мізансцена з вистави «Дурисвітка»Кіровоградщина – батьківщина багатьох знаменитостей, в тому числі і всесвітньовідомих. Серед них - корифеї першого професійного театру України, засновником якого був Марко Лукич Кропивницький. Недарма ж саме ім’ям славетного митця нині названо наш обласний центр. Вже багато років наприкінці вересня стартує традиційне всеукраїн-ське театральне свято «Вересневі самоцвіти». Цього разу до хутора Надії, де серед столітніх дубів знаходиться будинок родини Івана Карпенка-Карого в складі великої когорти відомих діячів мистецтва та аматорів театру прибув і міністр культури України Євген Нищук. Це свідчить про значимість нашого краю у розвитку культури на державному рівні. Про це зазначила у своїй промові заступник голови РДА Тетяна Панета на відкритті районного фестивалю «Вересневі самоцвіти». На цей захід районний відділ культури також за-просив заступника голови районної ради Антоніну Іванову. Представники влади передали найкращі побажання від голови РДА Сергія Завалія та голови райради Тамари Сакари, висловили свою шану і повагу до аматорів сцени, побажали успішних виступів та творчих злетів. Вітала культ-працівників та учасників фестивалю і начальник відділу культури і туризму Петрівської РДА Наталія Подкопаєва. Вона виконала приємну місію, вручивши Диплом ІІ ступеня та цінний подарунок обласного департаменту культури і туризму облдержадміністрації директору РБК і режисеру театрального колективу малих форм «Обрій» Ірині Реві за участь в обласному фестивалі-конкурсі «Театральна весна Кіровоградщини».

виступ аматорів Водянського СБКПерегляд творчих доробків місцевих любителів театру розпочався з виступу театрального колективу Петрівського РБК, який презентував одноактівку М.Кропивницького «Дурисвітка» (режисер - Галина Бискуб). Гучні оплески були ознакою того, що вистава сподобалась глядачам. Того дня на підмостках сцени також виступали: дитячий аматорський колектив Водянського СБК з інсценізацією казки «Колобок», самодіяльні артисти старшого віку зіграли уривок п’єси Григорія Квітки-Основ’яненка «Сватання на Гончарівці» (режисер - Світлана Цупренко); театрали Петрівського сільського клубу показали гумористичну сценку «Бюро знайомств» (режисер - Наталія Кельбус); учасники художньої самодіяльності Балахівського СБК представили уривок з вистави Марка Кропивницького «По ревізії» (режисер - Тетяна Турбаєвська); члени дитячого аматорського колективу Червонокостянтинівського СБК здійснили інсце-нізацію казки «Язиката Феська» (режисер - Леніна Шульга); колектив аматорів сцени Олександрівського СК зіграв уривок з п’єси Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я» (режисер - Василь Антипенко). Дві творчі роботи презентували на фестивалі театральні колективи Луганського СБК: інсценізацію казки Олесі Омельяненко «Пан Котофей» та теж уже інший уривок з вистави «Кайдашева сім’я» (режисер - Світлана Донець); режисер Володимирівського БК Оксана Іванова представила гумористичну сценку «Жіноче свято».
постановка фрагменту п’єси «По ревізії» Балахівського СБКПісля перегляду творчих робіт всі режисери були заохочені грамотами районного відділу культури та туризму. У номінації «краща жіноча роль» грамотою була відзначена Алла Міхалча з Олександрівського СК. Серед чоловіків найкраще зіграв свою роль В’ячеслав Штепа з Петрівського РБК. На фестивалі була також відзначена режисерська робота Галини Бискуб в номінації «За краще втілення української класичної п’єси». Ці грамоти і подарунки вручили Антоніна Іванова і Наталя Подкопаєва. І ось уже закрилась завіса. Вщухли оплески. Задоволення від дійства отримали аматори сцени і глядачі. Тож залишається побажати самодіяльним артистам подальшого росту майстерності та творчих успіхів.

Сергій АНДРУСЕНКО.

уривок з вистави «Кайдашева сім’я» Олександрівського СК  сцена з вистави «Кайдашева сім”я» Луганського СБК

На знімках: мізансцена з вистави «Дурисвітка»; виступ аматорів Водянського СБК; постановка фрагменту п’єси «По ревізії» Балахівського СБК; уривок з вистави «Кайдашева сім’я» Олександрівського СК; сцена з вистави «Кайдашева сім”я» Луганського СБК.