14 вересня - День мобілізаційного працівника

12 вересня 1992 року було створено Управління мобілізації і комплектування Головного штабу Збройних Сил України

Враховуючи значимість мобілізаційних органів на всіх рівнях, важливість їх організаційно-штатної, обліково-призовної та мобілізаційної роботи з комплектування військ особовим складом, а також вагомої участі в плануванні матеріально-технічного забезпечення основних мобілізаційних заходів, 22 серпня 2000 року міністром оборони України генералом О.І.Кузьмуком було видано наказ «Про встановлення Дня мобілізаційного працівника».

Щорічною датою Дня мобілізаційного працівника в Україні стало 14 вересня.

У «День мобілізаційного працівника України» з боку ке-рівництва країни і вищих чинів Збройних сил України стало традиційним вітання з цим професійним святом на адресу своїх підлеглих. Найкращих співробітників призовних пунктів у цей день нагороджують пам’ятними подарунками, державними нагородами, позачерговими військовими званнями, урядовими грамотами та подяками від командування, грошовими преміями.

Минулої суботи з нагоди Дня фізичної культури і спорту відбулися змагання в рамках третьої районної спартакіади. Урочисте відкриття, як і більшість змагань, пройшло в Петрівському НВО «ЗШ І – ІІІ ступенів – гімназія». В спартакіаді взяли участь команди Петрівської газової дільниці, збірної освітян, Іскрівської і Новостародубської сільських рад, Петрівського рудоуправління ПрАТ «ЦГЗК».

Відкрила спартакіаду і привітала учасників змагань та вболівальників від імені керівників району – Сергія Завалія та Тамари Сакари перший заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета. В заході взяла участь також заступник голови районної ради Антоніна Іванова.

13 вересня - День комп’ютерника і програміста

Найчастіше слово «програмування» і все, з ним пов’язане, асоціюється у звичайної людини тільки з персональним комп’ютером, проте це не так. Практично кожен електронний пристрій - від пульта дистанційного керування до складних промислових верстатів з програмним управлінням - свого часу пройшли через руки фахівців з програмування.

Ми щогодини стикаємося з плодами праці програміста. Дивлячись телевізор, слухаючи радіо чи розмовляючи по телефону - ми користуємося тим, що створив програміст. Мабуть, жодна професія не охоплює так широко сфери нашого життя.

І хоча поки що це свято цілком і повністю віртуальне, плоди праці наших славних програмістів вельми і вельми реальні. Значення професії програміста у повсякденному житті важко недооцінити. Цей рід діяльності стає все більш масовим і, в той же час, символізує авангард сучасного суспільства.

Під час перебування на курсах в інституті підвищення кваліфікації журналістів, мені довелося прослухати цикл лекцій про історію польсько-українських стосунків. Професор, який їх читав, аргументовано довів, що найближчим етносом до українців є не росіяни чи представники інших слов’янських націй, а поляки. Ми з ними фактично є одним народом. Та, на жаль, нас розділила релігія, саме вона стала причиною багатовікового протистояння між поляками і українцями. Якби Володимир обрав для Русі християнство не східного, а західного обряду, то скоріше за все Русь і Польща створили б єдину державу, яка, займаючи територію від моря до моря і маючи кількість населення в 3 – 4 рази більшу, ніж будь-яка інша європейська держава, була б наймогутнішою не тільки в Європі, а й у світі, адже тоді ще не було ні Британської, ні інших імперій (та й не було б передумов для їх виникнення), не був освоєний американський континент. Словом, історія розвитку Європи і світу пішла б зовсім іншим шляхом.

Та історія, як відомо, не знає умовного способу, тож можна лише гадати, як могло б бути…

Минає 70 років від часу насильницького виселення українців із їхніх правічних земель.

Рано-вранці 28 квітня 1947 року шість дивізій оперативної групи «Вісла» Війська Польського оточили українські села Холмщини, Підляшшя, Надсяння та Лемківщини. Водночас, за попередньою домовленістю з польською владою, підрозділи НКВС і чехословацької прикордонної сторожі заблокували східний та південний кордони Польщі. Розпочалася депортація українців на схід і північ повоєнної комуністичної Польщі. Це була етнічна чистка, що ввійшла в історію під назвою операція «Вісла».

Після закінчення Другої світової війни уряд комуністичної Польщі постав перед дилемою: що робити з численними національними меншинами, які заселяли землі на її околицях. Двома найбільшими були німці та українці. Проблема з першими була розв’язана автоматично зі змінами територіального устрою Польщі – після того як до її складу були включені колишні німецькі землі, німецьке населення почало масово переселятися на терени Східної Німеччини.

Здрастуй, старосте ти моя,
Сива-сива, та ще й беззуба.
Непривітна до тебе я,
Бо мені ти зовсім не люба.

Вірші Григорія Ліщинюка, які я використала в якості епіграфа, беруть за саму душу, змушують згадати давно минулі літа. А допис Юрія Кулибаби, опублікований в «Трудовій славі» за 5 липня 2017 року, підказав тему моєї розповіді. Юрій Олегович в невеликому нарисі «Сезон відкрито» поділився спогадами про те, як уперше у 15 років побував з батьком на полюванні. Вважаю, що Юрій зумів цікаво розповісти про пригоду і ця розповідь нагадала мені про моє перше полювання на зайців. Та не знаю, чи зумію так же гарно розповісти про це, адже я не мисливець.

На початку липня кіберполіція розкрила злочинну групу, яка обікрала банківські картки півсотні українців. Шахраї телефонували жертвам під виглядом співробітників банків, тому ті самі давали їм дані своїх карт. Цей сценарій - не новий. У минулому році на подібних схемах злочинці заробили близько 300 млн гривень. У той же час, банки не готові відшкодовувати збиток. Розголошуючи персональні дані, користувачі порушують умови договору з фінансовою установою. Детальніше про те, які схеми обману найпопулярніші в Україні, скільки заробляють шахраї і як не попастися на «вудку» зловмисників -у матеріалі РБК-Україна.

Самі винні

Відповідно до Порядку проведення конкурсу щодо набуття права оренди об’єктів та майна спільної власності територіальної громади сіл, селищ Петрівського району, затвердженого рішенням районної ради від 5 квітня 2012 року № 227, районна державна адміністрація оголошує намір щодо передачі в оренду наступних об’єктів:

№ з/п Назва вільного об’єкта Характеристика об’єкта Місце розташування об’єкта Площа об’єкта, м2
1. Частина нежитлового приміщення будівлі Петрівської дитячої музичної школи цегляне  смт Петрове, вул. Центральна (Ілліча), 38 Кабінет №122, 9,0
2. Частина нежитлового приміщення будівлі цегляне смт Петрове, вул. Центральна (Ілліча), 32 Кабінет №20, 26,4
3. Частина нежитлового приміщення будівлі цегляне смт Петрове, вул. Центральна (Ілліча), 32 Кабінет №21, 72,6

У 11-му турі Першої ліги «Інгулець» вдома зустрічався з харківським «Геліосом».

У порівнянні з попередніми матчами сталося пару змін у стартовому складі «Інгульця». Повернувся до «старту» Євген Запорожець, який відбував дисква-ліфікацію. Також з перших хвилин матчу вийшов дебютант команди «Інгулець» Денис Балан. Ще один дебютант «Інгульця» Артур Новотрясов зустріч розпочинав на лаві запасних. У гостей у порівнянні з попереднім матчем сталася лише одна зміна: замість Антона Кічи вийшов Ігор Кошман.

Перший небезпечний момент у цьому матчі створили гості. На 9-ій хвилині матчу після подачі з кутової позначки нападник «Геліоса» замикав дальню штангу воріт — Артем Козлов пробив вище воріт. А на 13-ій хвилині матчу кращий бомбардир Першої ліги Олександр Акименко вийшов один на один з голкіпером, перегравши його, відкрив рахунок на табло стадіону «Інгулець». Відзначимо, що для Олександра цей забитий м’яч дуже важливий. 10 вересня є пам’ятним днем, адже сьогодні, у день матчу, дружина Євгенія подарувала Олександру двох синочків.

Президент Корпорації приватних зарубіжних інвестицій Рей Вошберн (OPIC) заявив про намір інвестувати в будівництво об’єктів вітроенергетики в південних областях України, зокрема, в Запорізькій області, близько $ 400 млн.

Інвестиції в розвиток сегмента вітроенергетики стали однією з тем, що стосуються майбутнього енергетики України, обговорюваних в рамках нещодавньої зустрічі Вошберна з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.В рамках першого візиту в Україну новоспечений глава OPIC, який вступив на посаду тільки в минулому місяці, окреслив напрямки та проекти, які найбільш цікаві американському фонду. Крім згаданої вітроенергетики це також розвиток малого і середнього підприємництва, співпраця з державним енергохолдингом «Енергоатом», модернізація рухомого складу державного оператора залізничних перевезень «Укрзалізниця».Проекти з підтримки малого і середнього бізнесу вже розпочато. Інші ініціативи знаходяться на фінальних стадіях переговорів, – сказав Рей Вошберн. Він також зазначив, що обсяг фінансування проектів з «Енергоатомом» складе не менше $ 250 млн. Окрему увагу буде приділено проектам в секторі портової інфраструктури і організації поставок енергоресурсів, зокрема, вугілля, з США. США хочуть бачити Україну економічно сильною, розвиненою країною, – сказав глава OPIC.

В Україні з’явилася нова соціальна мережа Woolik. Про це повідомили розробники проекту.

«Woolik - це зручна українська соціальна мережа з розкішною функціональністю, яка не поступається світовим аналогам, а в чомусь і перевершує їх. Місія Woolik - створити в Україні сучасну, естетично приємну, швидку і зручну соцмережу для ефективної комунікації між людьми в усьому світі», - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що над створенням соціальної мережі працювали розробники з різних країн.

Служба безпеки України відстежує можливі варіанти обходу блокування заборонених в Україні російських соціальних мереж. Про це на брифінгу заявив глава СБУ Василь Грицак. Одноклассники знайшли спосіб обходу блокування.

«Минуло три місяці від дня заборони. Я вважаю, що було ухвалено правильне рішення щодо закриття доступу до цих соціальних мереж. Але росіяни або представники тих же мереж поширювали інформацію, як можна було обійти ці моменти і користуватися цими мережами. Ми відстежуємо ці речі. І все те, що з’являється, ці «дірочки», намагаємося закрити. Чи не намагаємося, а закриваємо», - сказав голова СБУ.

Згідно з Указом Президента України, 2017 рік проголошено Роком Української революції 1917-1921 років.

За ініціативи Знам’янських міської та районної організацій ВО «Свобода», схваленої керівництвом організації, підтриманої Президентом історичного клубу «Холодний Яр» Романом Ковалем, районним і обласним козацтвом Буго-Гардівської паланки, міською та районною організаціями ВУТ «Просвіта» ім.Т.Г.Шевченка і іншими громадськими організаціями.

16 вересня, у суботу, в селі Цибулеве, Знам’янського району (садиба «Гайдамацька Січ» Володимира Вознюка) відбудеться вшанування отаманів нашого краю і інших видатних діячів Української Національної революції 1917-1921 років під назвою «Холодноярські отамани Кропивниччини». Будуть вшановані також героїчні нащадки отаманів, наші сучасники, які загинули, захищаючи Україну в російсько-українській війні.

Петрівський територіальний центр оголошує набір слухачів на новий навчальний рік до Університету третього віку. У 2017-2018 навчальному році буде відкрито два факультети:

1. Декоративно-ужиткового мистецтва:
- Знайомство з різними видами прикладного мистецтва таким як виготовлення оберегів, картин з круп, оволодіння мистецтвом орігамі, бісероплетіння;
- уроки Петриківського розпису для початківців тощо.

2. Здорового способу життя:
- Лекції на теми збереження здоров’я, оздоровлення організму, профілактики захворювань тощо;
- практичні заняття у спортивній залі з тренером.

На навчання приймаються громадяни поважного віку та люди, які мають інвалідність(старші 18 років).

Завітавши до нас Ви не лише дізнаєтесь багато цікавого та корисного, але й отримаєте радість від спілкування в колі друзів.

Довідка за телефоном: 0685330839, 9-64-32.

Відповідно до рішення Балахівської селищної ради від 6 вересня 2017 року № 92/7 Балахівська житлово-комунальна контора повідомляє про введення з 1 жовтня 2017 року єдиного тарифу на централізоване водопостачання для населення, юридичних, бюджетних та інших організацій в розмірі 17,97 грн. за 1 куб. метр та тарифу на водовідведення для юридичних та бюджетних організацій в розмірі 7,02 грн. за 1 куб. метр.