фрагменти урочистої літургії в Петрівській Свято-Покровській церквіМинулий тиждень у нашій країні пройшов під знаком свята Покрови Пресвятої Богородиці, Дня українського козацтва, а ще, мабуть, найбільшою мірою – під знаком свята, що лише вдруге в своїй новітній історії також відзначається в цей же день, хоча, здається, воно має усі шанси стати взагалі одним з найголовніших і найшановніших державних свят – Дня Захисника України.
Зробимо невеличкий відступ: для нас, представників повоєнного покоління, свято людей, що зі зброєю в руках були готові стати на захист своєї Вітчизни, тривалий час відзначалося 23-го лютого. Які були передумови появи цієї дати і наскільки вони були виправдані – аналізувати не стану, зрештою – це питання історії, тож залишимо право її тлумачення історикам. Зазначу лише, що для більшості з нас це свято було ритуальним, таким собі символом, щось на кшталт чоловічого Восьмого Березня. Звичайно, усім нам було приємно приймати вітання і подарунки від наших мам, дружин і подруг, могли перехилити цього дня й чарчину-другу «за Збройні Сили». Однак якихось глибинних, потаємних струн душі воно не зачіпало, адже події минулої війни для нас були вже далекою минувшиною.

На виконання розпорядження голови районної державної адміністрації від 02 серпня 2016 року № 260-р проаналізовано стан роботи із зверненнями громадян, що надійшли до районної державної адміністрації у січні-вересні 2016 року.
Отож за вказаний період до районної державної адміністрації надійшло:

   2016  2015  +/-
 Всього  653  325  +328
 письмові  127  89  +38
 особистий прийом  55  38  +17
 виїзний прийом  30  13  +17
 за допомгою засобів телефонного зв’язку  36  2  +34
 з гарячої лінії голови ОДА  187  82  +105
 з урядової гарячої лінії  218  93  +125

 

 інформує Г.МоскалецьДнями в сесійній залі районної державної адміністрації під головуванням Сергія  Завалія пройшло планове засідання колегії, на порядку денному якого значилися питання: «Підсумки проведення відпочинку та оздоровлення дітей влітку 2016 року в районі» та «Про стан виконання завдань щодо виплати заробітної плати в районі», з доповіддю виступила начальник управління соціального захис-ту населення РДА Валентина Сибіра.
Також інформацію «Про стан виконання заходів щодо організованого початку нового 2016/2017 навчального року» надав начальник відділу освіти райдержадміністрації Григорій Москалець;
За результатами розгляду питань прийняті відповідні рішення.
По закінченню колегії районної державної адміністрації був проведений спільний семінар з сільськими та селищними головами.

На знімку: інформує Г.Москалець.

мізансцена з вистави «Дурисвітка»Кіровоградщина – батьківщина багатьох знаменитостей, в тому числі і всесвітньовідомих. Серед них - корифеї першого професійного театру України, засновником якого був Марко Лукич Кропивницький. Недарма ж саме ім’ям славетного митця нині названо наш обласний центр. Вже багато років наприкінці вересня стартує традиційне всеукраїн-ське театральне свято «Вересневі самоцвіти». Цього разу до хутора Надії, де серед столітніх дубів знаходиться будинок родини Івана Карпенка-Карого в складі великої когорти відомих діячів мистецтва та аматорів театру прибув і міністр культури України Євген Нищук. Це свідчить про значимість нашого краю у розвитку культури на державному рівні. Про це зазначила у своїй промові заступник голови РДА Тетяна Панета на відкритті районного фестивалю «Вересневі самоцвіти». На цей захід районний відділ культури також за-просив заступника голови районної ради Антоніну Іванову. Представники влади передали найкращі побажання від голови РДА Сергія Завалія та голови райради Тамари Сакари, висловили свою шану і повагу до аматорів сцени, побажали успішних виступів та творчих злетів. Вітала культ-працівників та учасників фестивалю і начальник відділу культури і туризму Петрівської РДА Наталія Подкопаєва. Вона виконала приємну місію, вручивши Диплом ІІ ступеня та цінний подарунок обласного департаменту культури і туризму облдержадміністрації директору РБК і режисеру театрального колективу малих форм «Обрій» Ірині Реві за участь в обласному фестивалі-конкурсі «Театральна весна Кіровоградщини».

автор забитого м”яча у ворота «Скали» Келвін Ебуку НвамораНам потрібна тільки перемога!

Минулий, чотирнадцятий тур чемпіонату України з футболу серед команд Першої і Другої ліги залишив по собі суперечливі враження. Власне, чудовою і видовищною грою порадували обидві наші команди, однак результату – такого на сьогодні необхідного і важливого - домоглася лише одна з них: наша головна команда на власному полі, в присутності кількох сотень своїх уболівальників, вирвала перемогу у стрийської «Скали» буквально на останніх секундах компенсованого арбітром часу. А от другий «Інгулець», який у Вінниці зустрічався з місцевою «Нивою-В», на жаль, поступився господарям з мінімальною перевагою 1:2. Як відбувався цей поєдинок, можемо судити лише за текстовою трансляцією, що здійснювалася вінничанами в мережі «Інтернет», адже його відеотрансляції  не було. Але, якщо оцінювати гру за коментарем вінницьких же авторів текстової трансляції,  переважну більшість часу ініціативою володіли саме наші футболісти, зокрема в першому таймі вони були значно ближчими до того, аби відкрити рахунок. Однак, уже вкотре в цьому сезоні, жодних реальних дивідендів від своєї тотальної переваги ми не здобули, а натомість внаслідок знову ж таки тимчасової розконцентрації уваги і злагодженості дій у захисті (включно з грубими помилками голкіпера) пропустили один за одним одразу  два голи: сталося це на 67-й і 70-й хвилинах. Відповісти ж зуміли лише одним забитим м’ячем   автором  його на 79-й хвилині став Валерій Коверник.

молочні залозиУказом Президента України від 17 січня 2005р. № 42/2005 введено щорічне проведення 20 жовтня Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози.
Захворіти на рак молочної залози може будь-яка жінка, однак у одних ризик захворювання високий, а в інших - низький. Не позбавлені цього ризику і чоловіки, проте понад 99% всіх пацієнтів з раком молочної залози - жінки. Фактори, що підвищують ризик захворювання, наступні: вік понад 40 років; спадкова і сімейна схильність; пізня менопауза; ранній початок місячних (до 12 років); пізні перші пологи (у віці понад 30 років) або їх відсутність; переривання вагітності; фіброзно - кістозна мастопатія; ожиріння; паління.
Як і у всьому світі, захворюваність на рак молочної залози в Україні зростає - в середньому на 1-2% за рік - і в даний час у структурі онкопатології жінок рак грудної залози займає одне з перших місць. Кожні 30 хвилин в країні виявляється новий випадок раку молочної залози, і щогодини від нього вмирає одна жінка. В цілому щорічно це грізне за-хворювання забирає життя майже 7,5 тис. жінок по всій Україні.