горить очеретНа жаль, досить часто над берегами Інгульця можна побачити дим і вогонь – горить очерет. Можна припустити, що іноді він спалахує від необережно кинутого недопалка чи з іншої випадкової причини, та все ж, говоритимемо відверто, частіше ці пожежі – умисна справа людських рук. От і наприкінці минулого тижня густий чорний дим та червоні язики полум’я піднялися високо в небо над річкою в центрі Петрового неподалік мосту, навпроти районного Будинку культури. Можна передбачити, що в полум’ї згоріло чимало пташиних гнізд, бо на воді видно було багато переполоханих качок і лебедів, а значить - екології завдано непоправної шкоди. Тож варто нагадати людям, які причетні до подібних пожеж, що вони, підпалюючи очерет, чинять диверсію проти природи, а отже і злочин проти громади.

Фото Анатолія РЯБОКОНЯ.

працівники пенсійного фондуІ за календарем, і в природі весна. Сонечко пригріває все відчутніше, все живе пробуджується після зимового сну (хоча нинішня зима і не відзначилася тривалим періодом дошкульних морозів і снігопадів). І хоч минулої ночі зима знову нагадала про себе, вкривши білою попоною дахи будинків та припаркованих просто неба автівок, весна все ж упевнено вступає в свої права, про що свідчить гамірливий щебет птаства, що повертається з теплих країв до рідних пенатів.

Минулої п’ятниці працівники підприємств і установ райцентру, інших населених пунктів району вийшли на перший весняний суботник по впорядкуванню довкілля. Працювали дружно, злагоджено і весело. Як завжди, санітарні дні традиційно проходитимуть щоп’ятниці, аби наші населені пункти стали чистішими і привабливішими.

Поезія надихає, звеличує, штовхає на подвиги. Вірші найвідоміших поетів світу окриляють закоханих романтиків, запалюють відчайдушних любителів пригод, спонукають до боротьби за свої права. Будучи відображенням і дзеркалом суспільства, поезія — головний засіб самоствердження і дієвий важіль творчості, прогресу та всезагального розвитку.

Петрівська районна державна адміністрація сердечно вітає вас з Всесвітнім Днем поезії. Нехай її бурхливе джерело творчості наповнює ваші серця безмежною любов’ю, дарує натхнення і гарний настрій! 

Районна державна адміністраціяРайонна рада

найпівденніша точка СРСР - Кушка, далі - невідомий і небезпечний Афганістан (фото 1980-х років)...Стоїть старенька мати на могилі,
І навіть квіти плачуть мовчазні.
Від сина погляд відвести не в силі,
А син довічно житиме у сні. 

Цього року виповнилася 25 річниця виводу з Афганістану обмеженого контингенту радянських військ. В лютому 1989 року нарешті закінчилась війна, яка принесла тисячі жертв, сльози і горе в мирні родини. Сьогодні ж ми згадуємо події тих страшних днів зі сльозами на очах і розуміємо, що найстрашніше у світі – це війна. Тому повинні пам’ятати всіх тих, хто її пережив, тих, хто недожив, недоспав, недокохав.

Афганістан став горнилом для всіх, хто туди потрапляв.

група підтримки Ю.РевиЦі та ще багато інших схожих епітетів можна сміливо застосовувати до кожної з учасниць районного конкурсу «Міс освітянка – 2014», який пройшов днями в центрі дитячо-юнацької творчості. У ньому взяли участь Юлія Рябошапка – вчитель української мови та літератури Володимирівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Мирослава Каценко – практичний психолог Володимирівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Марія Лаврін – вчитель російської мови та світової літератури Іскрівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Аліна Гнучих – вчитель початкових класів Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів, Тетяна Васильченко – вчитель інформатики Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів, Ірина Калмикова – вчитель біології Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів, Анастасія Васенко – вчитель біології Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів, Юлія Рева – вихователь Богданівського ДНЗ та Олена Карпушина – завідуюча Зеленським ДНЗ. Оцінювало майстерність конкурсанток журі у складі: Г.Л.Москалець – начальник відділу освіти райдержадміністрації, Л.М.Горбанець – голова профкому профспілки працівників освіти та науки, Н.С.Сегеда – вчитель хімії Ганнівської ЗШ І-ІІІ ступенів, лауреат обласного конкурсу «Учитель року 2013» і педагоги-ветерани: Н.В.Гуренко, голова ветеранського клубу «Свічадо», В.К.Кіфенко та М.С.Гончаренко.

наймолодший учасник фестивалю Ілля Смоловий (ДНЗ «Рудана»)Фестиваль «Інгулецька росинка» вже став чи не найголовнішим мистецьким заходом у районі серед дитячих художніх колективів. Щорічно на його сцені діти різних вікових груп демонструють виконавську майстерність у різноманітних жанрах – вокальному, хореографічному, естрадному, драматичному.

Минулого тижня демонстрували своє уміння юні таланти Центрального освітнього округу. Як завжди, перевагу віддали вокальному жанру, і слід сказати, що поряд з постійними учасниками фестивалю було чимало дебютантів, які не поступалися у майстерності визнаним «зіркам» районної сцени.

В естрадному жанрі виступили учень Петрівської ЗШ І ст. Віталій Уланов з дитячим гумором, та ляльковий театр Луганської ЗШ І-ІІІ ст. з виставою «Тортик із сюрпризом», який посів чільне місце у числі переможців.

Хореографічні колективи цих же закладів порадували запальними танцями. Луганчани і тут - у числі переможців. У цьому жанрі також відзначився колектив «Sound dance» Петрівського НВК.

Розвиток же пісенної творчості вселяє надію й переконує у твердженні, що Україну населяє дійсно співоча нація. Майже у всіх піснях прослідковувалися патріотизм і любов до рідної землі, до її природи, людей, родини.

З метою недопущення правопорушень, пов’язаних з використанням вогнепальної зброї, спеціальних засобів, бойових припасів та вибухових матеріалів, на території Кіровоградської області з початку березня 2014 року проводяться заходи добровільної здачі незареєстрованої зброї, спеціальних засобів, бойових припасів та вибухових матеріалів.

На даний час громадяни, які мають у власному користуванні незареєстровану вогнепальну зброю, спеціальні засоби, бойові припаси чи вибухові матеріали мають право здати їх до Петрівського РВ УМВС без неприємних наслідків для себе: при цьому вони, згідно з чинним законодавством України, звільняються від кримінальної та адміністративної відповідальності.

Відбиток буремного сьогодення в творчості поетів-земляків

Григорій Василів

Впасти на землю навзнак,
Погляд у небі втопить:
«Боже, навіщо ж ти так?
Чом не зумів захистить?»

Кров’ю Майдан весь пропах,
Болем зійшов нанівець
Сотні Небесної Шлях –
Вічний на серці рубець.

На виконання наказу Міністерства юстиції України від 24.02.2014 №39/7«Про проведення конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги», у Кіровоградській області оголошується конкурс з відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Заяви та документи, необхідні для проходження конкурсу приймаються Головним управлінням юстиції, у Кіровоградській області, а також районними та міськрайонними управліннями юстиції до 28 березня 2014 року. З повним текстом оголошення, в якому зазначені дати проведення трьох етапів конкурсу, вимогами до претендентів, адресами для подання документів та телефони для довідок можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Головного управління юстиції у Кіровоградській області.