В одному з наших попередніх номерів уже розповідалося, що вчитель фізики комунального закладу «Петрівське навчальновиховне об’єднання «Загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів-гімназія» Олександр Оранський став переможцем обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2018» у номінації «Фізика». А невдовзі після цієїподії,щоб привітати його з цим успіхом, з ним зустрілися голова райдержадміністрації Сергій Завалій, його перший заступник Тетяна Панета та голова районної ради Тамара Сакара. В зустрічі також взяли участь директор комунальної установи «Петрівський районний центр з обслуговування закладів освіти» Григорій Москалець, директор КЗ «Петрівське НВО ЗШ І – ІІІ ступенів-гімназія» Алла Вєтрова, завідувач методичним кабінетом КУ «Петрівський РЦЗО» Зоя Ошега та методист районного методичного кабінету Ірина Оранська.

Г.Москалець розпочав спілкування, нагадавши, що Всеукраїнський конкурс «Учитель року» проводиться щороку, починаючи з 1995 року. Вчителі Петрівщини завжди брали активну участь в конкурсі, а впродовж останніх п’яти років не раз ставали переможцями і призерами як обласних, так і Всеукраїнських турів. У нинішньому навчальному році в районному турі конкурсу взяли участь 10 педагогів, ше-стеро вибороли право на участь в обласному турі. Всі показали непогані результати, а О.Оранський, зайнявши перше місце, тепер візьме участь в ІІІ (Всеукраїнському) турі, де буде представляти Кіровоградщину. У заключному турі братимуть участь 100 вчителів з усієї України, по 25 у кожній номінації. Під час відбіркового етапу (21 – 24 квітня ) на конкурсантів очікують тестування з фахової майстерності, практична робота та методичний практикум. У фінальному етапі (24 – 28 квітня) дванадцять найсильніших педагогів у кожній номінації демонструватимуть уроки та навчальні проекти. Учителі фізики змагатимуться в Івано-Франківську.

Г.Москалець розповів також про фахові здібності О.Оранського, його педагогічну діяльність, яка відзначається креативністю, високим рівнем знань і володіння пре-дметом, вимогливістю до себе. Олександр Володимирович є вчителем вищої кваліфікаційної категорії, старшим вчителем. Кожен його урок – це пошук найбільш ефективних форм та методів роботи з учнями. Він упроваджує в освітній процес комплексний підхід, досліджує і розробляє тему «Розвиток компетентностей учнів на уроках фізики шляхом упровадження технології проблемного навчання». Застосовуючи інноваційні методи, моделює реальні життєві ситуації, пропонує проблеми для спільного розв’язання, використовує рольові ігри, досконало володіє активними формами і методами навчання, доцільно і ефективно використовує наочність, віртуальні лабораторії та практикуми, комп’ютерні презентації, флеш-анімації, мультимеді-йну та SMART-дошки.

Вихованці О.Оранського, починаючи з 2012 року, є постійними переможцями районних та обласних олімпіад з фізики та астрономії, беруть участь в природничих прое-ктах та акціях.

За останні 5 років він підготував 10 переможців обласних олімпіад.

Упродовж багатьох років педагог-новатор очолює віртуальну творчу лабораторію учителів фізики з проблеми пошуку нових підходів до розв’язування олімпіадних задач із фізики, проводить майстер-класи для колег з усього району, є головою районного методичного об’єднання вчителів фізики.

У 2013 році О.Оранський уже ставав переможцем обласного етапу та дипломантом фінального етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року» у номінації «Фізика» (за-йняв тоді сьоме місце, увійшовши, таким чином, в десятку кращих вчителів фізики в Україні). Він поширює власні напрацювання на сторінках фахових видань. За сумлінну працю неодноразово нагороджувався грамотами відділу освіти, управління освіти і науки, Міністерства освіти і науки України. У 2017 році удостоєний премії імені В.Сухомлинського від Петрівської районної ради та Петрівської ра-йонної державної адміністрації .

С.Завалій, вітаючи О.Оранського, зазначив, що надзвичайно приємно, що зустріч керівництва району з одним з кращих вчителів області, та й України, переможцем обла-сного етапу конкурсу проходить в день його народження, тож привітав його з цією датою. Добре, що вчителі Петрі-вщини беруть участь і перемагають в таких престижних конкурсах. Це є свідченням того, що наші педагоги мають високий фаховий рівень, завдяки чому випускники навчальних закладів району на рівних конкурують з випу-скниками міських шкіл, вступають у вищі навчальні заклади, а, крім того,- означає, що ми маємо гарну команду вчителів і організаторів освітньої діяльності. Та, безумовно, викликає багато позитивних емоцій, адже робота вчителя спрямована у майбутнє, бо вона є тим фундаментом, що, завдяки потужному інтелектуальному і творчому потенціалу, який сьогодні створюють такі вчителі, як О.Оранський, дозволить нашій державі розвиватися, підвищувати свою міць.

У районі ведеться цілеспрямована робота щодо формування сучасного освітнього простору, результатами цієї діяльності є перемоги вчителів у професійних конкурсах та учнів в предметних олімпіадах, акціях і конкурсах.

- А найвищою нагородою, як для нас, керівників району, так, звичайно, і для вчителів, є щасливі очі дітей, як очі того, наприклад, хлопчика, учня Червонокостянтинівської школи, якому я вручав ноутбук в якості винагороди за перемогу в престижному конкурсі. Цей момент був для мене надзвичайно хвилюючим, таким, коли розумієш, що працюєш недаремно. Тому ми підтримуємо і будемо підтримувати освітянську галузь, аби забезпечити нашим дітям найкращі умови для навчання, а вчителям – для роботи, – підсумував Сергій Володимирович.

Його підтримала Т.Сакара, зауваживши, що районна рада дійсно намагається виділяти достатньо коштів для ремонтів навчальних закладів, їхнього розвитку, поліпшення матеріальної бази. Бо ж зрозуміло, що позитивний результат діяльності вчителя складається з його кваліфікації, бажання ефективно працювати і умов для праці. Того, хто має відповідні результати, хочеться підтримувати, а Петрівщина багата на висококваліфікованих педагогів, таких, як Олександр Оранський, який постійно самовдосконалюється, йде в ногу з часом. Тільки людина, яка сама постійно навчається, може поділитися своїми знаннями.

Чимало теплих слів на адресу Олександра Володимировича висловила й Ірина Оранська, адже вона не тільки дружина переможця, а й його соратниця, колега, бо, як методист районного методичного кабінету, є куратором фізико-математичних дисциплін і також доклала багато зусиль під час підготовки до конкурсу.

Поділився своїми думками та емоціями і герой заходу. Олександр Володимирович висловив щиру вдячність на адресу колег, які йому допомагали готуватися до конкурсу. Він, зокрема, зауважив, що був здивований надзвичайно низьким рівнем матеріальної бази навчального закладу обласного центру, в стінах якого проходив конкурс. Кабінет фізики не має найнеобхідніших приладів і обладнання, в порівнянні з тим, в якому працює він - це абсолютний «нуль». Тому йому довелося терміново телефонувати колегам, аби вони передали автобусом набір обладнання, без якого просто неможливо проводити уроки на сучасному рівні. Спілкуючись з колегами, учасниками конкурсу, переконався, що приблизно такий же стан речей в більшості районів. Про що говорити, якщо значна кількість учасників обласного етапу конкурсу приїхали в Кропивницький за власний рахунок, без відряджень! Вони з захватом сприймали інформацію про рівень підтримки освітянської галузі в Петрівському районі. Шкода, що в цьому заслуга не держави, яка ще не дбає про освіту і науку так, як потрібно було б, а виключно керівництва району і відділу освіти. Бо освіта потребує значних фінансових вкладень, щоб відповідати вимогам сучасності.

Говорив О.Оранський і про те, що не варто вчителям боятися брати участь в конкурсах, бо, як він уже особисто переконався, в інших регіонах їхні колеги не сильніші за наших педагогів. Свою перемогу пояснює тим, що, крім самовдосконалення, без якого жоден вчитель не може ефективно працювати, в районі діє відпрацьована система підтримки освітянської галузі загалом і обдарованих дітей та вчителів зокрема, в тому числі система стимулювання праці педагогів. А головним результатом все ж є не перемоги на конкурсах, хоча і це важливо, а те, що все більше наших дітей вступають у вищі навчальні заклади, в тому числі у найпрестижніші. Значить у нашому освітньому просторі все в порядку.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: зустріч проходила у невимушеній атмосфері; загальне фото учасників зустрічі.