Соціальна робота, як вид трудової діяльності, не належить до числа найдавніших професій. Однак сьогодні вона є однією з найважливіших, тих, що визначають рівень цивілізованості того чи іншого суспільства. І чим на вищій стадії розвитку це суспільство перебуває, тим більше уваги приділяє підтримці і захисту тих своїх громадян, які цієї підтримки потребують.

У нашому районі безпосередньо соціальною роботою переймаються дві установи: управління соціального захисту населення райдержадміністрації та територіальний центр соціального обслуговування (надання територіальних послуг)

Щоденно перебуваючи у тісній взаємодії з нашими підопічними, ми відчуваємо, наскільки важливою і необхідною для них є наша допомога, а отже усвідомлюємо свою відповідальність перед ними, перед суспільством, що довірило нам таку нелегку, але соціально важливу і благородну місію. Тим більше – в умовах нинішньої демографічної кризи, коли відсоток людей похилого віку, тих, хто потребує нашої опіки і підтримки, щорічно зростає.

Шановна редакціє! Наближається одне з найважливіших для нас, ветеранів праці, та й взагалі, для усіх людей похилого віку професійних свят – День працівника соціальної сфери України. З цієї нагоди хотів би добрим словом згадати наших петрівських працівників, що працюють в цій галузі, зокрема директора територіального центру соціального обслуговування населення Інну Олександрівну Лук’янову та начальника управління соціального захисту населення Валентину Григорівну Сибіру, а також, звичайно, їхніх небайдужих і чутливих до наших проблем колег-підлеглих. Причому, ця уважність і дбайливість проявляються в різних аспектах діяльності. Я ж зупинюся лише на окремих із них.

Цього літа, в один з визначених днів, мені слід було побувати в обласному центрі, де мав пройти обстеження медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). Відповідно, заздалегідь замовив автомашину в територіальному центрі. Однак з ряду причин, не залежних від самого територіального центру, вільної машини в призначений день не виявилося. Що робити? Як на лихо, ще й той номер телефону, яким я мав зв’язатися з МСЕК, виявився неточним, словом - одне за одним, як мовиться в народі: пішло, поїхало… Відверто кажучи, я дещо розгубився. Але тут на допомогу прийшли дівчата: Валентина Григорівна Сибіра зв’язалася з Кропивницьким і віднайшла необхідний номер телефону, а Інна Олександрівна Лук’янова відкликала з відпустки водія. В результаті я прибув до обласного центру майже вчасно, причому там на мене вже чекали, тож і необхідні для мене документи було зроблено вчасно і як слід.

Босоногое детство
Безоглядно умчалось,
Шаловливая юность
Незаметно прошла.
Потихоньку подкралась
Одинокая старость,
Подмигнув мне, спросила:
«Как, подруга, дела?»

А справи у кожного свої. Повіяло осінньою прохолодою, пріє пожовкле опале листя в садах, люди збирають останній врожай на городах – буряки, моркву, на нивах також завершуються польові роботи. Дуже влучно пише про осінь наш петрівський поет Григорій Ліщенюк:

Соціологічна служба Центру Разумкова оприлюднила результати свіжого соціологічного дослідження, проведеного у жовтні.

За інформацією соціологів, у разі проведення парламентських виборів найближчим часом найбільше голосів отримали б такі політичні сили: Партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (13,6%) серед тих, хто має намір взяти участь у виборах, ВО «Батьківщина» (10,0%), Партія «Громадянська позиція» (8,9%), Партія «Опозиційний блок» (8,6%). За Політичну партію «За Життя» готові проголосувати 6,8% опитаних, які мають намір взяти участь у виборах, за Радикальну Партію Олега Ляшка – 6,5%, за «Об’єднання «Самопоміч» – 5,9%, за Об’єднання правих партій («Свобода», «Правий Сектор», «Національний корпус») – 4,2%. Інші політичні сили набрали би менше 3% голосів виборців кожна.

Важко уявити наше сьогодення та розвиток інфраструктури району без допомоги великих та малих фермерських сільгосппідприємств. Завдяки їхній підтримці оновлюються школи, лікарні, спортивні майданчики, заклади культури, наповнюються речами першої необхідності дитячі садочки та навіть ремонтуються дороги.

Нещодавно ми мали змогу поспілкуватися з Сергієм Добряком - фермером, який господарює на землі та допомагає громаді Червонокостянтинівської сільської ради.

Родинне коріння Сергія Миколайовича походить із селища Велика Новосілка Донецької області. Навчаючись у Комарській середній школі (у народі її називали грецькою, тому що в ній вчилася переважна більшість дітей українців грецького походження), Сергій дуже любив грати у футбол. По закінченні школи за направленням вступив до Білоцерківського сільськогосподарського інституту ім. П. Л. Погребняка, де навчався за спеціальністю «ветеринарний лікар». І тут постійні тренування та футбольні змагання вивели інститутську команду до Всеукраїнської першості серед вузів. У лавах армії також довелося служити у спортивній роті Прикарпатського військового округу та у місті Бердичеві Житомирської області. Цього разу їхня команда виборола першість України серед колективів фізичної культури. Сергію Добряку пощастило грати пліч-о-пліч з Сергієм Ковальцем - майбутнім гравцем київського «Динамо», Романом Лабою - львівських «Карпат», Борисом Фінкелем - з «Дніпра». Футбол і досі залишається найулюбленішим видом спорту для Сергія Миколайовича.

Проект «Майбутнє - спільна справа» в дії

Вдалим і результативним став перший досвід участі в програмі взаємодії «Майбутнє – спільна справа» громадської організації «Новостародубський розвиток». Серед інших учасників-переможців з усього району Новостародубська громада отримала найбільше перемог і вже завершила реалізацію своїх проектів.

Керівники району – Сергій Завалій, Тамара Сакара, Тетяна Панета 25 жовтня 2017 року з робочим візитом побували в Новому Стародубі, аби порадіти разом із жителями громади спільним результатам праці.

Розділили радість, хай і невеликих за масштабами перетворень, керівники структурних підрозділів РДА, куратори галузей ос-віти, культури, економічного розвитку – Наталія Гавриленко, Наталія Подкопаєва, Геннадій Горбанець, а гостинно приймали районне керівництво Новостародубський сільський голова Віктор Заїка, голова громадської організації «Новостародубський розвиток», директор місцевої школи і депутат районної ради в одній особі - Лариса Бурлак.

В рамках огляду об’єктів, реалізованих цього року по програмі взаємодії «Майбутнє – спільна справа», Сергій Завалій, Тамара Сакара, Тетяна Панета і Ольга Семехова 26 жовтня 2017 року побували на території Іскрівської сільської ради.

Насамперед, керівники району оглянули ділянку дороги по вулиці Жовтневій у с.Іскрівці, де працівниками Петрівського райавтодору виконано поточний ремонт. Теперішній стан цієї ділянки дороги зараз неможливо порівняти з попереднім – іскрівчанам і гостям громади приємно і безпечно їхати транспортом або йти пішки.

В Олександрійському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України щодня з 8.00 до 17.00 працює телефон «гарячої лінії» за номером: 7-41-03.

08 листопада 2017 року на телефонній «гарячій лінії» Олександрійського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області за номером (0-235)7-14-99 на телефонні дзвінки громадян з 14.00 до 16.00 години відповідатиме перший заступник начальника управління Ірина Василівна ХОВАНЮК.

До 100-річчя Жовтневої революції

Наближається знаменна і досить визначна не лише для нашої вітчизняної, а й для усієї світової історії дата – 100 років Великої Жовтневої Соціалістичної революції… Ну або жовтневого перевороту, як сьогодні воліють називати цю подію уже чимало політичних експертів, громадських діячів, простих пересічних громадян. І все ж, незалежно від особистого ставлення до неї, мабуть, навряд чи хто стане стверджувати про її малозначущість, применшувати той значний вплив, який вона спричинила на розвиток сучасного світового порядку, тих цивілізаційних процесів, що відбулися, відбуваються і ще, певне, відбуватимуться не одне десятиліття у різних куточках нашої планети.