Корисні поради

Рослина цікава, справжня окраса квітника – великі шовковисті квітки кремового кольору з яскравими червоно-малиновими мазками в центрі виглядають святково. А що-йно перецвітуть і сформуються стручки, – можна сідати за обідній стіл.

Недозрілі зелені стручки бамії разом із насінням, яке знаходиться всередині, додають як приправу до супів і соусів, смак яких помітно збагачується. Недозрілі зерна можуть замінити зелений горошок, а зі стиглих і підсмажених готують каву «гомбо».

У деяких країнах бамія широко використовується в їжі. Наприклад, у Болгарії зі зварених у підсоленій воді плодів готують салат. До нього додають сік лимона, олію, кладуть нарізану зелень петрушки, чорний перець за смаком та прикрашають дольками помідорів. У Вірменії плоди маринують, як огірки. У плодах бамії міститься вітамін С та інші поживні речовини. Вони відновлюють сили організму, корисні для хворих на гастрит або виразку шлунку завдяки тому, що утворюють захисну плівку і не подразнюють слизову. Відвар плодів використовують при бронхіті.

У всіх випадках плоди придатні для споживання, якщо їх зібрати у фазі три-п’ятиденних зав’язей. Потім вони грубішають.

Бамія вимоглива до тепла, як перець та баклажани. Її можна вирощувати розсадним способом, але можна висаджувати насіння одразу в ґрунт, наприклад, одночасно з сіянням квасолі. Бамія добре сходить при 20-22 градусах. Посадка за схемою 50х30 см, глибина для насіння 3-5 см. Гній внситься безпосередньо в лунку. В суху погоду потрібен полив, особливо в період утворення плодів. Інколи можна робити підживлення настоєм пташиного посліду (1:10). Плодоносить бамія до настання морозів.

Підготувала Олена Приходкова