вибрати як з державних клінік, так і з приватних. Весь цей процес контролюватиме окремий орган - Національна служба здоров’я України (НСЗУ).

Офіційно

Товариство з обмеженою відповідальністю «ВЕСТ СОЛАР», зареєстроване за адресою: 01133, м. Київ, вул. Євгена Коновальця, буд.36 Д, 8 пов., заявляє про наміри щодо будівництва фотовольтаїчної електростанції (об’єкта альтернативної енергетики) потужністю 9,3 МВт, розташованої за адресою, суміжною з вул. Олександрівською, смт Балахівка, Балахівської селищної ради, Петрівського району, Кіровоградської області.

Будівництво фотовольтаїчної електростанції (ФЕС) здійснюється з метою використання відновлювальних джерел енергії, що є одним з із найбільш важливих напрямів енергетичної політики України, спрямованої на заоща-дження традиційних паливно-енергетичних ресурсів та поліпшення стану оточуючого природного середовища, у відповідності із Національним планом дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 902-р.

Ви потребуєте певної інформації у сфері зайнятості населення чи здійснюєте добір працівників? Скористайтесь Інтернет-ресурсами державної служби зайнятості!

Для надання інформаційних та інших послуг грома-дськості з початку цього року запрацював новий Інтернет-ресурс Державної служби зайнятості «Єдине соціальне середовище зайнятості».

Основні переваги нового сайту – зручний та швидкий пошук вакансій та резюме по всій Україні, електронні кабінети для клієнтів служби зайнятості, можливість пода-ння роботодавцями звітності в режимі онлайн, розширення можливостей самообслуговування громадян шляхом доступу до «Електронної черги», аналітична та статистична інформація про ринок праці. Є можливість пройти профорієнтаційне тестування для визначення своїх здібностей дотого чи іншого виду професійної діяльності. А також доступність до ресурсу не лише з комп’ютера, а й з мобільного телефону.

Всеукраїнський фестиваль – конкурс виконавців на народних музичних інструментах «Провесінь», як завжди, проходить на базі Кіровоградського музичного коледжу та музичної школи № 2 ім. Ю.С.Мейтуса під патронатом Національної музичної академії України ім. П.І.Чайковського.

В перший день конкурсу відбулося його урочисте відкриття та концерт студентів НМАУ ім.П.І.Чайковського.

Наступного дня - конкурсні прослуховування та майстер-класи, відкриті уроки професорсько-викладацького складу факультету народних інструментів НМАУ ім.П.І.Чайковського, де по закінченню викладачі отримали сертифікати. І, нарешті, на третій день відбулись нагородження та гала концерт переможців конкурсу.

Вітаємо переможця!

Петрівський РС У ДСНС в області з 20 лютого по 20 березня 2018 року проводив літературний конкурс на кращий твір на протипожежну та техногенну тематику. Переможець був нагороджений цінним подарунком .

«101 РАДИТЬ ТА ЗАСТЕРІГАЄ»

Протягом квітня 2018 року працівниками Петрівського РС в Іскрівці, Новому Стародубі, Петровому, та на інших селах району були проведені рейдові перевірки житлового сектору та лісових масивів щодо дотримання правил пожежної безпеки.

При виявленні підозрілого предмета, що може виявитися вибухонебезпечним:
- не чіпайте, не відкривайте, не рухайте знахідку;
- відгородіть місце, де знаходиться підозрілий предмет;
- відведіть подалі людей від підозрілої знахідки;
- припиніть будь-які роботи в районі небезпечного місця.

Про знахідку вибухонебезпечного предмета необхідно ТЕРМІНОВО повідомити місцеві органи влади (сільську раду, відділення міліції, районний відділ ДСНС України в області) за номером 101.

Сергій Тюпін, головний інспектор Петрівського РС У ДСНС в області

Найвідповідальніша місія людини на землі, на мою думку, - бути батьками. Частіше спілкуйтесь з дитиною на теми безпеки, зокрема про користь води, газу, вогню, електричного струму та негативні наслідки необережного поводження з ними, давайте чіткі поняття і формуйте навички, як діяти в тій чи іншій надзвичайній ситуації. На власному прикладі демонструйте обережну поведінку біля водойм, під час грози, при виявленні вибухонебезпечних предметів, у поводженні з вогнем тощо.

Будьте уважними, терплячими, розсудливими у ставленні до дітей, любіть і оберігайте їх!

Віталій Миронюк, начальник Управління ДСНС України у Кіровоградській області полковник служби цивільного захисту

Війни виграють вчителі і священики (Отто фон Бісмарк)

У районній державній адміністрації пройшла традиційна щорічна зустріч керівництва району з молодими вчителями. В ній взяли участь голови райдерж-адміністрації та районної ради Сергій Завалій і Тамара Сакара, начальник відділу освіти райдержад-міністрації Наталія Гавриленко, директор КУ Пет-рівський РЦОЗО» Григорій Москалець, голова райкому профспілки працівників освіти Людмила Горбанець, посадові особи відділу освіти, керівники закладів освіти, в яких працюють молоді педагоги, про яких варто сказати кілька слів.

Інна Яременко – керівник гуртка скелелазіння та спортивного туризму ЦДЮТ - з дитинства мріяла стати вчителем, а любов до подорожей допомогла обрати фах – географію. Інна весела, комунікабельна, захоплюється спортом, у студентські роки була членом клубу «Мандри» обласного центру туризму та краєзнавства, де здобула кваліфікацію інструктора дитячо-юнацького туризму. Своїм захопленням зуміла зацікавити і вихованців гуртка, які з великим задоволенням відвідують заняття. Інна кілька днів тому стала переможцем районного конкурсу молодих вчителів «Міс освітянка – 2018».

10 квітня в районному військовому комісаріаті відбулася процедура проводів першої в цьому році партії юнаків, призваних на строкову військову службу. Для проходження служби в Збройних Силах України відбули семеро призовників, а загалом цієї весни 28 хлопців з Петрівщини одягнуть солдатські однострої.

У заході взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, військовий комісар Петрівського райвійськкомату Олег Откидач, його заступник Сергій Кіцела, голова районної організації ветеранів України Олег Гіюк, протоієрей Михайло Царук, батьки, рідні та друзі призовників.

2 квітня - Міжнародний день дитячої книги

«Книга - це джерело освіти, знання, і якщо збагачення, то збагачення ку-льтурного та духовного.» (М.Рильський)

Під таким гаслом в дошкільному навчальному закладі «Колосок» (с. Козацьке) пройшов «Ти-ждень дитячої книги», присвячений Міжнародному дню дитячої книги, який святкує світ 2 квітня (у день народження датського казкаря Г.К.Андерсена).

Всі ми знаємо, що сучасні діти все частіше проводять свій час за комп’ютерними іграми, переглядом телепередач і, на жаль, все рідше читають книжки. Нині актуальність розв’язання цієї проблеми очевидна, адже читання формує ідеали, ро-зширює світогляд, збагачує внутрішній світ людини. В умовах, коли створюються електронні бібліотеки, складно змусити дитину взяти до рук книжку. Однак, якщо долучати дітей до читання з дошкільного віку, захоплюючи їх цим процесом, то любов до книжки залишається на все життя.

Як малеча готувалася до свята у Козацькому

Світле Воскресіння – це свято, яке втілює традиції та звичаї нашого народу, це велика радість для всіх: і для дітей, і для дорослих. У ДНЗ Колосок (с. Козацьке) велика увага приділяється духовному вихованню дошкільнят, залуче-нню їх до глибинних пластів національної культури. Головне завдання - донести всю важливість свята лягає - на плечі вихователів: розповісти, «що таке добро, а що таке зло», навчити дітей відповідати за свої вчинки.

Вихованці групи «Курчатка» з великим нетерпінням чекали пасхальні свята, ретельно готувалися до них. Під час майстер-класу малеча дізналася про те, що паски та писанки, які напередодні Великодня вони вчилися робити, насамперед є символами, що уособлюють пробудження чогось нового. Завершальним акордом дня стала виставка великодніх сувенірів, зроблених малими рученятами.

Велика родина щиро вітає дорогого Сергія Васильовича Саєнка з 50-річчям!

З днем народження, зі святом,
Щастя зичимо багато!
Хай завжди збувається
Все, що забажається!

Батьки, сім’ї Саєнків, Чапар, Держаків, Левченків,Старових, Шулік

Як відповідати на «незручні» запитання від дітей?

Почнемо з того, що незручних запитань вам не вдасться уникнути і варто готуватися до них. І якщо для дитини трьох-чотирьох років достатньо буде простої короткої відповіді, то з віком дитина вимагатиме більше інформації та розгорнутих пояснень. Відповіді на ці питання мають відповідати віку дитини і обов’язково бути правдивими. Якщо ви прагнете до того, щоб ваші стосунки з дитиною ґрунтувалися на взаємній довірі, то говорити треба пра-вду. В яких обсягах - вирішувати вам: це залежить від готовності батьків до розмови, від ступеня їх відкритості, від стосунків в середині сім’ї і з дитиною, зокрема. Ще одним правилом розмови про «незручне» є ваш спокій, впе-вненість, рівний тон.

27.03.2018 року о 08:30 годині працівниками Петрівського відділення поліції в Петрівському районному центрі зайнятості було проведено профорієнтаційну роботу з безробітними жителями Петрівського району. На даній зустрічі також обговорювалося питання набору осіб на вакантні посади, поліцейського сектору реагування па-трульної поліції, поліцейського ізолятору тимчасового тримання, та поліцейського з логістики, обліку та збереження речових доказів і озброєння, який розпочався 16.03.2018 року в ГУНП в Кіровоградській області та триває по теперішній час.

Олександр Лисенко, начальник відділення

Це найпрекрасніші, красиві і запашні квіти, які стали своєрідним символом любові, романтичності і ніжності в усьому світі.

- Ті, хто регулярно вдихають рожевий аромат, набагато доброзичливіші, ненав’язливі і володіють рівною світлою аурою.

- Трояндове масло входить в дев’яносто вісім відсотків жіночої парфумерної продукції і сорок вісім відсотків чоловічої.

- Японці вивели один прекрасний сорт «Хамелеон», вдень квітка заливається яскраво-червоним тоном, а з настанням ночі перефарбовується в білосніжний відтінок.

Корисні поради

Якщо набридло латати дерев’яний паркан, а з металу ставити задорого, паркан треба насадити. Найпростіший – із верби, бо вона найкраще приживається.

Садити такий паркан можна з травня по вересень. Мо-жна просто наламати гілля на вербі біля річки. Або там же нарізати живці завдовжки 6-10 см. Землю перед посадкою добре поливають – по відру на кожен погонний метр. Са-джають густо. Наступного дня ще поливають, а потім – двічі на тиждень. Коли гілля пустить коріння, його сплітають у коси. Так вони й ростуть. За місяць можна ще раз переплести. Вийде такий собі живопліт. Першу обрізку роблять за два-три місяці. Садовими ножицями треба обрізати ве-ршечки косичок, щоб вони розросталися вбік. Сам паркан підстригають двічі на рік.

Корисні поради

Рослина цікава, справжня окраса квітника – великі шовковисті квітки кремового кольору з яскравими червоно-малиновими мазками в центрі виглядають святково. А що-йно перецвітуть і сформуються стручки, – можна сідати за обідній стіл.

Недозрілі зелені стручки бамії разом із насінням, яке знаходиться всередині, додають як приправу до супів і соусів, смак яких помітно збагачується. Недозрілі зерна можуть замінити зелений горошок, а зі стиглих і підсмажених готують каву «гомбо».

У деяких країнах бамія широко використовується в їжі. Наприклад, у Болгарії зі зварених у підсоленій воді плодів готують салат. До нього додають сік лимона, олію, кладуть нарізану зелень петрушки, чорний перець за смаком та прикрашають дольками помідорів. У Вірменії плоди маринують, як огірки. У плодах бамії міститься вітамін С та інші поживні речовини. Вони відновлюють сили організму, корисні для хворих на гастрит або виразку шлунку завдяки тому, що утворюють захисну плівку і не подразнюють слизову. Відвар плодів використовують при бронхіті.

Спортивні новини

Минулий тиждень для уболівальників «Інгульця» був позначений хорошим домашнім результатом нашої команди та її поверненням на третю сходинку в турнірній таблиці.

МФК «Миколаїв» до лідерів поточної першості не належить, однак зустрічі з миколаївцями ми очікували з деяким відчуттям тривоги, адже «містяни» – традиційно досить потужний і боєздатний колектив, здатний відібрати очки у будь-кого, в тому числі й у лідерів. Що вони й довели в попередніх двох турах перед матчем у Володимирівці, почергово здолавши кривдників «Інгульця» – - київську «Оболонь - Бровар» та одного з претендентів у боротьбі за лідерство та підвищення в класі – ковалівський «Колос». Але, на щастя, цього дня ми побачили на полі саме той «Інгулець», який і хочемо бачити в усіх наших мріях і спо-діваннях: надійний і спокійний в обороні та гострий і нестриманий в атаці. Ну і, безсумнівно, головними героями звітного поєдинку стала пара наших нападників – Олександр Акименко, кращий бомбардир команди і тепер уже, здається, недосяжний лідер усієї поточної першості в Першій лізі, який став автором усіх трьох «сухих» м’ячів, забитих «Інгульцем» в звітному поєдинку, та Олександр Мішуренко, який у двох з трьох забитих м’ячів майстерно асистував своєму тезці, ставши співавтором цих голів.

ПСП «Дружба», ПП «Богнер», фермерів Гриви та Щербакова!

Пропонуємо орендну плату за користування вашими земельними паями у розмірі 35000 грн. (щорічно). Розірвемо чинні договори оренди будь-якої юридичної складності за власний рахунок.

У разі бажання продати свій земельний пай, купимо його за 250 тис.грн.

До уваги жителів Водянської територіальної громади!

Згідно розпорядження голови Водянської сільської ради від 04 квітня 2018 року № 5, на 12 квітня 2018 року призначено громадські обговорення щодо ініціювання добровільного об'єднання територіальних громад з центром в селищі міського типу Петрове.

Початок обговорення в:
- с.Водяне - 9.00 год. ( місце проведення Будинок культури с.Водяне);
- с.Маловодяне - 11.00 год. (місце проведення Маловодянський сільський клуб);
- с.Сабадашеве -12.00 год.

Водянська сільська рада.

Висловлюємо щирі слова подяки Богданівському сільському голові Доцяку Сергію Івановичу та заступнику сільського голови Самофат Світлані Анатоліївні за оперативне реагування 05 квітня 2018 року та недопущення незаконного випилювання живих дерев вздовж кладовища в селі Богданівка по вулиці Інгулецькій.

Р.S.

В селі Богданівка по вулиці Інгулецькій на недопустимо близькій відстані (20 - 40 метрів) від житлових будинків розміщене кладовище.

Населення. На 1 лютого 2018р. в районі проживало 23,6 тис. осіб. За січень 2018р. чисельність населення скоротилася на 32 особи.

Ринок праці. За даними обласного центру зайнятості, кількість зареєстрованих безробітних на кінець лютого 2018р. становила 415 осіб.

Роздрібна торгівля. Обсяг роздрібного товарообороту підприємств, які здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі у 2017р. становив 18 млн.грн, що на 3,4% більше ніж у 2016р.

Навесні все змінюється. Перемагають ті, у кого коротша спідниця, а не гарніша шуба!

* * *

Навесні і восени редакція програми «Шукаю тебе» завалена заявами з військкоматів.